Vahvistimen hankinta Elac BS 243:lle / Help

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana Mikzi, 11.05.2013.

  1. Mikzi

    Mikzi Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen päivittämässä 7v vanhaa 2.1-kokoonpanoani (subbarin voi sivuuttaa tästä keskustelusta, sillä en ole sitä nyt ihan heti hankkimassa) ja olen kallistumassa hankkimaan parin Elac BS 243:sia (tai joko vaihtoehtoisesti 253:sia, ovat vaan vielä kuuntelematta) ja erinäisistä syistä tuskailen vahvistimen valinnan kanssa. Stereovahvaria olen kuitenkin hankkimassa.

    Noin 95% äänimatskusta vahvariin tulen viemään pc:ltä (musiikki, sarjat ja leffat) ja minulla on äänikortissa optinen toslink-lähtö, jota hyvin mielelläni käyttäisin jatkossakin äänenvientiin. Tässä jäänee siis kaiketi vaihtoehdoiksi hankkia vahvari toslink sisääntulolla tai vahvari ilman digitaalista tuloa+erillinen DAC. Budjetti tähän vahvaritouhuiluun sisältäen DACin on 300-1000e, riippuen ihan täysin siitä mitä lisärahalla saa ottaen huomioon myös sen, että haluan kyllä maksimoida Elaceista saatavan hyödyn. Mitä ratkaisua ja vahvistinta (+ mahd. dacia) ehdottaisitte näille Elaceille minun tapauksessani?

    Myös eroja/mielipiteitä 243:sta ja 253:sta otan mielelläni vastaan!

    Kiitos valtavasti jo etukäteen ideoista, olen henk.koht. tällä hetkellä aivan kuistilla mihin ratkaisuun kallistua!

    ---
    nykyinen setu: Onkyo TX-SR504E, 2x Tannoy Fusion 4, Audio Pro Sub Focus
     
  2. Mikzi

    Mikzi Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 11.05.2013
  3. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi olet uusimassa myös vahvistinta? Jos nykyinen ei ole sökönä ja ominaisuudet riittävät, siihen ei ole mitään syytä. Uuden kaiuttimen paremmuus kuuluu kyllä, jos se nyt yleensä on parempi kaiutin, kunhan hyppää paketista nykyisten kaiuttimien tilalle toistotehtäviin. Tuo kaavailemasi Elac BS 243 ei vaadi vahvistimelta mitään erikoisuuksia.

    Nämä "hyödyn saannit" ja muut saannit jollain uudella vahvistimella ovat kyllä niin mielikuvitusäänentoiston harrastelijoitten käsitekuvastoa kuin olla voi. Jokin tekninen perustelu pitäisi vahvistinvaihtoon olla.
     
  4. Mikzi

    Mikzi Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nykyinen vahvistin on siis 7.1 viritinvahvistin, joka ei ollut kovinkaan hintava kun sen vuonna 2006 ostin, vaan maksoin siitä muistaakseni Ebaysta tilatessani 177e (ovh Suomessa silloin ~390e). Perusoletus vaan on, että kun tulen 2-3 kolmea kanavaa vahvistimelta tarvitsemaan, niin hyvä stereolaite sisältäisi paremmat komponentit ja mahdollisesti näin ollen paremman äänen kuin halpa viritinvahvistin jossa käytetty hinta jakaantuu useammalle kanavalle yms. ylimääräsiin toimintoihin.

    Olen myös kuullut mainittavan, että DAC olisi yksi laitteiston tärkeimpiä osia ja en voi kuvitella sen olevan järin hyvässä jamassa tuossa nykyisessä Onkyossani. Mutta, koska tässä nyt neuvojakin olen tarvitsemassa, niin on hyvin mahdollista, että olen aivan väärässä. Haluaisin vain välttyä tilanteelta, jossa käytän 1000e+ euroa kaiuttimiin ja omaan audiosysteemissäni jonkun älyttömän pullonkaulan, jolloin en saa rahoilleni läheskään täyttä vastinetta.
     
  5. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos vaihdat stereovehkeeseen, otappa huomioon, että monikanavaäänen kuuntelussa tulet menettämään Onkyon kanavaohjaukset l. jäämään tässä suhteessa täysin syöttävän PC:n kanavaohjauksien varaan. Sinulla on ilmeisesti kanavien reititykseen kykenevä softakombinaatio testattuna & valmiina odottamassa toistotehtäviin pääsyä?
    Kanavaohjaus tarkoittaa tässä kohtaa LFE-kanavan ohjaamista L ja R -kanavaan tai subwooferiin toistettavaksi. LFE:n toistamatta jättäminen leikkaa kirjaimellisesti pippelin pois videoääneltä, sitä käytetään siinä sen verran paljon.
    Stereovehkeillä kuuntelijoista LFE ei toistu 95%:lla tapauksista. Munaton toisto heijastuu suoraan heidän kitkeristä kommenteistaan ja arvostuksestaan videoääntä kohtaan, vaikka syy on vajaakanavaisissa paskalaitteissaan.


    Vahvistimen ei ole mitään syytä maksaa monellakaan päätevahvistinkanavalla kovin paljon, kun turauttaa esim. 3 miljoonan kappaleen sarjan, kuten Onkyo. DA-muuttajan rooli hyvin pieni, miltei olematon. Jotain hiuksenhienoja sävyeroja korkeintaan voi helvetin tarkassa volumetasatussa AB-hinkkauksessa esiintyä ehjillä DA-muuttajilla, jos niitäkään. Ei mitään sellaista, millä olisi todellista merkitystä äänentoistoon.
    Koko audioala on kyllästetty liioittelulla ja suoranaisella valehtelulla. Tämä näkyy vaikuttavan vahvasti sinunkin käsitykseesi toiston tekijöistä. Kokeileppa nyt ihan ensin miltä se toisto kuulostaa niillä uusilla kaiuttimilla vanhan Onkyon syöttämänä.
     
    Viimeksi muokattu: 11.05.2013
  6. Mikzi

    Mikzi Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    1) Ai menetän noissa molemmissa kuvailemissani vahvistinhankinta-tilanteissa kanavaohjauksen? Eli usb/toslink -> DAC -> stereovahvari -TAI- toslink -> stereovahvari (toslink-inputilla). Leffat ja sarjat pyörii koneelta VLC-playerilla useimmiten mkv-formaatissa.

    2) Hyvä idea ja on helposti toteutettavissakin tuo kaiuttimien kokeilu ensin Onkyolla.

    Kaipaisin kuitenkin muitakin mielipiteitä, jotta saisi laajempaa pohjaa päätöksenteolle!
     
  7. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, menetät. Ainakin varmasti toimivalla rautatasolla (AV-vahvistimen tekemänä). Ohjaus pitää tehdä PC:n dekooderi-/toisto-ohjelmassa ja saada PCM:nä ulos. Aikaa ja Testi DVD:n kierroksia tulee menemään.

    VLC ei osaa uudelleenohjata LFE:tä, eikä sitä pysty kytkemään ulkoisiin dekooderiohjelmiin/-suotimiin. Sen joutuu tässä projektissa ainakin vaihtamaan.
     
  8. Xinot

    Xinot Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.11.2005
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo ei se kato vaihtamalla parane. Otat kato sen halvimman sieltä kaupasta jossa on ne tarvittavat ominaisuudet. Ne loput on vaan ihan samaa kuraa ja pelkkää rahastusta... Tai ainakin näin on tuolla etelä-grönlannissa tiemmä...

    edit: ja sitten asiallisemmin, eli ilman muuta kannattaa kuunnella miten toimii vanhalla vahvistimella ja miettiä vasta sitten vaihtoehtoja. Kaiuttimet toki kuulostavat erilaisilta ja toimivat erilailla eri ympäristöissä. Vahvistimissa on myös eroja mutta kyllä se kaiuttimen ominais soundi aika pitkälle säilyy vaikka vahvistinta vaihtaisikin. Koekuuntelun/kotikuuntelun kautta on edelleen se oikea tapa hankkia laitteita.
     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2013
  9. Pelichio

    Pelichio Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2012
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sekin kannattaa ottaa huomioon, että Elacit ovat nimellisimpedansseiltaan 4 Ohm ja minimi @250 Hz on 3,6 Ohm. Tämä voi tuottaa vaikeuksia vahvistimilla, joita ei ole suunniteltu noin alhaisille kuormille. Kannattaa suorittaa koekuuntelut Elaceilla nykyisellä vahvistimella sekä uusilla ehdokkailla.

    Omissa testeissä Elacit kyykytti RX-V671:tä jopa suht maltillisilla volumeilla. RX-A2020:n kanssa Elacit toimi oletetusti ilman ongelmia ja kuulostivat muutenkin paremmilta.
     
  10. Mikzi

    Mikzi Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos paljon vastauksista!

    Olen kyllä nyt monestakin syystä kallistumassa viritinvahvariin, joten tuo toslink-vienti pc:ltä laitteelle tullee pysymään jatkossakin. En kuitenkaan usko tarvitsevani tulevaisuudessakaan 5.1 enempää kanavia, joten siitä ylöspäin ei tarvitsisi laitteen välttämättä enää tukea.

    Olisiko mahdollista saada viritinvahvistinsuosituksia Elacin BS 243:lle esim ~500e / ~700e / ~900e budjettikategorioissa jonkunlaisilla pros-/cons-meiningeillä. Olisi valtavan suuri apu vertaillessa vaihtoehtoja sitten kuunteluun haettavaksi!
     
  11. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikista kaatopaikkatason ylittävistä vahvistimista lähtee jännitettä 3,6 ohmiin enemmän kuin SPL-rajoitteisympäristössä kärsii ruuvata. Audiolehtien kaasu pohjassa ajetuissa powerikuutiomittauksissa voi näyttää lotkottavalta paskalta, mutta silmän käteen ottamalla käy ilmi että jänöä tulee silti melko uljaasti enemmän kuin ikinä voi käytännössä käyttää.
    Oletan että kyseessä on SPL-rajoitteisympäristö, koska on jo 7 vuotta pärjännyt nykyisellä, eikä kerro mitään muuttuneista kuuntelutiluksistaan. 7 vuodessa vahvistimessa piileskellyt pullonkorkki tms. totaalinen paskuus olisi jo kerennyt paljastua aika monta kertaa.


    Enpä usko. Piti vain päästä ostelemaan uusia laitteita. Uuden laitteen osto-/testailutilanteessa pikkuhifistin syke nousee, hengitys tihenee, housussa alkaa pullottaa, rationaalinen ajattelu sumenee. Tuloksena "kuunteluhavaintoja" joista kannattaisi kertoilla korkeintaan WC:n patterille kahdenkeskisellä laatuajalla.
     
  12. Mikzi

    Mikzi Guest Guest

    Liittynyt:
    11.05.2013
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ei välitetä uskon asioista, kun kokemuksia juuri haluankin kuulla. Jos on koettu joku eroavaisuus niin mielelläni sen kuulen ja tarvittaessa huomioin. Kaikki kommentit ja ehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita!
     
  13. Pelichio

    Pelichio Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2012
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    En uskonut oikein itsekään, kun RX-V671 laukoi protectia. Käsittääkseni AV-vahvistimilla kuormitustilanne on eri riippuen montako kaiutinta laitteeseen on kytketty. Oman testin tein 5 kpl Elac kaiuttimella "5ch stereo" tilassa. Tilaisuus oli tosiaan yksin omassa kodissa eli kauppiaan kuumotokset yms. loistivat poissaolollaan. En tosiaan pidä itsekään kauppojen hiostavasta ja hoputtavasta tunnelmasta. Ei se kotikuuntelukaan mikään sokkotesti tietenkään ollut, mutta subjektiivisesti eron kuulin ja vahvistin vaihtui.

    Voit tähän vastata, ettei pidä paikkaansa. Voidaan sitten sopia, että oikean takakaiuttimen piuhat oli oikarissa ja sen takia protecti laukesi kovemmalla volumella.
     
  14. Pelichio

    Pelichio Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2012
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa katsoa esim. näiden perusmerkkien jenkkisivuilta suuntaa-antavat hintaluokat missä eri mallit taistelevat. Hintaluokat näyttäisivät olevan karkeasti 900$, 650$ ja 550$
    Denon
    Yamaha
    Onkyo
    Pioneer
    Harman Kardon
    Marantz

    Suosittelen menemään vaikka kirjastoon lueskelemaan AV- yms. tekniikkalehtiä ja niiden testejä. Netti on tietysti myös arvosteluja pullollaan. Ominaisuuksia tarkasteltaessa voi aika suoraan vertailla speksejä ja arvostelujen kommentteja. Painoarvoja eri seikoille kannattaa antaa tietenkin oman tarpeen mukaan. Esim. onko analogisten videoliitäntöjen niukkuus/puute hyvä vai huono asia. Onko Phono-liitäntä sinulle tarpeellinen, tuletko ehkä liittämään vahvistimeesi perinteisen levysoittimen? Kaiutinliitäntöjä tulee noissa vahvistimissa olemaan enemmän kuin tarvitsisit. 11.2 on sitä nykyaikaa - eihän sitä pienemmällä määrällä käkättimiä kehtaa edes mp3:sia kuunnella!

    Äänen suhteen tämä pätee varmaan myös jotenkin, mutta loppupeleissä oman korvan tulisi ratkaista mikä kuulostaa hyvältä. Jotain vinkkiä Elac-yhteensopivuudesta voisit saada siitä miten on vahvistimen on kommentoitu pärjäävän pieniohmisten kuormien kanssa.

    Pidä mielessä, että mitään lopullista totuutta noissa arvosteluissa ja vertailussa harvemmin on. On henkilökohtaisia mieltymyksiä sekä kaikenmaailman salaliittoteorioita. Lähdekritiikkiä kannattaa harjoittaa. Kerää lukemasi ja kuulemasi perusteella muutamilta merkeiltä "jatkoon päässeet" mallit ylös ja hae ne lähialueesi hifiliikkeistä kotikuunteluun. Toivottavasti antavat kuunteluun mukisematta vaikkei kyseessä olekaan mitään high-endiä, jostain se pitää alottaa.
     
    Viimeksi muokattu: 14.05.2013