Lattiakaiutin vanerista taivuttamalla

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana VAT69, 23.11.2012.

  1. VAT69

    VAT69 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.06.2005
    Viestejä:
    211
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli ostettua Seas Thor-sarja ja sille tehtyä "tavallinen" kuutiokotelo 25 mm MDF:stä. Seuraavaksi himottelisi kokeilla jotain ihan muuta.

    Olen tehnyt yhdet kotelot DVB-G:n ohjeiden mukaan vaahtomuodista epoksilla kovettamalla. Tämä oli mukavan erilaista, ja pisaran mallisista tuli oikein mainiot kotelot, käytössä ne ovat vieläkin. "Perinteisiä" koteloita eri pinnoituksilla olen tehnyt varmaan pitkälle yli toistakymmentä. Nyt ajattelin testata miten vaneri taipuisi kotelomuotoon.

    Materiaalina olisi lentokonevaneri, vai millä nimellä ohutviiluvaneri tunnetaankaan. Työmenetelmää olen hahmotellut päässäni, ja vaikuttaisi järkevimmältä tavalta yrittää taivuttaa vanheri puoliympyrän muotoon (tai soikeammaksi, en ihan ympyrää halua tehdä) niin että leveydeksi tulisi kotelon etulevyn leveys. Sisälle pitänee tehdä jonkinlainen tukirakenne, lisäksi kotelon katosta ja lattiasta saisi "kiinnekohdat" mihin vanerilevyt saisi tukevasti ja tiiviisti kiinni kun tekee katosta ja lattiasta vaikkapa 50mm paksun, ja tekee 25 millisen ja vaneriseinämän paksuisen "hammastuksen" levyihin johon levyt laminoitaisiin. Tässä joku norski yritti tehdä jotain 4 mm vanerista mutta epäonnistui, joutui tekemään kotelon taakse palasen kun ei saanut vaneria taipumaan: http://avforum.no/forum/diy-do-yourself/15107-transmisjonslinje-hoyttaler-endelig-ferdig.html

    Kotelon "raakamitat" ovat tässä, josta siis ratkaisevia mittoja ovat kotelon korkeus, etulevyn leveys sekä tilavuus:
    http://www.tech-diy.com/Loudspeakers/NorseDesigns/small_thor.gif

    Eli onko kenelläkään tallaisesta kokemusta? Miten tiukkaan säteeseen 1.5 mm lentokonevaneri taipuu? Vai voiko yrittää jopa paksummasta vanerista taivutella? Miten paksusti vaneria tarvitsisi päällekkäin jotta tuollaisessa kaarevassa pinnassa päästäisiin 25 mm MDF:ää vastaavaan tukevuuteen? Miten tällainen vanerirakennelma suhtautuu puun elämiseen? Eli elääkö vanerilevy, ja mitä jos etulevy/katto/lattia elää, ne kun ajattelin tehdä massiivipuusta (saarni ykkösvaihtoehtona)? Epoksi lienee järkevintä liimaa laminointiin?

    Vai onko koko idea täysin tuhoon tuomittu jo ennen aloittamista? Tietenkin kaareviin pintoihin voisi käyttää jotain aivan muuta materiaaliakin (hiilikuitua? lasikuitua? epoksilla terästettyä vaahtomuovia?)
     
  2. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Höyryn tai kuuman veden avulla taipuu helpommin tiukemmalle säteelle.
     
  3. MiNopa

    MiNopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tuollaiset taannoin tehtyä. Kuvia löytyy kai galleriasta vielä. 4mm vaneria käytin ja taipuu hyvin kun huomio taivutussuunnan. 1,5mm taipuu höyryllä 90 kulmaan prässissä, joten eiköhän tuo taivu aika jyrkälle mutkalle. Paksumpaa kun käyttää, niin ei tarvi niin montaa kerrosta. Itsellä oli 4 kerrosta ja rakenne olisi kestänyt autolla yliajon. Liimaksi ehdottomasti jotain ryömimätöntä, esim juuri epoksi. Tai sitten höyryttää levyt, jotta saa niistä jännitykset pois.
     
  4. MiNopa

    MiNopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaarevat osat kannattaa tehdä uritetusta mdf:stä. Pintaan sitten viilu, jos puuta haluaa..