5.0-kaiutinjärjestelmä - onko järkeä?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana ttpp44, 05.09.2013.

  1. ttpp44

    ttpp44 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen hankkimassa olohuoneeseen uusia kaiuttimia ja koska olohuoneen muoto ja sisustus ovat siinä mielessä hankalia, että TV-taso ja siten kaiuttimet nykyisessä 2.0-setupissa (kuten myös tulevassakin) sijaitsevat poikittain sohvaa vastapäätä pitkän olohuoneen päädyssä, jolloin ne ovat toki optimaalisesti sijoitettuina TV:n katselua ja leffoja varten mutta 90 astetta väärinpäin muuta olohuonetta silmälläpitäen, jossa sijaitsee ruokapöytä ja kaksi oleskelunojatuolia. Sisustusta ei tässä kohtaa olla muuttamassa, joten se pitää ottaa annettuna.

    Siksi olen miettinyt 5.0 järjestelmää, jotta voisin kiinnittää kaiuttimet kääntyvillä seinäkiinnikkeillä seinään ja musiikin kuuntelua varten kääntää laitimmaisia osoittamaan kohti muuta olohuonetta. Tiedän kyllä, että puristit eivät hyväksy tällaista, mutta olisiko se kuitenkin käytännössä edes jotenkin järkevä ajatus? Mainittakoon vielä, että olohuone on 4,5 metriä korkea, joten siksikin ajattelin, että 5 kaiutinta täyttäisi tilaa paremmin äänellä. Mutta vaatiiko tämä jotenkin erityisen paljon vahvistimelta? Nyt käytössä tämä: http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx/rx-v473_black_u/

    Kaiuttimien osalta olen katsellut tätä settiä: http://www.radiokulma.fi/kauppa/cat/product_details.php?p=1190 Oliskohan tuossa ainesta? Hinnan osalta ehdoton yläraja on juurikin tuo 500-600 euroa.

    Syy, miksi subbari on poissa laskuista, on se, ettei sille yksinkertaisesti ole mitään järkevää sijoituspaikkaa (osittain ihan aidosti ja osittain koska vaimo niin sanoo). Uskoisin kuitenkin, että viidessä tuollaisessa normikaiuttimessa, jotka eivät ole mitään 10 cm satelliittipurkkeja, riittäisi potku normaaliin musiikinkuunteluun (varsinaiseen tykitykseen ei ole tarvetta) myös bassojen osalta. Leffojen äänet eivät ole minulle mitenkään erityisen tärkeitä, eli siksikään subbari ei ole lähtökohtaisestikaan minulle elintärkeä. Ja toisaalta nykyisellä 2.0 setupilla olenkin pärjännyt ihan OK, mutta tosiaan tuo äänen suuntautuminen ohisektoriin on aiheuttanut harmia musiikkia kuunneltaessa.
     
    Viimeksi muokattu: 05.09.2013
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Korkea tila eli suuri tilavuus, aikeissa suhteellisen pienet ja edulliset kaiuttimet, joissa äänenpainevarat "maltilliset" ja bassotoisto jo ihan fysiikan lakien rajoittamana kevyt..

    ...kaikkea saa uskoa, suosittelen välttämään musiikinkuuntelua kenenkään bassotkin toistavalla laitteistolla. Voi tulla kylmä herätys todellisuuteen.
    :)
     
  3. ttpp44

    ttpp44 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä tässä ihan on reaaliteetit tiedostettu :) Nykyinen järjestelmä on varmasti kenen tahansa tätä foorumia lukevan mittapuulla täysin onneton ja tarkoitus onkin vain sitä saada parannettua niin paljon kuin tuo 500-600 euroa antaa myöden. Eli mielelläni kuulisin konkreettisia ehdotuksia siitä, miten ko. rahan voisi käyttää tarkoituksenmukaisemmin...

    Kuinka paljon muuten tuo tilan korkeus käytännössä syö ääntä?
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei mitään käryä sinänsä, mutta onhan sitä eroa puhelinkopilla, 70m2 olohuoneella ja fudiskentällä. Mitä isompi tila, sitä enemmän potkua vaaditaan, että sama db-määrä saadaan kasaan, huoneen vaikutuksen vähetessä.

    Tuo budjetti on melko pieni, jos sillä on tarkoitus saada viisi kaiutinta. Itse harkitsisin tuolla budjetilla järeämpää 2.0 -settiä. Ja valmistautuisin ryydittämään sitä subwooferilla.

    Toisaalta, puhut tyypille, joka seuraavaksi subwooferiksi katselee stereo-18" alle 20m2 tilaan, joten sinun näkökulmastasi minä olen varmaan suhteellisuudentajuni hukannut... :)

    Muista kuitenkin realiteetit: jos saat kahdella kaiuttimella metakkaa aikaan x desibeliä, niin lisäämällä kaksi samanlaista ja olettaen, että vahvistimessa riittää teho, niin lisäys on 3db tehon lisäyksestä ja kartiopinta-alan kasvu sekä huoneboosti huomioiden kenties 6db. Sitä voi siitä oman vahvistimen putikasta kokeilla, kuinka relevantti lisä se 3-6db on.
     
  6. ttpp44

    ttpp44 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen pelkkänä korvana ehdotuksille tällaisestä kokoonpanosta. Erityisesti 2.0. Olisiko jotain tyyliin Wharfedale 10.1, PSB Alpha B1, Boston A26, Dali Zensor 1 jne.? Noista jäisi varaa subbariinkin, jos sellaiseen joskus päätyisi. Riittääkö noissa potkua tarpeeksi verrattuna tuo aiemmin linkkaamani 5.0 setti? Tosin olen antanut itseni ymmärtää, että musiikinkuunteluun sopivan subbarin kustannus on reippaasti yli 500 euroa jo yksin... Pitääkö tämä paikkansa?

    PS. Tiedän kyllä, se kotikuuntelu :) Mutta kysytään nyt ensin!
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Oman subjektiivisen mielipiteeni mukaan mitään kuuntelemisen arvoista subwooferia ei saa (ellei käytettynä tai itse tekemällä) alle 500e.

    Moni AudioPierun lisäbasson onnellinen kerrostalo-omistaja on eri mieltä.
     
    Viimeksi muokattu: 05.09.2013
  8. RAUSK1

    RAUSK1 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.09.2012
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kikantissa audio pron ihan asiallinen sarja 699e. black diamond, black pearl ja black vector
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    :rolleyes:
     
  10. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 763
    Saadut tykkäykset:
    487
    Itse aloittaisin tuolla budjetilla ensin katselemaan käytettyjä mieluummin, noissa näkyy yllättävän paljon olevan pelkkiä pareja, täyden 5 kpl:n setin sijaaan...
    Kohtuu stereoparin voi saada ihan "pikkurahalla", saati 500:lla....
    Muitakin ostopaikkoja on käytetyille....
    Ne tavalliset tori.fi, huuto.net, käytettyjä on myö ihan oikeissa hifi-liikkeissä vaihtareina tulleina jne....

    T: Vesku
     
  11. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Tampereella voi kaiuttimia käydä kuuntelemassa useissa liikkeissä, kuten Hifihuone, Hifistudio 17, Verkkokauppa.com, Sound Factor...
     
  12. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ongelmana on, ettei musiikissa ole oikein sitä "meisseliä", on viiden pienen hyllykaiuttimen hankkiminen mielestäni aivan täysin väärä ratkaisu. Basson osalta nuo ovat jo lähtökohtaisesti tuollaiseen tilaan ohuet, eikä määrä tässä kohtaa korvaa laatua. Puhumattakaan nyt siitä, että kun stereoksi miksattu musiikki vahvistimessa koodataan lennossa viiteen kanavaan niin....no, omat korvat eivät ainakaan tälläistä ratkaisua kestäisi.

    Jos ei niillä leffojen ääniraidoilla nyt tosiaan ole niin suurta merkitystä niin ratkaisuksi oikeasti järeä 2.0-setti, tai vaihtoehtoisesti se kunnon subbari hoitamaan alapään lisäksi. Tosin siinä subin ostossa kannattaa jo heti miettiä, onko sille äänenlaadullisesti kelvollista sijoituspaikkaa, muuten voi mennä vähän rahat hukkaan sen osalta.
     
  13. RAUSK1

    RAUSK1 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.09.2012
    Viestejä:
    64
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korjaan. Hintaisekseen asiallinen 5.0
     
  14. ttpp44

    ttpp44 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuollaisesta kovin mielelläni haluaisin muutaman konkreettisen esimerkin. Mikä on tässä yhteydessä ja tällä budjetilla järeä ja mitä se käytännössä tarkoittaa? Bassoelementin koko, taajusvaste vai mikä? Eli miten aloitan haarukoimaan vaihtoehtoja? Vähän haluaisin tehdä taustatyötä ennen kuin lähden hifiliikkeeseen myyjien armoille sillä lopputuloksella, että poistun sieltä kainalossa neljä kertaa kalliimmat vehkeet kuin mitä itse olin budjetoinut ja kymmenen kertaa rumemmat kuin mihin vaimo olisi ollut tyytyväinen :D

    Ja subille ei tosiaan ole järkevää paikkaa, sen osaan jo itsekin sanoa eli se siitä. Nyt siis 2.0 ehdotuksia! Ekstrabonusta jos vaihtoehto on tarjolla valkoisena (arvatkaatkaapa vain miksi ;))
     
  15. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ehdoton budjetti on tuo 500-600 euroa, ehdottaisin itsekin kääntämään katseen käytettyjen puoleen. Itsellänikin on ollut juuri tuon hintaluokan lattiakaiuttimet, enkä voi sanoa, että olisin ollut niihin täysin tyytyväinen kovinkaan kauaa, joten siirtyivät pois järeämpien tieltä. Minkälaista toistoa tässä nyt tarkalleen ottaen haetaan? Onko pääpaino basson suuressa määrässä eikä muulla ole niin merkitystä vai oletko valmis tinkimään hieman alapään ulottuvuudesta saaden tilalle tarkempaa toistoa koko taajuusalueella?

    Vähän vaikea näin antaa suosituksia, kun jokaisella on niin omat näkemyksensä siitä, mikä on riittävää. Itsellä kun se riittävyyden tunne vaati useamman tuhannen panostuksen pääkaiuttimiin :eek:
     
  16. ttpp44

    ttpp44 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.08.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Basson suuri määrä ei ole missään tapauksessa prioriteetti eikä varsinkaan mikään itseisarvo! Itse asiassa juuri siksi en ollut edes subwooferia lähtökohtaisestikaan harkinnut. Tavoite on saada tasapainoinen ja tilan hyvin "täyttävä" soundi. Jos siitä nyt jotain lisäarvoa on, niin kuunneltava musiikki on pääsääntöisesti klassista (erityisesti oopperamusiikkia) ja lisäksi perinteistä 70-90-lukujen rockia ja heavyä. Ei siis missään määrin konemusiikkia eikä modernia poppia. Näin ollen tuon tyyppisen musiikin ominaisuuksia ei tarvitse painottaa lainkaan. Ja edelleenkään kovinkaan kovaa tykitystä ei ole tarkoitus harrastaa, siitä pitävät vaimo ja lapset huolen. Toki reserviä pitää sen verran olla, että kun saa viettää omaa aikaa viskilasin ja/tai kavereiden kanssa, olisi potkua myös jonkin verran tarjolla.

    Pystyisikö näillä tiedoilla heittämään jotain kaiuttimia, joita kannattaisi yrittää metsästää käytettyinä? Ja jos pitäisi uusista kaiuttimista jotain suositella tarkemmin arvioitavaksi, niin mitkä ne olisivat? Ja tuo 500-600 euroa on siis aivan ehdoton katto, jota voin edes harkita. Alunperin liikuin 300 euron haminoissa, mutta kun ajatus harhaili noihin 5.0 setteihin, nousi budjettikin.

    Onko esim. paljon kehutut Aurelia Aniarat sellaiset, jotka voisivat tulla kyseeseen? Kovasti vain epäilyttää niiden pieni koko. Voivatko sellaiset olla ääneltään "isommat" kuin esim. nuo aiemmin luettelemani vaihtoehdot 250-300 euron hintaluokasta?
     
    Viimeksi muokattu: 05.09.2013
  17. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Budjetti on varmaankin tiukahko näille edes käytettynä, mutta merkkinä Duevel voisi hyvinkin kiinnostaa sinua. Ideana on juuri tuo 'koko huoneen täyttäminen musiikilla'.
     
  18. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Pienestä kaiuttimesta voi loppua puhti isossa tilassa varsinkin bassopään osalta. Sijoittamalla kaiuttimen lähelle seinää saa tietty tukea bassotoistoon.

    Miten iso se yhtenäinen tila muuten on neliöinä?
     
  19. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mareksin sivuilta bongasin liikkeen demopari-poiston.

    Edittiä. Oli ilmeisesti jo menneet kun poistettu sivuilta aamun aikana. No, joka tapauksessa tuo Monitor Audion RX2 on mielestäni hyvä kaiutin hintaisekseen ja jos satut löytämään käytettynä niin menisi budjettiin.
     
    Viimeksi muokattu: 06.09.2013
  20. Jva79

    Jva79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    184
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun tässä kerran aika vähän on tarjottu kysyjälle niitä kaivattuja ehdotuksia, jotka sopisivat budjettiin, niin tässä olisi jotain koekuuntelun arvoisia vaihtoehtoja.
    Amphion Helium 3 (kirkas soundi, menee juuri ja juuri budjettiin)
    Dali Zensor 3 (näitä en ole kuullut, mutta itselläni on ykköset ja olettaisin näiden sopivan paremmin isoon tilaan)
    B&W CM1 (menee yli budjetin, mutta jos jostain sattuu käytettynä löytymään)
    Chorus Compact 662i HQ ja se mainitsemasi Aurelia Aniara ovat varmaankin myös hyviä vaihtoehtoja.