Kotiteatteria kivijalkaan

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana slain, 13.02.2011.

  1. slain

    slain Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2006
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jeps, eli tosiaan kun ilmat lämpeävät (jotta saan kellariin menevän oven korjattua ötökkätiiviiksi), olisi tarkoitus aloitella harrastetilan rakentamista kellariin, joka tällä hetkellä toimii varastona (hallittu kaaos).

    Liitteenä pohjapiirustus n. parin sentin tarkkuudella, mustat seinät tarkoittavat harkkoja, vihreät ajateltua seinää. Tilaan pitäisi tulla seuraavaa settiä:

    - allekirjoittaneen työpiste (käsittää about 80x160cm työpöydän + 80cm leveän mappikaapin)
    - teatteritila + pieni baaritiski
    - nikkarointitila sahaamiselle yms.
    - hyllytilaa

    Neliöt ja mitat ovat harkkoseinien mukaan mitattuja; nikkarointipiste ja hyllytila olisi tarkoitus laittaa tuonne 23 neliön koppiin ja työpiste + teatteri tuonne 35 neliön koppiin.

    Tila sijaitsee tosiaan kivijalassa, käynti ulkoa. Ulko-oven molemmin puolin on noin metri tai kaksi sokellia näkyvissä, muutoin tila on maan alla lähes kokonaan. Kellari on 220 korkea, ja yläreunasta on vedetty muutama reikä (halk 100mm) ulos ilmanvaihtoa varten. Lattiaan on valettu laatta, ja tila jatkuu maavaraisena tuolta vasemmasta reunasta koko talon kokoisena, tästä syystä myös se seinä tarkoitus vetää umpeen (jotta maalattian haju jää pois käyttöpuolelta).

    Seinämateriaalina harkko, lattiana betoni, katossa ontelolaatta. Ulkoseinissä eristys + patolevy ulkopuolella.

    Ideana tosiaan tehdä "väliseinät" ensin, pohjalle bitumisuikale, päälle pk 50x50 alajuoksuksi, siitä normaalia 50x50 kattoon asti ja pintaan kipsilevy. Eristeeksi 50mm uretaanilevy. Lattialle kokolattiamatto, kattoon maalia tai jotain. Värimaailma määräytyy lattiamaton mukaan, ollen kuitenkin tumma. Jätän tarkoituksella noin 20 cm rakoa harkon ja "väliseinän" väliin; joka seinälle jää kurkistusluukku jonkun taulun taakse, josta voi tutkailla mahdollisia kosteusvauriota (talo on -90 rakennettu, ja kaikki seinät näyttävät siltä että ikinä kosteutta ei ole tullut läpi, mutta varmuuden vuoksi. Jälkimmäinen tila saa jäädä harkoille.

    Tilassa ei ole lämmitystä (paitsi maalattia tällä hetkellä, lämpöä noin +8, ulkona pakkasta about 20). Lämmitystä ei myöskään tule, ellei sellaiseksi lasketa jotain lämpöpuhallinta, jota käytän tarvittaessa. Tila on kellari, ei asuintila.

    Kuvasta tosiaan nyt puuttuu ovi työhuoneen (sisääntultaessa ensimmäinen tila) ja teatterin välistä (35 neliön ylempi tila), sekä tuolta nikkarointi-/varastotilasta pieni seinän pätkä hieman estämään sahanpurun leviämistä varastohyllyille.

    Aikatauluna jouluksi valmis, vuosi avoin.

    Mitä mieltä olette tuosta seinäratkaisusta? Millä tavoin toteuttaisi tuon kalustuksen? Screeni on valmiina, leveyttä about 190cm + kehykset noin 10cm yhteensä, tykki on Z5. Sohvaa ei ole, ostan jonkun kulmasohvan tai tavallisen, katsotaan mitä silloin esim. huuto.net tarjoilee kun aika koittaa. Baariin riittää about 150cm leveä taso ja muutama (esim. 3kpl 500 leveää) kaappi. Vettä ei tule, kuin ei myöskään mene (viemäriputket menevät kyllä siellä maavaraisessa tilassa, mutta joutuisi menemään baarista ylöspäin). Harkkoseiniä (noita pätkiä siis) en mielelläni kaataisi, mutta jos jollakulla on hyvä tilaratkaisu esittää, niin leka heilahtaa tarvittaessa. Minibudjetilla mennään joten rakennetaan sen mukaan kuitenkin. Heitän vaikka pari valokuvaa nykyhetkestä ja päivittelen tänne tilannetta.

    Ulko-ovi on tuossa missä on, mulla on yksi 10-väliovi karmeineen jonka käytän johonkin sekä yksi haitariovi, oisko joku 12 leveä. Tuon 7-oven maakellariin ostan tai sitten heitän kylmästi yhden uretaanilevyn siihen aukkoon.

    Biljardia haaveilin myös, mutta ei taida sopia...
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 13.02.2011
  2. Magee

    Magee Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.01.2008
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    9
    Aivan loistava tila sulla. Älä vaan pilaa sitä millään hemmetin väliseinillä. Tuohon 35m2 tilaan hommaat tietysti täysimittaisen snookerpöydän ja pienempään kotiteatteri ja kaikki muu mitä tarvitset. Vaihtoehtona tietysti on se, että myyt kellarisi minulle ja lähetät sen tänne Poriin. Mulla olisi sille myös käyttöä :)
     
  3. slain

    slain Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2006
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tjooh, taitais siihen juuri täysimittainen snookerpöytä mahtua, tosin mun kukkaroon se ei mahdu :)

    Yritin vähän sovitella 8-jalkasta poolia, kyllä ahtaaksi menee joten täytynee jatkossakin suosia Aurabiljardia :( (Paikassa siis ei mitään vikaa...)
     

    Liitetyt tiedostot:

  4. slain

    slain Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2006
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, eli kuten tuossa pari vuotta sitten näemmä kirjoitin "jouluksi valmis", niin lähellä ollaan :) Jos ei vielä täksi jouluksi, niin sitten seuraavaksi...

    Anyways, about tuon ekan viestin liitteen mukaisesti mentiin, teatteritilaksi muodostui n. 18m2. Kuvia nykytilanteesta löytyy täältä.

    Katselupaikalta katsottuna (kuvat eivät ole sweetspotista...) vasen seinä ja "kankaan" tausta seinä ovat 22x220 hirsipaneelia (mänty), pinnassa yksi kerros Aquacloun petsilakkaa, väriltään nro 7 (pähkinänruskea?). On muuten todella riittoisaa kamaa, tuossa purkissa oli 750ml, hintaa 18€ ja siinä on vielä about puolet jäljellä. Pinta-alaa seinissä kuitenkin about 14m2 (2,2m korkeaa, pituutta 8,5m, vähennettynä 9x21 ovi sekä about 92" screeni). Lattialla kokolattiamattoa ála risteilyalus. Screenin alla oleva Iskun Multiplan vaihtuu johonkin hieman matalampaan, sekä tuon lasipöydän kohtaloa pitää vielä miettiä.

    Vasemman seinän hyllytkin ovat vielä mallia "kunhan testailen". Listat nurkista sekä screenin ympäriltä, yläreunat etc. teen joko about 18x95 hienosahatusta laudasta (tai höylätystä, saa ny kattoa) jotka petsaan joko tummemmaksi kuin seinät (eli kahteen kertaan) tai sitten valkoiseksi. Valkoinen olisi kiva mutta haluan jatkaa samaa linjaa screenin ympärillä jotenka jotenka... Hmm... Pitää mallalla vielä.

    Oikea seinä sekä takaseinä (ei kuvassa) ovat ihan harkkopinnalla joissa on nyt tosi kevyt valkoinen maali pinnalla, tarkoituksella jätetty ohkaiseksi eikä maalattu umpeen. Tarkoitus on tehdä pienet koolaukset sekä niihin päälle jotain rimaa/lautaa siten että väleihin jää selkeät parin sentin raot (=ilmankierto).

    Ecophonit katossa. Ja väärässä paikassa; ei paljoa ollut taas ajatusta kun lähdin niitä tuolta oikeasta laidasta latomaan :) Katotaan jos saan ne nypättyä asiallisesti alas ja keskitettyä, pitää vain ensi aloittaa harkkoseinän rimoitus jotta tietää laskea lopullisen keskikohdan.

    Työpöytä poistuu tuosta, samoin kuin nuo epämääräiset tavararöykkiöt; esim. pöydän alla on nippu leffajulisteita, joista osa varmasti päätyy seinälle.

    Äänentoistosta vastaa tällä hetkellä Sonyn STR-DH510, etusina Behringerin pikkupassiivit, keskellä Tannoyn Mercuryä kuten myös takana. Behringerit menevät yläkertaan olkkariin ja sieltä tulee Mercuryt alas myöhemmin (kun jälkikasvu on riittävän iso ollakseen painamatta elementtejä jotka Behkuissa ovat houkuttelevasti esillä, Tannoyilla taas kankaan takana piilossa...). Subbarin joku Audio Pro; oikean nurkan teipattu Pioneer oli väliaikainen ratkaisu 2.1 paketissa stereovahvistimen kanssa. Tykkinä Z5, SMS:n kattotelineessä. Ohjelmalähteenä joku Philipsin dvd-soitin sekä XBMC-pohjainen pc; yläkerran BD saattaa hiipiä tänne jossain välissä dvd:n tilalle.

    Vaikka siis aika budjettiluokassa mennään, niin pitää sanoa että voi pojat sentään, on tuossa jo nyt pikkaisen eri fiilis katsoa leffaa verrattuna aiempaan "tykki olkkarissa, hajavaloa sekä 2.0-ääni" tai "42" telkkari + 2.0 ääni"... Ja leffoissa mennään vielä "vain" 720p + DTS -osastolla :) Äänentasoa voi ottaa suht reilusti ylös ja tuntuu tuo subikin tuolla hönkivän omaan korvaan riittävästi.

    Kaivelen jossain välissä noita "ennen" kuvia sekä päivittelen uusia kuvia kun saan taas jotain nikkaroitua. Baarirekvisiitalle pitää keksiä jotain, pulloille ehkä jotain vitriiniä (puhutaan about sadasta pullossa) jossa ovat esillä, sekä tuota tölkkikokoelmaakin (josta siis vasta osa nostettu hyllyille fiilistelyksi) pitää jonnekin saada. Ehkä kun saan nuo loput kaksi seinää tehtyä niin on helpompi aloittaa ideoimaan. Baaritiski ja käyttöviinat jää tuonne teatteritilan ulkopuolelle "eteisaulaan". Viime viestissä mainitut keppipelit pitää kyllä edelleen hoitaa esim. Aurabiljardissa...
     
  5. WagnerSika

    WagnerSika Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kivan näköinen tila, varsinkin sitten kun saat kaiken ylimääräisen pois. Tuo tammipuu on hyvän väristä. Oletko noiden ecophonien lisäksi laittanut muuta akustointia?
    Rohkeasti laitoit valkoista kattoon. Kuvissa ei näy heijastuvaa valoa katossa, onko tilanne todellisuudessa yhtä hyvä?
    Kannattaa varmaan hankkia se matalampi senkki niin saa kaikki Tannoyt samalle tasolle. Tuota lasipöydästä luopumista kyllä varmaan kannattaisi harkita. Kuvissa näkyvä heijastus on aika paha, tosin sitten oikeassa käytössä ei niin häiritsevä?
    Jos baaritiski meni toiseen tilaan niin eikö se baarirekvisiittakin kannattaisi viedä sinne? Pyhittäisit yhden huoneen baarille ja toisen leffoille. Jotenkin noi tölkit ja nätti panelointi ainakin minun silmään on ristiriidassa (ja ei en todellakaan ole sisustusihminen :) )
    Itselleni on tulossa teatterihuoneeseen (samalla tavalla "jouluksi" :) ) baaritiski ja pullo- ja lasihyllyt. Mietin vain että kiliseekö ne lasit ja pullot sitten leffaa katsellessa häiritsevästi?
    Kyllähän se BD kannattaa nyt ihmeessä raahata sinne tykille, enemmän iloa siitä siellä on! Eikä BD-soittimet enää niin paljoa maksa etteikö kannattaisi hankkia toista.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kyllä. Minuakin harmittaa koko baarikaapin olemassaolo omassa huoneessa, mutta nykyisessä opiskelutilanteessa ei ole olemassa toista huonetta, että tuon voisi mihinkään ulkoistaa. Katselutilassa ei kuulu olla lasipulloja, laseja, lasisia kaappeja, eikä etenkään täysin ylimääräisinä koristeina kerättyjä irtoesineitä hyllyt väärällään. Kolina ja kilinä peilaavien heijastuksien kera eivät paranna leffanautintoa, ja keräilijältä menee muutenkin hermo, kun esineitä rämisee hyllyiltä tykkänään alas ja rivit joutuu vähintäänkin suoristamaan joka leffan jälkeen uusiksi..
     
  7. slain

    slain Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2006
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tjooh, tuo kilinä ja kolina on kyllä hyvä pointti, ehkä noista pitää suurin osa "ulkoistaa" tuonne "baariaulan" puolelle :) Eikä varmaan lasien heijastuksetkaan ihan pieniä ole, puhumattakaan elokuvan aikaisesta katseärsykkeestä. Keräsin kuitenkin pari esimerkkiä tarkoitusperistä tänne; ei_nain*.jpg ovat esimerkkejä siitä miten EN noita ajatellut esille laittaa, ja esim*.jpg ovat taasen esimerkkejä esillepanoista. Tölkeistä ja pulloista en siis keräile ("keräilykappaleiksi") kaikkea mitä vastaan tulee, vaan tähtään aina sarjoihin. Pullopuolelta esimerkkeinä juurikin Absolut Vodkat, Grey Gooset, Viru Valge (juuh...) etc., käyttötavarana taas ei ole ihan niin tarkkaa =). Tölkkipuolella taasen olen keskittynyt enemmän Coca-Cola, Sprite, Fanta ja Pepsi -akselistolle sekä sitten jotain Red Bull -sarjoja, baarimiksereitä etc. sekä jotain uniikkeja kuten Shell V-Power energiajuomat etc. Tuo uniikki on kyllä käsitteenä "hieman" luisuva :D

    Ehkä jätän muutaman spesiaalimman sarjan kokonaan takaseinälle johonkin vitriinin tai vastaavan tapaiseen rakennelmaan/telineeseen (karhutarralla tai vastaavalla kiinni tarvittaessa) ja pyhitän nuo sivuseinät leffa-aiheisille tauluille (mattalasi, toimiiko?), ja etuseinä mahdollisimman tyhjäksi :) Lasipöytä ja korkea senkki menevät kyllä vaihtoon, tosiaan pöytä heijastelee kyllä ihan törkeästi ja taso on liian korkea...

    Katto on myös vielä yksi oma case; pitää keksiä jos ecot saisi jollain ohkasella kaiutinkankaalla vuorattua mustaksi tai jotain (valkoinen katto ottaa nyt päätyseinän petsin jälkeen hieman silmään, ei pahasti mutta ottaa kuitenkin). Nappaan ne joka tapauksessa vielä alas (kiitos tuon toisen ketjun siimavinkin) ja keskitän asiallisesti. Akryylimassasta tehtyjä palluroita siellä vain on joten lähtee varmaan suht ok vielä alas :p

    Mallailin eilen myös hieman peitelistoja, ja höyläilin tuollaista 10x95 lastua, jota todennäköisesti tulen hyödyntämään. Yläreunaan sekä nurkkiin tuo halki, eli jotain 10x46 tuosta jää sinne. Värikokeilua vielä pitää harrastaa... Hienosahattu pinta olisi kyllä rok mutta toisaalta nyt kun tuo paneeli on kuitenkin höylättyä niin mennään listoissa samalla linjalla...

    Hyviä ajatuksia kaikkinensa, kiitoksia näistä, noilla eväin taas eteenpäin =) Jotenkin tuo baarirekvisiitan roudaaminen samaan tilaan oli niin iskostunut takaraivoon alkuperäisen "manholen" myötä, ts. yksi tila joka palvelisi kaikkea tarkoitusta mutta toisaalta kunnolla ei mitään.

    Edit: ja tosiaan muuta äänieristystä/vaimennusta ei ole pl. paksu lattiamatto (samaa kuin laivoissa käytetään).
    Edit2: esimerkin kuvat eivät ole omia vaan netistä kaapattuja. Maailmalta löytyy mielettömiä kokoelmia, mm. Absolut-kokoelmat ovat osalla todella huikeita, sisältäen useita satoja ERILAISIA pulloja (ja ei, en tarkoita noita Absolut Unique -maalauksia...)
     
    Viimeksi muokattu: 19.08.2013