Kaiuttimen sähköisten arvojen selvittäminen

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jupazuba, 13.04.2013.

  1. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tilanne on se että olisi kaksi 6½" mid-bassoa, joiden arvoja ei löydy enää netistä mistään. Haluaisin tehdä näille kotelot kotiin, mutta ei ole minkäänlaista lähtökohtaa minkälaisessa kotelossa nuo edes voisivat soida.

    Elementeistä tiedän tehonkeston 160W RMS, impedanssin 4Ohm ja herkkyyden 92dB. Noilla ei kuitenkaan ole mitään virkaa kotelon kannalta. Onko pelkällä yleismittarilla selvitettävissä kotelonlaskentaan tarvittavia parametreja?
     
  2. DIY'er

    DIY'er Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.06.2012
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    "Tee itse hifikaiuttimia" -kirjasta löytyy hyvät ohjeet elementtien parametrien mittaamiseen.

    Tarvitset hommaan yleismittarin, sinisignaaligeneraattorin (esim. WinISD Pro-ohjelmasta löytyy) ja tavallisen audiopäätevahvistimen. Lisäksi pari vastusta, tähän hätään en nyt muista tarkkoja vastusarvoja mutta muistaakseni 8,2 Ω sekä 470...1000 Ω vastukset tehonkestoiltaan yhdestä viiteen wattia toimivat kohtuudella.

    Elementin ripustuksen joustavuuden (komplianssin) ja puhekela/magneettiyhdistelmän voimakertoimen voi määrittää parillakin tavalla. Ensimmäinen tapa on rakentaa pieni kotelo elementille, toinen tapa on käyttää tarkkuusvaakaa ja (säädettävää) vakiovirtalähdettä. Jos käytettävissä ei ole tarkkuusvaakaa, myös euron kolikoita voi käyttää. 1€ kolikko painaa 7,5 grammaa, 2€:n 8,5 g. Kolikot kiinnitetään kartioon ja mitataan resonanssitaajuuden muutos.

    Netistä todennäköisesti löytyisi ohjeita tähän, mutta tuossa kirjassa on myös hyvät ohjeet. Pitäisi löytyä kirjastoista.
     
  3. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kiitos vinkistä! Onnistuinpa kaivamaan omastakin varastosta iäisyyden vanhan Autohifikirjan(Juha tuominen & Teppo Hirvikunnas) ja tuolla noita kaavoja näkyisi myös olevan. Eikun kaavoja pyörittelemään..
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kokonaan toinen asia sitten on, että tekeekö joillakin vanhoilla jostain kahden markan valmispöntöistä puretuilla tusinamideillä yhtään mitään, vaikka ne parametrit selviäisivätkin.
     
  5. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jos näin olisi en vaivautuisi edes asiaa tuumailemaan :)

    Kyse on alunperin autokäyttöön tarkoitetuista free-air elementeistä niin voisi kuvitella että saattavat haluta hyvinkin ison kotelon toimiakseen.. jos edes toimivat koteloituna.

    Yksi vaihtoehto olisi toki ostaa ihan vaikkapa valmiit kajarit koteloissaan, mutta minulla on jo erään menneinä vuosina High Endinä mainetta niittäneen sarjan laajakaistat kotona ja nuo midit ovat samaa sarjaa niin tekisi mieli ainakin kokeilla niitä myös olohuoneessa. Laajureihin olen erittäin tyytyväinen. Sain ne soimaan huomattavasti paremmin sisällä kuin autossa. Olisi siksi ihan mielenkiintoista kokeilla myös noita midejä sisällä.
     
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mahdollisimman iso suljettu. Ei niistä silti passoa irtoa.
     
  7. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erinomainen laitos elementtien mittaamiseen on arta+limp, ei tartte tulkita skoopin kuvia tai yleismittaria. Menee helposti pieleen että heilahtaa. Tarttee purkin, missä pari liitintä ja kytkin ja vastuksia. Tuolla kaikki toimii kahdella napin painalluksella(ilman extramassaa ja massan kanssa).