Kaiuttimien huonekorjaus tietokoneen avulla / softaratkaisu

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana apip, 20.02.2013.

  1. apip

    apip Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2000
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli hankittua 2 kpl Genelec 8040A:ta ja sen myötä äänentoiston säätäminen vielä paremmaksi on alkanut kiinnostaa. Kuunteluhuoneen (=kerrostalon betoniolohuone) takaseinä on akustoitu HeraDesignin akustointilevyillä ja se on huonekalujen lisäksi se akustoinnin aste joka saa tähän hätään riittää.

    Mulla on sen verran vanha vahvistin ettei siinä ole huonekorjausta tai muutenkaan erityisen monipuolista EQ:ta. Ostin mittamikrofonin ja tein REW:llä mittaukset. Taajuuskäyrä ei ole erityisen hyvä, joten ihan ensimmäiseksi se tulisi saada kutakuinkin kuntoon. Genelecin omat säädöt eivät riitä alkua pidemmälle, joten olen alkanut etsimään tietokoneelle (Windowsille) löytyviä softaratkaisuja ts. softa-EQ:ta. Suurin osa musiikin kuuntelusta ja leffojen katsomisesta tapahtuu tietokoneen kautta, joten tähän hätään voin elää sen kanssa, että en saa säädettyä muita audiolähteitä.

    Tavoitteena olis löytää sellainen äänenlaadultaan ja toimivuudeltaan laadukas ratkaisu joka vaikuttaa kerralla kaikkiin toisto-ohjelmiin ja mieluiten säädöt voisi tehdä kanava kerrallaan. Tällä hetkellä käytössä on tosiaan kaksi kaiutinta, mutta jatkossa on tarkoitus laajentaa 5.0 settiin.

    Olen nyt alkuun kokeillut Equalizer APO:a (http://sourceforge.net/p/equalizerapo/wiki/Documentation/)
    + Vaikuttaa koko Windowsin äänentoistoon (pl. ASIO:ta käyttävät ohjelmat?)
    + Kevyt ja toimii aina automaattisesti taustalla
    + Tarkat ja laaja-alaiset säätömahdollisuudet
    + Säädöt helppo tehdä REW:iä apuna käyttäen
    + Säädöt pystyy ilmeisesti tekemään laitekohtaisesti (useampi äänikortti tai digi/analoginen ulostulo)

    - Ei pysty säätämään kanavakohtaisesti (ainakaan vielä)

    +/- Äänenlaadusta en osaa sanoa?
    +/- Viivettä äänessä/synkkaongelmia (lip sync) en ole vielä huomannut, mutta videotestit ovat jääneet muutamaan minuuttiin...

    Onko muilla kokemuksia tästä kyseisestä softasta? Omiin korviini en vielä luota ja arvosteluita tai käyttäjäkokemuksia ei oikein netistä löydy. Äänentoisto on mun mielestä jo selvästi parempi kuin ennen tätä, mutta onko tällä ratkaisulla jotain huonoja puolia joita en ole vielä oppinut kuulemaan? :D

    Mitä muita hyviä softaratkaisuja löytyy? Virtual Audio Cable (+ ASIO4ALL?) + VST Host + sopiva VST-plugin? Tämän ratkaisun huono puoli lienee lisääntynyt viive ja mahdolliset lip sync -ongelmat?

    Mitä muuta tulisi ottaa huomioon?

    Miten tälläiset tietokoneen (jopa ilmaiset) softaratkaisut pärjää kaupallisille "rautaratkaisuille", kuten Genelecin DSP, vahvistimien Audyssey tai ulkoiset EQ-purnukat?
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2013
  2. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lupaavan oloinen softa, tämäntyyppistä selkeää yleis-equa on odotettu. Ei kuitenkaan toiminut virtuaalitestikoneessani.

    Kanavakohtaisen korjaamisen puuttuminen on kyllä aika hemmetin iso puute. Nyt käytön joutuisi jättämään stereosysteemin bassokorjauksiin. Ja siihenkin vain hyvällä tuurilla.
     
  3. apip

    apip Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2000
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, toivon mukaan on tulossa kanavakohtainen säätö. Tekijä on kommentoinut joulukuussa 2012:
    "Currently Equalizer APO will apply the same set of filters to all channels. This has technical reasons but it is definitely possible to change the implementation to allow setting individual filters. I take this as a feature request."

    http://www.hometheatershack.com/for...-equalizer-use-rew-windows.html#axzz2LTp19hk5
     
  4. Moonwrist

    Moonwrist Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2009
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen käyttänyt tällaista softaa AC3filter.
    Tuossa ei ole yhtä monipuolista EQ:ta (Q-arvo puuttuu), mutta jokaiselle kanavalle saa omansa. Lisäksi monikanava käyttöön löytyy tasojen ja viiveiden asetukset sekä bass management.
    Toimii ainakin MPC-HC:lla leffoja katsellessa.
     
  5. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kappas täälläkin on keskustelua ko. softasta. Itse olen etsinyt tämän kaltaista softaa jo hetken, kun ei tuolla Denon 2311:n omalla EQ:lla vielä kuuhun mennä, ja juuri pääkaiuttimien ylempiä bassoja halusin tuunata stereokuuntelua ajatellen.

    Otin tänään kokeiluun. Mittasin MiniDSP:n UMIKillä vasteen ja laitoin REWin automaagisen EQ:n alueelle 90-500hz, flatness target 3db, max boost 4db. Bassopään hoitaa 80hz jaolla erillinen subi ja BFD joten alempiin taajuuksiin en kajonnut, vain pääkaiuttimien bassopäähän.

    Tässä tulos, 1/24 tasoituksella. Kokeilu sai aikaan tuollaiset rontin 7db:n vaimennukset 100hz ja 185hz kohdille ja 127hz ja 315hz kohdille 4db korostukset mikä olikin tosiaan max boosti minkä rewille sallin. Pitää huomenna laittaa rokki soimaan ja tunnustella kuuleeko eroja korvakuulolta miten helpolla, enää ei viitsi vaimokkeen unia häiritä..

    Monikanavaäänellä tämä ei ainakaan bitstreamingilla toimi koska winkkari tuuppaa tavaran raakileena eteenpäin, mutta reteoparin säätämiseen vaikuttaisi hyvältä vaihtoehdolta, kun tosiaan rullaa taustalla huomaamatta eikä ole softariippuvainen.

    edit: niin ja tosiaan kyse ketjun aloittajan mainitsemasta Equalizer APO:sta.
     
  6. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    No onkos kuvassa oikea vai vasen kanava ja onko korjattu tulos oikeasti mitattu vai REW:n simulaatio? Toinen kanava näyttää melko luultavasti aika paljon erilaiselta, koska tämä equlaattori on vielä sen verran apinan tasolla, että tekee asiansa molempiin stereokanaviin samanlaisena. Tuloksena melko epämääräistä ekvalisointia.

    Jos kyseessä on stereomittaus, koko mittaus on väärin. Audiokanavia ei mittailla stereona/kolmikkona/nelikkona/viisikkona yhtä aikaa, vaan yksi (1) kanava kerrallaan.
     
  7. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu asia tiedossa, kiitos muistutuksesta kuitenkin =) Mitattu on. HT Shackin forumilla softan kehittäjä vastailee kysymyksiin, ja kertoi että tulevissa versioissa on tulossa kanavakohtaiset säädöt ja graafinen käyttöliittymä, sitä odotellessa.

    Poistin filtterit yli 150 hertzin, ja kanavakohtainen tai ei, niin korvakuulolta iskuäänten korostumat tasottuivat, eli itse säilyttänen tämän korjauksen siihen asti kunnes kanavakohtainen säätömahdollisuus on tarjolla. Tein myöskin pääkaiuttimille bassokorjaukset reteona, jonka jälkeen sietää kuunnella ilman subiakin musiikkia. Tähän asti ei ole viitsinyt koko kaistaa ajaa pääkaiuttimille iljettävien korostumien takia.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Mainitsenpa sellaisen ohjelman kuin Diract Live Room Correction Suite. Hintavahan tuo on, eikä sisällä edes mikkiä. Kahden viikon ajan saisi kuitenkin testailla maksutta.
     
  9. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole kokemusta.. mutta katselin itsekin tuota mielenkiinnolla. On vaan sen verran hintava, että liekkö sitä uskaltaa kokeillakaan ilmaiseksi.. tulee pian rahanmenoa :D Tuosta yllämainitusta EqualizerAPO:sta on tullut muuten uusi versio jossa on mahdollisuus kanavakohtaisille säädöille. Asensin eilen, mutta en ole vielä ehtinyt testailemaan.
     
  10. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, tosiaan säädin nyt molemmat pääkanavat tuolla EQ APO:lla erikseen, kun uusimmassa versiossa se on mahdollista. Jätin säädön REW:n automagiikan huolenaiheeksi, flatness target 3db, max boost 3db ja 250hz asti. Tässä vasen kanava ennen/jälkeen säädön, ja tässä oikea. Ääni selkiytyi kun sai vihdoin ja viimein tuon vasemman kanavan bassopään korostumat (nurkkasijoitus) sileäksi. Tässä vielä molemmat kanavat equtettuna.
     
  11. Resetor

    Resetor Guest Guest

    Liittynyt:
    09.05.2012
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkälaista mikrofoonia ootte käytelly näissä mittauksissa. Koitin tuolla Yamahan AV:n mukana tulleella mittailla mutta kitisee että ei ole kyllin voimmakas tuo testiääni.
     
  12. Olvipolvi

    Olvipolvi Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korjaako Dirac yms tietokonesovelukset ainoastaan tietokoneelta lähtevää ääntä? Haaveissa olisi laajentaa Genelec järestelmä 5.1 mallille ja kuoruttaa kakku huonekorjaimella. DSPeakerin antimode 2 ei taida mitenkäänpäin sopia 5.1 järjestelmän kylkeen. Mietinkin löytyisikö tietokonepuolelta jotain sovelusta jonka läpi 5.1 äänet voisi ajaa ja korjailla kohdilleen. Video ja äänimateriaali tulee toistettua enimäkseen jostain muusta laitteesta kuin tietokoneesta.
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kyllä. Ulkoisen äänilähteen kanssa käyttäminen on melkeinpä mahdotonta, etenkin monikanavaisena. Eikä tuollainen olisi oikein kannattavaa muutenkaan, ensin muuttaa BD-soittimella digitaali ääniä analogiseksi, viedä koneeseen sisään analogisena (äänikortin a/d-muunnoksen laatu?), muuntaa digiksi käsittelyä varten ja jälleen analogiseksi (äänikortin d/a-muunnoksen laatu?) Geneille syötettäväksi...
    BluRayn digiääntä ei saa PC:n suuntaan syötettyä mitenkään, se on tekijänoikeuksien varalta raskaasti suojattua. Analogimuunnos jossain välissä olisi siksi pakollinen.

    Helpointa varmaankin hankkia suoraan kunnollinen av-vahvistin, jossa on joku edes vähän kunnollisempi huonekorjaus valmiiksi mukana (esim. Audyssey multeq xt 32 taikka Anthem ARC).
    Silloin BD-soittimelta otetaan digiäänet HDMI kautta bittivirtana sisään, huonekorjaus ja muut säädöt tehdään kokonaan diginä ja vasta korjausten jälkeen muunnetaan signaali analogiseksi pre-outteihin.. Lyhyempi signaaliketju on tavoittelemisen arvoinen, etenkin turhien da-ad-da-muunnosten välttäminen.
     
  14. Olvipolvi

    Olvipolvi Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ahaa, eli 5.1 siirtyminen tarkoittaa hevoisenkokoisen vahvistimen ostoa :-( Olen pyrkinyt pitämään laitteiden koon ja nappuloiden määrän minimissä.. En löytänyt pikaisella etsimisellä esivahvistinta/tms pientä laitetta jossa olisi mainitsemasi huonekorjaus käytössä.
     
  15. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Tuuppaavat nuo ns. erikoistuneet laitteet olemaan isoja, painavia ja kalliita...
    Tommonen löyty pikakuuklauksella ja vielä kohtuuhinnalla+tullitja rahdit yms...
    Revikkaa...
    Onhan tuo 7.1, mutta voihan ne kaksi jättää kytkemättä ihan huoletta...
    "Valtamerkeiltä" eli ns. kilohifin tuottajilta (Yamaha, Onkyo yms.) moista voi olla vaikeaa löytää...

    T: Vesku

    Edittiä: Valinnan varaa....
     
  16. Olvipolvi

    Olvipolvi Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitteiden pitää olla isoja ja näyttäviä niin tuntee saaneensa rahalle vastinetta. Tälläinen kokoonpano on työnalla: ohjelmalähteen valitsin http://www.ebay.com/itm/4-In-1-Out-Digital-Optical-Audio-Selector-IR-Remote-/230597600384, Voluumi nuppi http://www.tcelectronic.com/level-pilot/ ja pieni DAC. Äänilähteenä squeezebox touch, nuo roippeet on helppo piilottella pois silmistä.
    Näkyviin jää kaiuttimet ja voluminuppi :) Seuraava päivitys olisi se 5.1, jos enää viitsin ottaa vastuksille vahvistimen rohjusta.
     
  17. Hypno

    Hypno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2004
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostetaan vanhaa ketjua. Harmikseni en saanut Equalizer APO:a toimimaan Asus Z87-PRO emolevyn Realtek ALC1150 äänipiirillä. Olisikohan jotain edullista USB-äänikorttia jossa optinen ulostulo äänelle, joka toimisi testatusti Equalizer APO:n kanssa?