Perus HTPC leffojen katseluun ~700€

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana jimpo, 24.02.2013.

  1. jimpo

    jimpo Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2005
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asiaa aiheesta on vaikka kuinka, ja tuntuu olevan haastavaa päästä kärryille oleellisesta kun en ole aihetta seurannut pitkään aikaan. Saisiko tällä tavalla jotain pointtereita perusasioista alkuun?

    Tarkoitus olisi siis hankkia HTPC. Seuraavia tarpeita olen tunnistanut

    - budjetti kaavailtu ~700€ (joustaa jos on pakko)
    - käytetään leffojen ja sarjojen katseluun (yleensä .mkv tms) HD tykiltä, ja nettisurffailuun ml. areena, youtube yms. Pelaamista ei.
    - bluray soitin löytyy erikseen. Leffat voisin siirtää WLANin yli koneelle toiselta. Joku pienehkö SSD?
    - mahdollisimman hiljainen - kokonaan passiivinen ratkaisu kiinnostaa
    - leffat olen katsonut tähän asti yleensä tyyliin kliks VLC:llä pyörimään. En ole tähän mennessä "harrastanut" säätämällä reclockeja, xbmc, tai muita sellaisia. Voi tietysti olla että alkaa kiinnostamaan kun alkaa viritellä. Miten prossun ja (integroidun) näyttiksen tehot, pitääkö huomioida jotenkin että vääntö riittää, jos alkaa vakavampaa HTPC säätämistä niin pitääkö pystyä purkamaan pelkällä prossulla, jne?
    - (joskus tulevaisuudessa tulee 4k resoluutiot ja ehkä 3d/HFR/tms koventuneet vaatimukset väännölle, mutta lienee turhanaikaista nyt miettiä vielä näitä)
    - kotelo mielellään pieni ja fiksun näköinen, ei ole pakko näyttää miltään hifivehkeeltä kuitenkaan.
    - miten kontrollit kannattaa, langaton näppis + hiiri vai jotain kompaktimpaa?
    - voin koota itse. Käyttiksellä ei varsinaisesti väliä. Mahdollisimman mainstream komponentit, tyyliin saa tilattua verkkokauppa.comista, mieluisia.

    Mistä komponenteista noilla tarpeilla kannattaisi lähteä liikkeelle?
     
  2. Diabolus

    Diabolus Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    519
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossapa yksi tarkoitukseen sopiva, valmis kokoonpano. Budjettikin täsmää.
    http://mato78.com/matokoneet/5899-matokoneet-2013-helmikuu?showall=&start=1

    Jos itse kasaisin nyt HTPC:n, valitsisin juuri tuon emolevy/prossuyhdistelmän, sillä tässä upouudessa AMD:n Trinity-piirisarjassa on nimenomaan painotettu videotoistoon. Jos tuosta nyt jotain puutteita yrittää etsiä niin
    - Kotelo on hieman isohko, varsinkaan jos ei ole tarvetta integroitua tehokkaammalle näytönohjaimelle - kokoonpanon integroitu riittää täysin mainiosti käytännössä kaikille mahdollisille yleisimmille videoformaateille ja on tällä hetkellä se tehokkain integroitu vaihtoehto eri valmistajatkin mukaan lukien. Ja jos jostain kumman syystä rautakiihdytys ei osaisikaan purkaa videota, niin tuossa AMD:n CPU:ssa riittää vääntöä.
    - Prossun boxed-tuuletin. Tämä on onneksi helppo vaihtaa parempaan.
    - WLAN puuttuu, mutta leffojen katsomiseen verkkolevyltä tms. käsin suosittelen vakavasti harkitsemaan perinteistä verkkokaapeliyhteyttä.

    Langaton näppis/hiiri on hyvä yhdistelmä, mutta en voi omien kokemuksien perusteella suositella tätä: http://www.multitronic.fi/?prod=920-003124 Näppäimistöllä pärjää joten kuten, mutta tuo tasohiiri on kammottavan huono. Kannattaa etsiskellä jotain muuta vaihtoehtoa, mielellään vielä kivijalkaliikkeessä, missä voit hypistellä laitteita... Itse pärjään päivittäisessä käytössä XBMC:llä ja Ebaystä löytyneellä HP USB-IR adapterilla (maksoi kympin ja on takuuvarmasti väärennös, mutta hyvin toimii), jota Logitech Harmony One ja XBMC tukevat suorilta käsin ja moitteetta. Lisäksi elokuvia ja musiikkia voi käskyttää XBMC:n Android-sovelluksella.
     
  3. jimpo

    jimpo Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2005
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
  4. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koppa kannattaa tosiaan valkata niin, että vakio koon virtalähde sopii mukaan. Suurin osa nykyisistä 120mm tuulettimella olevista virtalähteistä on jo riittävän hiljaisia.

    Minä en kamalasti perusta tuon mallisista koteloista, riittävä ilmankierto vaatii aika reipasta tuuletusta. Jos mahdollista, niin normaali mini torni tai sitten vaikkapa tämä.

    http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=333

    Pysty mallisissa ilman reitti on luonnollinen ja koneesta saa helpommin hiljaisen.
     
  5. Diabolus

    Diabolus Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    519
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos se hiljaisuus/passiivisuus on aivan ehdoton asia, niin silloin pitää valitettavasti tinkiä suorituskyvystä. http://www.jimms.fi/tuote/E45M1-M-PRO Tuo emolevy on passiivinen, sisältää CPU:n (no joo, hiuksenhalkojille se on APU) ja rautakiihdytykseen sopivan GPU:n. Itselläni on tästä hivenen heikkotehoisempi versio ja rautakiihdytyksen ansiosta elokuvien toistoon se kyllä sopii. Mutta jo perusurffailu on jo melko tuskallista ja kaikki sellainen HD-materiaali, mitä rautakiihdytys ei osaa toistaa, on katsomiskelvotonta - suorituskyky ei vain riitä. Hyvänä esimerkkinä Youtube: Jos HD-video toistetaan rautakiihdytetyllä Flash-playerillä, video toistuu hienosti; jos taas HD-video on HTML5, jota rautakiihdytys ei tue, video on katselukelvoton.

    Koteloksi tälle parivaljakolle voi ottaa http://www.jimms.fi/tuote/0761345-08184-9 sis. passiivisen 150W virtalähteen, joka on ed. emolevylle täysin riittävä. EDIT: Eipäs olekaan tuo virtalähde passiivinen, muistin väärin. Noh, hiljainen se kyllä on joka tapauksessa.
     
    Viimeksi muokattu: 24.02.2013
  6. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sattumalta viikonloppuna kasasin ensimmäisen htpc:n itselleni. Aikaisemmin homman hoiti pari verkotettua mediatoistinta, mutta ajattelin laittaa samalle vehkeelle uuden weppiserverin omia sivustoja varten eli PC piti olla. Päädyin tällaiseen enkä ainakaan vielä ole katunut. http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=6&gid=1186&sgid=1190&pid=1747&lid=1 otin barebone version koska nurkista löytyi jo vanha 2½" kovalevy. Muutenkaan huippusuorituskyvyllä ei niin väliä. Oli lähes pakko ottaa tämä valmis laite koska AMD uusimpia mobiilisiruja ei saa mistään, varsinkaan emo-prossukombona.

    Tarkoituksena oli siis kone mikä pyörittää tarpeen vaatiessa hieman vaativampaa weppisoftaa, mutta purkaa silti helposti kaiken A/V matskun perheystävällisesti. Eikä vie liikaa sähköä koska on päällä suuripiirtein koko ajan.

    Softaksi Openelec, minkä asentamisessa ainoa vaikeus oli uskominen että muistitikun alustaminen ja itse käyttiksen ja XBMC:n asentaminen tosiaan kesti vain n. 5 minuuttia. Mukavasti löytyi elisaviihdeplugarikin suoraan listalta asennettavaksi ja helpottui putouksenkin katsominen huomattavasti.

    Kone buuttaa n. 15 sekunnissa ja on n. metrin päähän täysin äänetön, myös leffankatselun aikana. Sähköä kuluu n. 20-30W töpselistä mitattuna, tästä syystä en edes ajatellut ostavani "oikeata" pc:tä. Jo pelkkä virtalähde ja emolevy veisivät suurinpiirtein saman erillisosilla.

    Ainoa ongelma on XBMC:n asetustet äänien osalta. Haluasin saada HDMI:stä äänet telkulle ja samaan aikaan optisella lähdöllä esivahvistimen kautta isoista kajareista. Valitettavasti se mistä äänet kuuluu, vaihtelee aina kun leffaa tai ohjelmaa vaihtaa. En kuitenkaan katsele aina leffoja ja esim. sarjat ja tv-ohjelmat menisi tv:n kaiuttimilla.

    Niin ja ohjaaminen hoituu joko näppiksellä, Symbian luurilla tai Android tabletilla. Varmaan vastaava softa löytyy Applenkin laitteille.
     
    Viimeksi muokattu: 25.02.2013
  7. jimpo

    jimpo Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2005
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muropaketin puolella ehdotettu mm. seuraavaa komboa johon ajattelin perehtyä tarkemmin. Passiivisena.

    Tuleeko mieleen jotain pointteja kotiteatterihifismin näkökulmasta tai muuten, miksi tuo ei olisi järkevä?
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Emolevy käyttää elektrolyyttikondensaattoreita -> laitteen todennäköinen kestoikä nykyisillä komponenteilla (ottaen huomioon täyspassiivikotelossa vallitsevat korkeammat lämpötilat) on noin 9-24kk.
    Nuohan ne aina ensimmäisenä menevät laitteesta kuin laitteesta. Virtalähteen puolellakin konkat paukkuvat ensin ja sen jälkeen muut paikat, kun jännitteet alkavat heittää suunnitellusta.

    Edit: Aiheeton huomautus. Missasin jotenkin listauksen lopussa olevan emolevyn mallin ja tämä kommentti olikin esitetty tuon kotelon mallin perusteella tehdyn pikagoogletuksen perusteella. Tuloksissa käytetyn termin 'chassis' vuoksi oletin että kyseessä olisi ollut jokin puolivalmis barbone tyylin ratkaisu omalla emollansa, jota mielikuvaa tukivat kuvatulokset joissa testikokoonpanossa elkoja näkyi. noeikujoo:n lainaama valmistajan ilmoitus pitänee paikkansa tuon emosi osalta.
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2013
  9. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Ainakin tuon Gigabyten nettisivulla mainostetaan "Solid caps" kondensaattoreita, joiden pitäisi kestää pidempään kovempia lämpötiloja kuin perinteiset elektrolyyttikonkat.

     
  10. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikuttaa pätevältä paketilta. Minulla on itsellä vanhempi i3, jonka integroidun näyttiksen lomituksenpoisto oli kohtalaisen huonolaatuista. Mutta tuossa hd4000:ssa sekin on varmasti parantunut. Eikä amd ole suuremman lämmöntuottonsa vuoksi vaihtoehto tuon kopan kanssa. Tarkista, että tuo lämpöputkielementti mahtuu valittuun emoon paikalleen. Halpahan tuo kotelo ei ole ja paketin olisi syytä olla kerrasta toimiva, tuohon ei esimerkiksi lisätä jälkikäteen erillistä näytönohjainta.
     
  11. jimpo

    jimpo Guest Guest

    Liittynyt:
    21.12.2005
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisi mahtua, tuo kokoonpano on jonkun itselleen kokoama.

    Ottaisin ihan mielellään halvemman kotelon. Onhan tuo ihan tyylikäs mutta minulle käy ihan yhtä hyvin PC-mäisempi ulkonäkö, kunhan pysyy kohtuullisen pienenä. Varmaankin pitäisi olla jokin muu "passiivikotelo" heatpipe tms virityksineen, enkä tiedä mitä hyviä vaihtoehtoja olisi?
     
  12. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minusta tuo täysin äänettömän htpc:n rakentaminen on vähän liioteltua, esimerkiksi yksi matalilla kierroksilla pyörivä 120mm noctua tai vastaava ei kyllä kuulu enää puolenkaan metrin päähän. Tuo prosessorin jäähdytys tosiaan tarvitsee tuon heatpipe/runko ratkaisun, jos kotelo ei voi olla niin iso että sisään mahtuisi normaali reilunkokoinen passiivi jäähdytin.

    Tässä plazan ketjussa on myös toinen vaihtoehto passiivi koteloksi, siinä virtalähde on saatu sovitettua kopan sisään.

    http://goo.gl/c574X
     
  13. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 766
    Saadut tykkäykset:
    489
    Lian-Li PC-C60
    Täyskokoinen vaakamallin kotelo 140mm ropeleilla...
    Toimii...

    T: Vesku
     
  14. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Olen kyllä samaa mieltä. Jos koneen ei tarvitse olla kovin pieni (mini-itx kokoluokkaa) ja normaali hifi-laitteen kokoinen kotelo kelpaa, niin silloin isoilla (väh. 120mm) tuulettmilla saa helpommin toteutettua käytännössä äänettömän HTPC:n. Pari 120mm kotelotuuletinta liikuttaa jo paljon ilmaa, joten niiden ei tarvitse pyöriä kovinkaan nopeasti.

    Oma HTPC on kasattu seuraavanlaisista komponenteista, eikä sen ääntä kuulu metrin päähän, vaikka kuinka tarkasti yrittäisi kuunnella:

    Kotelo: Antec Fusion Remote Black
    Emolevy: Gigabyte GA-G41M-ES2L
    Prosessori: Pentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz
    Prosessorijäähdytin: Scythe Shuriken REV.B SCSK-1100
    Näytönohjain: PNY GeForce™ GT 220 PCI-E 1GB Silent Edition
    Muistit: 2 x 1GB DDR2-800
    Kovalevy: Kingston SS100S2/16G SSD
    Virtalähde: Nexus Value 430
    Kotelotuulettimet: 2 x 120mm Schythe 1200 rpm

    Biossin asetuksista prosessorin ja kotelon tuulettimien kierrokset on asetettu säätymään lämpötilan mukaan. Leffoja katsellessa tuulettimet pyörivät 800-900 rpm kierroksilla. Kone on ollut päivittäisessä käytössä 2010 elokuusta lähtien. Koska GT 220 laskentateho riittää lomituksenpoistoon parhaalla laadulla 1080i-materiaalilla, HD äänet saa ulos HDMI:n kautta ja 24p toimii ongelmitta, koneeseen voi olla tyytyväinen.

    Sähköähän tuo kone kyllä kuluttaa 2-3 kertaa enemmän nettop/mini-pc koneisiin verrattuna. Mittailin kerran huvikseni koneen sähkönkulutusta Lexa PM-300 tehomittarilla eri tilanteissa ja sain seuraavanlaisia tuloksia:

    Kone sammutettu, virtajohto seinässä: ~10W.
    S3 suspend-tila: ~10W.
    Idle: ~70W.
    TV:n katselu, MPEG2 SD-lähetys: ~77W.
    TV:n katselu, h.264 HD-lähetys: ~83W.
    1080p h.264 23,976fps videon katselu XBMC:llä: ~80W.
    1080i h.264 29,976fps Blu-ray imagen katselu XBMC:llä: ~88W.

    Varmaankin joku uusi LGA1155 emolevy ja Ivy Bridge prossu kuluttaisi vähemmän sähköä, mutta eipä tuota oikein kannata lähteä päivittämään vain sen takia, että sähkölaskussa säästäisi kympin tai kaksi vuodessa. Uusi emolevy, prosessori, cpu-cooleri ja muistit tulisivat maksamaan helposti ainakin sen 300€?
     
  15. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mites ihan Mac Mini?
    Nättipieni ja hiljainen paketti, eiköhän siinäkin potku riitä kaikkeen?
     
  16. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Windowsin asennus suoraan koneelle eli ilman bootcamppia on ilmeisesti hankalahkoa kaikkine ajurinmetsästyksineen ja levyjärjestelmän puukottamisineen. Bootcampin kanssa taas pitäisi joka ikinen kerta koneen käynnistyksen yhteydessä muistaa painaa option nappulaa ja erikseen valita windows käynnistymään. Ei kätevää laisinkaan.
     
  17. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Toki Bootcampiin pystyy määrittämään, että mihin käyttikseen se käynnistyy automaattisesti, ei ole tarvetta painaa nappuloita.
    Jos OSX ja Windows ei riitä, niin sitten voi käyttää vaikka rEFIt:iä bootmanagerina.
     
  18. kasettisoitin

    kasettisoitin Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2012
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös tämmöinen olis paras vaihtoehto: http://www.zotacusa.com/zbox-nano-ad12.html

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Tehoa löytyy varmasti riittävästi 1080p mkv leffoille ja liitäntöjäkin on joka lähtöön (HDMI, USB 3.0 x2, USB 2.0 x4, Mini S/PDIF, eSATA jne). Koko on tietenkin se suurin plussa ja luultavasti käytännössä äänetön(?). Mukana tulee myös kaukosäädin.

    Saksasta about 220€: http://geizhals.de/zotac_zbox_nano_ad12_zboxnano-ad12-e_a832229.html

    Siihen vielä päälle vapaavalintainen SSD ja muistipalikka niin paketti on valmis. Hintaa tulee koko koneelle alle 350€ jos ostat 4GB muistipalikan ja 120/128GB SSD:n.

    Nopealla googletuksella ainakin XBMC käyttäjät tuntuvat olevan tyytyväisiä laitteeseen: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=146021
     
    Viimeksi muokattu: 03.03.2013