Nasujen (Yamaha NX-1000M) facelift, käytännön kysymyksiä

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Scorpius, 03.02.2013.

  1. Scorpius

    Scorpius Surfing on Sinewaves Guest

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    889
    Saadut tykkäykset:
    4
    Parisen vuotta olen k.o kaiuttimia enemmän tai vähemmän aktiivisesti metsästänyt ja viime viikolla tuli tilaisuus poistaa kyseiset kulttikaiuttimet 600e hintaan, voinette arvata hymyilyttääkö! :thumbsup:
    Kaiuttimien esteettinen kunto on kuitenkin mallia susiruma ja projektina onkin kaiuttimien totaalinen facelift:

    1. entisen viilun repiminen, pakkelointi, hionta ja pianolakkaus
    2. elementtien yksityiskohtainen ulkonäkötarkastelu ja virheiden korjaaminen
    3. jakosuotimen modaus (mundorffien supremet (indiktanssittomat konkat) konkiksi)
    4. midin ja twiitin säätöjen ohitus kiinteällä laadukkaalla vastuksella
    5. johdotuksen modaus biamppia varten

    K.o. projektin vaiheiden yksityiskohdista kaipaisin kipeästi asiantuntevia neuvoja:
    - lueskelin että entinen viilu lähtee pois silitysraudan avulla. Kokeilin ja hiukan työläältä vaikuttaa. Voinko nopeuttaa hommaa kuumailmapuhaltimella?
    - elementtien etusäleikön mattamusta on paikoitellen naarmuinen. Kynäruisku löytyy, mikä maali on uudelleenmaalaamiseen parasta?
    - Bassoelementti ei ole kovin esteettisen näköinen, itse kartio on puristettua pahvia ja se on ruskean värinen. Voinko maalata kartion/ripustuksen/keskiön raiskaamatta elementin akustisia ominaisuuksia? Tosiaan kynäruisku löytyy joten maalikerros olisi melko ohut.
    - kotelon pakkeloinnin jälkeinen hionta tulisi olla täydellisen tasainen asiallisen pianolakkauspinnan saavuttamiseksi (tämä tehdään automaalaamossa). Olen pohdiskellut mikä olisi pätevin ja kätevin tapa hioa pinnat täydellisen tasaiseksi. Onko esim. puusepillä olemassa tasohöylän tapausta värkkiä mihin kaiutin puristetaan kunnon otteeseen ja se ajetaan höylän läpi jolloin tulisi täydellinen pintakerroksen poisto? vai olisiko joku muu tapa kätevämpi?

    Suurkiitos etukäteen avusta!

    Tässä projektin tämänhetkinen status:
    [​IMG]
    Esteettinen kunto mallia susiruma. Joku omistaja on yrittänyt viiluttaa toista ja maalata toista kaiutinkoteloa melko fiaskollisin seurauksin. Jälki on karmeaa. Onneksi kaiuttimet ovat akustisesti erinomaisessa kunnossa.

    [​IMG]
    Bassoelementti ja sen etusäleikkö irti.

    [​IMG]
    Kotelot valmiina työstämiseen.
     
    Viimeksi muokattu: 03.02.2013
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Eipä tuohon mitään oikotietä ole. Pakkelia, hiomapaperia ja työtunteja. Hiomahöylä on korvaamaton apu. Pakkelin annetaan kuivua kunnolla, vaikka ihan pari päivää, koska kuivuessaan se voi muuttaa muotoaan. Kosteana hiottu pakkelipaikka voikin jäädä lopulta kuopalleen. Sitten vaan paperilla asteittain hienompaan suuntaan, esimerkiksi 220 -> 320 -> 400. Jos vedät itse pohjamaalinkin (varmista tulevalle pintamaalille soveltuva pohjamaalin tyyppi), niin sille kerrosten välissä välihionta 600 karkeudella. Tästä eteenpäin homman hoitanee maalarisi.
     
  3. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Älä koske elementteihin koska sekä muutat niiden ominaisuudet että teet muutenkin kaiuttimista jotain ihan muuta kuin NS-1000:t. Jos maalaat tms. kaiutinelementtejä olet ostanut lupaavat klassikot 600 eurolla ja nollannut niiden arvon. Mitä alkuperäisempi (pienet käytön jäljet eivät haittaa), sen arvokkaampi ja hienompi. Mieluummin sitten askartelet jotain kokonaan itse, jos NS-1000:n lookki ei nappaa.
     
  4. Scorpius

    Scorpius Surfing on Sinewaves Guest

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    889
    Saadut tykkäykset:
    4
    Asia on harvinaisen selvä :)
    Juu alunperin oli tarkoitus tehdä uusi etulevy jossa elementit on 1000X:ien lailla keskellä. Mutta sitten totesin että on asiallisempaa vain kunnostaa pinta ja antaa lookin olla mahdollisimman entisellään. En siis koske elementteihin milläänlailla. Mutta se etusäleikkö kaipaa kuitenkin fixausta. Mattamusta näyttäisi olevan väri, mitä maalia siihen kannattaisi ruiskulla näyttää?
     
  5. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parhaiten arvo säilyy, kun matkit niihin niiden alkuperäisen lookin/värin. Ainakin matta/puolikiiltävä musta oli tehtaan tekemä väri tai viilu. En myöskään poistaisi mitään säätimiä tai tekisi muutoksia suotimiin, kuten Sauramakin jo totesi elementeistä tuon. Kannattaa huoltaa vanhat suotimet käyttämällä alkuperäisiä komponenttiarvoja (jos tarvitsee jotain vaihtaa) ja puhdistaa säätimet jne. Nuo diskantin/keskiäänen säädöt tuskin vaikuttaa mitenkään heikentävästi ääneen. Päinvastoin, miten tiedät, että jos saatat jopa itsekin tarvita niitä vielä? Itse ainakin pitäisin ehdottomasti isona plussana diskantin ja keskiäänen säätömahdollisuutta.
     
  6. Scorpius

    Scorpius Surfing on Sinewaves Guest

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    889
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jusky: Idea ei ole kaiuttimen restaurointi, sen äänenlaatu ja arvo ei ole silloin parhaimmillaan. Kyse on kaiuttimen faceliftauksesta/modauksesta, mitä termiä nyt haluaakin käyttää. Kannattaa tutustua tähän hifiharrastajat.org:n ketjuun missä valotetaan asiaa k.o. kaiuttimesta.

    Konkkien vaihto on ollut vakiotoimenpide jo jonkun aikaa esim Japskeissa kaupoissa jälleenmyytävissä Nasuissa. Lisäksi Biampitus ja säätimien ohitus on vähintäänkin suositeltavaa kaiken äänenlaadullisen potentiaalin irti saamiseksi. Myöskin esim jakosuotimesta on Troels Gravesen suunnitellut 500€ maksavan päivitetyn version. Sitäpaitsi nämä modatut kaiuttimet vasta hinnoissaan ovatkin, huh huh! Tarkoitus ei ole kuitenkaan tätä piiiiitkään aikaan (jos koskaan) myydä, vaan pitää itselläni.

    Tässä ihan makoisa 4000€ nasupari :p
    http://jbl43.com/?pid=37644706

    http://www.youtube.com/watch?v=6jkS2eHUq7U
     
  7. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Minä tekisin kokonaan uudet kotelot alkuperäisen mitoilla. Turha niitä viiluyritettyjä sun muita sotkuja on lähteä poistamaan. Uudet valmistuvat paljon helpommin.
     
  8. Janoch

    Janoch Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannatan ehdottomasti ulkonäön päivitystä ja hyviksi havaittuja modauksia, ominpäin tuskin kannattaa lähteä noita uudelleen suunnittelemaan.

    Asian vierestä, onko kenelläkään mitään hajua miten tuollainen pinta (4000€ nasupari) saadaan aikaiseksi? Onkohan tuota viilua värjätty ja sen jälkeen lakattu/hiottu/lakattu/hiottu... ... Kerrassaan upea.
     
  9. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Viilu nähtävästi värjätty vesipetsillä ja sen jälkeen kotelot automaalarille joka kiskoo kirkaslakkaa päälle sellaiset 6-7 kerrosta.
     
  10. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lakkauksen jälkeen vielä hionta 1500 - 2000 karkeudella ja myllytys hiomatahnalla.