Loppuuko vahvarin teho vai mikä on?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana rentturaakki, 08.03.2013.

  1. janne_k_i

    janne_k_i Guest Guest

    Liittynyt:
    05.06.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    7*100W oli -70 luvulla rokkibändin yhteenlaskettu vahvistinteho isossa hallissa. 2*50W täysillä pitäisi riittää häätöön kerrostaloasunnosta. Vahvistintehot eivät ole kovin vertailukelpoisia, jos mittausolosuhteita ei ole kerrottu, onko se 1kHz 8ohm kuormaan 1% säröllä, jatkuvaa vai 20ms purskeella, 1 vai kaikki kanavat kuormitettuna, koko taajuusalueen yli, sitten on nämä PMPO tehot joissa pahoinpidellään kaikkia sähköopin laskentakaavoja, DIN 45 500 standardin (tai mikä se nykyään on) oli jotenkin vertailukelpoinen eri valmistajien välillä...:hitme:
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tuossa toki pitää ottaa huomioon että PA-kamat ovat erittäin herkkiä, >100dB/W. Kotilaitteissa voi olla tapauksesta riippuen missä tahansa 70-90dB/W välillä (kysyjän Amphionit 86dB/W). Vanhan koulukunnan 100-wattinen PA pääte painaa puolikkaan roudarin verran ja tuottaa takuulla sen sata wattia notkumatonta tehoa. Nykyaikainen kaksikiloinen kokomuovinen AV-virva joutuu tuollaisen teholukeman saavuttaakseen turvautumaan mittaustulosten vääristelyyn.
     
  3. kasafi

    kasafi Guest Guest

    Liittynyt:
    23.05.2012
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse päädyin testien jälkeen kyllä omilla TANNOY F(usion) 2:lla LARGEen ja EXTRA BASSiin. Sain ylemmmillä subbaritaajuuksilla tapettua moodeja aikas onnistuneesti. Vastaava vaikutus olisi tullut ollut subin tuplaamisella, mutta näin selvisin halvemmalla. Tällaista käyttöä varten tarvis olla erillinen kunkin kanavan ylipäästösuodin -asetus (siis SMALL / LARGEn tilalle vaikka portaittain määriteltävä jakotaajuus. Löytyykö paremmista laitteista?). Saisi ne vaikka alle 40 Hz taajuudet pois pääkajareita kiusaamasta ja AV-virvan virtalähdettä rasittamasta.

    Eipä perus-Jammullakaan voi jättää käyttöön kuin YPAOn etäisyys- ja voimakkuusasetuksia. Subbarin kohdalla nekin pitää säätää käsin uusiksi. (Siniaaalto soimaan jakotaajuudelle ja etäisyys / viive niin että ääni on voimakkaimmillaan. Voimakkuutta vertasin siniaaltopyyhkäisyllä ja bassokuvioilla tasapainoiseksi.) EQuttaminen on muutenkin hankalaa, kun pitäisi kyetä erottamaan suora ja heijastunut ääni ja saada niiden vaikutus huomioitua. Eli parempi kai kunnon laitteet ja akustointi.
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Taitaa lopulta olla aika harvinaista se, että vahvistinteho ihan oikeasti loppuu (signaali leikkautuu). Vahvistimen tehon riittävyys kyseenalaistetaan ilmeisestikin usein sen perusteella, että volume-nuppia joudutaan kääntämään psykologisessa mielessä aika paljon ennenkuin haluttu äänenvoimakkuustaso saavutetaan. Ikäänkuin vahvistin olisi auto, jonka moottori on niin köykäinen että kaasupolkimen saa painaa hampaat irvessä ennenkuin vaunu liikkuu mihinkään. Tällaisen analogian mukaan auton moottori "leikkaa" suunnilleen AINA, paitsi ehkä alamäissä tai myötätuulessa ajettaessa. Audiovahvistin taas leikkaa vasta kun jännite tai virta loppuu kesken (kaiutinkuorman impedanssi määrää, kumpi tapahtuu ensin).

    Mutta volume-nupin asento kertoo vain siitä, paljonko signaalia pitää alkuperäisestä (äänilähteen antamasta) tasosta vahvistaa päätevahvistimille. Itse asiassa signaalia yleensä vaimennetaan, koska vaikkapa CD-soittimen antama "linja-tasoinen" 2 V[SUB]rms[/SUB] signaali suoraan päätevahvistimeen (jossa on huomattava signaalivahvistus itsessään) syötettynä aikaansaa melkoisen möykän.

    Käytännössä vahvistinteho loppuu kun yritetään jotain älytöntä, vaikkapa järjestää ulkoilmakonsertti 2 x 50 W vahvistimella ja 85 dB/W/m Kaiuttimilla. Kun samat vehkeet roudataan sisään tavalliseen olohuoneeseen, vahvistimen tehorajojen kokeilu alkaa jo olla kuulon kannalta haitallista (kaiuttimien suuntaavuudesta riippuen ehkä 100-200 mW akustista tehoa tuupattuna alle 100 m[SUP]3[/SUP] koppiin, jossa on vähän akustista vuotoa ja jälkikaiunta-aika puolen sekunnin suuruusluokkaa).

    Vahvistintehot kannattaa ilmaista yksikössä dBW. Silloin tehojen vertailu kertoo hyvin mitä tehot merkitsevät äänenvoimakkuuden kannalta, siis:

    50 W = 10*log[SUB]10[/SUB](50) dBW = 17 dBW
    63 W = 10*log[SUB]10[/SUB](63) dBW = 18 dBW
    100 W = 10*log[SUB]10[/SUB](100) dBW = 20 dBW
    :
    1000 W = 10*log[SUB]10[/SUB](1000) dBW = 30 dBW

    Äänenvoimakkuuden kannalta on siis aika samantekevää, onko vahvistimen teho 50 W vai 60 W. Kyvyssä ajaa vaikeita kuormia voi olla kuitenkin eroja kuten tietysti myös äänenlaadussa. Paperilla 50 W ja 60 W vahvistimista tuo 50 W voi käytännössä olla kaikinpuolin parempi vahvistin.
     
  5. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos pidät saavutetusta äänestä noilla säädöillä, on homma kaiketi onnistunut. Vahvistimen jakosuodolla tulee kyllä tässä asiassa todellakin kriittinen paikka, miten se on toteutettu. Minun Onkyossa voi joka kanavaan säätää oman jakotaajuuden 40Hz lähtien (tosin suodin on kyllä mallia ERITTÄIN loiva), mutta dB-mittarilla tästäkin ongelmasta päästiin ja tässä betonikopissakin tuon Monolith+lattiakaiuttimet-yhdistelmän toisto tasottui huomattavasti. Siksi kehoitin pistämään pääkajarit SMALL:iksi, koska tiedän kokomuksesta, etteivät nuo Heliumit mitenkään auktoriteetilla matalia toista, enkä henk.koht. mitään extra bass-tiloja suosi, joten subbari hoitaisi matalat. Mutta tosiaan se vahvarin jakosuodon toteutuskin on toki otettava huomioon, itsellä ei tosiaan mitään tietoa ko. Sonyn toteutuksesta.

    Loppukaneetissa olet täysin oikeassa, paremmat laitteet ja AKUSTOINTI, ne ovat tie parempaan ääneen. Jos akustiikka kusee, ei hyvää ääntäkään synny.
     
  6. rentturaakki

    rentturaakki Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on kalibroitu mikrofonilla -> Ei kummempaa tulosta. Small tilaa voisi tietty koittaa. EQ minulla on pois päältä.

    Työrmäsin uuteen ongelmaan. Huvikseni ajattelin kokeilla pieneneekö dB määrä entiseestään jos kytken vahvariin 5.1 kokoonpanon. Eli laitoin nuo ennen edessä olleet Jamot taka kaiuttimiksi. Tulos oli suoraan sanottuna käyttökelvoton. Vähänkin enemmän volumea annettaessa vahvari heittää PROTECT herjan ruutuun ja sammuttaa laitteen. Tämähän viittaa siis oikariin piuhoissa mutta oikaria ei pitäisi olla. Kävin kaikki piuhat kahteen kertaan läpi.

    Onkohan nyt Sony pikkuhiljaa sanomassa sopimustaan irti? :confused:

    edit: Ainii ja manuaali sanoo Protect-tilasta näin:

    Kaiuttimien syöttövirta on epätasaista.
    Vastaanottimesta katkeaa automaattisesti virta muutaman sekunnin kuluttua.
    Varmista, että kaiuttimet on liitetty oikein ja kytke virta uudelleen.
     
    Viimeksi muokattu: 12.03.2013
  7. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    282
    Tehdasasetusten palautus? Mutta tokkopa tuo PROTECT herjaan vaikuttaa..
     
  8. Pelichio

    Pelichio Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2012
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla Yamaha RX-V671 lauko protectia vähääkään kovemmilla kuunteluvoimakkuuksilla, kun 5.0 setiksi vaihtui Elac:n kaiuttimet. Niillä tosin impedanssit dippaa pahimmillaan alle 3.5 Ohm.
    2.0:lla muistaakseni toimi ihan ok, tosin en paljoa sillä kokeillut. Yamaha RX-A2020 on toiminut ongelmitta, vaikkei sekään tue virallisesti 4 Ohm kaiuttimia.
    Eli omassa Yamahassa Protect tuli todennäköisesti ylivirrasta.

    Jos Sonyssa voi asettaa kaiuttimien impedanssin 4 Ohmiin niin sitä voisi kokeilla. Tosin nuo Amphionit pitäisi ilmeisesti olla 8 Ohm...
     
  9. rentturaakki

    rentturaakki Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei minun käsittääksen voi tästä vahvarista sellaisia laitella. Amphionit on juu 8 Ohm ja Jamot 6 Ohm. Olisiko se ongelma tässä?
     
  10. rentturaakki

    rentturaakki Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tein resetin ennenkuin kalibroin mikillä. Eli sen voi sulkea pois.
     
  11. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Muutama kerta lisää auttaa.

    Eiukun se toimii nyt oikein. Sulla on oikari.
     
  12. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt veikkaan minäkin oikaria, sillä tästä tuli mieleen, että itellä oli kerran samanlainen tapaus. Vasemman pääkaiuttimen kajaripiuha oli jotenkin päässyt rispaantumaan ja otti ilmeisesti hieman kiinni vastakkaisen vaiheen terminaaliin, jolloin tuloksena sama, vahvarista PROTECT päälle ja sammuksiin. Vaihdoin kaiutinpiuhat ja banaanit päihin, homma ratkesi.
     
  13. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    KAnnattaa ottaa kanava vuorollaan irti vahvisyimen takaa ja katsoa, paikallistuuko voka (oikosulku) johonkin kanavaan.
     
  14. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Sikäli kun ymmärsin oikein, niin aika vahvasti tuo keskikanavan kytkemiseen paikallistui. Minulle tulee mieleen muutamia kokeilutapoja:
    1) Jos 2.1 toimii, mutta 3.1 huonosti ja 5.1 vielä huonommin, niin 4.1 voisi olla kokeilemisen arvoinen. Jos ei kyykkää, niin vahvistimessa ilmeisesti riittää potku.
    2) Keskikaiuttimen voisi kokeilla vaihtaa väliaikaisesti vasemman tai oikean pääkaiuttimen tilalle. Tästä ei tietenkään tule symmetristä sijoittelua, mutta sillä voi tutkia, että onko vika kaiuttimessa, vahvistimen keskikanavassa vai ehkä keskikaiuttimen johdoissa.
     
  15. rentturaakki

    rentturaakki Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Verkkiksestä 25m 2,5mm2 kupari kaapelia tilattu. Vedän taakse kaapelit uusiks niin onpahan sekin suljettu pois sitten.
     
  16. Fitzgerald

    Fitzgerald Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2004
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äänen lähteistä en nopealla vilkaisulla nähnyt mainintaa, joten kysytään nyt vielä varmuuden vuoksi: ovathan vahvistimeen ääntä syöttävien lähteiden volume-asetukset keskenään jokseenkin samalla tasolla?
     
  17. Fitzgerald

    Fitzgerald Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2004
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vielä: Sonyn automaattisen A.F.D. tilan lisäksi kannattaa kokeilla muita Surround-tiloja (Dolby Digital, DTS Neo), ihan vertailun vuoksi. Jos volume-ongelma ilmenee aina ja kaikissa tiloissa, silloin saattaa kaiutin/kaapelointi kombinaatiossa asua pahuus. Sonyssä on muistaakseni myös tila "Multi Stereo", joka lähettää vasemman ja oikean kanavan signaalit kaikkiin kaiuttimiin. Sillä pitäisi ainakin havaita, jos joku kaiutin ei ole menossa mukana samalla tasolla kuin muut.
     
  18. rentturaakki

    rentturaakki Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ääni lähteinä, Apple tv, PS3, Mac ja levari. Sama homma kaikilla.
     
  19. rentturaakki

    rentturaakki Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu on kaikki tilat käyty läpi. Juurikin olen rupeamassa kaapelointia uusimaan. Ilmoitan tuloksista
     
  20. rentturaakki

    rentturaakki Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikki kaapelit vaihdettu ja kaikki ongelmat katosivat.
    Hassu homma kyllä, silmin nähden vanhoissa ei ole mitään vikaa (paksuuskin sama kuin uusissa) ja pelkät Jamot toimivat niillä moitteetta. Kiitos kaikille vastanneille! Toivottavasti ketjusta on jatkossa jollekkin muullekkin hyötyä!