Peerless XXLS10 + passivisäteilijä

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Tommi_82, 05.03.2013.

  1. Tommi_82

    Tommi_82 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.01.2010
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys!

    Tällä hetkellä siis käytössä otsikossa mainittu Peerless refleksikotelossa, hypexin ds4.0 vahvistimella, eli Chorus audiokit X2.
    Nyt on sitten suunitelmissa uusi kotelo, entinen tuli tehtyä näköjään vähän turhan heppoisesti eikä viimeistelykään miellytä itseäni niin tehdään sitten uusiksi. Nyt sitten houkuttaisi kokeilla passiivisäteilijää, lähinnä pienemmän kotelon toivossa.

    1. Audiokitin XP2 sarjassahan on käytetty 10" passiivisäteilijää, onko yleinen sääntö että käytetään aina samankokoista säteilijää kun itse elementti, vai voinko saada jotain etua käyttämällä 12" säteilijää?

    2. Äänellisesti olen erittäin tyytyväinen tuohonkin nykyiseen koteloon, muuttaako refleksistä passivisäteilijäksi muunnos sointia miten paljon?

    3. Miten helppoa käytännössä on tuon kotelon viritys, sen verran tiedän että lisäpainoilla vastaa putken pituuden muuttamista, mutta onko mitään helppoa nyrkkisääntöä että tietyllä määrällä painoja päästäisiin samaan viritykseen esim tuon nykyisen putken kanssa? Ja kuinka herkästi viritys muuttuu? Jos laitan erehdyksessä pari grammaa liikaa painoja niin meneekö koko viritys ketuilleen? Tuleeko tuon säteilijän mukana valmiita painoja, vai pitääkö ne itse rakennella jotenkin, ja millä ne kiinnitetään säteilijän kartioon?

    4. Tällä hetkellö käytössä siis tuo alumiinikartiolla oleva subi, säteilijät on ilmeisesti aina mustia, voinko laittaa jomman kumman kotelon pohjaan osoittamaan lattiaa (saisi vähän siistimmän kotelon ulkonäöltään kun ei oisi montaa eriväristä elementtiä kyljessä) kumpi siis olisi järkevämpää laittaa alas, säteilijä vai subi? Ja kuinka paljon pitäisi jäädä hajurakoa lattianpintaan?

    5. Ei varmaan ole suurta merkitystä jos muutan kotelon ulkomittoja kunhan pidän tilavuuden ennallaan? Näyttäisi ainakin omaan silmään tyylikkäämmältä jos kotelon jokainen sivu olisi yhtä pitkä, tuo piirrustusten mukainen kotelohan on vähän "pitkulainen"

    Tälläiset asiat nyt on ainakin askarruttanut mieltä, varmaankin tässä lähiviikkoina tilaan elementit ja suotimet tohon nykyiseen projektiin (aw25 kaiuttimet etukaiuttimiksi, nykyiset aw6i.t saavat siirtyä taakse) tuohon samaan tilaukseen voisi sisällyttää tuonkin säteilijän jos nyt innostun tuon tyylisen kotelon tekemään.
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    1. Ei todellakaan ole yleinen sääntö. Omassa subbarissa on 12" elementti ja 15" passiivisäteilijä
    2. En osaa vastata sen tarkemmin kun sanomalla etten itse varmaan huomaisi eroa omassa käytössä mikäli viritystaajuus olisi identtinen passiivilla / refleksillä, tosiaan paha sanoa kun en pääse vertailemaan. Tosin ainakin mieleeni tulisi että ei tarvi miettiä mitään putken vihellyksiä puhalluksia tai muuta skeidaa, passiivilla saa helposti viritettyä kotelon matalalle + passiivi ny on mielestäni aika pirun helppo asentaa.
    3. Tuo kannattaa simuloida WINISD:llä joka tosiaan tukee passiivisäteilijää kotelon mitoituksessa. Siinä voit määritellä painoja passiivisäteilijälle ja katsoa miten käyrät viiveet ja viriviritaajuudet muuttuu painoa lisättäessä / poistettaessa. Pari grammaa ei vaikuta, parisataa grammaa vaikuttaa.
    4 Voit laittaa. Jossain suositeltiin elementti pohjaan ja passiivi eteenpäin. hajurako lattianpintaan about 2-2,5" (tuumaa.. Tämä suositus tuli CSS:n tuotevastaavalta)
    5. Ei ole merkitystä kunhan kotelo on tukeva ja sisätilavuus ei muutu. Muistathan sen että sisätilavuus "muuttuu" kun se esim. vanutetaan. Muista tehdä kotelo tukevaksi. Sisätuenta ei ole pahitteeksi.
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2013
  3. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    mutta passiivi elementtiä ei kannata asentaa kattoon tai pohjaan sillä silloin se ei toimi (passiivisessa kun ei ole magneettia pitämässä kalvoa oikeassa asennossa)
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kyllä aktiiviin ihan yhtälailla maan vetovoima vaikuttaa kuin passiiviin. Passiivin massa on vain moninkertainen aktiiviin verrattuna.

    Magneetti muodostaa ilmarakoon magneettikentän ja kun puhekelassa kulkee virta, siitä muodostuu voima joka liikuttaa kartiota. Eli magneetti vaikuttaa elementin liikuttamiseen, ei se keskitä sitä mitenkään.
     
  5. Tommi_82

    Tommi_82 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.01.2010
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laskeskelin kotelon mittoja, ja ainakin tuo aiemmin kaavailemani tasasivuinen "kuutio" pitää unohtaa, tulisi ihan jäätävän kokoinen laatikko, kummiskin haaveissa on nykyistä pienempi loota. Täytyy ilmeisesti käyttää tuota valmista piirrustusta sitten kumminkin.
    Onko kellään tietoa onko tuota peerlesin passiivisäteilijää valmistettu alumiinikartiolla..?
     
  6. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Mikset tee sylinteriä...10 tuumainen pohjaan ja passiivi päälle...menevät aika pieneen putkeen...putkiliikkeistä saa sellaisia pätkiä vaikka 30cm halkaisijaltaan,viemäriputkea.
    Ei ole valmistettu passiivisäteilijää alumiinisena.
     
  7. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Muuten hyvä, mutta kun tuo passiivi ei kestä vaaka-asennusta...
     
  8. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Tällä osastolla jo ennenkin todettu että kestää,pelkkä kartio kun ei paljoo paina vaikka laittaisi vähän lisämassaakin sen verran jäykät ripustukset noissa.Ei se aktiivi ole sen kummempi vaaka-asennossa...jos kelalla ei ole jännitettä niin tilanne sama kuin passiivilla.
    Niin mikä takia subin tarvii olla aina hervoton laatikko,paljon sievempi tuollainen pylväs silmäänkin.
     
    Viimeksi muokattu: 10.03.2013
  9. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Passiiviin joutuu kotelon koosta riippuen laittamaan puolesta kilosta jopa yli kiloon lisäpainoja. Tuollaista määrää ei kestä mitkään ripustukset. 1 aktiivi + 1 passiivi -kombinaatiossa passiivista loppuu liikematka muutenkin ensimmäisenä kesken, niin vaaka-asennus pahentaa tilannetta ennestään. Viritys ei taatusti toimi simuloidulla tavalla ja todellisena riskinä on passiivin pohjaaminen ja ripustusten vaurioittaminen.
     
  10. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Missähän on todettu? Mielestäni on todettu juurikin toisinpäin...

    Passiivin massa on huomattavasti suurempi kuin aktiivin ja massan vaikutus tappaa ne passiivin ripustukset. Muistaakseni täällä vai HH keskusteluissa joku tuskaili, kun tuo pörrlessin aktiivi oli parissa kuukaudessa mennyt entiseksi, muistaakseni useita millejä valahtanut keskiasennosta, tällöin ripustus ei toimi samallatavalla kartoio liikkuessa ylös- ja alaspäin.
     
  11. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ööö määrittele "jäätävän" kokoinen ?? ihan silkasta mielenkiinnosta kysyn. Simuloitko kotelon kokoa siis tuon passiivin kera.. ?
     
  12. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Jos ajattelee, että auton perään laitetaan 500kg kärry ja vakionopeudensäädin 60km/h. Ylämäessä ei millään pysy vauhti tasaisena, kun kärry vastustaa perässä. Alamäessä kärry vastaavasti työntää lisää vauhtia, eikä taaskaan pysytä kuudessakympissä. Aika karkeasti muotoiltu kielikuva, mutta aika järjettömälle tuntuu, että painovoima ei vaikuttaisi ollenkaan tuon passiivin käytöseen.
     
    Viimeksi muokattu: 11.03.2013
  13. Tommi_82

    Tommi_82 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.01.2010
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nin siis laskeskelin vaan ihan hyväksikäyttäen tuota ohjetilavuutta ~30litraa. Mutta siis jos haluaisi koteloista neliskulmaisen, jossa elementti on asennettu pohjaan, ja passiivisäteilijä kylkeen, jolloin kotelon sisäseinän korkeudeksi tulee vähintään tuo elementin vaatima 37cm, siihen lisäksi n10cm jalka kotelon alle, ja seinämien ainevahvuus, ollaan ulkomitoissa jo puolen metrin paremmalla puolella sivuunsa, ja onhan tuollainen 50*50*50 mötikkä jo huomattavasti isompi kun tuo nykyinen refleksi kotelo.
    Eihän tuo tietenkään kovin kummoinen ole pesukoneen kokoiseen subbariin tottuneelle, mutta tähän kämppään vähän turhan iso :)
    Ähl sekava selitys mutta jospa tuosta joku jotain sai irti...
     
    Viimeksi muokattu: 11.03.2013
  14. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    10" Peerlessin ulkohalkaisija on 269,6mm suuruinen. Asennusreikä vähän pienempi, 239,8mm. Aktiivin syvyys on 135,7mm ja passiivin syvyys moottorin verran vähemmän, miinus materiaalivahvuus.. Mistäköhän kohti tuo 37cm oli mitattu, varmaan jostain 15" elukasta?
    Kotelon sisämitaksihan riittää tuo asennusreiän halkaisijan verran, kunhan vain materiaalivahvuus on vähintään 15mm jolloin kotelon ulkomitasta tulee elementin ulkohalkaisijaa suurempi. Jaloiksi käy vaikkapa jotkin kumilätkät tai söpöt parisenttiset koristejalat/piikit, ei ole mikään pakko (tai edes suositeltavaa) asentaa elementtejä kotelon pohjaan. Kuutiossa on neljä sivua, voi laittaa passiivin yhdelle sivulle ja aktiivin toiselle.
     
  15. Tommi_82

    Tommi_82 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.01.2010
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oho... On tainnu olla silmät pahemman kerran ristissä kun noita mittoja vilkuilin:hitme: no, täytynee tässä joku ilta töiden jälkeen perehtyä uudelleen asiaan :)
    Niin, tosiaan tuon elementin ja säteilijän värieron takia oisin vaan laittanut tuon elementin pohjaan, mutta eiköhän noita jaksa katsella jos molemmat on sivuillakin. (Käytössä siis alumiinikartioinen subi ja tuo passiivisäteilijä on aina musta)
     
  16. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Uusin alumiinikartioinen aktiivi on musta myös. Vaihda sellaiseen jos väri on tärkeä.

    Edit: Tuo siis
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2013