Tavallisen oven äänieristys?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Joope, 08.09.2012.

  1. Joope

    Joope Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2006
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotiteatterihuoneessani on nyt (tilasyistä) haitariovi, ja haluaisin hiukan paremman äänieristyksen tuon oven osalta. Mietin ensin näitä äänieristysovia, mutta niiden kanssa tuntuu menevän hiukan hankalaksi ja ovet ovat muutenkin melko massiivisia. Olisiko huono idea laittaakin vain joku tavallinen massiiviovi ja tiivistää karmin ja oven sekä karmin ja seinän väliset liitokset kunnolla? Mittailin puhelimeni db-mittarilla nykyisen oven äänieristävyydeksi 13db (Samsung Galaxy S3, kai tuossa pieni virhemarginaali on). Nuo kevyemmät äänieristysovet ilmoittavat 30db eristävyydeksi. Mahtaako tuollainen normaali ovi olla sitten jotain siitä väliltä?
     
    Viimeksi muokattu: 08.09.2012
  2. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Tuollainen tavallinen laakaovi ei paljoa eristä ääntä. Oven rakennehan on pahvikennoa ja molemmin puolin 3,2mm kovalevyä maalattuna. Yleensä ilmanvaihto huoneissa on toteutettu matalalla kynnyksellä, kynnyksen päällä n.1cm tuuletusrako. Kynnyksen kohdaltahan ääni etenee läpi. Haitari(taiteovi) on varmastikin huonompi vielä, koska siinä on saumoja enemmän. Karmin ja seinän raon tiivistys tuskin auttaa, koska ovi on se heikoin lenkki.
    Äänieristusoven kohdalla ongelma voi olla tuon ilmanvaihdon häviäminen, vaatii koneellisen poiston ja -tulon.
     
  3. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmanvaihdon siirtotien pystyy toteuttamaan myös asiaan kuuluvan siirtoilmaventtiilin tai vaikkapa ääniloukun kanssa.
     
  4. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Tottakai, ääniloukun voi laittaa. Silloin tietysti seinän rakenne saattaa olla heikoin lenkki. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee lopputuloksen. Jos seinä eristää ääntä hyvin, niin silloin kannattaa panostaakin esim. tavalliseen massiivioveen. Kun sen asentaa huolellisesti, niin saa todella hyvän lopputuloksen.
     
  5. Joope

    Joope Guest Guest

    Liittynyt:
    19.03.2006
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmanvaihto ei ole ongelma, koska huoneessa on sekä tulo- että poistoilmaventtiilit (eikä ovea muutenkaan pidetä kiinni kuin elokuvan ajan). Kuuden viikon toimitusaika hiukan häiritsee, kärsimätön kun olen.. tai toki niitä palo-ominaisuudella höystettyjä ovia saa hetikin, mutta en tarvitse sitä ja se ovi oli kyllä sen verran painava, että tuntuu hiukan liioitellulta jo tuonne, kun väliseinät luultavasti päästävät kuitenkin sen verran läpi että se 25db ovikin riittäisi.
     
  6. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Koulukalusteita valmistavilta kannattaisi ehkä kysyä ns.luokanoven hintaa. Niissä on puurunko ja 2x2 kpl 3,2mm kovalevyä. Se on siten huomattavasti parempi kuin tavallinen laakaovi.

    e:sittenhän on noita mdf-levystä tehtyjä peiliovia, joissa on jo massaa sen verran, että voittavat tavallisen laakaoven.
     
    Viimeksi muokattu: 08.09.2012
  7. Rasbelin

    Rasbelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2004
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minusta tässä pyritään välttämättän oikeanlainen ratkaisu ongelmaan. Jotta ääneneristävyys toteutuisi, tarvitaan kunnollinen luokiteltu äänieristysovi. Markkinoilta löytyy toki muitakin samansuuntaisia ratkaisuja, mutta hintataso on sellainen, että ei ole mitään järkeä lähteä leikkimään ns. kouluovilla tai massiivilaakaovilla. Mittatilatut sisäovet ovat kaikki suunnilleen samassa hintaluokassa. Kouluovi ja massiivilaakaovi pitäisi joka tapauksessa tilata mm. tiivistettynä, eikä se silti vastaisi ääneneristävyysluokan 30 tai 35 dB ovea. Kunnon ovi on kaksoistiivistetty ja mahdollisesti kaksoishuullettu. Lisäksi ovilevyn rakenne on erilainen. Lisäksi ei pidä unohtaa esim. lukkorungon merkitystä.

    Puisten dB-ovien suhteen varteenotettavimmat tuotteensa ja palvelunsa puolesta ovat Fenestra, Ovesta, Desipo sekä Viljandi Aken ja Uks. Omaan projektiini on tulossa kokonainen setti sisäovia Ovestalta, joista kaikki ovat vähintään massiivilaakaovia. Muutkin em. valmistajat on tullut vertailtua ja tutkittua, samoin Jeld-Wen, jota en kuitenkaan pidä pieneen projektiin varteenotettavana nihkeän joustavuuden vuoksi.

    Kun alkuperäinen kirjoittaja ei ilmoittanut oviaukon kokoa, on vaikea ottaa järkevästi kantaa juuri tähän ongelmaan. Puhuinkin siksi yleisellä tasolla. Jos kuitenkin modulimittaisista leveyksistä 10M kelpaa, niin ongelmaa ei ole. Lisäksi määrämittaisena saa tietysti muutakin. Mitä tulee ilmanvaihtoon, niin jos tilassa on koneellinen IV tulolla ja poistolla, niin ongelmaa ei ole. Kannattaa muistaa, että jos elokuvakarkelot kestävät esim. 3 tuntia, voi jo päätä huipata hiilidioksidin vuoksi ilman kunnollista ilmanvaihtoa. :)
     
  8. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Joo, siis ei kannata laittaa kallista ovea, jos seinä jää huomattavasti huonommaksi ääneneristävyydeltään, kokonaisuus ratkaisee!
    Ja karmin ja seinän raot kannattaa tiivistää tiukkaan sullotulla mineraalivillalla ja päälle esim. polyuretaanikitti.

    Olen teettänyt vaativia musiikkitalon äänieristettyjä huoneita, jotka toimivat erittäin hyvin. Ei kuulunut ison flyygelin ääni juuri lainkaan läpi, kun rehtori yritti saada maximaalisen melun.
    Tämä siis, kun on kunnon seinärakenne. Normaaleissa asuinhuoneissa on usein seinärakenne sähkörasian paksuinen ranka, puinen tai metallinen ja molemmin puolin kipsilevy. Jos välissä ei ole edes kova villa, niin eihän oveen kannata tuhlata liikaa. Nimenomaan massa eristää ääntä, ilmarakoja ei toki saa olla, hiushalkeamakin voi jo vesittää pahasti eristävyyden.
     
  9. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jäinpä miettimään pystyykö rakojen vaikutusta arvioimaan edes jollain hehtaarilla vertaamalla seinän pinta-alaa raon pinta-alaan?
    Tarkoitan näin: 2500mm korkea seinä jossa 1mm koko seinän levyinen rako, 10log10(2500/1) = 34 dB. Millin kokoisesta vaimentamattomasta raosta mahtuisi siis suunnilleen sama ääniteho läpi kuin 'normaalista' 35 dB väliseinästä.

    Paljonko on 34 + 35? ;)
     
  10. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Ei tämä mitään rakettitiedettä ole, normaalilla talonpoikaisjärjellä pärjää pitkälle ja vielä paremmin kaupunkilaisjärjellä.
    Eihän joku hiushalkeama paljon merkitse, jos se on gybroc-seinässä, jossa on villaa sisällä. Eri asia tietysti, jos halkeamasta pääsee ääni läpi seinän.
    Kaipa itse osaat tuon laskutehtävän ratkaista. Taannoinen valtiovarainministeri ei hallinnut peruskoulun matematiikkaa. Kai poliittinen matematiikka eroaa sitten Elon laskuopista...
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Raon vaikutus riippuu muun rakenteen ääneneristävyydestä ja tarkastelutaajuudesta. Rako heikentää ääneneristävyyttä eniten omalla resonanssitaajuudellaan.

    Ehjän seinän ääneneristävyys => Ääneneristävyys 1 mm levyisen raon resonanssitaajuudella 2.5 m korkeassa rakenteessa

    25 dB => 21,5 dB
    30 dB => 23,0 dB
    35 dB => 23,7 dB
    40 dB => 23,9 dB
    45 dB => 23,9 dB
    >50 dB => 24,0 dB

    Tästä nähdään että raon takia ääneneristävyys juuttuu alhaiselle tasolle vaikka seinärakennetta parantaisi merkittävästi. Tämän takia on hyvin tärkeä saada raot tukituiksi kun pyritään hyvään ääneneristävyyteen.
     
  12. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ovi kannattaa sitten ottaa joko kynnyksellisenä tai sitten laskeutuvalla kynnyksellä. Meillä on massiivilaakaovi (painaa 45kg) laskeutuvalla kynnyksellä + tiivisteet oven ja karmin välissä ja on kyllä erinomaisen hyvin ääntä eristävä. Toi ei ole mikään virallinen desibeliovi, mutta ajaa todella hyvin asiansa.
     
  13. vepy

    vepy Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2013
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rasbelin, Voitko tarkentaa että mitä tarkoitat lukkorungon merkityksellä? Hankin Jeld-Wen äänieristävät ovet ja niissä on lukkorunko mukana. Mietin että miten tukkisin parhaiten avainreiän. Siinä on nyt normaali avainreikä ja ääni ilmeisesti pääsee siitä helposti läpi. Riittääkö tavallinen peitekilpi vai pitäisikö aukko tiivistää paremmin?

    Oven aukon ja karmin raot on tiivistetty nyt elementtitiiivistenauhalla ja sinetöity akustiikkamassalla. Asennus on vielä kesken ja kynnys asentamatta, mutta hieman ihmettelen että äänieristys ei toimi parammin. Katsotaan kynnyksen asennuksen jälkeen, mutta tuo avainreikä pitää myös ratkaista.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Äänieristys on vain niin hyvä kuin sen heikoin kohta ja yksikin ilmavuoto pilaa sen täysin.
     
  15. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä sinne nyt jotain kannattaa laittaa, kivivillaa vaikka niin ei synny mitään tuhoja.
     
  16. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    965
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kivivillaa tungin itse juuri Jeld-Wenin palo-oven lukkoaukkoon peitelevyjen alle.

    Ovi on normaalisti auki, mutta äänekkäitä hetkiä varten kynnyksestä halusin tiiviin ja se onnistui tekemällä huoneesta ilma-aukko vaatehuoneeseen, jossa on myös poistoventtiili eikä karkaava ääni siellä haittaa.
     
  17. jusnurkk

    jusnurkk Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2008
    Viestejä:
    191
    Saadut tykkäykset:
    0