Kotimaisten vanhempien elokuvien siirto teräväpiirtoon!

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana ct-test, 02.01.2011.

  1. ct-test

    ct-test Guest Guest

    Liittynyt:
    09.09.2008
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Katselin mielestäni parhaimman kotimaisen elokuvan ohjaajasta kertovan sarjan ja siihen liittyneet elokuvat. Kysehän on tietysti Mikko Niskasesta.
    Panin erityisesti merkille dokumentin elokuvaotteet kahden viimeseksi jääneen Päätalo-filmatisointien kohdalta, että elokuvan esityskopiot olivat poikkeuksellisen huonoja. Toisaalta dokkarissa esitetyt otteet näistä elokuvista olivat todella hyvänlaatuisia.

    Tietääkö kukaan, että onko Suomessa käynnistetty vanhojen elokuvien siirtämistä esim. teräväpiirtomuotoon?

    Jenkkilässä ovat tehneet hyvää jälkeä esim Chaplinin tuotannolle, että teknologiaa löytyy mutta millä hinnalla. Siirtäminen maksaa varmaankin maltaita ja tuloja tuova bluray myynti näin pienillä markkinoilla ei kata varmaankaan edes siirtämisestä johtuvia kustannuksia. Kaupallisuushan näissä asioissa tietysti ratkaisee, mutta koska valtiovallan tuki muutenkin on merkittävä kotimaiselle elokuvalle niin onko siirtämistä valtion tuella edes aloitettukaan?

    Suomifilmin katalogin ilmeisesti omistaa YLE ja sillä ei ole ainaisten niukkojen aikojen takia varmaan aikomustakaan aloittaa kyseistä työtä. MTV3 on osallisena myös isossa osassa vanhempia elokuvia. Vanhoja tuotantoyhtiöitä ei enää ole olemassa --> kenellä katalogit?

    Tämä asia on kiinnostanut ja huolestuttanut itseäni jo pidempään. Vanhoissa suomifilmeissä on paljon sellaisia jotka näkisin mielelläni bluraynä!
     
  2. Pvt Joker

    Pvt Joker Guest Guest

    Liittynyt:
    11.08.2009
    Viestejä:
    244
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olishan niitä hieno nähdä BluRaynä, mutta kuten itsekin toteat, ei kaupallisia intressejä siihen juuri ole. Valtio puolestaan ei tue elokuvien digitalisointia sinänsä - filmille kuvattu elokuvahan säilyy pitkiä aikoja parhaiten filmillä digitaalisten tallennusformaattien lyhytikäisyyden takia ja Hollywood säilöö jopa HD-digikameroilla kuvatut elokuvat filmille värieroteltuina.

    Lähinnä voi toivoa, että kun KAVA restauroi vanhoja elokuvia, niin niistä saataisiin samalla BluRay-versiot. Restaurointihan tehdään nykyisin useimmiten digitaalisesti. Budjetit tuota toimintaa varten ovat kuitenkin pieniä.

    YLE:ä alkavat ehkä kiinnostaa HD-versiot siinä vaiheessa kun maanpälliset HD-lähetykset saadaan laajempaan levitykseen. Siinä vaiheessa toivoittavasti HD-telecinevehkeiden hinta on pudonnut niin paljon, että YLE:lläkin olisi varaa siirtää elokuvia HD-muotoon. Hollywoodin ja isojen BluRay-kustantajien käyttämillä elokuvafilmiskannereilla siirtäminen on hyvin kallista, mutta TV-toimintaan tarkoitetuilla telecineillä hieman edullisempaa.
     
  3. ct-test

    ct-test Guest Guest

    Liittynyt:
    09.09.2008
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tämä aloittamani aihe mieleen, kun juuri kattelin YLEtv2 Pölösen Kivenpyörittäjän kylän. Olen aikaisemmmin katsonut kyseisestä leffasta paljon huonomman siirtokopion. Nyt kuva oli 46" töllöstä katottuna aivan loistava. Olikohan kyseessä uusi siirtokopio, ja ovatkohan tehneet leffasta samalla myös teräväpiirtokopion?

    TVstä tulleista vanhoista suomileffoista kuvanlaatu on heitellyt laidasta laitaan. Laatu siis vaihtelee youtuben ja hyvän DVDn väliltä. Tuntematon sotilas oli heikohko, joskin eivät enää onneksi aja ruotsitekstipoltettuakopiota. Jenkit kyllä osaa tuon siirtämisen, sillä tvstä tulleesta vuoden 1955 mv. leffassa Inherit the Windissä oli todella hyvä kuvanlaatu.

    Toisaalta kaikista vanhoista leffoista tuskin saadaan yrittämälläkään hyvää kopiota. Itse huomasin tämän skannatessani, ajan kanssa laatua painottaen, sukuni vanhoja valokuvia ja negoja. Jotkin kuvat ovat säilyttäneet värit täydellisenä, jotkut taas ovat lähes piloilla. Negatiiveissa on myös ehkä osin säilytyksestä johtuen myös vastaavia ongelmia. Huonoimmin säilyneet ovat 1970-1980 luvulla otetut värivalokuvat. Parhaiten ovat säilyneet 1930-1950 luvuilla otetut mv valokuvat ja negatiivit --> kuvat ovat syväteräviä ja laatu on uskomattoman hyvää. Esim mummoni rippikuva v1937 skannatuna mv valokuvasta noin 8000x5000 tarkkuuteen on parempi laadultaan ja terävämpi kuin omani noin 20v takaa.

    Toivettani vanhojen suomileffojen siirrosta teräväpiirtoon, puoltaa blurayn lisäksi tietenkin myös siirtyminen TVssä teräväpiirtoon. Onkohan asiassa edetty mihinkään suuntaan, kun alkuperäisestä kysymyksestä tulee kohta jo vuosi? Hakujeni perusteellla bluray julkaisutilanne vaikuttaa vanhempien suomileffojen osalta olevan vielä nyt olematonta!
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Filmien skannaaminen ja virheiden korjaaminen ja koko uusiksi masterointi prosessi muutenkin kuluttaa aivan valtavasti rahaa ja huippuammattilaisten työtunteja. Puhutaan vähintään sadoista tuhansista, helposti jopa yli miljoonasta eurosta per elokuva. Suomalaisilla vanhoilla klassikoilla ei ole sellaista markkinapotentiaalia, että hommaan olisi kenenkään taloudellisesti järkevää ryhtyä. Omiaan ei tulisi koskaan saamaan pois.

    Ei ole mikään ihme ettei suomiklassikoita ole tulvimassa blu-ray kiekoille.
     
  5. Mr.Hankey

    Mr.Hankey Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.07.2003
    Viestejä:
    189
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ketjua ylös.

    Eilen tuli uudempi Tuntematon Sotilas. Eipä kannattanut digiboksille ottaa, kun laatu järkyttävää kuraa. Mustat reunat ympäri kuvan ja näytti että oli jokin 1985 työkopio kaivettu naftaliinista.

    Aikaisemmin tuli Talvisota joka oli samanlaista skeidaa.
     
  6. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 766
    Saadut tykkäykset:
    489
    Olivat vetäneet vanhan oman tallennuksensa eetteriin...
    Tuo on normaalia, kun 16:9 tms. tallennetaan 4:3 kuvasuhteisena ja pukataan meidän raukkojen katsottavaksi. Vielä kun 16:9 töllöissä on autovenytys päällä, niin kaikki on tuplasti venynyttä...
    Eli 16:6 kuva on 4:3 lakanalla...

    T: Vesku
     
  7. ct-test

    ct-test Guest Guest

    Liittynyt:
    09.09.2008
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taas tuli tsekattua tilannetta...

    Kavalla on meneillään digitalisointi (4k) vahojen suomileffojen kohdalla. Ainakin Käpy selän alla on 8.5 4k versiona ensi-illassa.
    Ylehän voi käyttää noita HD versioita, kunhan niitä alkaa tippumaan tuolta Kavalta - toivottavasti järkevässä järjestyksessä ja aikataulussa.

    http://www.kava.fi/esitykset/orionin-kesa-2013/kava-digiajassa-seminaari

    "Suuren kokoelman takia arkistossa ei pystytä tekemään jokaiselle elokuvalle usean vuoden pikkutarkkaa restaurointia. Selkeimmät roskat ja naarmut kuitenkin poistetaan, kuvaa stabiloidaan, ikävät liitokset ja tuhoutumat korjataan. Lisäksi kuvalle tehdään valo- ja värimäärittely sekä ääntä restauroidaan. Suurin osa restaurointiprojekteista lähtee originaalinegatiivista eli ensimmäisen polven lähtömateriaalista. Tällöin hyvä filmin skannaus mahdollistaa jo paremman kuvan tarkkuuden kuin mitä yleensä on totuttu näkemään perinteisessä filmikopiossa. Hyvä lopputulos on onnistunut yhdistelmä filmikonservointia ja digitaalista restaurointia."