Salauskorttijärjestelmät selitettynä, kiitos

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Squierrel, 01.01.2013.

  1. Squierrel

    Squierrel Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vasta hd-television hankkineena nyypiönä olen jokseenkin ihmeissäni hd-kanavien salauskorteista ja niihin liittyvistä värkeistä ja terminologiasta. Eri tahot tuntuvat antavan ristiriitaista tietoa ja kokonaisuus ei oikein hahmotu. Voisiko joku kertoa, olenko ymmärtänyt asian oikein vai olenko jossain kohdassa väärissä luuloissa?

    DNA:n lähetyksissä salausjärjestelmä on ilmeisestikin CI+. Se ilmeisestikin vaatii sekä CI+kortinlukijan että CI+kortinlukijaa tukevan päätelaitteen. Ainakin jonkun myyjän mukaan ei ole olemassa päätelaitteita (televisioita tai digiboxeja), joissa olisi kortinlukija sisäänrakennettuna. Jos laitteessa mainostetaan olevan CI+, se tarkoittaa vain paikkaa CI+ kortinlukijalle. Pitääkö tämä paikkansa?

    Joissakin yhteyksissä puhutaan myös moduleista. Onko moduli sama kuin kortinlukija vai jotain ihan muuta?

    Mikä on Conax ja miten se suhtautuu CI+:aan? Testatutlaitteet.fi -sivuilla luetellaan antenni-hd-digiboxeja, joissa ei olekaan CI+, vaan tämä Conax, jota ei kuitenkaan selitetä mitenkään. Näkyykö noilla Conax-hd-bokseilla vain salaamaton YleHD?

    Entäs sitten, jos PlusTV aloittaa hd-lähetykset käyttäen Viaccess-salausta? Vaatiiko Viaccess siis ihan oman boxinsa vai saako johonkin nyt markkinoilla olevaan digiboxiin Viaccess-kortinlukijan?
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 726
    Saadut tykkäykset:
    479
    http://www.testatutlaitteet.fi/fi/fi_10.html[/URL

    Lisää sekoitusta...
    Kun tuolla on lahjakkaasti sekoitettu CableReady, CablereadyHD ja AntennaReady...

    Jahka Plussa saisi enste jotain ilmoillekin, niin eiköhän niitä moduleitakin ala näkyä.
    Pakkaa on vielä sekoittamassa Viestintävirasto, joka on järkevästi vaatinut yhden kortin politiikkaa ts. asiakkaan ei pitäisi tarvita vaihtaa korttia silloin kun vaihtaa kanavalta X kanavalle Y...

    Se Conax on vaan salaustekniikka, ihan niikuin Viaccess...

    Kun ostaa Miracleboxin niin pelaa, se kun tukee myös Viaccesia...

    T: Vesku
     
  3. Squierrel

    Squierrel Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oli vaan aika törkeän hintainen tuo Miraclebox eikä siinä ole edes kovalevyä.

    Mihin tuota Conaxia sitten tarvitaan, jos DNA-hd-kanaville tarvitaan CI+ ja PlusTV:le mahdollisesti se Viaccess?
     
  4. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Lisäksi CI+ kortinlukijaa tukevan itse laitteen - TV tai digiboksi - ei tarvitse olla Antenna Ready HD hyväksytty, kuten tuolla väitetään. Riittää kun tuo pelkkä CI+ kortinlukija on Antenna Ready HD -hyväksytty tai PlusTV HD Ready -hyväksytty riippuen käytettävästä salausjärjestelmästä.
     
  5. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Sinulla tämä lause sekoittaa koko pakan. CI+ salausjärjestelmää voivat käyttää kaikki operaattorit ja salaustavat esim. Conax ja Viaccess. Tämä on vaikea ymmärtää ja helvetin sekava soppa.
     
  6. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    DNA käyttää Conaxia... joka on sivumennen sanoen se aiemmin kaikkien tahojen yhdessä käyttöön otettavaksi sopima salausjärjestelmä. Nyt vaan PlusTV onkin päättänyt että aiemmin sovitusta poiketen he haluavat käyttää Viaccessia. CI+ eli Common Interface+ on vain aiemmasta "parannettu" korttipaikka johon voi laittaa erikseen hankittavan maksukortinlukijan. Kaikissa laitteistta sitä ei ole/tarvita kun niissä on jo maksukortinlukija.
     
  7. Digiman

    Digiman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.03.2004
    Viestejä:
    907
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oleellinen ero Viaccess ja Conax -järjestelmissä on se että Viaccess -järjestelmää ei tarvitse naittaa mihinkään tiettyyn moduuliin yai boxiin. Kunhan boxi vaan tukee viaccess -järjestelmää.
     
  8. Squierrel

    Squierrel Guest Guest

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, eipä tästä hullua hurskaammaksi tule. Olisiko jossain ihan oikeata tietoa siitä, mitä nämä CI+, Conax ja Viaccess oikein ovat ja miten ne pelaavat yhteen eri laitteissa?

    Mikä niistä on kortinlukijan paikka, mikä niistä on kortinlukija ja mikä niistä on itse kortilla oleva salaustekniikka? DNA sotkee asiaa puhumalla, että antenni-hd-vastaanottoon tarvitaan CI+ kortinlukija, mutta DNAn itse myymissä boxeissa ei puhuta CI+:sta mitään, on vain "Conax-linkitys".

    Voiko CI+kortinlukijaan laittaa Viaccess-kortin vai tarvitaanko erillinen Viaccess-kortinlukija?

    Ja mikä se moduli oikein on tässä tv-korttimaailmassa? Muualla samanformaattisten korttien (pankkikortit, henkilökortit ym.) maailmassa moduli viittaa siihen siruun sillä kortilla.
     
  9. Digiman

    Digiman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.03.2004
    Viestejä:
    907
    Saadut tykkäykset:
    0
    Conax = salausjärjestelmä jota esim. DNA käyttää. Tämän järjestelmän kortit pitää linkittää joko moduuliin tai boxin integroituun kortinlukijaan
    Viaccess = salausjärjestelmä jota PlusTV tullee ehkä käyttämään. Tämän järjestelmän kortteja ei tarvitse linkittää. Ei vielä käytössä suomessa.

    Viaccess ja Conax -järjestelmän kortit eivät toimi samassa moduulissa/lukijassa. Miraclebox on tällä hetkellä ainut digiboxi joka tukee molempia salausjärjestelmiä mutta Viaccess -järjestelmä vaatii oman Viaccess -järjestelmää tukevan moduulin.

    Moduuli on kortinlukija joka asennetaan boxiin/televisioon. DNA:n käyttämä moduuli on CI+ -tyyppinen (maksukanavat). Useimmissa digiboxeissa on valmiiksi integroitu kortinlukija jolloin erillistä moduulia eí tarvitse ostaa. Kannattaa kysyä myyjältä kun olet boxia ostamassa. Moduulin voit ostaa vaikkapa gigantista tai vastaavasta.
     
    Viimeksi muokattu: 02.01.2013
  10. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    tuohon nyt sen verran että Conax yleisterminä ei sitä kortin ja laitteen/modulin (jomman kumman siis) naittamista vaadi, vain ainoastaan uusin Conax-versio, jota käytetään useimpien, muttei kaikkien Conax-salattujen HD-kanavien salaukseen.

    näitä salaussäikeitä on foorumilla jonkin verran olemassa, joissa selitetään ja kiistellään järjestelmistä.
     
  11. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tarkentaisin tätä sen verran, että käsitykseni mukaan kaikki CI+ kortinlukijaa tukevat digiboksit tukeva molempia salausjärjestelmiä. CI+ kortinlukijapaikkaan vain tökätään kulloinkin kysessä olevan salausjärjestelmän kortinlukija ja kortti.
     
  12. Myriam

    Myriam Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2008
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt harmittaa. :mad:
    DNA:n TV-korttini (1 ikivanhan analogisen tallentimen digiboxille ja 1 TV:lle) ovat näyttäneet loistavasti SD-kanavia tavallisella CAM-moduulilla (Neotion). Sitten vanha digiboxi simahti ja ostin tilalle Samsungin BD-E8900N:n, joka tietenkin tarvitsee CI+ -moduulinsa. Kävin DNA:ssa ostamassa moduulin ja linkittämässä kortit. Kun tulin takaisin linkitysreissulta, ei vanha moduuli suostu enää maksamiani kanaviani näyttämään kummallakaan kortilla, vaikka toisin väitti DNA-myyjä, kun häneltä tivasin (vanha moduuli mukana näytillä), että toimiihan sitten tässäkin? CI+ -moduuli toimii kyllä hyvin kummassakin laitteessa, mutta nyt niitä on vain 1.

    Eli varoitukseksi muillekin: jos haluatte välttää kalliin moduulin ostamisen, niin älkää antako ainakaan sitä TV-korttia linkittää, jota aiotte käyttää laitteessa, joka ei muuten linkitystä tarvitse.

    Yritän vielä käydä liikkeessä valittamassa. Jos vaikka saisin toisen CI+ -moduulin kaupanpäällisiksi, kun sain väärän neuvon... :rolleyes:
     
  13. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Teknisesti linkityksellä ei ole minkäänlaista vaikutusta kortin toimintaan laitteissa, jotka eivät linkitystä vaadi, siis SD-bokseissa ja vanhoissa CI-moduuleissa. Voin kymmenien korttien ja laitteiden kokemuksella sanoa, että aiemmin vanhassa laitteessa toiminut kortti toimii edelleen toiseen laitteeseen linkityksen jälkeen. Erittäin vaikea tästä kuvauksesta suoraan sanoa, mikä tuossa tuossa tapauksessa on mennyt pieleen, jos kortteja ei ole esimerkiksi vaihdettu uudempiin tms. tuossa linkityksen yhteydessä, mutta itse linkitys ei sinänsä lopeta korttien toimintaa vanhoissa laitteissa.
     
  14. Myriam

    Myriam Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2008
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos pikaisesta vastauksesta, Unreal.

    Sitä itsekin ihmettelen, että mikä on voinut mennä pieleen. Ellei jostakin syystä uusi kanavahaku ole syyllinen, jonka tein, kun yritin korttejani saada hyväksymään vanhat tutut maksetut kanavat. Ne toimivat klo 10:30, kun lähdin DNA:han Sanomataloon ja eivät toimineet 11:30, kun tulin takaisin. Linkityksen lisäksi mitään muuta ei muuttunut systeemissäni.

    Jännityksellä odotan, mitä DNA:n kaverit keksivät vastaukseksi...
     
  15. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Epäilen, että siellä on sössitty jotain tilausten kanssa, joskin varsin erikoista jos ongelma olisi sillä puolella, kun kanavat kerran CI+-moduulissa näkyvät. Kortit ovat siis ne samat kaksi korttia, jotka aiemmin sinulla olivat, etteivät aspassa vaihtaneet kortteja esim. uudempiin?

    Linkityksen ei pitäisi tosiaan vaikuttaa kortin toimintaan mitenkään ihan puhtaasti sen takia, että teknisenä proseduurina "linkitys" ei tee kortille yhtään mitään, vaan sille laitteelle, johon linkitys suoritetaan. Vaikka tosiaan yleisesti sanotaan, että "kortti linkitetään laitteeseen", niin tosiasiassa homma menee enemmänkin niin päin, että "laite linkitetään korttiin". Sen sijaan monikin asia voi mennä pieleen, jos esim. kortti on vaihdettu uudempaa välissä, koska moduuleissa ja korteissa on tullut nähtyä jos jonkinlaista yhteensopivuusongelmaa.
     
  16. Myriam

    Myriam Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2008
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Soitin juuri DNA:n asiakaspalveluun. Vastaus:
    Nyt vanha TV-korttini pitäisi linkittää myös television kanssa, jos haluan käyttää vanhaa CAM-moduulia, jotta saisin maksukanavat (ja HD-kanavat) näkyviin. Tai sitten kiltisti ostaa toinen CI+ -moduuli (69€...).

    Avasin siis "Pandoran laatikon" linkittäessäni korttini.
    Kysyin vielä, että johtuuko ongelma nimenomaan linkittämisestä? Kyllä johtuu, vastattiin.

    Siis:
    • Joko TV-korttia ei linkitetä lainkaan ja maksukanavat toimivat CAM-moduulilla (näyttämättä kuitenkaan HD-kanavia). Silloin korttia ei voi myöskään käyttää missään CI+ -moduulissa.

    • Tai TV-kortti linkitetään televisioon ja maksukanavat toimivat CAM-moduulilla (HD-kanavat tulevat näkyviin) ja kortti toimii ainoastaan linkitetyssä televisiossa (ja toki CI+ -moduulissa, jos se on siihenkin linkitetty. TV-kortti voidaan linkittää useiden laitteiden kanssa).

    • Tai TV-kortti linkitetään CI+ -moduuliin. Jos on useampi TV-kortti ja haluaa käyttää niitä samanaikaisesti eri laitteissa, niin kullakin pitää olla oma CI+ -moduulinsa, joita voi siirtää haluttaessa laitteesta toiseen. TV-kortti on silloin siis naimisissa vain CI+ -moduulin kanssa.

    Näin ainakin DNA:n kaapeliverkossa.
     
  17. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nythän siellä aspassa ollaan täysin sekaisin... Korttia ei voi millään tavalla linkittää CI / CI+-paikan omaavaan televisioon, ei mitenkään. Kortti linkitetään siihen laitteeseen, johon se asetetaan, siis joko CI+-moduuliin tai erilliseen boksiin, jossa on sisäinen korttipaikka. Tämä ei riipu millään tavalla verkosta, vaan näin tuo linkitys toimii. Väite linkitysestä televisioon on täyttä huttua.

    Muutama vuosi sitten, kun ei vielä ollut CI+-moduuleita, vuokrasivat operaattorit asiakkaille linkittäviä ykkösversion CI-moduuleita, jolloin vuokrauksen yhteydessä piti ilmoittaa operaattoreille television sarjanumero, johon moduulin aikoo laittaa. Tämä oli kuitenkin pelkkää silmänlumetta ja "varmistus" siitä, että asiakkaalla oli Cable Ready HD-hyväksytty laite, itse moduuli toimi kuitenkin sen jälkeen missä hyvänsä vanhan moduulipaikan laitteessa. En tiedä, onko aspa nyt tässä tapauksessa jotenkin sotkenut tilanteen tähän, vai mistä mahtaa olla kysymys, mutta tuo kuvailemasi aspan vastaus kuulostaa kokonaisuudessaan todella oudolta.

    Tilanne on tosiaan todella erikoinen, jos kanavat toimivat CI+-moduulilla, mutta vanhalla CI-moduulilla ei aukea mikään kanava. Onko televisiossa muuten CI+-paikka vai vanhanmallinen CI-paikka? Tuokin tieto saattaisi auttaa ymmärtämään tilannetta, vaikka ei kylläkään selitä toimimattomuutta. SD-maksukanavien pitäisi edelleen aueta tuolla kortilla vanhalla moduulilla televisiossa, oli televisiossa sitten CI+ tai vanha CI-paikka. Linkitystä vaativien HD-kanavien ei toki kuulukkaan vanhanmallisella moduulilla aueta missään laittessa.

    Testasin vielä oman uskoni vahvistukseksi tuota, eli otin CI+-moduuliin linkitetyn kortin, laitoin sen vanhanmalliseen CI-moduuliin ja moduulin telkkariin (TV oli uudehko ja CI+-mallia, mutta sillä ei ole tässä tapauksessa merkitystä) ja SD-kanavat aukesivat sillä, kuten pitääkin.
     
    Viimeksi muokattu: 04.02.2013
  18. Myriam

    Myriam Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2008
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, niinhän se aspa DNA:n liikkeessä tuntui ajattelevan, että vuokrakorttia varten ne television tiedot olisi haluttu.

    Loppujen lopuksikaan ei käynyt selväksi, miksi vanha moduulini ei näytä maksamiani sd-kanavia. Ajattelivat, että laite (moduuli siis) on vain sattunut hajoamaan juuri sen tunnin aikana, kun olin hakemassa uutta CI+ -moduuliani ja linkittämässä kortit... :hitme:

    En viitsinyt enää taistella vanhan CAM-moduulin puolesta, vaan saatuani muutamia vanhan ja uskollisen asiakkaan etuja palveluihini, ostin toisen CI+-moduulin, joka tulee hyvinkin nopeasti korvatuksi saamillani eduilla.

    Yritän kyllä selvittää, mistä ongelma johtuu. Sen verran utelias olen.
     
  19. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, kuulostaa perinteiseltä asiakaspalvelun meiningiltä. Käy toki kertomassa, jos ongelman ydin lopulta selviää. Hyvin mielenkiintoinen tapaus kuitenkin kaikenkaikkiaan.
     
  20. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Oltiin eilen kaverille ostattelemassa gigantista uutta teeveetä. Puhuttiin teeveen mahdollisuudesta tallentaa usbin kautta ulkoiselle kovalevylle. Lisäksi puhuimme CI+ moduulista ja maksukanavista, niin myyjä sanoi, että maksullisia HD-tallenteita ei televisioilla voi tallentaa ulkoiselle kovalevylle, vaan ne on kuulemma estetty niistä. Minulle tämä oli ainakin ennen kuulumaton asia ja aika oudon kuuloinen. Esitinkin vielä vähän tarkentavia kysymyksiä, mutta näin se vain kertoi sen olevan.

    Itsellä ei ole CI+ moduulipaikalla olevaa töllöä usb-tallennus mahdollisuudella, niin ei pääse testaamaan tuota. Onko se todella näin vai sotkikohan myyjä asian esimerkiksi siihen, että sitä tallennetta ei vain voi katsoa muilla laitteilla? Muutoin oli kyllä asiantuntevan oloinen myyjä. Onko kellään kokemuksia?