Paras vahvistin DIY subille?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Baphomet, 09.10.2009.

  1. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    En näe eroa 16 = 8*2 ja 2*8 = 16 tilanteiden välillä.
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Joo se onkin hieanoa verrata noin 8 x kalliimpaan laitteeseen.. ettätota
     
  3. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    To summarise, for music signals, both channels driven, you can expect an output of:

    Behringer (NU6000):
    1.37kW into 8 Ohms, 2.05kW into 4 Ohms for full-range or mid-top duty
    1.16kW into 8 Ohms, 1.80kW into 4 Ohms for Bass duty

    Itellä NU6000DSP subbarikäytössä ja siihenhän kahden kanavan yhteisteho (molemmat kanavat 4 Ohm kuormalla) olis siis 3.6kW. Tuo on mitattu 31Hz taajuudella (bass duty), mutta mitä se sitten on esim. 15Hz taajuudella niin en tiedä. Taajusvaste kyllä lupaa hyvää 10Hz asti. Kyllä tuo vahvari ainakin meikäläisellä komiasti liikuttaa Mallun kalvoa...
     
  4. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tämä ei liity mitenkään juuri kyseiseen vahvistimeen, mutta silmillä näkee, miten kartiot liikkuvat. Silmillä ei kuitenkaan kuule, miltä ko. vahvistin kuulostaa. Eikä sitä tiedä myöskään siitä, millaisia numeroita valmistaja ilmoittaa. 205/55R16-rengasmerkinnästä ei voi tietää yhtään, millainen kyseinen rengas on ajaa. Sitä ei myöskään näe katselemalla rengasta vaan vain ajamalla autoa, jossa juuri nuo renkaat ovat ja jossa on tuntumaa myös muutamasta muusta renkaasta.

    Voi olla, että pointti on katsella bassokartiota eikä kuunnella musiikkia/leffoja. Silloin kommenttini oli täysin asiaton ja epäoleellinen.
     
  5. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Niin, vahvistimen valinnassa tärkeintä lienee mahdollisimman suuri määrä watteja ja mielellään mahdollisimman halvalla. Vaikka ketjun otsikko on "Paras vahvistin DIY subille?", tuntuu että ketju on kääntynyt päinvastaiseen suuntaan :D
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Eikö hinta-laatusuhde vaikuta 'parhauteen' yhtään millään tavalla? Laitteenmetästysoperaatioissa käsittääkseni etsitään useimmiten "parasta laitetta tiettyyn budjettiin".

    Entäpä jos ei ole heittää uuden henkilöauton hintaa Krellin 'parhaaseen' päätteeseen, onko silloin vain tyydyttävä kuuntelemaan lintujen laulua avoimesta ikkunasta, koska kaikki edullinen on paskaa ja siksi on parempi olla kokonaan ilman?
     
  7. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Porukka puhui wateista, joita vahvistimesta saa ja kyllähän tämä NU6000 niitäkin antaa kuten testitkin kertoo. Kartion liike, ihan silmillä havaittavasti kertoo että kyllä sieltä niitä wattejakin tulee. Ja mitä enemmän kartio liikkuu, sitä enemmän on yleensä tuo vahvistimen antotehokin (riippuu tosin käytetystä elementistä ja kotelosta, eli silmällä havaittava liike on taas monen asian summa, ihan niin kuin subbarista kuultava äänikin).

    Minä käytän subbareitani ihan kuunteluunkin, en ainoastaan ihaile niiden ulkonäköä. Vähemmän tarkastelen kartion liikettä, enemmän koitan saada mielihyvää niiden tuottamasta äänestä ja sen paineesta, varsinkin leffoilla. En ymmärrä miten kommentistani sai käsityksen että minulla subbarit ovat vain katselua varten. On minulla vaimokin ja sitäkin on kiva katsella, tosin osaa se paljon muutakin kuin vain näyttää hyvältä. Referenssiä minulla ei ole ollut, ensimmäinen avioliitto meinaan, joten en kait ole senkään suhteen pätevä vaimoni ominaisuuksia, hyviä tai huonoja kommentoimaan, oli kyse sitten ulkonäöstä tai äänestä.

    Kauneus on katsojan silmissä, tai korvissa, kovin erilainen eri henkilöillä. Tuskin sinä saurama minun vaimoni ulkonäöstä niin paljon pitäisit kuin minä itse.

    Minun budjettiini NU6000DSP tuntui parhaalta ratkaisulta, omasta mielestäni, eikä se nyt paskalta kuulosta laisinkaan (jonkinlainen referenssikin löytyy samalla subbarilla). Paras se ei varmastikkaan ole mutta toistaiseksi olen tyytyväinen sillä rahalla saamiini watteihin, ääneen sekä muihin ominaisuuksiin. Autokin minulla on japanilainen ja aika vanha, baijerilaisella ja uudella haluaisin ajaa, mutta kun ei ole rahaa. Lopetan tähän ehkä laajuudessaan tarpeettoman mutusteluni, toivottavasti muutkin lopettavat turhanpäiväisen lässytyksen.

    Hyvää yötä.
     
  8. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Parasta tiettyyn budjettiin. Niin 3000 epämääräistä wattia vai 500 parempiäänistä, paremmuus on kuuntelijan korvassa :)
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Jep, eikä passaa unohtaa kaapeleita... ne ei saa koskettaa maata kun syntyy korvinkuultavia häiriöitä !
     
  10. jarepy

    jarepy Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2008
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onnex meijän töllin rakentaja on ajatellut tätä, lattiat betonia kera parketin. Ois kyl ankee asetella palikoita johtojen alle jos ois maalattia.......
     
  11. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    (sub)bassossa vahvistimen "laadulliset" erot on vaikein kuulla. Subbarilta vaaditaan fyysistä suorituskykyä ja tähä ei ainakaan haittaa överit watit. Basson laatuun vaikuttaa eniten tila, akustiikka, säädöt jne. (kuten toki myös muu alue on paljon tästä näistä kiinni). Halvoissa pro-luokan vahvistimista alkaa löytyä kunnolla eroja kytkettäessä ne laadukkaisiin kaiuttimiin. Jotain "löysyyttä" voi olla bassossa ilmassa joissain halvoissa vahvistimissa, mutta erot ovat kuitenkin hyvin pieniä kalliin ja halvan välillä. Halvat B-luokkalaiset on yleensä melkosia sähköverkon kuormittajia, kun niitä ajetaan isolla teholla. Tästä tulee helposti tämä "teini-corolla" ilmiö, valot vilkuttaa basson tahtiin ja hetken päästä on paukku taululla tulikuuma. Automaatti sanoo taululla armotta hetken päästä työsopimuksen irti ja olohuone pimenee, liikaa menee ampeereita läpi. Kalliissa tämä ilmiö on ainaki lievempi, niissä on riittävästi kapasitanssia ja oikea suunnittelu/kytkentä lievittämään verkon kuormittamista. Digitaaliset vahvistimet ovat kökkönäkin suunnitteluna tässä suhteessa parempia. Luukuttamiseen on tärkeää tehdä riittävän iso/useita subbareita, jotta herkkyys saadaan korkeaksi. Sulakkeet taululla tykkään kun virtaa menee vain vähän läpi ja silti olohuoneessa verhot ja puntit lepattaa.
     
  12. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyykö palstalaisilta kokemuksia tai näkemyksiä Behringerin EPX-sarjalaisista? Tekisi mieli kokeilla hakkurivirtalähteistä vahvia seuraavaksi bassoilla, 2x EPX3000 ajattelin sillata monoblokeiksi. Hakkurit reguloivat jännitettä yleensä lineaarisia paremmin ja rippeli on pienempää, ja jotkut sanovat, että kontrolli on hakkurilla toisinaan tiukempi. Jatkuvaa tehoa ne alkavat rajoittaa pienen viiveen kuluttua kuten iNukejenkin tapauksessa, mutta musiikilla sillä ei ole kauheammin väliä.

    EPX houkuttelee iNukeja enemmän siksi, koska trankuilla on jäähdytinrivat. iNuke NU3000 olisi muuten varmaan passeli, mutta sen hiljentäminen tuulettimet irtinyppäämällä on vähän niin ja näin, kun trankuilla ei käytännössä ole mitään siiliä. NU6000:n trankkujen jäähdytinsiilinä toimii pohjalevy, mutta sitä ei voi sillata monopäätteeksi. EPX:t ovat myös varsin pätevän näköisiä omaan silmään, ja etulevy on vielä onneksi terästä.
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2013
  13. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Noissa on noi tuulettimet pikaliittimillä ja niihin käy suoraan heittämällä papstin lähes äänettömät tuulettimet kiinni.. Joten älä ny ainakaan tuon tuuletinhomman anna estää iNuken hankintaa, koska tosiaan parin minuutin hommalla noista saat aikalailla äänettömät (kuten sain omastakin Samsonista)
     
  14. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on ollu Noctuan hiljaiset tuulettimet nykyisissä EAW:n päätteissä. Ne pitää pienimmälläkin asetuksella pientä puhinaa, pidin niitä muistaakseni vuoden kiinni, koitin välissä hiljennellä lisää myös lisäämällä virtausvastusta. Sitten nyppäsin kokonaan irti. Musiikkisettiin ei mielestäni kuulu minkäänlaiset ylimääräiset puhinat, yritän selvitä tästä syystä kokonaan ilman tuulettia.

    NU3000:sta on kyllä joku ajanut ilman tuulettimia DIYaudiolla, duunasi tällaisen word-dokumentin: http://bmmoser.myweb.usf.edu/shared/Behringer NU3000 fanless/ Kyllähän noihin saisi jonkunlaista jäähdytinripaa kiinni... Noilla pienillä rivoilla, jotka tyyppi laittoi, pystyi ajamaan 1-2min ~13 voltin jännitteellä 4 ohmin kuormaa (eli noin 43w teholla) ennen kuin päätteen lämpösuoja kytkeytyi päälle. Lämpöpuskuria pitäisi saada selvästi enemmän, jotta päätekivien lämpö ei rullaa kokoajan eestaas kuunnellessa.
     
  15. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Aivan, ourait.. Itsellä on tason sisällä tuo oma pääte niin sieltä ei tosiaan pihinät kuulu, oma hengitys pihisee enempi :) tosin parashan se olis ilman noita puhisijoita.
     
  16. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistähän lie Behru otanut vaikutteita etulevyn muotoilussa EPX-sarjassa:D:

    [​IMG][​IMG]
     
  17. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei kannata sekoittaa hakkurivirtalähdettä ja audiovahvistimissa käytettyä "muuntajan korviketta". Eli suurimmassa osassa vahvaimista on takaisinkytkemätön hakkuri, eli jännite notkuu. Ja kun toisiopuolella on vähemmän konkkaa kuin perinteisessä powerissa, notkuu jännite enemmän kuin perinteisessä powerissa. Rippeli on tosiaan pienempää ja taajuus suurempi, kuuloalueen yläpuolella, joten ei haittaa vaikka hieman lähdössä olisikin :)
     
  18. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päädyin lopulta tilamaan 2x T-amp TSA 2200 tämän ketjun pohjalta: http://www.party-pa.de/phpBB/viewto...id=5fbc688d34dda4984b1d88453448e369&start=375

    [​IMG]

    4-kanavainen TSA 4-700 oli ilmeisesti testattu tools4music-lehdessä ja se oli antanut 4 ohmiin tehoa vähän enemmän kuin luvattu 12dB crest-faktorin testisignaalilla (841w v. 810w luvattu). Nuo ovat 2ohm-speksattuja, mutta jäähdytyskapasiteetti ei kuulemma riitä jos soitellaan pitkään lähellä maksimeita niin vaikeata kuormaa. Jos kaiken haluaa saada irti, niin 25A sulakkeen vaatii per pääte (maksimiottoteho 23A/4600W manuaalin mukaan), pääteaste on siis lineaarinen kuten kuvistakin voi päätellä. Liekkö noissa yksi vai kaksi käyttöjännitettä virtalähteessä pääteasteelle, onko H-luokkaisia vai tavallisia AB-luokkaisia?
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2013
  19. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tältä näyttää TSA 2200:n uusin versio sisältä:

    [​IMG]

    [​IMG]


    Kuten edellisen postauksen kuvaan vertaamalla huomaa, joitakin muutoksia on tullut. TSA-sarjan (ja D-luokkaiset t.ampit) muuten valmistaa Kobble (T.amp TSA 2200 = Kobble MCA-2400). Piirilevyltäkin löytyi MCA-2400 merkintöjä. TA-sarjalaiset t-ampit taas valmistaa C-Mark (TA2400 = MR2650).

    Pari päivää ovat hyrränneet ilman tuulettimia. Mittailin lämpöjä vähän eri kompoilta, eikä pitäisi olla mitään ihmeellistä, mutta sormet ristissä.
     
    Viimeksi muokattu: 13.03.2013
  20. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kannattaisiko harkita sulkeutuvaa bi-metallikytkintä kuumimpaan profiiliin, joka kytkisi tuulettimet toimintaan lämpötilan noustessa esim 60 asteeseen profiilissa? Olisi hieman turvallisempaa tuon tuulettomuuden kanssa.