Laatoittaminen suurilla laatoilla

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana fraatti, 14.08.2013.

  1. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees onkos täällä laatoittajia kuulolla tai isolla laatalla laattottaneita?

    Olisi tarkoitus laatoittaa todennäköisesti ~90m2 valkoisella 60x60 laatalla.
    [​IMG]

    Lattiassa on valun ja hiomisen jäljiltä hiukan korkoeroja. A luokan betonilattian toleranssi oli muistaakseni +-3mm jompaankumpaan suuntaan 2m matkalla. Joskus kun korkoja katselin niin tuo lattia varmaan noihin arvoihin menee. Onko tämä tarpeeksi tasainen tuollaiselle laatalle? Eräs sanoi että vedä vetonit 3000 koko lattia yli. Toinen taas sano että tasoittelet vain sillä hiukan mahdollisia monttuja että saattaa tulla huonompi lopputulos jos tasoittaa kokonaan yli ja kaikki ei menekään aivan nappiin. Tuo v3000 ei ilmeisesti siliä kokonaan itsestään. Ja se suuremmin kokemuksia lattiatasotteista ei ole. Mutta ihmisethän tätäkin hommaa tekevät....

    Laastina meinasin käyttää vetonit FLF Lattialaattalaastia ja kampana käyttää "mato/makkara"-kampaa. Tällä ilmeisesti pitäisi saada 100% tartunta ilman laastin laittamista myös laattaan.
    [​IMG]

    Jotta laatat saisi täysin samalle tasolle silmiin on osunut raimondi tile leveling system. Samaa/vastaavaa tapaa mainostaa myös pukkila. Onko tästä kanelläkään kokemusta? Itselle kun tekee niin täydellisyyteen pyritään.. ;)
    Video aiheesta.


    Saumaus on sitten taas oma juttunsa. Ja varsinkin kun kyseessä on valkoinen laatta. Kaikki kehuvat normaaleista sementtipohjaisista aineista Mapein sauma-aineita parhaiksi. Valkoinen sauma on lattiassa vain sellainen että se väkisin imee itseensä kaiken sonnan ja siksi haluisinkin tehdä epoksi saumat. Epoksi sauma ei ime itseensä mitää. Muutama laatoittaja sanoi että hankala homma ja unohda koko juttu. Ilmeisesti aineissa on niin paljon eroja että esim mapein epoksilla joku laatoittaja ei ollut suostunut saumausta tekemään loppuun kun jälki oli niin huonoa. Litokolin Starlike epoksi oli sitten laatoittajalle kelvannut ja sillä oli tullut hyvää jälkeä. Myös työskentely aika on tuossa pidempi kuin monessa muussa epoksissa. Epoksihan kuivuessaan laattaan ei lähde millään irti..... Onko epokseista kokemuksia? Myös hinta epoksilla on 3-4 kertainen normaaliin sauma-aineeseen nähden. Vehoniemen laattamyymälästä kerrottiin että tuosta Litokolin epoksista ei olisi tullut valituksia että saumaus ei olisi onnistunut.. Sauman leveydeksi tulisi tuolla korkopalikalla 1,5mm onkohan tuo liian kapea? Eräs laatoittaja sanoi että tee suoraan 3mm sauma koska laatoissa on kuitenkin väkisin mittaheittoja. Mutta mitä kampeampi sauma sen paremmalta tuollainen suuri laattalattia näyttää..

     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 24.07.2015
  2. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    60x30 olen tehnyt aika tavalla.

    Kyllä tuo 3mm riittää jos on oikeasti sillä 2mm matkalla. Sitten jos on vaikka 40cm matkalla, ongelmia voi tulla. Käteen vaan 2m vatupassi ja kokeilemaan. Jos 3mm heitto on pitkällä matkalla, tuota voi alkaa laatoittamaan suoraan.

    Vetonit 3000 on tosiaan kätevää tavaraa, se sileää itsestään. Ainoa muistettava asia on, että massan ihan oikeasti sekoittaa pohjia myöten. Liian helposti laastisammioon jää reunoille tiukempaa tavaraa => loppu ei sitten olekaan tasaista. Jos varman päälle haluat ottaa, osta vaikka 2mm peitto koko lattialle niin varmasti on hyvä.

    Tuota vetonitea kiinnityksenä ei ole käyttänyt, mutta kunhan on suurille laatoitelle tarkoitettu niin anna mennä vaan.

    Saumoista: 1.5mm on ihan riittävä jos laadukasta laattaa ostat (mitallistettu), 1mm voit myös tehdä. Suosittelen ehdottomasti kuivapuristettua eli laatta samaa väriä - vaikka tulee pintavaurio, sitä on hankala nähdä. Erityisen tärkeä asia jos meinaat epoksilla laittaa saumat.

    Saumoista en tiennyt että epoksiilla voi tehdä, jos olisin, olisin varmaan tehnyt. Vaaleaa saumaa on tullut kokeiltua ja siitä juuri luovuttiin (mapei), koska paskan keräämisen myötä on pirun rumaa. Sinänsä epoksin kustannuksesta en jaksaisi välittää: tuolla saumavälillä ja laattakoolla menekki on tosi pientä ja vrt laatan / kiinnityksen hintaan epoksikaan ei paljoa maksa. Saumaväristä hyvä muistaa: Laattaa vaaleampi korostaa saumaa, laattaa tummempi korostaa laattaa ja samanvärinen tekee lattiasta varsinkin mattana/puolikiiltävänä asteen muovimaisen. Tämän takia suosittelen asteen laattaa tummempaa.
     
  3. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin sen verran asia nytkähti eteenpäin että tilasin Puolasta perfect level alustoja 2000kpl ja kiiloja 500kpl. ~175€ postikuluineen tuli tuolle hintaa. 60x60 laatta vaatii noita 11kpl/m2
    [​IMG]
    Video aiheesta
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 24.07.2015
  4. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    Huolehdit vain, että laastia on tarpeeksi, kun käytät noita kiiloja, ettei jää sitten laattaa tyhjän päälle ja halkee myöhemmin.

    Noin isolla laatalla on myös syytä mitoittaa huolellisesti jako kohdilleen ja tarkistaa useamman kerran.
    Ite katottiin pisteristilaserilla lähtö ja sen jälkeen räpsytettiin narulla viivat lattiaan, niin saa pysymään rivit suorina.

    Lattian suoruudesta vielä, että ite hiottiin/tasoitettiin +/- 1mm 3 metrille, koska kyllä noin isolla laatalla on vaikea välttää pykäliä, jos lattia ei ole suora.
    Kuoppa ei oo paha, kun siihen voi laittaa enemmän laastia, mutta pienikin kumpu väärässä paikassa voi aiheuttaa ison ongelman.
    Kannattaa myös mennä koko laatoitettava alue läpi, eikä vain tiloja yksittäin, eli oviaukosta 3metrin lineaarilla ja passin kera vertaillen miltä
    kokonaisuus vaikuttaa tasaisuuden suhteen.

    Nimittäin Murphyn lain mukaan, se ongelmallisin kohta tulee vastaan kaikista näkyvimmässä kohdassa, jos ei oo etukäteen katottu huolellisesti.


    Lisäksi kannattaa käyttää aikaa sen laatan asetteluun, koska 2 rivin jälkeen se kauin reuna on jo 1,2 metrin päässä ja sitten sinne ei enää
    juuri ylety asettelemaan. Ymmärsin ainakin, että aiot itse laatoittaa, joten jos aikaa on, niin käytä sitä.
    Käytetyt tunnit vs. hyvä lopputulos on kuitenkin sen arvoista, kun sitä katselee muutaman kymmenen vuotta eteenpäin.


    Epoksista en osaa sanoa muutakuin, että vielä työläämpi kuin Mapein Ultra Color +.
    Mapei on kyllä hyvin pysynyt puhtaana muissa tiloissa paitsi suihkun alla, mutta suihkun altakin saa puhtaaksi perus puhdistusaineilla.

    Saumaamisesta vielä, että johonkin kohtaan, jos on isoja yhteinäisiä lattiapintoja, kannattaa vetää silikonilla liikuntasauma.
    Meillä on alakerrassa noin 100m2 yhtenäistä laattaa ja aina oviaukoissa on silikonisauma ja lisäksi isoimmassa tilassa on keskellä tilaa yksi sauma silikonilla.
    Ei sitä edes erota, mutta ei ole myöskään ratkennut mistään.
    Niin ja 2 millin raolla tehtiin. 3mm olisi ollut saumattuna jo liian iso, koska aina se näkyvä sauma jää leveämmäksi.
     
  5. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tähän voisi kertoa omasta keittiöprojektista joka laatoitettiin 60x60 laatoilla ja yhden laatan jouduin muotoilemaan. Tämä oli myös viimeinen laatta paketista eli hukka jäi se pala minkä tuosta laatasta otin pois. Aika sopivasti sattui mitat. :thumbsup:
     
  6. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin nyt on homma tulilla.. Ei jaksanut alkaa tähän hommaan heti aluksi vaan tein kaikkea muuta välissä mm tallin loppuun ja ulkohommia mahdollisimman pitkään.....

    Mutta lähempi tarkastelu osoitti että valussa oli sen verran heittoja että laitoin siihen cascon superplania alatasolle koko lattian alalle ja ylätasolle sinne tänne. Sen verran haastavaa tuon tasaaminen oli että aivan suoraa en tuollakaan saanut (osaamattomuus?) joten jouduin muutamaa kohtaa hiomaan vielä timantilla jälkeenpäin.(ja on muuten perkeleen kovaa!) Saumoista tulee 2mm. Olisi ajatus kokeilla niin että laattojen jako nousisi noita ala ja ylätason askelmia pitkin ylös ja jatkuisi samana läpi koko ala-/ylätason. Saattaa olla aloittelijalle melko haastava.

    Nuo tasauskiilat kyllä helpottavat melko paljon. Mutta tiettyä enempää nekään eivät korjaa jos lattiassa on heittoa. Pieniä pykäliä on jäänyt jonnekkin (alle millin) mutta elämä on. Noin laatatkaan eivät ole niitä anteeksi antavaisempia kun nurkat ovat aivan terävät. Mutta itseään saa sitten syyttää jos potkii varpaitaan saumoihin... Parempaan ei pystynyt...

    No eilen aloitin ja tässä tilanne hiukan ennen eilesen urakan lopettamista..
    [​IMG]