Subbarin päätevahvistin käynnistymään signaalista

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana naur1s, 12.01.2013.

  1. naur1s

    naur1s Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.09.2009
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko miten vaikeasti toteutettavissa Nad214-päätteen käynnistyminen samalla kun laittaa virrat AV-vahvariin? Vanhassa jammussa oli takana 230V pistorasia, mutta uudessa ei ole. Ärsyttää laittaa erikseen päätteeseen virrat päälle ja pois.
     
  2. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Lienee helpointa käyttäen jatkojohtoa, jossa yhteen pistorasiaan kytketyn laitteen päällekytkentä ohjaa sähköt muihin rasioihin. Löytynee Verkkokupasta, Clas Ohlsonilta jne.
     
  3. clasu3

    clasu3 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
  4. naur1s

    naur1s Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.09.2009
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
    Enpä tuollaista kyllä tarkoittanut vaan samaan tapaan kuin autovahvistin käynnistyy herätteellä tai kaupasta ostettavat aktiivisubit.
     
  5. clasu3

    clasu3 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Master / Slave Jatkojohdot toimivat juuri kuvailemallasi tavalla.
    Kytket sen AV-vahvistimen master reikään ja Nadin slave reikään.
    Kun kytken AV-vahvistimen päälle slave reijässä olevaan Nadiin tulee virrat heti.
    Sitten kun taas AV-vahvistin sammutetaan Nadi sammuu noin 7 sekunnin viiveellä.
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2013
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuolla se käyttäytyy juurikin niin kuin tekstissäsi kysyit: "Onko miten vaikeasti toteutettavissa Nad214-päätteen käynnistyminen samalla kun laittaa virrat AV-vahvariin? ". Eli subin vahvistin käynnistyy, kun pökkäset virrat AV-päätteeseen. Otsikon signaalista käynnistyminen on sitten ihan eri asia. Silloinhan subivahvistin ei käynnisty silloin kun AV-vahvistimeen tökkää sähköt päälle.

    Eli haluatko signaalista käynnistyvät vai että subi käynnistyy kun tökkäsee virrat päälle? Yksinkertaisuuden kannalta tuo master/slave jatkojhto on kaikista helpoin. Valmiita ratkaisuja, jossa audiosignaalin tarkkailu ja verkkovirran ohjaus sillä ei ole näkynyt kaupan. Tietenkin, jos itse osaat rakentaa sen....
     
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Edellä tuli jo yksi toimiva vinkki. Lisäksi, *jos* AV-vahvistimessa olisi 12V TRIGGER OUT ja lisäksi myös päätteessä 12V TRIGGER IN, niin sitten vain piuha noiden välille ja näin pääte käynnistyy/sammuu automaattisesti AV-vahvistimen tahdissa. Joskus AV-vahvistimen menuissa on säätöjäkin tähän liittyen.

    Uudessa AV-vahvistimessasi tuollainen "herätysvirtaliitäntä" kenties on (halvimmista malleista se on karsittu). Mutta jos NAD:ssa ei ole, niin eihän se sitten paljoa auta. Eikä NAD kauko-ohjaintakaan kait tottele, jolloin saisi oppivan kaken makrolla käynnistymään samanaikaisesti.

    230 V virranantoja on, tai siis ainakin oli kahdenlaisia (AV-vahvistimien takapanelissa):

    • SWITCHED, eli kytkeytyvä virrananto, johon nimensä mukaisesti kytkeytyy sähkö vasta sitten, kun itse vahvistinkin laitetaan päälle. Vastaavasti sähkö katkaistaan aina kun vahvistin laitetaan takaisin valmiustilaan. Tämä on se yleisin toteutustapa. Liittimen vieressä on varmaankin aina varoitus maksimitehosta, esim. MAX 100 W.

    • UNSWITCHED, eli kytkeytymätön virrananto, josta siis saa sähköä aina, kunhan vain vahvistimen verkkojohto on sähköä antavassa töpselissä kiinni. Tämä on harvinaisempi tyyppi. Joissain vahvistimissa on 1 kpl kumpaistakin tyyppiä, ainakin joissain Harman/Kardoneissa ja Marantzeissa.


    Joka tapauksessa, *jos* liittimen vieressä ja manuaalissakin lukee esim. MAX 100 W, niin silloin ei saa kytkeä päätevahvistinta, silitysrautaa, subbaria tms. Vaan ainoastaan Blu-ray -soittimen tms. paljon vähemmän tehoa vaativan härvelin.
    Toki jotkut päätevahvistimetkin saattavat toimia aluksi, mutta hiemankin kovempaa kuunnellessa tarvitaan kuitenkin sen verran tehoa, että sulake palaa AV-vahvistimesta. Toivottavasti ei mitään muuta siinä samalla. Sitä silmällä pitäen sulake lieneekin varsin nopea, joten en suosittele edes kokeilemaan päätteitä, subbareita tms.

    Uusista vahvistimista nämä virranannot ovat kenties siksi poistuneet, että jotkut ihmiset kytkevät näihin vaikka mitä, jos vain hoksaavat että on samanlainen pistoke. Tai vaikkei olisikaan, puukolla ja adaptereilla kun saa aina fiksattua.
     
  8. naur1s

    naur1s Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.09.2009
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katsoin näköjään turhan hätäseen tuon linkin. Pitääpä laittaa ostoslistalle.