tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. Joupe

    Joupe Guest Guest

    Liittynyt:
    10.04.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, kevättä pukkaa ja pitäis vuosi sitten kesken jäänyt projekti tehdä valmiiksi. Kaiutinvalinnat vaan alkoivat mietityttää. Kotelo on aika pieni, noin 9-9,5 litrainen, joten mitään kummoisia bassoja tästä ei odotetakkaan. Alunperin tarkoituksena oli laittaa 2kpl Visatonin BG-17 laajakaistoja, mutta olisiko järkevämpää laittaa kaksi 5.25'' tai 4'' midbassoja ja erilliset diskantit? Signaali on tarkoitus monottaa. Vahvistimena Suren 2x50w.
     
  2. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä unohtaisin BG17:n, koska haluan basson ulottuvan pienissäkin laitteissa 100 Hz tuntumaan. Jos pelkästään paljon meteliä on tavoitteena, BG17 lienee helppo tie.

    41Hz foorumilla on paljon toteutuksia 4" Monacor SP-60/4:n ja vaihtelevien diskantien ympärille. Pitäisi olla aika helppo saada soimaan yhteen, ainakin jos valitsee suoraan jonkun hyväksi todetun toteutuksen osat(jakosuotimen arvot). Kotelosi koko on hieman alakanttiin, mutta voisi vielä toimia.

    12 V käyttöjännite näyttäisi riittävän elementin ollessa 4 ohminen. Vahvistimesi vaatii kuitenkin vähintään 14 V ja litium-akuilla se tarkoittaa 5S, jotta akun voi käyttää tyhjäksi. Näin voi toki tehdä, mutta virrankulutus on aika suurta. Laittaisin 3S akun ja vaikka http://dx.com/p/y148-audio-amplifier-module-93121 jos haluaa mahdollisismman halvalla selvitä. Esimerkiksi 41Hz:n Amp6 olisi laadukkaampi vaihtoehto.

    Itse en ole vielä tätä elementtiä kokeillut.
     

    Liitetyt tiedostot:

  3. Joupe

    Joupe Guest Guest

    Liittynyt:
    10.04.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta. Vahvistin ja sille 6S lipo löytyy jo eli en ala niitä enään vaihtamaan, eikä Amp6:sta ole varastossa

    Monacorit on paljon kehuja saaneet, joten taidan päätyä niihin. Tosin SP-60/8 olisi varmaan parempi vaihtoehto? Muuten siis sama kuin 60/4 mutta 8 0hm.
    http://www.sure-electronics.net/download/AA-AB32174_Ver1.0_EN.pdf Tuon mukaan AA-AB32174 antaisi täydet 50W 6 0hm kuormaan.
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    50 wattia, nojaa. 10% säröllä, jos käyttis 25 volttia :D. Kannattaa katsoa piirin datalehteä, se kertoo paremmin, sivu11:

    http://www.st.com/st-web-ui/static/active/en/resource/technical/document/datasheet/CD00205863.pdf

    Tuo Monacor on ihan OK äänenlaadultaan, yläpää hieman tumma, mutta ei haitanne.
     
  5. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttääkin toistavan aika korkealle, kun nyt tarkistin tuon. Edellä oletin ehdottomasti vaativan diskantin, vaikkei se viestistä selvästi ilmi käynytkään. Itse suunnittelin kokeilevani yhden tai kahden SP-60:n ja diskantin yhdistelmää.
     
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Et varmaan ole kuunnellut? Vaste niissä taitaa edestä mitattuna mennä jonnekkin 10kHz:n paikkeille, mutta suht suuntaava, ainakin huonetilassa soundi melko tumma, mikäli ei ihan elementti sojota korvaan. Mutta sama vaivaa kaikkia laajakaistoja. Tuossa ylin diskantti loistaa poissaolollaan, jotkut muut toistaa ylemmäs paremmin. Mutta blasteri käytössä homma hieman eri, joku laajemmalle säteilevä diskantti voisi parantaa tilannetta.
     
  7. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole kuullut. Suuntaavaksihan laajakaista aina menee.

    Kyllä tässä vähitellen oppii välttämään pelkkien laajakaistojen käyttöä, mutta tuli kuitenkin hiljattain koitettua torvidiskanttia ja eipä senkään suuntaavuus blasteriin ollenkaan sovi :)
     
  8. Joupe

    Joupe Guest Guest

    Liittynyt:
    10.04.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ulkokäytössä elementissä ei saisi olla suuntainta tai torvea, koska moiset muotoilut kaventavat säteilykulmaa. Vaikka diskantissa mainittaisiin olevan suuntain vain tasaamassa polaarivastetta (hifielementit) eikä niinkään herkkyyttä parantamassa (pa-torvet), niin joka tapauksessa diskantteja lähtee vain ja ainoastaan eteenpäin.

    Polaarivastekäppyröistä asia paljastuu. Eri taajuuksilla mitattujen käyrien pitäisi olla suht puolipallon kuvioisia kaikki. Tai siis SAMAN muotoisia taajuudesta riippumatta. Silloin ääni pysyy vakiotyyppisenä kuuntelupaikasta riippumatta.

    Mitä syvempi suuntain/torvi/monttu elementin edessä majailee, sitä kapeammaksi puikulaksi (kynttilähehkulampun muoto) suuntaavuus muuttuu taajuuden noustessa. Ja koska keskiäänet suuntaimen muodosta ja elementin tyypistä riippumatta säteilevät aina puolipallomaisesti, niin ääni kuulostaa diskanttiköyhältä heti kun päätä liikuttaa sentin pois säteilypuikulan kärjestä.

    Paras elementtimalli (polaarivaste lähes täydellinen puolipallo) olisi ulkoneva dome sileällä etulevyllä, jossa koko dome ei ole minkäänlaisessa kuopassa, ei millimetrinkään verran etulevyn tasoa sisempänä. Jos dome upotetaan elementin oman etulevyn pinnan alle, kuten usein tehdään domen suojelemiseksi, silloin domen pitäisi olla erittäin pienikokoinen, että minimontusta huolimatta diskantit pysyisivät laajalle säteilevinä. Tyyliin sentin kokoinen dome. Se taas tarkoittaa huonoa herkkyyttä ja pientä äänenpainemaksimia.

    Nyrkkisääntö, jolla voi silmällä päätellä millaiset diskantit elementistä lähtee: diskanttiääni kuuluu sinne, minne ääntä tuottava objekti (dome, kartio, nauha) NÄKYY. Jos silmällä ei näe värähtelevää objektia kokonaisuudessaan, eipä silloin diskantitkaan pääse silmään eli siis korvaan. Ja vielä tarkennuksena: jos puhutaan kartiotyyppisestä elementistä, esim. laajakaista- tai diskanttikartio, niin siinä tapauksessa pitää nähdä silmällä kokonainen kartion pölykuppi tai puhekelarinki. Eli jos kartio tai elementin keskellä nököttävä vaiheplugi estää näkemästä kokonaista ääntä tuottavaa rinkulaa, niin silloin jää osa diskanteistakin saapumatta perille silmään/korvaan.

    Siispä jos joutuu käyttämään upotettua domea tai suuntaimellista elementtiä tai kartiota, niin joutuu käyttämään useita elementtejä, että diskantit saadaan leviämään laajemmalle alueelle. Monielementtisyys tuo omat vaikeutensa, mm. liuskoittumisen, eli helpommalla pääsee sillä ulkonevalla domella; yksi kappale per audiokanava riittää.

    Jos domesta ei saa tarpeeksi paljon ääntä, sitten valitaan diskanttikartio, mutta mahdollisimman tasainen kartio, ei saa olla kartiomainen kartio.

    Jos kartiostakaan ei saa tarpeeksi paljon ääntä, sitten valitaan kompressiotorvisysteemi ja siihen halutunkaltainen epäsymmetrinen torvi, joka levittää diskantit leveälle, mutta kapean korkuisena keilana. Saatetaan joutua useamman torven asennukseen, jolloin hinta ja massa nousee.

    Massan nousu pidetään kurissa kun käytetään muovirunkoisia neodyymimagneetillisia elementtejä. Dome on kevyempi kuin kartio, koska liikkuva massa on pienempi ja kookas ulompi ripustus runkotuentoineen puuttuu kokonaan.
    .
     
    Viimeksi muokattu: 24.04.2013
  10. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mahtaakohan esimerkiksi liuskoittuminen olla niinkään vakava ongelma gettoblasterin kanssa, jota nyt muutenkaan ei olla kaikkein hifeintä toistoa ajatellen edes tekemässä?

    Hifitason ja vallankin audiofilitason kotikaiuttimet sitten asia erikseen, niiden äänenlaatua ei tässä kysyjä tainnut edes olla blasteriltaan hakemassa...

    Jos joku prefktionisti haluaa pakosta audiofiilitason äänenlaatuun pystyvän Gettoblasterin tehdä, niin ihan vapaasti vaan. Kysyjä nyt ei kuitenkaan käsittääkseni moista aikonut.
     
  11. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt olis taas yksi versio blasterista valmis. Elementteinä 4 x BG17 kytkettynä 4 ohmiin. Soittoa ja virrankestoa parantaakseni kannattaisi elementeiltä varmaan leikata alataajuudet pois.

    Tyytynen 6dB suotimeen että saisin tehtyä sen lähtemättä osia metsästämään.

    Konkkia löytyy omasta varastosta ainakin seuraavia: 330uF (25V), 820uF (25V), 1000uF (16V), 1000uF (25V). Olisko joku noista sellainen millä vois lähteä kokeilemaan? Riittääkö yhdet konkat kanavien elementtien plusjohtojen ja vahvarin väliin vai laitanko joka elementille omansa?
     
  12. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Laita mieluummin ENNEN päätevahvaria, niin voi oikeastikin sähvöä säästyä...

    T: Vesku
     
  13. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
  14. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Helpoimmalla voisi saada juottelemalla itse pari konkkaa vahvistimen liittimiin, konkan mitoittaa vahvistimen sisäänmenoimpedanssin mukaan (kannattaa katsoa, että pysyy vakiona, jos joku vahvistuksensäätö). Tai 4 konkkaa ja 2 vastusta, jos haluaa 12dB/oktaavi suotimen. Tuollaisen passiivisuotimen toimintaan vaikuttaa vahvistimen sisäänmenokin, joten sekin pitäisi huomioida laskelmissa, joissain on melkoisen matala sisäänmenoimpedanssi, joten silloin tuollainen valmispalikka ei toimi läheskään oikein, leikkaa huomattavasti ylempää.

    Kyllä sitä sähköä säästyy, vaikka konkka olisi vahvistimen lähdössä, impedanssi suurempi matalilla taajuuksilla, virtaa ja tehoa kuluu vähemmän. Mutta tällöin matalat taajuudet kuitenkin syö vahvistimen jännitevahvistusvaroja, joten voimakkaat matalat taajuudet rajoittaa ulossaatavaa äänenmäärää, jos passiivilla leikkaa vahvistimen jälkeen.
     
    Viimeksi muokattu: 26.04.2013
  15. ctarys

    ctarys Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2013
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyy tämmöinen http://dx.com/p/vma2015-15w-stereo-audio-amplifier-evaluation-module-evm-board-44125 vahvistin. Olisko ehdotuksia elementeille? Koko tulee pysymään mahd pienenä eli max 6,5" elementtejä, paitsi tietenkin jos on joku ylivoimainen syy miksi esim. 8" olis parempia kuin 6,5". Itse suunnittelin aluksi että jos laittaisin toiseen kanavaan 2-tie kaiuttimen ja toiseen kanavaan basson/subin. Tarkoitus on siis hakea myös hieman bassoa. Ei mitään painetta tietenkään mutta kunhan ei olis nyt pelkästään korvia raastavaa diskanttia.
     
  16. priva

    priva Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2012
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,

    Korjasin motivaation puutteeni ja ryhdyin vihdoin hommiin. Vaikkei ketään kiinnostaisi, laitetaan silti tästä valmistuneesta hirvityksestä kuva ! Eli HP-10W keskellä ja BG17 laidoilla. Lankku suren 4x100w. Käytössä pllxo 12db/oct, mutta unohdin kiireessä ylipäästön bassolle. Tähän liittyen kysymys: kuinka paljon tehokaistaa nuo alataajuudet syövät (jos puhutaan 0-50hz) ?

    katso liitettä IMAG1024.jpg
     
  17. ctarys

    ctarys Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2013
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vai tekeekö tuolla ees mitään? Taitaa olla tosi surkee hyötysuhde.. mutta miten noissa suren vahvareissa voi olla 4x100w ja hyötysuhde joku 90%..!? Entä mitä akkuja ja laturia kannattais käyttää?
     
  18. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan vastaava hyötysuhde siinäkin pitäisi olla.

    Akuista on jauhettu tässä ketjussa sivutolkulla. Voit valita lyijyakun helpomman saatavuuden, litium-akkujen epävakaan kemian pelossa, tai pienen rahansäästön takia. Litium-akut taas tarjoavat pienempää kokoa ja painoa. Kummatkin vaativat soveltuvan laturin.
     
  19. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Samaa luokkaa on Suren ja noittan vma2015:en hyötysuhde, eli 90% paikkeilla. Tosin, kunnollisella D-luokkalaisella se on parempi, lähempänä 95%. Aina kannattaa muistaa, että ei tuo sure pukkaa sitä 100 wattia millään 12 voltin käyttiksellä, vaan luokkaa päälle 30 volttia, jotta 100w kovalla säröllä lähtee 4 ohmin kuormaan per kanava.

    Tuo VMA2015 on ihan OK, hieman surkea sähkönsuodatus, saa sisälle kätketyn maximin hakkuriluteen oskilloimaan tietyissä tilanteissa. Kannattaa lisätä vaikka piirin käyttispinnien väliin 100uF lowESR elko.

    Monesti 8-tuumaiset elementit herkempiä kuin pienemmät, joten isommalla elementillä saa enemmän möykkää aikaiseksi, kun teho on rajoitettu.

    Ja vanhojen keskustelujen lukeminen suotavaa, akkuasioita on vatvottu moneen kertaan.
     
  20. Rikkipää

    Rikkipää Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.07.2012
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä on 9V regulaattorin tarkoitus, jos sisääntulo jännite on esim. tuo 12V?

    edit: Ja miten sisääntulon C1 ja R3 kannattaa käytännössä mitoittaa? Onko esim. ok, jos R3=10k ja C1=0,22uF, jolloin -3dB:n piste olisi n. 72 Hz? Vai voiko C1 olla noin pieni?
     
    Viimeksi muokattu: 29.05.2013