Yamaha RX-V771 vahvistimen eq

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana Zammy, 19.07.2013.

  1. Zammy

    Zammy Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2007
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään tämän kyseisen laitteen omistajalla antaa varmaa tietoa, että pystyykö tuolla laitteen parametrisellä eq:lla korjaamaan subbarin toistoa? Manuaalista ei löydy tähän varmaa vastausta. Korjaus kyllä ulottuu myös matalille taajuuksille, mutta esimerkiksi Hifimaailman 7/2012 Yamaha RX-V673 sai moitteita siitä, ettei eq:ta pysty käyttämään subilla. Tekniikan Maailman testissä numerossa 15/2012 on taas testattu Yamahan RX-V671 joka saa kiitosta parametrikorjaimesta ja teksti menee tarkalleen näin "Yamahan oman Ypao-automatiikan ohella vahvistimessa on osaavaa säätäjää kiinnostava bassoalueen parametrikorjain". Tuostakaan vaan ei käy tarkalleen selville, että toimiiko tämä vain pääkaiuttimien matalilla taajuuksilla, vai pystyykö myös subia korjaamaan ja jättämään pääkajarit koskematta.

    Toki muitakin plussia ja miinuksia laitteesta voi mainita, mutta tuo eq kiinnostaa eniten.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei löydy edes manuaalista. Sivun 91 mukaan PEQ voidaan säätää alimmillaan keskitaajuutta 31,5hz, mikä on parannusta aiempaan 63hz verrattuna, mutta aiemmin LFE-kanavaa koskevia säätöjä ei voinut tehdä.
     
  3. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Ei tosiaan pysty ainakaan V773:lla...
     
  4. Zammy

    Zammy Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2007
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jotenkin aavistelin, ettei mahda onnistua. Eli helvetin hieno ja käytännöllinen ominaisuus joka on kuitenkin päätetty tehdä täysin tai lähes täysin tarpeettomaksi valtaosalle käyttäjistä.
     
  5. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joissain jammuissa - ainakin monissa mallimerkinnältään nelinumeroisissa - Manual PEQ (Manual Parametric Equalizer) mahdollistaa kaikkien kanavien säätämiseen, siis myös subbarin. Mutta missään Yamahankaan AV-vahvistimessa ei tietääkseni ole koskaan ollut aidosti täysparametrista ekvalisaattoria, joka siis todella käytännössä kilpailisi vaikkapa BFD:n tms. kanssa.
    Eli ns. oikeissa täysparametrisissä korjaimissa voi täysin vapaaasti ja ehdoitta säätää keskitaajuuden, Q-arvon (korjauksen jyrkkyys/loivuus) ja korjauksen/vaimennuksen määrän useimpiin käyttötarkoituksiin riittävän tarkasti.

    Huonemoodien, eli seisovien aaltojen aiheuttamat korostumat tuppaavat olemaan erittäin kapea-alaisia. Siksi Yamahan PEQ:n 1/3-oktaavin portain valittavissa oleva keskitaajuus on turhan karkea jako. Parempi toki kuin ei mitään, mutta hieman puolinainen toteutus kuitenkin.
    Jos edes vain tuon yksittäisen jutun päivittäisi pari pykälää tarkemmaksi, olisi PEQ heti paljon parempi huonemoodien tms. vaimentamiseen. Ja näköjään joissain huokeammissa malleissa tarvitsisi lisäksi mahdollistaa myös subbarin equttaminen.


    Ns. oikeissa parametrisissa korjaimissa kutakin kanavaa kohden on useita korjauksia. Jotka ovat alapäässä yleensä vähintään 20 Hz:iin ulottuvia. Ja keskitaajuus on ainakin bassoalueella jopa alle hertsinkin portain asetettavissa.
    Q-arvokin on laajalla alueella säädettävissä (loivasta erittäin jyrkkään), sekä riittävän hienojakoisesti. Korostukseen ei yleensä kovin montaa desibeliä tarvita, mutta vaimennusta saisi olla mahdollista laittaa ainakin parikymmentä desibeliä.