Nokian tulevaisuus

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana tootsi, 11.02.2011.

  1. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Ai missä se syöksy näkyy? Viimeksi tuli tulosta 5 miljardia dollaria yhdellä vuosineljänneksellä. Surface RT:stä tuli rumat tappiot, mutta se oli kertaluonteinen juttu.

    Suomessa on paljon mobiiliosaamista, jota ei kannata heittää hukkaan. Microsoftilla on rahaa yrittää kunnon läpimurtoa. Esim. Nokian kohdalla oli nähtävissä, että rahaa puskea tavaraa riittävästi markkinoille ei ole ( = kuukausien kestot uusien mallien toimituksessa). Microsoft on ennenkin tunkeutunut uusille markkinoille kunnon satsauksilla. Esim. konsolibisneksen Microsoft aloitti tyhjästä, ja onnistui Xboxilla kaappaamaan reilun markkinaosuuden ja vieläpä siten, että hommasta tuli kannattavaa.
     
  2. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eilinen kauppa on Nokian kannalta kuin tulehtuneen ja mädäntyvän raajan amputointi; pakko amputoida ennen kuin koko elimistö tuhoutuu. Perussairautena on Ollilan ja Kallasvuon aiheuttama yhtiön rappiotila, esimerkkinä täysin epäpätevien henkilöiden nostaminen hallitukseen ja muihin johtaviin asemiin. Heikentyneen yhtiön oppurtunisti-infektiona toimi Elop ja viime kädessä hirttosilmukan tavoin toimiva MS-sopimus. Eilisellä kaupalla päästiin eroon sekä Elopista että MS-sopimuksesta; Kallasvuosta ja Ollilasta on onneksi päästy jo aiemmin. Toivon että Nokia saisi hyvän toimitusjohtajan, jolla olisi visiota ja näkemystä yhtiön kehittämisestä. Retrospektiivisesti ajateltuna Vanjoen valinta toimitusjohtajaksi vuonna 2010 olisi todennäköisesti johtanut huomattavasti suotuisampaan kehitykseen. Vuodesta 2016 alkaen Nokia voi jälleen rakentaa mobiililaitteita. Nokian paluu esim. Android- tai Sailfish-valmistajana ei ole täysin poissuljettu ajatus.

    Mitä Eloppiin tulee; en usko että MS ikipäivänä nostaa häntä toimitusjohtajaksi. Elopin työ on tehty, häntä odottaa kultainen kädenpuristus ja poistuminen takavasemmalle lähivuosien aikana. Mitä Windows Phonen tulevaisuuteen tulee; mikään ei ole muuttunut parempaan suuntaan. Järjestelmää ylläpidetään niin pitkään, kunnes MS kyllästyy tai on pakotettu lopettamaan rahan pumppaaminen WP-järjestelmään. MS:n syömähammas on desktop-yritysratkaisut, niin pitkään kuin Windows ja Office tuottavat kassaan riittävästi rahaa, voidaan ylläpitää tappiollisia toimintoja.
     
  3. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Tuota samaa mietin minäkin, että nyt Nokia valmistuttamaan Jolla puhelimia ja MeeGo/Android-käyttiksellä. MeeGo on saanut hyvän vastaanoton maailmalla. Niin kauan, kun sopimus kieltää Nokia nimen käytön puhelimissa, voisi niitä myydä Jolla nimellä ja sitten jollain Nokia-Jolla nimellä esimerkiksi!
    Ihmettelen kovin, miten MS aikoo saada tuon puhelinbisneksen toimimaan. Kuten on todettu, niin Nokialla on hyvä maine ja siinä olisi Jollan kanssa hyvä ponnistusalusta...
    Nokia voisi korjata Elopin myötä tapahtuneet virheensä.
     
    Viimeksi muokattu: 04.09.2013
  4. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Kaikkialla siellä missä Nokiankin ongelmat. Nokiahan tuotti kasvavia voittoja miljardiluokassa ennen Elopia.
     
  5. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Emotionaalisesti Nokia-kauppa oli minulle järkytys, rahallisesti (Nokian osakkeet) hyvä juttu. Olenkin ollut henkisesti aika rikki viime päivät ja vasta nyt alkaa tilanteen pohtiminen olemaan mahdollista.

    Nokian puhelimet siirtyvät Microsoftin omistukseen siis joskus helmikuussa 2014. Mitä Nokia tekee siihen asti puhelimillaan? Kannattaako sen enää tässä vaiheessa panostaa puhelimiin yhtään, koska mahdolliset hedelmät satavat tulevaisuudessa Microsoftin laariin? Onko mitään intressiä julkaista mitään huhuttua 1520 tablettia? Eikö Nokian kannata suunnata tästä lähtien 100 % energiastaan NSN-puolelle? Jos näin on niin silloinhan syntyy tilanne, että Nokian puhelimia ei kukaan kehitä puoleen vuoteen ja Microsoft saa aikanaan syliinsä puoli vuotta kilpailijoille tasoitusta antaneet Lumiat. Potkiko Nokia Elopin pois Microsoftille jo nyt vai halusiko Microsoft Elopin jo nyt? Oliko Microsoftin kannalta järkevää? Elop olisi varmasti satsannut Lumioihin viimeiset kuukaudet enemmän kuin Siilasmaa, joka varmaakin suuntaa Nokian voimavarat nyt täysillä NSN-puolelle.

    Mitä Microsoft tulee tekemään Lumioilla? Siis tietysti käyttämään WP-hardiksena, mutta mihin suuntaa se alkaa niitä viemään? Säilyykö upea kameratekniikka tai Rich Recording vai tuleeko Lumioista Samsung-tyyppistä roskaa, jolla ei pysty kunnolla äänittämään? Mitä Microsoft tekee Nokian peruspuhelimilla? Tunkee niihinkin väkisin WP:n?

    Missä vaiheessa Microsoft poistaa Nokia-logon puhelimista? Mitä tulee tilalle? Lumia?

    Mitä tämä yrityskauppa tarkoittaa suomessa olevilla työpaikoille? Entä Suomen taloudelle? Myydäänkö kaikki Suomalaiset firmat tulevaisuudessa ulkomaille niin että emme omista kohta hevon helvettiä?

    Uskoin ihan oikeasti että Nokia pääsee puhelimillaan lähivuosina takaisin suurten älypuhelinvalmistajien joukkoon n. 25 % markkinaosuudella mutta ilmeisesti ahdinko oli sitten oikeasti tosi paha kun roska piti myydä pois. Nyt pitää sitten vaan alkaa uskomaan johonkin muuhun asiaan (CleverIndeedin harmiksi se asia ei ole jumala).
     
  6. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Pitää muistaa, että uudet mallit myyvät parhaiten, ja tuotot ja tappiot menevät Nokian laariin, kunnes kaupat on oikeasti tehty. Siksi kannattaa julkaista kaikki mitä tulossa olisi. Tehtaita ei kannata pitää vajaatuotannolla. Varhaisemmassa vaiheessa olevan kehityksen kanssa Nokia voisi tietysti jarrutella, mutta toisaalta Nokia saa patenttilisenssimaksuja Microsoftin myymistä puhelimista. Pidän ihan mahdollisena, että vielä ensi vuoden ekalla neljänneksellä voisi tulla jokin uusi Lumia-malli Nokian omissa nimissä.
     
  7. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Onko kellään mitään tietoja siirtyykö kaupassa myös Nokian velkoja? Vai jäävätkö velat kokonaisuudessaan jäjelle jääneeseen Nokiaan?
     
  8. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Microsoft ilmoitti, ettei Nokia logoa tulla näkemään ja Lumia kuopataan. Tilalle Surface Phone.

    90-luvulle asti ulkomaalaiset eivät saaneet omistaa suomalaisia firmoja. Sen jälkeen niitä ovat saaneet omistaa kaikki. On aivan selvää, että tämä on tuonut Suomeen pääomia, mutta toisaalta vienyt omistuksen pois maasta. Ja siihen tämä Nokian tapauskin kulminoituu.
     
    Viimeksi muokattu: 06.09.2013
  9. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Nokia oletettavasti saa pitää kaikki myyntitulot mitä tulee ennen omistuksen siirtymistä Microsoftille, joten on selvää että Nokia tulee siihen asti yrittämään myydä niin paljon puhelimia kuin pystyy. Myös mahdollisesti julkaisuvalmiit uudet tuotteet tuodaan todennäköisesti markkinoille jos ehditään ja yritetään rahastaa niilläkin mitä voidaan. Eli jos joku tabletti on valmiina niin se tullaan vielä näkemään ennen joulua - joulumyynti on se mihin nyt kannattaa satsata, sen jälkeen ei sitten ole enää mitään väliä...

    Kamera- ja tallennustekniikka yleensä on se juttu mikä Lumiat erottaa positiivisesti usemmista kilpailijoista joten siihen Microsoft varmasti panostaa jatkossakin.
    Ja tietenkin yhdistettynä aina tuoreimpaan WP versioon. Sen sijaan peruspuhelimilla Microsoft tuskin suunnittelee tekevänsä mitään vaan niiden valmistus tullaan ajamaan alas jollain aikavälillä ja niihin liittyvät työntekijät potkitaan pihalle ja kiinteistöt myydään. Yleensäkin puhelinmallistoa tullaan varmasti karsimaan ja mennään Applen tyyliseen yksi-malli-sopii-kaikille ajatteluun. Ja se yksi malli on sitten se kallis huippumalli mutta halvempana kuin mitä Nokia olisi sellaista myynyt.

    Eiköhän niissä lue sitten Nokian paikalla Microsoft. Tai windows-logo.

    Niin, voi olla että Microsoftillakin joutuvat vielä toteamaan että "paskan möivät." Toivotaan niin. :)

    Juuri muuten luin että Artek myytiin Sveitsiin. Tosin ilmeisesti se oli jo ruotsalaisessa omistuksessa joten mitäpä tuosta. Mutta alunperin suomalainen firma kuitenkin. Että sellaista se maailman meno...
     
  10. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Koska tuo kauppa on hyväksyttävä vielä Nokian yhtiökokouksessa (ja kilpailuviranomaisilla), niin miten Nokia ja Microsoft ovat vakuuttuneita sen läpimenosta. Miten homma käytännössä toimii (sovitaan asiat etukäteen suurimpien omistajien kanssa)?
     
  11. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Haha, inssi keksi kivan nimen. Eihän tuo VOI edes jäädä kenenkään mieleen. Vrt. Apple/I-Phone tai Android. Ihmetystä kyllä herätti, miten joku tiistain uutisen yhteydessä hehkutti Lumia-nimeä... Delete. :D

    Kaikki vaan Kiinaan. Sitten voidaan yhdessä miettiä, miten ne omistaakin meidät. No toisaalta, tasa-arvoa.
     
    Viimeksi muokattu: 06.09.2013
  12. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämän kaksikon käyskentely eduskunnassa tuskin oli sattumaa. Tuntevat Suomen olevan läpikorruptoitunut maa. Omistajat hyväksyy koska kurssi nousi.
     
  13. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Silloin kun Turun Sinappi myytiin ruotsalaisille ja armeijassa syötiin ruotsalaista näkkileipää, omat silmäni aukesivat. Monilla vielä hieman vaiheessa.
     
  14. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kuulostaa järkevältä älypuhelimien osalta. Uskon, että muuttuvat Surfaceiksi siinä vaiheessa, kun muotokieli muuttuu (MS:n Surface-luurista on jo pitkään muutenkin ollut huhuja).

    Uskoisin, että voisi olla järkevää käyttää Nokian brändiä peruspuhelimissa, joissa sillä on ollut vahvaa kaikua. Se tarkoittaisi samalla sitä, että Nokia-brändi olisi iäksi loattu halpisbrändiksi.
     
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    [OT]
    Artek on ollut 20 vuotta ruotsalaisen sijoitusyhtiö Proventuksen omistuksessa.
    Sveitsiläinen Vitra on koko tuon ajan yrittänyt ostaa Artekkia itselleen ja nyt se onnistui.
    Vitra lienee Artekille parempi omistaja, jonka avulla Artekin mahdollisuudet kansainvälistyä parantuvat.

    [/OT]
     
  16. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvasti epäilen että MS:n kaltainen möhköfanttiyritys olisi pystynyt tekemään tuollaisen päätöksen näin nopeasti ;) Lähteitä kehiin!

    Microsoftin ylivoimaisesti paras brändi on Xbox, kaukaisena kakkosena tulee Lumia ja pahnanpohjimmaisina Windows, Nokia ja Surface. Järkevintä olisi joko säilyttää Lumia-brändi tai uudelleenbrändätä puhelimet jollakin Xbox-derivoidulla nimellä = XPhone, Xbox Phone, XCell etc. Surface-bröndiin liitetään lähinnä megaisesti flopannut tabletti, joten mitä järkeä olisi nimetä kokonainen tuotesarja samalla nimellä. Brändistä olsi hyvä hävittää myös Windows-nimi mahdollisimman tehokkaasti.. eihän Applekaan nimitä puhelintaan Mac Phoneksi tai OSX Phoneksi.
     
  17. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Eivät tiedä kehitysmaissa mitään xboksista,sonyn pleikka sentään tutumpi ja se pahnanpohjimmainen Winukka,kaikki eivät ole nörttejä jotka vihaavat winukkaa ja luottavat vain linuxiin.

    Minäkään en omista ennustuspalloa niinkuin et sinäkään....täytyy kysyä mustalaiseukolta :D
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2013
  18. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistäs tiedät mitä mä omistan :D
    (Nokia-MS-sopimuksen lopputulemaan nyt ei suuria ennustajanlahjoja tarvittu.)

    Blackberry takoi 1,6 miljardin liikevaihdolla about 1,0 miljardin tappiot ja poistuu pörssistä. End of story. Nokian ehkä kannattaisi kärkkyä haaskalla, jos ei muuten niin hyviä patentteja konsurssipesästä irronnee edullisesti.

    Noksu on amputaatiotoimenpiteen jälkeen pitkästä aikaa melko terve yhtiö ja pitää hallussaan hirveän suurta patenttisalkkua. Anything is possible. En kuitenkaan usko että ihan heti lähtevät seikkailemaan kuluttaja-mobiililaitepuolelle. Toivon myös hartaasti, etteivät mene ostamaan Alcatel-Lucenttia. Ranskalaisten kanssa takkuamista New Nokia ei tässä tilantessa tarvitse. Kristallipallossani näen Nokialle melko pulleita patenttitrollivuosia, ja muutaman vuoden päästä imperiumin vastaiskun mahdollisuus kasvaa.
     
  19. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Nyt vasta Ollila myöntää Microsoft-liiton virheeksi. Hän vierittää kuitenkin vastuun Piilaaksossa työskentelevien haistelijoiden syyksi. Kuitenkin Nokialla oli Meego käyttöjärjestelmä, jota ei jostain ihmeellisestä syystä kaupallistettu järjestelmällisesti, vaikka sen toimivuus oli nähty N9 puhelimissa, itsellänikin oli sellainen vähän aikaa sitten käytössä. Meego oli yleisesti todettu toimivaksi käyttikseksi. Se hylättiin syistä joita ei kerrottu, miksi? Kukaan ei ole Nokialta selkeästi kertonut syytä.
    Ikäviä asioita tulee mieleen, kun tätä miettii...
    Näitä asioita käsiteltiin julkisuudessa hyvissä ajoin, ei niitä voi haudata toteamalla, että myöhäistä on pohtia.
    Suomessa on tehty toisten rahoilla uskomattomia mokia. Tuskin Nokiakaan olisi mennyt MS-kelkkaan, jos asiasta olisi päätetty firmassa demokraattisesti. Vai?
    Varmasti Nokialla on ollut järki-ihmisiäkin, mutta tämä on ollut tulos, kun heitä ei ole kuultu.
    e:mitähän MS aikoo tehdä Nokian puhelimille, tarkoitan käyttöjärjestelmää? Jännä nähdä, vai mitä tapahtuu?
     
    Viimeksi muokattu: 17.10.2013
  20. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Onhan niitä syitä kerrottu. Tärkeimpänä kai se, että tuntui että käyttis ei ollut vielä valmis, ja koettiin, että sen saaminen julkaisukelpoiseksi kestäisi liian pitkään, ja sitten pitäisi alkaa rakentaa ekosysteemiä nollasta. MeeGo-yhteistyö Intelin kanssa tuntui olevan takkuista. Microsoftilla sen sijaan oli jo WP7 ulkona ja sille jonkin verran sovellustarjontaa.

    http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarina

    Mutta joo, käytännössä sitten WP:n kanssa elo osoittautui odotettua vaikeammaksi.