Vahvistimessa subbarin pre out -liitäntä rikki(?)

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Jamma, 10.01.2013.

  1. Jamma

    Jamma Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2005
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomasinpa tuossa taannoin, että subbaristani ei yht'äkkiä lähde inahdustakaan. Vielä en ole ehtinyt testaamaan subbaria toisessa vahvistimessa, joten ei ole varmaa, onko vika nyt sitten subbarissa(B&W ASW608) vai vahvistimessa (Denon AVR-1910).

    Subbari on tähän asti ollut liitettynä vahvistimen pre out subbari -liitäntään. Mutta olisiskos vinkata, saako tuon subbarin liitettyä jollakin muulla tavalla vahvistimeen kiinni....jos nyt vaikka tuo pre out -liitäntä olisi ottanut itseensä?? Eli subbarissahan on tuollaiset line-in liittimet normaalien rca-plugien lisäksi. Mihin vedän kaiutinpiuhat noista subbarin line-in -liittimistä?
     
  2. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tarkistitko että vahvarin asetukset on samat kuin aikaisemmin, subin olemassaolo on siellä yes ja kaiuttimet on small-asetukselaa jne? Kuuluuko vahvarin testikohina(channel level-säätö) subista? Palaako subissa merkkivalo että virrat on päällä, eikä kukaan ole väännellyt sen gainia nollaan?
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2013
  3. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hieman jouduin kelaamaan selostustasi... Elikkäs RCA-liittimet ovat ne linjatasoiset liittimet (LINE IN). Nyt sen sijaan viittaat selvästikin subbarisi kaiutintasoiseen inputtiin (SPEAKER LEVEL IN), johon saadaan tuotua signaali suoraan vahvistimen kaiutinliitännöistä "ryöstämällä".
    Kannattaisi laittaa näihin aina jonkunlainen linkki tai kuva, koska herkästi tulee em. kaltaista sekaannusta termeistä. Varsinkin kun on pelkästään satelliittikaiuttimille tarkoitettuja kaiutinliitäntöjä, jotka näyttävät samanlaisilta. Googlen kuvahaulla löytyi tälläinen, näyttänee tutulta (eri maiden versioissa on joskus eroja, kuten eri vuosimalleissakin):
    [​IMG]

    Ilmeisesti hukuksissa oleva manuaali löytyy myös netistä. Siellä on kuvitettu ohje siitä, miten kytketään kaiutintasoisesti. Eli aivan kuin laitettaisiin pääkaiuttimien rinnalle toinen kaiutinpari kiinni samoihin kaiutinliittimiin.
    Ääni ei ole koskaan tismalleen sama eri liitäntätapojen välillä, monistakin syistä johtuen. Tässä tapauksessa eri liitäntätavoille on itsenäiset volume-säädötkin, mikä kannattaa kokeillessa muistaa.

    Kun Sub Out-liitäntää ei lainkaan käytetä, on leffojen LFE-raita ja muukin basso tietenkin muistettava ohjata pääkanaville, joilta subbarin signaali "ryöstetään". Jos kaiutintasoisesti kytkettynä subbari jyskii normaalisti, mutta linjatasoisesti kytkettynä on täysin mykkä, niin sitten on joko vahvistimen Sub Out tai vaihtoehtoisesti subbarin LINE IN rikki. Sillä edellytyksellä, että kaikki asetukset ovat oikein, eli Sub Out:sta todella kuuluukin tulla jotain signaalia.

    Useimmissa AV-vahvistimissa on nykyään jonkunlainen Pure Direct, Pure Audio tms. jakosuotimen ohittava tila, jolloin ei kuulukaan lähteä minkäänlaista signaalia Sub Out-liitännästä. Paitsi silloin, kun on kyseessä aidon LFE-kanavan (.1) sisältävä ääni.
     
  4. Jamma

    Jamma Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2005
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljon kiitoksia vastauksista. Ja kuten tässä ilmeni, niin aivan oikeaan ketjuun näköjään kirjoittelin :). Pahoittelut epäselvästä ongelmankuvauksesta.

    Eli tosiaankin viittasin juurikin tuohon subin kaiutintasoiseen inputtiin, ja sen mahdolliseen käyttöönottoon, jos tuo vahvarin Sub Out -liitäntä on jostain syystä ottanut itseensä.
    Vahvistimen säädöt pitäisi olla kohdallaan tuon subin osalta...kävin ne läpi uudelleen sen jälkeen kun tuo vahvistimen mikroprosessorin resetti palautti kaikki arvot defaultteihin.
    Testasin koko patteriston vahvistimen ääni-testillä, ja tosiaan silloinkin tuo subbari-kanava pysyi täysin mykkänä.

    Tuosta linkittämästäsi subbarin manuaalistahan tuo kaiutintasoisten inputtien liittäminen selviää vähintäänkin loistavasti. Pitääpä tänään testailla, saanko tuota kautta eloa kumisijaan.

    Keltanokkaa kuittaa...:thumbsup:
     
  5. Jamma

    Jamma Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2005
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaaha, olipahan taas sitten mystinen homma.

    Liittelin subbarin kaiutintason liitännöistä piuhta ensin pääkaiuttimien toisiin plugeihin, ja vahvistimesta kaiuttimet ->Large. Ei pihaustakaan. No, sittenpä koitin vielä liittää subbarista piuhat vahvistimen B-kaiutinliitäntöihin....edelleenkään ei mitään. Kunnes sitten yht'äkkiä kesken kaiken subi heräsi tulille! Toki tuo kaiutintason liitäntöjen tarjoama bassoilu ei ainakaan omaan korvaan oikein soinut hyvin.
    Sittenpä päätin vielä kerran liittää subin varsinaisella piuhalla vahvistimen sub out:in...ja kajarit -->Small. Ja kas kummaa hienosti jumpsutti.

    X-files kuittaa.