Keittiöremontti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Sly, 05.12.2005.

  1. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 977
    Saadut tykkäykset:
    339
    Tuo ikkunan oikealla puolella oleva yläkaappi on ahdettu ihan ikkunan karmiin kiinni. Näyttää kovin ahtaalta. Itse jättäisin sen kaapin ehkä kokonaan pois. Mikroaaltouunin sijoittelu menisi tietty uusiksi. Toinen vaihtoehto olisi siirtää jääkaappipakastin toisen seinän kaapin paikalle ja laittaa ikkunaseinälle jääkaapin tilalle 10 senttiä kapeampi, mutta yhtä korkea kaappi. Tällöin mikron levyinen kaappi mahtuisi nykyiselle paikalleen, mutta hieman enemmän oikealle.

    Muutenkin tuon ikkunaseinä kaipaa vähän siistimistä. Nyt siinä on kahta eri syvyyttä kaappeja vierekkäin ja toisaalta pystylinja ei ole suora, kun tason alla on ilmeisesti ylimääräinen pieni vetokaappi laatikoston vasemmalla puolella. Siistiminen tietysti käytännössä pienentäisi hiukan kaappitilaa.
    Toinen seinä näyttää paljon paremmalta.

    Väreihin en ota kantaa. ;)
     
  2. Ainomieli

    Ainomieli Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kommenteistasi, vemkki!

    Saattaa olla, että alustavat piirrokset, joiden mukaan olen tämän suunnitelman tehnyt, eivät ole olleet mitoiltaan aivan tarkkoja. Olen aikaisemmin käynyt tässä remontoitavassa asunnossa, ja silloin tuolla ikkunaseinällä oli vastaava mikrokaappi+jkp -yhdistelmä, joka sopi paikalle ilman "tunkua". Ajattelin itsekin jkp:n siirtämistä toisen korkean kaapin tilalle, mutta silloin työskentelykolmio hankaloituu mielestäni liikaa. Lisäksi mikro ja jkp olisi kätevä olla vierekkäin jos ei ruuanlaiton vuoksi, niin ruuan lämmityksen ja välipalojen teon puolesta. Lisäksi jkp:n sijaintia nykyisellä paikallaan puolustaa sen läheisyys suhteessa eteiseen: kauppakassit on helppo jättää heti keittiön alkupäähän ja purkaa siitä suoraan jääkaappiin.

    Ikkunaseinä on tosiaan hankala - iso ikkuna, vähäisesti ehjää seinäpinta-alaa. Tason alla olevan 30-senttisen vetolaatikoston voisi poistaa jos se siistisi ikkunaseinän ulkoasua, enkä usko että se välttämättä vähentäisi liikaa kaappitilaa (vesipisteen viereen olisi kuitenkin tulossa se 60 cm leveä, 233 cm korkea ulos vedettävä kaappi kaikelle mahdolliselle tavaralle). Ikkunaseinän ulkoasu on kuitenkin aika tärkeä, sillä se näkyy suoraan olohuoneen puolelle.

    Olemme myös miettineet sitä, että keittiöön tulisi kahden värisiä kaappeja: yläkaapit esim. vaaleanharmaata Sofielundia ja alakaapit tuota korkeakiiltobeigeä Abstraktia. Siinä kuitenkin on taas vaarana, että esim. ikkunaseinä on entistä levottomampi (kahta syvyyttä kaappeja ja kahta väriä kaappeja)

    Onkohan Ikealla muuta vaihtoehtoa mikron sijoittamiseen seinälle kuin tuo varsinainen mikrohylly?
     
  3. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näenkö oikein, että meinaat laittaa vain yhden melko pienen vesialtaan? Tuntuu olevan muotia nykyisin, mutta on mielestäni melko epäkäytännöllistä.
     
  4. Aqu

    Aqu Guest Guest

    Liittynyt:
    22.04.2007
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko massiivipuu täysin pois laskuista...? Koska jos ruokaryhmä on massiivitammea eikö tasotkin voisi olla...?

    Välitilassa kannattaa käyttää optiwhite lasia. Joko etsattuna tai valkoiseksi maalattuna. Etsatun kanssa joutuu käyttämään enemmän aikaa seinän pohjatöihin. Optiwhite lasista on poistettu rauta eli lasia ei viherrä samallalailla kuin normaali.

    Itse vaihtaisin nuo kiiltävät beiget ovet valkoisiksi ja käyttäisin niitä alakaapeissa sekä noissa korkeissa kaapeissa. Tällöin ovet olisivat saman sävyiset välitilalasin kanssa. Yläkaapit voisi tehdä tammesta vaakakuviolla. Avohyllykön vaihtaisin leveämpään yläkaappiin. Säilytystilaa ei ole koskaan liikaa, mutta itse miettisin keittiön korkeuden madaltamista eli yläkaapit 700 korkeina...

    Itsehän en vierasta mustan ja ruskean puun käyttöä yhdessä, mutta se ei varmasti ole yllätys jos on lukenut ketjua.
     
  5. Ainomieli

    Ainomieli Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä, näin oli ajatuksena. Edellisessä asunnossamme meillä ei ollut tiskaria ja tiskialtaana oli 1,5-altainen versio jolla pärjättiin ihan ok. Nyt on tulossa tiskikone, joten uskoisin meidän pärjäävän yksialtaisella tiskialtaalla, kun altaalla ei ole enää niin suurta käyttöä :)


    Massiivitamminen työtaso olisi todella upea, mutta olisimme molemmat varmasti niin laiskoja ylläpitämään täyspuista työtasoa, että taidamme suosiolla tyytyä helppoon laminaattiin :p

    Tuo Optiwhite-lasi on hyvin vahvana ykkösenä välitilaan, upeannäköinen! Maitolasinomainen lopputulos olisi kaikkein mieluisin, eli siis todennäköisesti valkoiseksi maalattuna.

    Oviasiaa mietin tänään vielä edelleen. Ajatuksissa kävi jo, että vaihdan kokonaan ovet luonnonvalkoiseen Ädeliin, tuomaan lämpöä ja kotoisuutta... ehkä?

    Avohyllykön voisi aivan mainosti heivata hukkaan tuolta nurkasta. Ajattelin että hylly olisi tuonut tietynlaista keveyttä sivuseinän tasaiseen kaappirivistöön, toisaalta se tapahtuu nyt vieressä olevan kaapin koon kustannuksella. Yläkaappien madallus 70-senttisiksi ei sekään ole mahdoton ajatus.

    Edit:
    Muokkailin noita aikaisempia versioita edelleen, nyt alkaa varsinkin sivuseinä olla aikaslailla mieluisa! Kaapinovet ovat vaihtuneet korkeakiiltoisesta beige Abstraktista luonnonvaaleaan Ädeliin (harmillinen tuo Ikean suunnitteluohjelma, kun kaapinovet eivät näy kunnolla tuollaisen heijastusefektin vuoksi, murr). Lisäksi kaappikorkeus madaltui 233 cm -> 211 ja korvasin avohyllyn leveämmällä kaapilla. Lisäsin myös tuon toisen korkean kaapin äärivasemmalle, kaappitilaa ei kai koskaan voi olla liikaa :)

    [​IMG]

    Ikkunaseinä selkeytyi jonkin verran, kun madalsin kaapistoja 233 -> 211 senttiin ja poistin sen 30-senttisen vetolaatikoston:

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2013
  6. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok.

    Meilläkin on tiskikone ja silti kahdellakin tiskialtaalla on käyttöä. Kaikkia astioita ei voi pestä tiskikoneessa, ruokatarvikkeita pitää huudella/valuttaa/liottaa jne. Mutta itsehän oman tarpeenne tiedätte varmaan parhaiten.
     
  7. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä stalan 60cm leveä allas jossa ikean valutuskori. E ole isompaa kaivannut, tosin meillä tuo allas altapäin kiinnetty kivitasoon joten syvyyttä on 23cm...
     
  8. Leterface

    Leterface Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.04.2007
    Viestejä:
    5 040
    Saadut tykkäykset:
    153
    Itse en yhdellä pärjäisi. Siskolla yksi iso ja aina pitää heti pistää suoraan tiskikoneeseen astiat joka ei laiskemmille ehkä sovi.
     
  9. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mun mielestä pitäisi olla kaksi allasta (viimeistään myyntivaiheessa :D ), mutta ainakin toi yksialtainen systeemi pitäis kääntää, voi olla aika ahdasta välillä jos allas on vielä kaapissakin kiinni eikä sillä puolen ole yhtään laskutilaa.
     
  10. Haukimatias

    Haukimatias Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2012
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Piirsin huvikseni mallin Ainomielen keittiöstä ilman noita korkeita kaappeja, tykkään itse enemmän laatikoista ja avarammasta keittiöstä, makuasioita toki :). Tämä vaatisi tod.näk. liesituulettimen putken koteloinnin hieman sivulle, kuten myös viemäriin mutkaa ehkä 60 cm, mutta nuo nyt ei tietenkään ole kovin iso homma.

    Jos meinaat laittaa yhden altaan, niin kannattaa valita mahdollisimman iso malli, jolloin vaikka altaaseen lastaa astioita, niin siinä on silti tilaa valutella vettä tai jotain. Ja jos taso on laminaattia niin se ei välttämättä kaipaa tuota metallista laskutasoa, pellit yms. voi laskea joko liesitasolle tai jollekkin alustalle, kuten tuo stalan yksinkertainen silikonilätkä.





    [​IMG]
     
  11. Weikko

    Weikko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.11.2002
    Viestejä:
    164
    Saadut tykkäykset:
    0
    Howdy! Pitkästä aikaa Plazan seinällä.

    Itse juuri Ikean keittiön suunnitelleena ja kasanneena en voi olla kommentoimatta tähän. Omaan makuuni Haukimatiaksen "avoimempi ratkaisu" istuu selkeästi paremmin kuin korkeat kaapit - makuasioita toki. Altaan osalta kannattaa miettiä ennen kaikkea käytännöllisyys: esim. kattiloiden / paistinpannujen huuhdonta vaatii tilaa, samoin ruokatavaroiden valutus. Ei kai paistinpannuja sentään ole tarkoitus pestä pesukoneessa? Toinen altaan osalta mieleen tuleva asia on, ettei allasta kannata sijoittaa heti korkean kaapin viereen (eli korkea kaappi pois tai allas toisin). Työskentely vaatii tilaa myös sivusuunnassa: korkean kaapin vieressä vasenta kättä ei voi käyttää altaalla mitenkään (kyynärpää hakkaa kaapin sivuun). (edit: samoilla jäljillä näkyikin olevan jo Dr. Eever). Sama homma muuten uuninkin kanssa tuossa alkuperäisessä kuvassa, uunista tavaraa nostaessa on vaarassa hakata oikeaa käsivarttaan tasoon...

    Silmiini pistää myös ikkunan alla olevan tason alla syvyyssuunnassa avautuva kaappi. Näyttää erittäin epäkäytännölliseltä jopa satunnaiskäytössä: kannattaisi miettiä tuolle jokin vaihtoehto. Esim. voisiko tilan hyödyntää paremmin niin, että siihen pääsisi käsiksi viereisen kaapin kautta (Haukimatiaan kuvassa nyt vetolaatikot) - onko Ikealla tarjota tähän jotain mekanismia?

    Ikkunan alla oleva taso ei voi "roikkua tyhjän päällä", kuinka olette ajatelleet sen ratkaista? Jatkuuko taso siinä suunnassa seinään saakka vai tuleeko tuohon esim. 45 aseen kulma, joka taas sekoittaa osaltaan kokonaisilmettä? Toisaalta, tarvitseeko ikkunan alla tasoa ollenkaan vai riittäisikö työskentelyyn sivuseinän työtasot?

    Väreihin jne. nyt on aika turha ottaa kantaa, mutta mielestäni yleisilmettä selkeyttää se, että ovista jättää nuo "peilikuvioinnit" pois - toisin sanoen ovet mieluummin suoralla etupinnalla, kuten tuossa Haukimatiaan kuvassa. Hankala sanoa, kun ei koko kämppää näe.
     
    Viimeksi muokattu: 03.02.2013
  12. Haukimatias

    Haukimatias Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2012
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samaa mieltä tuosta nurkasta, ei ajatus kulkenu loppuun saakka. Ikealla näyttää olevan jonkinlainen mekanismi tuohon kaappiin, joten laatikosto pois ja ovi tilalle.

    [​IMG]
     
  13. ex.faitteri

    ex.faitteri Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Keittiön kaappi- ja laatikostotilan maksimoimiseksi tein itse vastaavanlaisessa tilanteessa ikkunan alle 50cm syvän kaapiston, jonka kiinnitin 10cm etäisyydelle seinästä ja ikkunasta. Tällöin taakse mahtui vielä ikkunan alla sijaitseva patteri. Työtasoon, joka oli 60cm syvä kuten kaikki muutkin tasot ja kaapistot keittiössä, leikkasin 2kpl ritiläaukkoja, joihin asensin Bauhausista löytyneet mattamustat tuuletusritilät, kooltaan taisivat olla jotain alle 10cm x noin 40cm. Lienevät samoja joita yleisesti käytetään sokkeleissa kalusteisiin upotettujen uunien alla. Näin ilma pääsee kohtuullisen mukavasti kiertämään keittiössä vaikka patteri jäikin piiloon. Kaapiston takaseinään tein toki huoltoluukun, joten termostaattiin pääsee nätisti käsiksi kun on tarve.

    Keittiön yhtenäinen ilme säilyi ja kaappitilaa tuli roimasti lisää.
     
  14. Ainomieli

    Ainomieli Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset edelleen kaikille, jotka olette kommentoineet keittiöideaani! Arvostan sitä todella.
    Vastailen alla huomioihin, joita tässä viimeisten päivien aikana on tullut esille:


    10 pistettä ja papukaijamerkki viitseliäisyydestä! :thumbsup: Makuasioita kyllä, itse tykkään että korkeammat kaapit ikäänkuin rajaavat keittiön ennenkuin olohuone alkaa sivuseinästä vasemmalle katsottuna.

    Kiitos kommenteistasi, Weikko.
    Kommenttisi liittyen altaan sijoitukseen heti korkean kaapin viereen oli hyvä. Muutoksia on tähänkin liittyen tullut sitten tuon viimeisen lähettämäni kuvan: levensin allaskaappia 60 cm -> 80 cm, joten nyt työtilaa on jonkinverran enemmän eikä korkeassa kaapissa tarvitse olla kyynärpää kiinni. Siirsin myös uunin tuohon ekaan korkeaan kaappiin, altaan viereen. Näin apk:n viereen tuli lisää säilytystilaa keittotason alle ja muutenkin tuo kulman ahtaus helpotti. Laitan näistä kuvat vielä illemmalla, kun pääsen lataamaan ne nettiin.

    Tason alla, syvyyssuunnassa oleva kaappi on vähän pakon sanelema juttu. Tason ja ikkunan alla on patteri (ei näy kuvissa), joka rajaa kulman kaappimahdollisuuksia (sinne ei voi ottaa esim. vetolaatikostoa tilanpuutteen vuoksi, laatikostoja ei saa vedettyä ulos asti). ex-faitteri ehdotti tuota 50 cm syvän kaapiston käyttämistä, mutta pysyttäydymme kuitenkin vaihtoehdossa aamupalataso/työtaso ikkunan edessä :)

    Ikkunan alla oleva taso makaa tuon syvyyssuunnassa olevan 60 cm leveän kaapin ja mikron alle tulevan laatikoston päällä. Keittiön tasot koottaisiin siis kahdesta pätkästä: toinen pätkä sivuseinälle (tasoon reiät altaalle ja keittotasolle) ja toinen pätkä sivuseinän päädystä jkp:hen asti (siihen ei tarvetta rei'ille).
     
  15. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Gigantin raisin megostoressa olisi mielen integroitava viinikaappi nyt 1000e. Halvalla lähtee!
     
  16. ed9

    ed9 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.12.2012
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä käyttötarkoitus tuolla ikkunan alapuolelle jäävällä tilalla mahtaa olla ? Onko siihen tarkoitus laittaa baarijakkarat taikka muuta järkevää, yleensä nuo tapaa olla sellaista
    hieman turhaa tilaa millä ei tee yhtään mitään itse tasoa lukuunottamatta. Hellan vieressä oleva nurkkaan sijoittuva kaappi tuntuu myös aika huonolta idealta.
     
  17. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Olikos se nyt niin, että siinä oli lämpöpatteri ikkunan alla?
    Itse laittaisin siihen ehkä pyörillä liikuteltavan kaapin ja työtasoon ritilän patterin ylle. Liikuteltava kaappi toimisi lisätyötasona kun sen rullaa ulos.
     
  18. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    L-mallinen keittiö ei ole kyllä mitenkään ideaali tuohon tilaan, juurikin tuo ikkunan ja patterin takia.
    Tutkikaa sellaista vaihtoehto että jätätte kalusteet kokonaanpois ikkunaseinältä ja teette keittiöstä II-mallisen eli kalusteet olisivat vastakkaisilla seinillä.
    Yleisesti katsoen yhdessä rivissä olevat kalusteet ovat myös paremman näkösiä, kuin että kalusteet ovat L-mallissa

    - Jos JK/PK:n paikka on oltava tuolla nurkassa, niin se vaan sille toiselle seinälle, viereen käy hyvin ruokakomero päätyyn vielä sellainen laatikosto + työtaso mikä mahtuu.

    Yleisenä huomiona vois sanoa että keittiön toiminnan kannalta kaikkein tärkeimpiä asioita ovat:
    a) Laskutilaa sekä vesipisteen- että lieden molemmille puolille. Vesipiste ja liesi lähellä toisiaan, mutteivät kiinni toisissaan.
    b) Pesuallas, jätepiste, tiskikone ja astioiden säilytyspaikka lähellä toisiaan.

    Ruokatarvikkeiden säilytys ja kylmäsäilytystilat sopivat hyvin rinnakkain. Jos viereen saa vielä laskutason mihin ruokatarpeet voi laskea ja mistä ruokakassit voi purkaa niin avot.
     
  19. mjarviki

    mjarviki Guest Guest

    Liittynyt:
    07.10.2004
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Säätäjälle kiitokset! Kaappi kopattu juuri mukaan ja huomenna asentelemaan.
     
  20. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Komppaan Cryscytheä.

    Muljaisin Ainomielen keittiön vielä moneen moneen kertaan uusiksi ennen päätöksentekoa. Tuollaiset kulmat ja pöytätasot ikkunan alla kuuluu lähinnä niihin purettaviin keittiöihin, ei uusiin. Kulma keittiössä on mielestäni aina kompromissi josta pitäisi pyrkiä eroon keinolla millä hyvänsä. Kvikillä on mielestäni yksi ainoita tyylillisesti onnistuneita vastaavia kulmia:

    [​IMG]

    Käytettävyys tuossakin varmasti kärsii mutta tyystin eri tasomateriaalit sekä tasojen sijoittaminen eri tasoon on tyylillisesti jännittävä ratkaisu.

    Itse jättäisin koko "aamiaispöytätason" pois ja lähtisin muutenkin enemmän Haukimatiaksen ehdotuksen suuntaan. Tai mitä jos kääntäisi koko keittiön ja laittaisi ikkunaseinälle koko seinän leveydeltä alakaappia (laatikostoja) ja jättäisi yläkaapit pois kokonaan. Lämpöpatteri tässä ratkaisussa ilmeisesti ongelmana. Joka tapauksessa toi kannattaa nyt piirtää pariin kolmeen kertaan aivan uusiksi ja kokeilla villejäkin ideoita. Tuollaisenaan ei näytä kovin hyvältä eikä käytännölliseltä.