Aktiivikaiuttimet, miksi?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Elkko, 22.01.2013.

  1. Elkko

    Elkko Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2013
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä on ideana, jos omistaa av-vahvistimen, hankkia aktiivikaiuttimet? Jokainen kaiutin vaatii erikseen vielä virtajohdon, esim. Genet.

    Mitä hyötyä niistä on, jos omistaa normaalin av-vahvarin? Itse en näe kuin haittapuolia. Kalliimpi hinta ja lisää johtoja...
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ainoa haittapuoli on hinta. Kaikki muu on aktiivimaailmassa parempaa, äänellisesti laadukkaampaa ja muutenkin niin paljon ihanampaa. Kaapelitkin voidaan (ja pitäisi, ihan yleisen siistiyden vuoksi) piilottaa joko listoin tai sitten seinien sisään. Seuraavassa aiempi postaus johon olin jo koonnut parin valmistajan omat perustelut asiasta sekä wikilinkin aktiivin ja passiivin eroista:
     
  3. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heikkinen pisti mainioita linkkejä, mutta kerrotaan nyt vielä Suomeksi tiivistäen.


    Parempi ääni

    -Aktiivisuoto mahdollistaa vähemmät aaltoilut ja röpelöt kaiuttimen lopputuotteessa l. akustisessa outputissa. Huomattavasti halvemmalla ja vähemmällä pään takomisella patteriin.
    -Aktiivikaiuttimen päätevahvistin syöttää elementtejä suoraan ilman sähköisiä häiriötekijöitä välissä.
    -Aktiivikaiutin on aina automaattisesti n-ampattu: siis kaksitie bi- ja kolmetie tri-ampattu. Tämän ansiosta kovakourainenkaan basson paukutus ei häiritse muita kaistoja: ääni säilyy puhtaampana suuremmalle SPL-tasolle.
    -Aktiivikaiutin voidaan kalibroida tehtaalla tarkemmin toleransseihin. Esim elementtien pieniä herkkyyseroja voidaan trimmereistä pyöritellä paremmin kohdalleen.

    Enemmän parempaa ääntä

    -Aktiivisuoto mahdollistaa elementtien hyötykaistan käyttöönoton maksimaalisesti = samankokoisesta kaiuttimesta enemmän puhdasta ääntä.
    -Aktiivikaiuttimen vahvistimien ei tarvitse polttaa tehojaan passiiviseen jakosuotimeen = samantehoisella vahvistimella enemmän puhdasta ääntä.
    -Aktiivikaiutin voidaan varustaa suojaamaan itsensä yliohjaustilanteessa. Kunnon aktiikaiuttimelle voi antaa surutta runtua, se ei mene rikki.

    Parempi säädettävyys

    -Aktiivisuotimesta helppo tehdä säädettävä erilaisiin käyttötilanteisiin. Todella merkittävä ominaisuus käytännön huonetilanteessa.


    Riippumattomuus

    -Aktiivikaiuttimessa päätevahvistimet ovat samaa tehdaskalibroitua pakettia muun kaiuttimen kanssa. Aktiivikaiutin on edessään olevista laatikoista riippumaton puhtaan SPL:n tuottaja. Irtovahvistimien arvuutteluleikkejä ei tarvitse aktiivikaiuttimen kanssa harrastaa: että riittääkö vaiko eikö riitä tehot tähän ja tuohon reaktiiviseen kuormaan, alkaako vasteet lotkottaa jne. Kunnon aktiivikaiuttimessa, kuten Genelecissä, vahvistin riittää aina 100 %:sti.


    Jälleenmyyntiarvo

    -Genelecit riistetään sinulta käsistä kahden (2) tunnin kuluessa myynti-ilmoituksen laittamisesta näkyvälle paikalle (jos hinta on edes järkevällä oktaavilla), kun aikanaan haluaa vaihtaa suurempaan Genelecciin. Oikein sopivaan hintaan pihassa käydään vielä tappelu ostajakandidaattien kesken kuka saa kyseisen Genelecin omakseen.



    Loppuyhteenvetona voidaan todeta, että vaikka kaikki aktiivikaiuttimet eivät olekaan parhaita, kaikki parhaat kaiuttimet ovat aktiivikaiuttimia.
     
  4. Elkko

    Elkko Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2013
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    No hemmetti, nyt tuli semmosta tekstiä, että eiku aktiivit kehiin :)
     
  5. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Käy omalla korvalla kuuntelemassa, tai vielä parempaa, hommaa aktiivi vs passiivi kombo kotio ja tee vertailu. Molempiin järjestelmiin mahtuu paljon jossitteluita ja muita haittatekijöitä mukaan.. Fanipoikia löytyy aina puolesta tai vastaan.
     
  6. JR1911

    JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

    Liittynyt:
    27.03.2004
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    5
    Noita vastauksia lukiessa täytyy muistaa, että Plazan Virallisen Linjan mukaan Genelec on ainoa kaiutinvalmistaja maailmassa. Jos vakavasti muista vaihtoehdoista haluaa keskustella niin siihen löytyy kyllä parempiakin paikkoja.
     
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ihan totta.
     
  8. Olvipolvi

    Olvipolvi Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näen tässä itseni vuosi sitten :) Osta pois vain. Omat plussat joita ei tullut edes ajateltua etukäteen.

    + Tilansäästö ja vähemän nappeja, AV vahvistimen voi korvata 150€ DAC:illa joka mahtuu taskuun mutta tuottaa silti parempaa ääntä kaiuttimille kuin montakertaa kalliimpi AV vahvistin.
    + 2-kanava toisto täyttää tilan jo niin hyvin että en oikeastaan kaipaakaan enää 5.1 järjestelmää :)
    + Todella lujaa tekoa, kestää lapsiperheessä rajumpaakin menoa.

    Eikä tuo hintakaan niin paha ole jos vertaa vahvistin + passiivikaiutin tai DAC + aktiivikaiutin yhdistelmiä. Omasta mielestäni aktiiveilla saa paljon enemän samalla rahalla.
     
  9. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toimii molempiin suuntiin. Sieltä "paremmista paikoista" voi tulla myös tänne keskustelemaan "vakavasti", jos kantti kestää. Mielikuvitusäänentoiston keskustelijoilla ongelmaksi muodostuu se, että Reaaliäänentoiston keskustelupaikassa saattaa subjektivistille poksahtaa imukuppi aunariin. Koska täällä asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.

    Noudatamme DVD Plazalla kuitenkin Genevelec-Iisalmen sopimusta; kaikille antautuneille subjektivisteille taataan Genelecin esite ja kotimaan suositushinnasto.
     
  10. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos nyt kuitenkin ollaan rehellisiä, niin melko harvan kohdalla lienee käynyt niin, että aktivikaiuttimet olisivat ne kaikkein parhailta kuulostaneet. Siis kun lasketaan kaikki messujen, naapurin, sukulaisten jne. kaiuttimet mukaan. Kenties näin on myös nimimerkkinsä, vaan ei tyyliinsä vaihtaneen Nicholaksenkin kohdalla. Jonka meno alkaa suhteellisen asiallisen startin jälkeen jälleen lähestyä sitä kiusallisen tuttua uskonnollishenkistä G-hurmosta. Joten pian lienee taas aika keksiä uusi hauska nimimerkki...
    Joka tapauksessa, Genelec on vain yksi kautinvalmistaja muiden joukossa. Se tarjoaa varsin hyviä tuotteita, mutta uskontoa se ei kuitenkaan tarjoa. Vaikka jotkut täälläkin niin tuntuvatkin asian ymmärtäneen.


    Aktiivisuudella on etunsa ja toki haittansakin. Mutta kuitenkin on aina niin, että kokonaisuus ratkaisee. Siksi vaikkapa julmetun kallis ja iso Crevasse, Magico V3 yms. kuulostavat varmasti valtaosan korvaan paremmalta, kuin vaikkapa piskuinen Genelec 8020. Eli pelkällä aktiivisuudella ei - tietenkään - vielä mennä kuuhun, vaikka osa niin tuntuukin ajattelevan.
    Vastaavasti iso Genelec on parempi kuin hirmuisen suuri joukko passiivikaiuttimia. Sillä aktiivisuus on vain osa kokonaisuutta. Aktiivikaiutin ei siis ole aina automaagisesti parempi, kuin passiivinen. Ei edes aina silloinkaan, kun se passiivinen on hieman halvempi (koska ei sisällä vahvistinta).

    Aktiivikaiuttimia koskevat tismalleen samat fysiikan ja akustiikan lait, kuin kaikkia muitakin. Aktiivikaiuttimissa käytetään samanlaisia elementtejä. Tai itse asiassa ne parhaat elementit ovat yleensä kalleimmissa passiivikaiuttimissa, joiden ei tarvitse olla yhtä kustannustehokkaita. Suuntaavuus, suuntakuviot, ääntä säteilevä pinta-ala jne. vaikuttavat yhtä lailla molempiin.



    Jos haette jollain summalla X kaiuttimia, joiden pitää täyttää vaatimukset Y, niin ostakaa se joka on mielestänne paras. Ja jos se kaiutin nyt sattuu olemaan aktiivinen/passiivinen, niin mitä sitä turhaan murehtimaan.
    Jos pääosin äänenlaadun perusteella päätätte, niin sitten varmastikin kannattaa kuunnella kaiuttimia ihan itse, tietenkin myös omilla tutuilla äänitteillä. Ja samalla voi tutustua esim. Hifimaailman ja muidenkin lehtien kaiutintesteihin.

    Pelkästään anonyymin hurmoshenkisen nettikirjoituksen takia ei ehkä välttämättä kannata ostaa jotain tuotetta. Vaikka siinä olisikin joku tietty tekniikka, joka mullistaa elämäsi, saa hiuksesi jälleen kasvamaan, sovittaa syntisi ja johdattaa sinut audionirvanaan.
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2013
  11. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt taisi mennä Grokelta väärään osastoon??

    Fysiikan lait vaikuttaa, USKONTO, ei PÄÄSE KUUHUN, aktiivikaiutin ei osaa keittää kahvia... voi voi. Justiinsa saatana niin. Tällä osastolla puhutaan tekniikasta ja äänentoistosta. Sinä voisit pysyä jauhamassa omaa settiäsi tuolla uskonto/politiikka -osastolla.

    Kysymys on kokoluokasta, mein sherlock. Aktiivisellekin muurahaiselle passiivinen möhköfantti on liian massiivinen pala paloiteltavaksi.

    Onneksi ratkaisu on mitä helpoin. Noita nyt ei ole aikomuskaan tulla haastamaan kahvipaketin kokoisella 8020B:llä. 8020B hoitelee tannoy perämerkurit yms. kokoisensa pikku-passiivit.
    Tuontyyppisiin haasteisiin 8020B kutsuu paikalle isoveljensä. Esim 1038B:n tai 1034B:n: Crevassen nauhadiskantti voidaan käydä keräämässä soundcheckin jälkeen lähilepikosta kappaleina romunkeräykseen. V3:n bassokartion riekaleet löytyvät samasta paikasta puun oksalta.


    Joo. Ja. Yes. Kyllä näin on, Sherlock. Toivottavasti olet tullut tähän mullistavaan kehäpäätelmään aivan itse. :hitme:

    -Aktiivisuoto mahdollistaa vähemmät aaltoilut ja röpelöt kaiuttimen lopputuotteessa l. akustisessa outputissa.
    -Aktiivikaiuttimen päätevahvistin syöttää elementtejä suoraan ilman sähköisiä impedanssihäiriötekijöitä välissä.

    Passiivikaiuttimesta tulee sellainen kuin siitä sattuu tulemaan. Suotimen ja elementtien yhdistetyn impendanssikäyttäytymisen hallitseminen on sen verran vittumainen tehtävä. Ymmärtääkö Groke mikä on resistanssii, induktanssii ja kapasitanssii, suodin + elementti? Parhaimmillaan todella veri meni monitahoinen härötanssi. Sen hallitseminen passiivisesti on PERKELEEN HANKALAA.


    Ja, mein sherlock. :hitme:

    Paitsi että suuntaavuuksia ja suuntakuvioita pystyy aktiivin paremman impedanssihallinnan ansiosta hallitsemaan paremmin.
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2013
  12. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Jawohl. Oli taas niin vakuuttavaa ja asiallista tekstiä että pakkohan se tähän ylivertaisuuteen on uskoa.
     
  13. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Mä sanoisin kyllä että studioiden ulkopuolella aktiivikaiuttimista tulee paras hyöty joko ihan pienissä systeemeissä, joissa riittää kaiuttimien lisäksi pelkkä DAC + volyymisäädin tai sitten järeissä systeemeissä, joissa aktiivikaiuttimen korkeampi hinta ei haittaa ja joissa ehkä muuten käytettäisiin erillistä päätevahvistinta. Näiden tapausten välissä sen sijaan aktiivikaiutin antaa tasoitusta, kun tietyllä hintatasolla pitää kaiuttimeen pykätä ne vähintään kaksi vahvistinta, joita passiivikaiuttimen kohdalla ei tarvita integroidun vahvistimen kanssa. Yleensä kuitenkin käytettävissä on tietty määrä rahaa hankintoihin ja sillä ostetaan mitä voidaan.
     
  14. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Nicholas 10v kyllä kirjoittaa mahtavaa settiä.. :rolleyes:
     
  15. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos kautinpaketti on saatava satasella tai parilla, niin kunnon aktiivit ovat totta tosiaan vähän kiven alla. Hinnoista ei nyt kuitenkaan kysytty mitään, vaan aktiivikaiuttimen ideasta. Kysymykseen vastattiin. Tämä ei miellyttänyt joitakin passiivikaiuttimen käyttäjiä.
    Kaiutintekniikassa ei ole tekniikoita ja kikkoja tuhlattavaksi niin paljon että parhaat niistä voisi ohittaa vessanpöntöstä alas hulauttamalla kuin niitä ei olisikaan. Aktiivisuuden hyödyt kaiuttimessa ovat täysin kiistattomat. Piti siitä tai ei.


    Täysin paskojakin aktiivikaiuttimia on kyllä olemassa: myös aktiivikaiutin on täysin tyrittävissä oleva kaiutintyyppi. Kyllä vain! Ehkä tämä tieto lohduttaa tuohtuneita passiivikaiuttimen ystäviä.
     
  16. Sengir

    Sengir Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.05.2004
    Viestejä:
    323
    Saadut tykkäykset:
    6
    Kylläpä melkein hävettää olla aktiivikajareiden tuore omistaja. Tähän päiväkerhoon en halua kuulua.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mitkä sulla on ja haluatko myydä puoleen hintaan pois, ettei ahista?
     
  18. Brilleaux

    Brilleaux Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2003
    Viestejä:
    404
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vai on tämä omasta mielestään niin pirun hauska sanaseppo tehnyt paluun. Kertakaikkisen mainiota. :D

    Jännä nähdä, milloin häkki heilahtaa.

    EDIT: Mitä tulee itse aiheeseen, itse hankin aktiivit perusteella: kohtuullinen äänentoisto kompaktissa, omaa silmää miellyttävässä ja sisustukseen sopivassa kuoressa. Passiivit olisivat kelvanneet yhtälailla, jos kriteerit täyttävät jostain olisivat löytyneet. Itse vain satun sijoituksesta johtuen tarvitsemaan myös säätöjä, joita harvemmin passiiveista löytyy.
     
    Viimeksi muokattu: 24.01.2013
  19. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja ainahan voi hommata passiivikaiuttimien kaveriksi jonkin sähköisen huonekorjauksen Anti-Moden tyyliin. Problem solved :king:
     
  20. Sengir

    Sengir Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.05.2004
    Viestejä:
    323
    Saadut tykkäykset:
    6
    G Threet. Ei lähde puoleen hintaan. En ole kokenut herätystä kolmessa viikossa, täytyy yrittää vielä subbarin kanssa myöhemmin.