HM-262 kaiutin rakennussarjalle keskikaiutin

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Heiska24, 11.06.2013.

  1. Heiska24

    Heiska24 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tere,

    Arvelin alkaa rakentaa hifimaailman rakennussarja HM-262 kaiutinparia itselleni ja mielessä pyörii muutama kysymys ennen osien tilaamista.

    Tälle kaiuttimelle ei ilmeisesti kotelon suhteen ole niin justiinsa mittojen kanssa, tarkoitus on rakentaa lattiamallin kaiuttimet ja tähän sarjaan ei ohjeita löydy suoraan netistä (ilmeisesti tulevat sitten sarjan mukana). Lähinnä siis vertaan näitä Audiokit sarjan transflexkoteloihin, joiden mittoja ei ihan noin vain muutella, että onko muodolla niinkään merkitystä kunhan sisätilavuudeksi tulee sama kuin ohjeen kaiuttimille?

    Lisäajatuksena oli rakentaa näitä kaiuttimia enemmän tai edes tyhjiä koteloita, että saisi kotiteatterin myöhemmin päivitettyä tarpeen vaatiessa. Ongelmaksi kuitenkin tulee keskikaiuttimen muoto (hellasärö). Näistä kaiuttimista kun tulee jalustamallisenakin aika isonlaiset, niin mietin että onko kellään mitään ideoita miten tällaisesta sarjasta saisi tehtyä fiksunnäköisen/toimivan keskikaiuttimen kyljelleen makaamaan?

    Onko muodolla edelleenkään merkitystä? Toimiiko mallikaiuttimen diskantin suuntain optimisti ainoastaan juuri tämän mallisesessa/levyisessä kaiuttimessa vai voiko huoletta suunnitella diskantin keskelle leveää ja matalaa kaiutinta? Onko mitään järkeä metsästää jostain toista 8" elementtia symmetrian vuoksi keskikaiuttimeen vai voiko nämä suht pienellä vaivalla vaihtaa esim kahteen pienempään elementtiin (tiedän/luulen että jakosuotimet ainakin vaativat näin fiksausta)?
     
  2. Voitto-Aulis

    Voitto-Aulis Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    1 996
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimen korkeutta ja syvyyttä voi yleensä hieman muuttaa sisätilavuuden pysyessä samana, leveyden muuttaminen sotkee jakosuotimen toiminnan bassoelementin etulevyn korjauksen osalta.
    Jokainen tietysti itse päättää paljonko tuo muutaman desibelin kuhmu vasteessa haittaa verrattuna huoneen aiheuttamiin moninkertaisiin kuhmuihin suhteutettuna.:rolleyes:

    Toisen elementin lisäämisessä keskikaiuttimen vaakalinjalle ei ole järkeä. Huonommaksi vain menee, vaikka jakosuodin olisi siihen vartavasten suunniteltu.
    Tietysti jos tarvitaan lisää herkkyyttä ja kuunnellaan vain kaiuttimen keskilinjalta niin tuollainen rakenne voisi olla jollain lailla perusteltu.

    Eihän tuo nyt niin korkea kaiutin ole etteikö sitä saisi pystyyn telkkarin alle mahtumaan, tuollainen tv-taso vaan voi olla hakusessa.

    Muistaakseni molempien koteloiden rakennusohjeet löytyy kyseisestä HM lehdestä.
     
    Viimeksi muokattu: 12.06.2013
  3. Heiska24

    Heiska24 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Okei, unohdetaan siis erimallinen keskikaiutin samantien.

    Mitenhän sitten kun olin ajatellut tehdä kuvan mukaset "viistot" kulmat etulevyyn, vaikuttanee myös samoin tämäkin pieni muutos tuohon mainitsemaasi jakosuotimen toimintaan?
    Tarkoitus oli siis ajaa 45asteen kulmat ylhäältä alas etulevyyn koko matkalle rikkomaan kulmikasta muotoa.

    katso liitettä hm2621.jpg