Ministereot vai kotiteatteri?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana zilli, 19.09.2013.

  1. zilli

    zilli Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2009
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    äänentoistoa pitäisi päivittää, koska ikivanhat stereot on rumat, huonot ja isot :) Mitään oikeaa hifiä en varmaan ole hankkimassa, mutta mahdollisimman hyvää äänenlaatua järkevään hintaan kuitenkin. Harkitsen ainakin CS-245BT Colibrino-settiä, se olisi pieni ja nätti ja ilmeisesti äänenlaadultaan hintaansa nähden ihan ok. Ja bluetooth-toisto on plussaa.

    Mutta, tämän tulevan setin kautta olisi tarkoitus toistaa äänet myös TV:stä. TV:n seurana on media-pc toimittamassa DVD-soittimen virkaa, tähän asennettuna OpenElec. Myös tästä härvelistä pitää saada äänet kuulumaan uuden setin kautta. Samoin tietokoneelta (Apple) bluetoothin tai jonkun muun ratkaisun kautta.

    Menetänkö TV:n / leffojen äänistä paljonkin, jos toistan äänet kahden kanavan kautta vs. 5.1. systeemi? Kaikista paras olisi ministereoiden kokoinen soitin 5.1. valmiudella. Sellaista ei vaan taida olla olemassa, ainakaan järkevään hintaan? Vai onko?

    Tuon Colibrinon hinnalla saisi varmaan käytettynä ihan kelpoisen 5.1-vahvistimen, blueray-soittimen ja ainakin pari kaiutinta. Mutta isot ja rumat erillislaitteet eivät nyt oikein tule kyseeseen. Laitteen / laitteiden olisi hyvin suotavaa mahtua 30 senttiä syvään hyllyyn.

    Onko näillä rajauksilla järkeviä vaihtoehtoja 2.0 -stereoille?
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei muuten saisi.

    Tuolla budjetilla ei ihan oikeasti saa edullisintakaan 5.1 settiä muualta, kuin Gigantin muovipurkki-rivistöstä. Eli se kannattaa ihan suosiolla unohtaa.
     
  3. zilli

    zilli Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2009
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh tuota. Gigantista saisi uuden Pioneer 5.1 viritinvahvistin VSX-323-K hintaan 188 e. Joten kyllä käytetyn laitteen, joka varmaan on Colibrinoa laadukkaampi ja monipuolisempi, saanee ihan hyvin satasella. Ja kaksi ok-tasoista käytettyä kajaria saanee 100-150 eurolla. Blueray-soitin ei olisi pakollinen, DVD-levyt on tähän asti riittäneet ja niitä soittaa mediaPC ihan kivasti. Toisaalta kyllä sen käytetyn soittimenkin saanee 50 eurolla?

    Siis yritin tuoda esiin sitä, että uusien ministereoiden hinnalla saanee käytettyä 2-kanavaista laadukasta ääntä, ja vielä mahdollisuuden tulevaisuudessa laajentaa settiä, jos siltä alkaa tuntua.

    Siis onko ministereoille vaihtoehtoja tuossa koko- ja hintaluokassa? Perustellusti voi budjettia kasvattaa, mutta 2x hinnalla pitää sitten myös saada tuplasti parempaa äänenlaatua tuohon kolibriin verrattuna :)
     
  4. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Haluat hyvää ääntä, muttet hifiä? Jotenkin tämä on vähän paradoksi.

    Jos budetti on tuo vajaa 300€, ehdottomasti ainoa vähänkään järkevä vaihtoehto on käytettynä ostettu 2.0-systeemi. Ja tällöin menee kyllä vähän väkisinkin siihen "rumaan erillisvahvistimeen". Edullisia BD-soittimia on kyllä näkynyt myytävän uutena jo 59 eurolla, joten se nyt ei pitäisi budjettia kaataa.


    Tässä olet kyllä ihan oikeilla jäljillä. Erillislaitteista koottu setti on aina myös satsaus tulevaisuuteen, koska sitä voi niin paljon helpommin päivittää ja eri laitteiden liitettävyys paranee erillisen vahvarin ansiosta. Siinä vaan menet vähän metsään, että ei tuolla alle kolmellasadalla oikeasti laadukasta ääntä saa, vaikka kuinka erillislaitteita ja käytettyä ostaisi.
     
  5. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi kappale audiokanavia jää kokonaan kuulumatta jos dekooderina toimii XBMC. Ai mikä kanava muka? No mikäs muu kuin LFE-kanava.
     
  6. zilli

    zilli Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2009
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiton hifistit :)

    Palstan nimi on "Aloittelija kysyy". Kertokaa nyt aloittelijalle mikä on LFE-kanava? :) Ja onko XBMC oikeasti noin tyhmä, että jos äänen ohjaa koneesta ulos analogista piuhaa pitkin, niin joku kanava ei tulekaan mukaan? Entäs muilla soittimilla, esim. joku perus-DVD-soitin? Käykö sillä yhtä tyhmästi, vai onko tämä nyt nimenomaan XBMC:n ongelma?

    Mun on vaikea kuvitella, että 300 eurolla ei muka saisi käytettynä "riittävän hyviä" _kahta_ kaiutinta ja monikanavavahvistinta. Sen ymmärrän että mini/mikrohifit on äänenlaadultaan keskimäärin huompia kuin "oikeat hifilaitteet", mutta kuinka merkittävää se sitten on meikäläisen avarassa olohuone-ruokailutilassa, jää vielä kuultavaksi.

    Kiitos vastauksista tähän asti ;)
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Sori, jos on kyyti kylmää. DVDPlaza on aika "hifisti" paikka ja vastaukset sen mukaiset.

    Low Frequency Effects. Esim. 5.1-äänessä se .1 -kanava. Sisältää taajuuksia väliltä 3-120 Hz. Bassotehostekanavasta on siis kyse.

    En tunne tuota ohjelmaa lainkaan mutta monikanavaisen äänen downmiksauksessa stereoksi on LFE-kanavan suhteen puutteita. Taisi olla jotain lisenssisotkujuttuja.

    Mun on taas vaikea kuvitella että saisi. 300 eurolla voi ehkä saada siedettävän monikanavavahvistimen käytettynä tai hyvät käytetyt stereokaiuttimet, mutta että molemmat? Se olisi jo aikamoinen saalis! :)

    Huoneakustiikalla ja kauttimien sijoituksella on VALTAVA merkitys. Me emme voi tietää mikä laatu sinulle riittää mutta voimme neuvoa hinta-/laatusuhteeltaan järjellisiin ratkaisuihin.
     
  8. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisikö jollekulle ehdoin tahdoin suositella jotain huonoa tuotetta vain sen takia, että ollaan alafoorumilla "Aloittelija kysyy"?

    Ensinnäkin, jos asenne on alunperin "kyllä minä tiedän, että parilla sadalla saa laatuääntä", voi tosiaan hieman pettyä kun alan harrastajat korjaavan väärän olettamuksen. Minä en ainakaan halua kenellekään antaa valheellista kuvaa siitä, että halvalla saisi oikeasti hyvää ääntä. Tottakai aloittelijalle todennäköisesti riittää paljon edullisemmat laitteet alkuun, mutta pitää silti ymmärtää realiteetit, 300 euroa on hyvin vähän rahaa minkä tahansa äänijärjestelmän kasaamiseen.
     
  9. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvennetään ennen kuin zilli kysyy mitä tämä tarkoittaa: Käytännössä meinaa sitä, että kun elokuvan ääniraita on tehty esim. 5.1-kanavaiseksi ja jos käytössä on vain kaksi kanavaa (kaiutinta), on toisto-ohjelman pystyttävä ohjaamaan elokuvan sisältämä ääni pelkästään näihin kahteen kanavaan. Jos downmiksaus ei onnistu LFE-kanavalle, on leffojen äänikin sen mukainen: bassoja puuttuu ja reilusti.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Nimenomaan "perus dvd-soittimista" about mikään ei tuota hanskannut aikanaan. Edes blu-ray -aikana tuo on kaikkea muuta, kuin itsestään selvää.

    Ilmeisesti Oppon -9x -sarja ja tuoreemmat osaavat (nimenomainen väite Oppon FAQissa, mutta ei testiä tiedossa). Tällä hetkellä tuotannossa on 103 ja 105. Ensimmäisen hinta on 699,- ja jälkimmäisen enemmän (yli tonni). Eli kyseessä on ns. järeän kaliiberin laite. Pahoin pelkään, että tilanne on yhä sama; edullisemman pään laitteet eivät tuota osaa. Hankalaksi menee senkin takia, että tietoa tuosta on erittäin vaikea löytää ja about ainoa varma tapa on itse testata.

    AV-vahvistimissa tuo ei käsittääkseni ole niin harvinainen ominaisuus. En kovin tarkkaan tiedä, koska olen aina omistanut vähintään yhden subwooferin...
    ;)

    Tuosta olen Batmobilen kanssa samaa mieltä, että kun ei vaan taivu suosittelemaan tuotetta, joka on omasta mielestä kaikilla mittapuilla huono ja budjettisi ei riitä mihinkään, mitä haluaisi suositella.

    Eikä tässä ole kyse siitä, että kukaan meistä ehdottaisi samaa tai samoja tuotteita, kuin itsellä on, koska kaikki muu on paskaa. Päinvastoin. Realiteetti nyt vaan on, että edullisimmat kelvollisen kaiuttimet pyörii siinä 200-250e/pari uutena. Mitään vahvistinta, mitä uskaltaisin suositella kenellekään mihinkään en ole nähnyt uutena ilman tarjousta alle 400e. Siihen päälle jalustat, piuhat ja kilkkeet.

    Ja tuo on about edullisin, mitä kykenee pitämään hintansa väärtinä ja suosittelemaan irvistelemättä. Ainakaan minä - ja veikkaan, ettei muutama muukaan sinulle vastannut - en käyttäisi rahaani tuon hintaluokan laitteisiin, koska pitäisin niitä omaan käyttööni riittämättöminä ja omistani olen valmis maksamaan enemmän. Huomaa kuitenkin, että kukaan tässä ei tuputtanut sinulle omaa settiään. Ne kaikki todennäköisesti ovat kalliimpia, kuin sinä pidät perusteltuna laitteistosta maksaa, joten suositus on turhaa.

    Ihan oikeasti yritämme olla avuksi. Sanotaan vaikka, että olet menossa pesukonekauppaan. Sanot, että ihan tavallinen kone, edestä ladattava, ei mitään erikoisia tarpeita, budjetti 75e. Pitäisikö myyjän sanoa, että unohda koko juttu, vai yrittää kohteliaasti kertoa sinulle, että tuolla budjetilla et toimivaa konetta saa lainkaan, mutta jos olet valmis hitusen enemmän investoimaan, niin tarpeesi täyttäviä vaihtoehtoja alkaa löytyä edes joitain - kunhan niiden puutteet kovempitasoisiin verrattuna hyväksytään?
     
  11. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Erona on tosin se, ettei tuolla saa kaupasta minkäänlaista pesukonetta. Pikkubudjetilla sen sijaan voi saada erinäisiä ääntä tuottavia härveleitä. Valintaa kyllä varmaan helpottaa se, jos voi omakohtaisesti verrata, että millaista ääntä kalliimmista härveleistä tulee. Sitten paremmin sisäistää, että mitä menettää, kun valitsee minimibudjetin ratkaisun.

    LFE-kanavasta sen verran, että valtaosa ilmaisten tv-kanavien lähetyksistä on kaksikanavaisia, joten 2-kanavaisesta toistolaitteistosta ei ole suurta haittaa. DVD:llä tilanne on toinen, eli käytännössä kaikki 90-luvulla ja myöhemmin tehdyt mainstreamleffat ovat 5.1-kanavaisia. Pienen budjetin taideleffoissa tilanne voi olla toinen. ;)
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Joiden äänenlaatu on ihan tavallisen puurokorvankin mielestä aivan kaamea jos on joskus kuullut edes kelvollista ääntä. Enkä tarkoita tuhansien eurojen hifisettiä dedikoidussa kuuntelutilassa.
     
  13. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Äänenlaatu on harvoja asioista, joissa suuri osa ihmisistä tyytyy edelleen aatamin aikaiseen suorituskykyyn ja vieläpä niin, että suorituskykyä luullaan hyväksi halvasta hinnasta huolimatta, mikäli laitteessa vain on paljon vilkkuvia ledejä ja isoin kultaisin kirjaimin teksti "MegaBASS". Yhtä hullunkurista olisi, jos ihmisille myytäisiin mustavalkoisia telkkareita mainoslauseella "SuperColor" ja ihmiset kokisivat kuvan väreiltään mahtavaksi.

    Ihmiset osaavat melko hyvin arvioida vaikkapa television kuvanlaatua. Silmän rekisteröimästä valoinformaatio muodostaa n. 10 % aivojen luomasta näköhavainnosta, loppu 90 % on aivojen luomaa "näin sen täytyy olla" -signaalia (esim. silmänkääntötemput perustuvat tähän). Ilmeisesti tuo 10 % on tarpeeksi paljon havahduttamaan näkökeskuksen aivoissa kuvanlaadun objektiivisten piirteiden suhteen. Äänen suhteen tilanne on kaiketi sellainen, että aivot prosessoivat kuullun (luullun) äänen hyvin korkealle abstraktion tasolle, jolloin alkuperäisen äänen objektiiviset ominaisuudet häviävät pois. Analyyttistä kuuntelua pitää harjoitella ja aika harva moista tekeekään, lähinnä juuri hifistit. Ihminen ei siis automaattisesti osaa huomata, että esim. alle 100 Hz taajuudet ovat pahasti vaimentuneita, vaan taito pitää oppia. Tämän ansiosta (tai tästä syystä) Junttilan hyllyllä poseeraa halpoja muovipurkkeja tuoteryhmänimellä "minihifi", vaikka mitään "hifiä" niissä ei ole. Eivät kaikki ääntä säteilevät laatikot ansaitse nimeä "kaiutin". Eihän armeijassakaan kutsuta alokkaita kapteeneiksi. Minä kutsun niitä karmeita ääntä huonosti säteileviä muovikoteloita kääkättimiksi.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuossa on - esittämiesi seikkojen lisäksi - vielä se, että valitettavan harva on oikeasti kuullut edullistakaan suhteellisen hyvää ääntä. Ilman vertailukohtia puutteita ei havaita. Televisioiden kanssa on sinänsä helpompaa, kun television kuvaa voi verrata siihen, mitä päivästä toiseen näkee omilla silmillään. Kuuloelämyksen kanssa yhtä laajaa vertailukohtaa ei ole, eikä kuulohavainnosta voi osoittaa karttakepillä, että tuossa on vikaa.

    Toissa viikonloppuna yksi parikymmentä vuotta vanhan ministereosarjan omistaja kuuli kohtuuhintaista hifiä. Setti oli käsittääksen Cambridge Audion BD-soitin, Denonin järeämpi virva ja Genelec G4. Oli kuulemma ollut lentää kirjaimellisesti perseelleen ja lähes huutanut, että jumalauta tämä on hienoa.

    Väheksymättä G4:ää kaiuttimena, niin jos vertailukohta on minisarja mallia Musta Pörssi vuodelta -9x... :)
    (kuulijalle on itseasiassa tulossa G3:t lähiaikoina...)

    Eihän siinä, että ostaa toimivat ja hyvät laitteet ole kyse "hifistelystä" ainakaan sanan derogatiivisimmassa merkityksessä. Ihan yhtä vähän, kuin kymppitonnin auton ostamisessa on kyse "autoharrastamiseen hurahtamisesta".

    Moi Gigantin ja muiden 200e readysetit nyt valitettavasti on verrattavissa -85 ladaan jonka mittarissa on 350 000km. Onhan sekin "auto"...
     
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Kaikki on suhteellista, mutta tuollainen setti on jo vähän "kohtuuhintaisen" yläpuolella. :)

    Jossain Pakistanissa on varmaan "auto", Saksassa tuomoista kutsutaan takuuvarmasti romuraudaksi.
     
  16. aphid

    aphid Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.06.2003
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    1
    Käytettyjen metsästämisestä netin myyntipalstoilta voi kuitenkin aloittaa. 5.1 viritinvahvistimia saa asiallisia 100€llä ja jää 200€ kaiuttimiin jolla saa vaikkapa Chorusta tai Tannoytä 2kpl hyllykaiuttimina. Ne voi vaikka siirtää taakse kun saa säästettyä 3 etukajariin ja subbariin.
     
  17. O.V

    O.V Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä Te hifistit sitten tarjoatte ap:lle? Jos budjettia on se 300€. Vai onko se vaan niin, että todetaan joo ei saa kuuntelukelposta ääntä tuohon rahaan niin parempi olla ostamatta mitään.

    Suurimmalle osalle se kuva on tärkein vaikka ääneen voikin hakata euroja (itselläkin on enemmän euroja kiinni äänessä kuin kuvassa) monin verroin.

    Oma viis senttinen olis kallistua käytettyihin ja sieltä joku virivahvari ja pari purkkia. Mitä purkkeja niin se on sitten taas oma asiansa. Jotain mitä voit jälkeenpäin ostaa ainakin 3 lisää. Itsellä on choruksen 662:sia 5kpl ja 682:sia 2kpl. 662:set taitaa maksella käytettynä n.100e/kpl. Itse niihin ainakin olen ihan tyytyväinen ollut ja niitä liikkuu myös käytettynä niin jälkeenpäin pystyy laajentamaan settiä.
     
  18. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    No käytettyjähän tässä on yritettykin tarjota, kun tarkasti lukee.

    Olen itsekin omistanut tuollaisia entry-tason kaiuttimia. Otetaan niistä nyt esimerkiksi vaikkapa Tannoy F2, mikä ei edes ollut merkin kaikista halvin kaiutin. Voin ihan rehellisesti sanoa, etten ollut niihin ikinä itse täysin tyytyväinen, vaikka korva silloin ei varmastikaan ollut vielä yhtä tarkka toistovirheiden kuulemiseen, kuin nykyään. Jostain kun nyt on kuitenkin lähdettävä liikkeelle, niin käytetty vaffi ja pari tuollaista peruskaiutinta on kaikin tavoin parempi kuin joku valmissetti.
     
  19. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 766
    Saadut tykkäykset:
    489
    Jep, heitämmä ihan hatusta setin josta mulla on kokemusta:
    NAD C-350 vaffi + Hifi 50/3 kajarit.
    Vaffin möin n. puoli vuotta sitten satasella ja skobet saanee myös satkulla, jos niitä vielä on liikkeellä...
    Vielä jää satku muihin tilpehööreihin, vaikka käytettyyn DA-muuntimeen CA:lta jonka ei+:a liikkunee tuossa satkun pinnassa...
    Tuo oli sitten vain heittona hatusta...

    T: Vesku
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sori, ajatuskatko. Joo, ko. setin hinta on likipitäen 7k€. Se on melkoinen hinta puhtaasta 2.0-setistä.