Kodin valaistussuunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 29.01.2010.

  1. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään tuli viimeinkin tutustuttua tohon. Pikku hiljaa sain sen nypättyä, lohkes siitä sisuspuolesta kuitenkin yks kulma. Tais olla kahdella sivulla kolme kynttä pitelemässä lasia. No nyt on 2 x 18w loisteputket tilalla ja aivan uskomaton ero on kyllä kuin tossa "maitolasisessa" jossa oli joku energiansäästölamppu sisässä...
     
  2. TurpoNieminen

    TurpoNieminen Guest Guest

    Liittynyt:
    06.01.2006
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä kämpän remontti kanssa käynnissä, ja kysyisin viisaamilta apua, että mitä tilata ja mistä. Hakusessa olisi ainakin jonkinlaisella (ir?) sensorilla syttyvät ja sammuvat valaisimet keittiön välitilaan, tarvitsisin siis kaksi valaisinta 170 cm ja 80cm tilaan, valaisimissa mielellään saisi olla myös pistorasiat. Halvalla tietysti pitäisi päästä. Myös jonkinlainen läsnäolotunnistin olisi kiva saada tuulikaapin valolle?
     
  3. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jollei ulkonäkö ole se tärkein juttu, niin Enston Jono-valaisimista voisi saada rakennettua sopivan setin. Tunnistinvalaisimia noista löytyy sekä PIR- että tutkamallit.
     
  4. Sniiki

    Sniiki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.05.2003
    Viestejä:
    262
    Saadut tykkäykset:
    7
    Täälä on aika moni harrastanut noita huoneen reunoilla kiertäviä alaslaskuja spoteilla + epäsuoralla valolla siellä päällä. Itsellä ihan vastaava suunnitelma kaavailussa ja kiinnostaisi kovasti kokemukset erilaisista spoteista/alasvaloista noissa. Itsellä tarkoitus pitää lasku melko matalana, ehkä jotain 10cm luokkaa, joten kovin syvät valot sinne ei mahdu. Onko noista kohtuuhintaisista LED-spoteista yhtään mihinkään? Mitään 100euroa/kpl en ajatellut niistä alkaa maksamaan.
    Toinen kysymys tuosta hyllyn materiaalista, eli mistä olette niitä tehneet (kipsilevy, MDF, vaneri, vai mikä)?

    Kuvan hahmotelma on olohuoneesta, mutta myös toiseen ~4,7 x 3,5 m kämppään, josta pitäisi tehdä leffahuone, tarttisi jonkun valaistussuunnitelman. Yksi vaihtoehto lienee laskea koko kattoa ja kaittaa vaikka Gyptonea siihen ja upottaa pieniä spotteja sinne tänne, mutta liekkö tuosta akustisesti mitään iloa summamutikassa laitettuna? Muita vaihtoehtoja lienee vetää samanlainen kiertävä hyllyratkaisu, tai vetää pari kolme "valehirttä" poikittain kattoon ja upottaa niihin spotit.
     

    Liitetyt tiedostot:

  5. svass

    svass Guest Guest

    Liittynyt:
    13.01.2006
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nämä Lilliputit muutti takapihalle, jossa nopeaa syttymistä ei tarvittu. Tilalla nyt koeajossa ClasOlhsonilta tuollaiset 810lm LED-lamput, syttyvät ainakin sähäkkäästi eikä märän asfaltin valaistumisessakaan ole moitittavaa. Tolkuttoman hintaisethan nuo kyllä oli (ainakin siltä tuntuu), mutta tähän hätää nyt ei muutakaan heti syttyvää osunut käteen.
     
  6. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suunnittelen valaistusta olohuoneeseen. Sisäkatto on vinossa 1:2 ja katon korkeus on matalimmassa päässä noin 5,5m ja korkeimmillaan 8,5m. Olohuone-ruokailutilan ala on 40m^2. Katon valaisu vaatisi todennäköisesti olohuoneen vaakasuuntaisen valolipan. Yksittäisien kahden valon ledispottivalaisimien teho ei taida riittää lattialle asti. Tehokkaiden ledi valaisimien ongelma on niiden suunnattavuus.
     
  7. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    laitetaas tänne valaistukseen liittyvä kuva. Kyseessä laajennusrempan takia valmistuva vaatehuone:

    Katossa on epäsuorana valaistuksena loisteputket, lipan leveys n. 1cm tarkuudella sama kun itse putki. Lisäksi lipan etureuna on samassa tasossa kaapin etureunan kanssa ja kaapit on puolestaan katossa kiinni. Tällä tavalla linjaan rakennettuna tuleee aika viimeistelty fiilis. Värilämpötila päivävalo

    Perällä vaatetangot, joiden sisällä LED nauhat (7.2w). Värilämpötila led myyjän mukaan natural white

    Kaikki saman katkaisijan takana. Vaikka teknologia onkin eri, väriläpötilat natsaa aika hyvin.

    Kuvakin olis pop: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/23881/title/vaatehuoneen-valaistus/cat/1343
     
    Viimeksi muokattu: 29.04.2013
  8. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttää melko valoisalta ja tehokkaalta tilankäytöltä. Harkitsitko ledispottien asentamista loisteputkien tilalle vai oliko tarkoitus saada mahdollisimman korkea tila?
    Vaatetankovalot on ilmeisesti hyvä keksintö valaista pimeitä kaappeja? Lisäksi onko Liune valmistanut kyseiset liukuovet? (www.liune.fi)
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Haluttiin huoneeseen ensisijaisesti tasainen valo ilman kirkkaita valolähteitä. Toisisijaisia mutta tärkeitä asioita oli säilytetty huonekorkeus sekä ylijääneet putket.

    Vaatetankovalot on valon määrän kannalta ajateltuna aika turhat, tarkoitus on tuottaa enemmän kohdevaloa jotta vaatteiden värit alatangossa tulevat paremmin esille sekä tuoda kivaa fiilistä tilaan.

    Liukuovi on eclissen. Kyseessä perus double, mutta kun sen teki tuplacyprokilla niin tuosta sai tehtyä aika helposti kehyksettömän. Mukana syncro (toinen ovi liikkuu kun toista liikkuttaa) ja hidas / automaattinen sulketuminen viimeiselle 15cm matkalle.
     
  10. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    katso liitettä SNAP1.jpg katso liitettä SNAP2.jpg

    Kokeilin Dialux-ohjelmaa ja sen laskelmien perusteella olohuoneen pystyisi valaisemaan esimerkiksi 12kpl valaisimella missä jokaisessa on kaksi Osramin ledilamppua. Riittääkö noin 100-200 luxia yleisvaloksi, jos lisäksi tiloissa on riippuvalaisimia ja jalkalamppuja?
     
  11. RikorK

    RikorK Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2013
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä ohje on oikein. Ensin yritin siirtää lasikupua sivusuuntaan mutta siirtyi vain kolme milliä. Sitten vedin voimalla suoraan alaspäin ja sitten valaisin antautui. Kolme voimakasta peltistä jousta piti lasikupua paikallaan. Lampun vaihdon jälkeen tarvittiin taas voimaa lasikuvun painamisessa takaisin paikalleen.
     
  12. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vessa remppa ois aluillaan, mutta valaistuksen kanssa ollaan vielä varsin hakusessa.. Nyt siellä on kolme spottia semmoisessa lipassa, mutta se lippa lähtee mäkeen.. Seinälle tulee iso peili, eikä mitään kaappeja.. Vessa on ns. pää vessa, jossa harrastetaan myös meikkaamista yms puuhastelua.. Olisiko hyviä vinkkejä jo näillä tiedoilla antaa? Mitä kannattaa ottaa huomioon, että valoa riittää jne..?
     
  13. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehdottomasti valot peilin sivulle tai peiliin integroituna. Näin ollen valo tulee suoraan kohti eikä ikäviä varjoja muodostu esim meikatessa.

    Ja vielä päivänvalolamppuina. Näyttää meikattu naama samalta pihalla kun mitä vessassa.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2013
  14. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meillä jätettiin peilivalot sikseen pari vuotta sitten kun taloa rakennettiin. Molemmissa vessoissa on iso peili seinällä pesualtaan yläpuolella ja katossa Innojokin Jasmina-plafondi (2*36W) päivänvaloputkilla. Näkee kyllä meikata ja tehdä muutkin wc-toiminnot. Makuasioitahan nämä toki ovat...

    =)juha
     
  15. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Jokaisessa paskahuussissa tulisi olla yökäyttöä varten erillinen valaistus. Tehtynä vaikkapa yhdellä tai kahdella wanhanmallisella ns. 'superkirkkaalla' pikkuledillä, jotka on sijoitettu vyötärölinjan korkeudelle tai alemmas ja säteilykuvio rajattu tiukasti lattiaa kohden osoittavaksi. Ei tarvitsisi aina sokaistua yöllä.
    Tähän mennessä en ole missään tuollaista ratkaisua tavannut, vaan aina sieltä pamahtaa silmille se satojen wattien meikkaus-level valaistus uniset verkkokalvot kärventäen.
     
  16. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä on kyllä ihan totta... Varauksen tuollaiselle olisi voinut toki tehdä ja kai sen vieläkin jotenkin siististi pystyisi tekemään. Omassa tapauksessa wc-valot on kytketty läsnäolotunnistimeen, joten yöllä ei voi jättää sytyttämättä valoja. Onneksi wc on meidän perheessä käytössä ensisijaisesti päiväsaikaan, joten tuo ei ole ongelma. Positiivisena puolena näissä kunnon päivänvaloissa on herääminen aamulla reiluun valkoiseen valoon, kun raahautuu unisena sängystä huussin puolelle.

    =)juha
     
  17. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos hyvistä vinkeistä.. Tosiaan oleellisinta, kirkkauden lisäksi, tuossa meikkaus valossa lienee että se tulee edestä päin, ettei tule varjoja.. Peili on iso, ei mikään 'vessan peili' joten siinä ei ole valoja.. Enkä heti keksi mitään mikä sopisi tuon ' vanhan aikaisen ' peilin rinnalle.. Mutta joku pitkä ja kirkas valo peilin päälle katonrajassa voisi olla hyvä.. Tuo yövalo oli myös hyvä idea, esim ledinauhaa peilin taakse tai himmeä kattokruunu.. Sitä vois käyttää tunnelmavalona myös kakalla ollessa..:)
     
  18. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa kusta öisin istualtaan niin ei tarvi laittaa niitä valoja päälle.
     
  19. Kumustelija

    Kumustelija Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2009
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän sen kuulee kun lorina loppuu että nyt menee ohi.. :) toisaalta, jos ei naisetkaan kykene suoriutumaan pimeässä, olettaisin niiden tekevän sen istualtaan myös pimeässä, niin....

    Mutta eikö ole mitään ideoita? Löytyykö mistään mitään kuvia "hienoista" vessoista? Kun en haluaisi tyytyä mihinkään perusratkaisuun, toimivuus kuitenkin on etusijalla.. Vai eikö vessan valaistukseen sitten ole vielä panostettu niin paljoa kuin muualle..
     
  20. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tottahan tämäkin. Meille laitettiin lähes kaikkiin huoneisiin päivänvalon värisen yleisvalon lisäksi lämpimän sävyiset tunnelmavalot. WC ei sitten kuitenkaan saanut sähkösuunnitelmaa tehdessä tunnelmointiin soveltuvaa valaistusta. Jos edes harkitset "peilivaloista" luopumista, voin todeta että 2*36W riittää mainiosti valaisemaan kohteensa 120x120cm peilin kautta. Toimivuus on meidän tapauksessa mennyt tyylikkyyden edelle, eli valoa on riittävästi mutta eihän tuo vessa kovin tunnelmallinen ole...

    Jos jotain pitää kehua, niin suosittelen läsnäolotunnistimia harkittuihin paikkoihin. Omassa kodissa on läsnäolotunnistimet wc-tilojen lisäksi tuulikaapissa. Kotiin tuleminen kauppakassit käsissä on erittäin miellyttävää kun tuulikaapin valot syttyvät ilman kosketusta. Tuulikaapin lisäksi wc-tiloissa valot eivät myöskään jää turhaan päälle, vaan sammuvat hetkisen kuluttua kun huoneesta poistuu.

    =)juha