Looper (2012) (Rian Johnson / Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 10.04.2012.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Tässä tulevaisuuteen sijoittuvassa scifijännärissä aikamatkustus on todellisuutta - mutta se on laitonta ja vain mahdollista mustan pörssin kautta. Kun paikallinen mafia haluaa päästä eroon jostakin, he lähettävät kohteensa 30 vuotta menneisyyteen jossa "looper" - palkkamurhaaja kuten Joe (Joseph Gordon-Levitt) - hoitaa sitten hommansa. Joelle menee taloudellisesti hyvin ja elämä on muutenkin mukavaa... kunnes eräänä päivä mafia päättää laittaa pisteen toiminnalle ja lähettää Joen tulevaisuudessa elävän persoonan (Bruce Willis) tapettavaksi menneisyyteen.

    [​IMG] Katso elokuvan trailer

    Ensi-ilta Suomessa - (USA:ssa 28.09.2012)
     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2012
  2. Streami

    Streami Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.01.2004
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tämä starttasi jenkkilässä viikonloppuna ja tuntuu saavan hurjaa suitsutusta läpi linjan, viittä tähteä pukkaa useammalta taholta. Kotimaan ensi-ilta näköjään 2.11.
     
  3. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan ymmärrettävää. Johnson on yksi lupaavimpia uusia tekijöitä ja hänen kaksi ekaa leffaa (Brick ja Brothers Bloom) ovat molemmat tiukka viiden tähden teoksia.

    Looperia on odotettu jo muutaman vuoden, aina siitä saakka kun Johnson kertoi blogissaan mitä leffa pitäisi sisällään. Toivottavasti ei tule petyttyä, mutta arvostelujen pohjalta vaikuttaa siltä ettei se olisi mahdollista.
     
  4. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on nähty tennispalatsin ennakossa ja todettu vuoden parhaimmistoon kuuluvaksi. Ehdottomasti tasoa instant classic ja aikamatkustus elokuvien eliittiä.

    Willis ei ole tehnyt yhtä hyvää roolisuoritusta sitten Unbreakablen ja Joseph Gordon Levitt jatkaa vuoden kovaa putkeaan. Sivuosassa vilahtava Paul Dano on myös erinomainen, kuten sopii odottaakin.

    Varmaankin tulee katsottua uudestaan teattereissa, sen verran hieno oli ettei ihan tuonne tammikuuhun asti viitsi odottaa blu-ray julkaisua.
     
  5. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 978
    Saadut tykkäykset:
    257
    Oli hyvä. Sopivan selkeä ja yksinkertainen juoni, että pysyi koko ajan kärryissä - loppupuolen menosta myös plussaa. Gordon on saatu mukavasti näyttämään Willisiltä, ja jossain haastattelussa hän kertoikin hieman harjoitelleen Willisin maneereita. Eipä tästä oikein pahaa sanottavaa keksi. Hyvä leffa, jolla pääsee arjesta irti. Ihmeen paljon tuli mieleen Akira-sarjakuvat, mikä oli hienoinen yllätys odotuksiin nähden.
     
  6. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 694
    Saadut tykkäykset:
    351
    Ehkä lievä pettymys kaikkeen suitsutukseen nähden, vaikkakin ehdottomasti hyvä elokuva. Onneksi Looper ei ollut läheskään niin mekaaninen ja insinöörimäinen mitä se olisi pahimmillaan voinut olla, vaan tavoitti kuitenkin jonkinlaisen emotionaalisen ytimen ja hahmovetoisuuden. Mikä taas sitten tuotti suurimman pettymyksen oli itse aikamatkustus. Eipä ollut Looperista tällä kertaa haastajaa esim. Primerille tai Los Cronocrímenesille, joissa aikamatkustus on hoidettu kiehtovasti, mutta myös loogisesti ja aukottomasti. Looperissa alkaa touhu vuotaa pahasti ja paradokseja syntyy, kun liiaksi miettii. Lisäksi herää hyvin paljon "no miksei ne... / niin mutta jos... / eikö se olisi voinut... / helpomminhan se menisi niin, että... / minkä takia..." -tyyppisiä kysymyksiä, eikä kaikki liity edes suoranaisesti aikamatkustuksen teknisiin ongelmiin.

    "Tässäkö se oli" -olo jäi lopustakin, kenties liian helpon mutkan kautta ratkesi. Looper onneksi sisälsi muutaman vängän kikan liittyen kausaliteettisuhteisiin (arvet, muistot), mutta ei missään vaiheessa suoranaista "whoa!"-efektiä. Kyllä tämä sen 3,5/5 saa ja toisenkin kerran katsoisin.
     
  7. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    No onhan tuo aivan järjetön juoni, joten älä huoli. Juuri kun sitä pääsi sanomasta miten nämä aikahyppelyscifeilyt voisi jo jättää varioimasta uudestaan ja uudestaan, vasta viime vuonna ilmestyi samankaltainen In Time. Tässä on myös selviä yhtymäkohtia terminaattoreihin ym. Jos nämä jotenkin edes toimisivat uskottavasti... Vai miten voidaan muka muuttaa menneisyyttä vaikuttamatta tulevaisuuteen? Tosin siihen vaikuttamiseenhan tässä kaikesta päätellen pyritäänkin mutta kun ratkaisu on taas luonteeltaan hieman AD HOC. :D Pidän kyllä Philip K. Dickin tarinoista, terminaattoreissakin on oma karu viehättävyytensä mutta nämä kopioiden kopiot ovat järjestään halpoja.
     
  8. tuna

    tuna Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    2 542
    Saadut tykkäykset:
    303
    Mitä samaa on elokuvissa Looper ja In Time? In Time elokuvassa ei ole mitään ”aikahyppelyscifeilyä”. Näissä elokuvissa on vain yksi yhdistävä tekijä, ne ovat kummatkin elokuvia. Looper näistä se huomattavasti parempi leffa!
    Miksi näitä ” aikahyppelyscifeily” elokuvia ei saisi enää varioida? Kyllähän lähes kaikista ”aiheista” on jo elokuvia tehty. Esim. Superman elokuvia tehty jo useita ja silti joku jaksaa vielä varioida niitä. Taitaisi elokuva rintamalle tulla hiljaista, jos kaikki jo elokuvissa käytetyt aihealueet olisivat kiellettyjä.
     
  9. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin, no In Time nyt oli ensimmäinen esimerkki, näitä tällaisia kun tuntuu tulevan jatkuvasti. In Time sijoittuu scifitulevaisuuteen jossa myös saadaan tappajat perään, vaikkei toki aikamatkustus-tematiikkaa taida suoranaisesti sisältää mutta ajan kanssahan siinäkin pelataan. Saa toki varioida mutta tekisivät sitten kunnolla, eikä kopioimalla haukotuttavasti jo ennestään nähtyjä. Ihan täytyi lukea kahteen kertaan kun ei pysty uskomaan aina nykykäsikirjoittajien mielikuvituksen surkeaa tilaa. Ja tämä aikamatkustus-tematiikka on selvästi rajatumpi kuin monen muun genren, siis ne juonikuviot, twistit ja ongelmat ovat aina ne samat ja toistuvat. Mielestäni nämä leffat eivät vain toimi tarpeeksi hyvin, siinä missä vaikka henkilödraamat tai trillerit joissa ei ole samanlaista lähtökohtaista ongelmallisuutta.
     
    Viimeksi muokattu: 04.11.2012
  10. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ai että, juuri kun pääsi kuvittelemasta ettei Cleveri voisi olla yhtään enempää pihalla niin johan mies todistaa jälleen taitonsa :D :naminami:
     
  11. Sheedy

    Sheedy Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2008
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäs tossa, hyvin samanlaiset leffat. Ajan kanssa leikitään tosiaan joo...:)

    Omat ajatukset Looperista ovat saman suuntaisia Mookidin kanssa. Ihan pätevä leffa, mutta ei kaiken ennakkohehkutuksen arvoinen.
     
  12. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Vuoden parhammiston joukkoon tämäkin kärkkyy. Ero viime vuosien scifisteleviin teknotrillereihin oli selvä, nyt mentiin tarinan eikä näyttävien kohtausten tai toiminnan ehdoilla. Juoni oli pikkunäppärä eikä sortunut liialliseen kikkailuun aikamatkailun kanssa. Vanhaa ajatusleikkiä
    Hitlerin tappamisesta lapsena sivuttiin nokkelasti. Pienenä epäuskottavuutena ehkä kuitenkin se, että itsekkääksi oman edun tavoittelijaksi kuvattu keskushahmon nuorempi versio halusi ennemmin suojella poikaa kuin omaa tulevaisuuden itseään.
    Gordon-Levittin hyvät roolisuoritukset saavat jatkoa. Näyttelijä oli varsin oudon näköinen nuori-Willis maskeerauksineen, mutta kyllä siihenkin tottui. Williksen kohdalla oli ilahduttavaa varsinkin loppuvaiheessa, kun elokuva antoi itselleen hetkeksi luvan
    sortua sittenkin toimintarymistelyksi ja Willis pisti ns. tuulemaan. Kohtaus nosti hymyn kasvoille kuin pienenä nyökkäyksenä näyttelijän toimintaelokuvauran suuntaan, ja sitten sopivasti loppui yhtä äkillisesti kuin alkoikin viemättä liikaa huomiota kaikesta muusta.

    Ainakin pienoisen Scifi-klassikon ainesta.

    :):):):)+
     
  13. mr.hat

    mr.hat Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvin samoilla linjoilla olen Sampan kanssa. Kulttiklassikon aineksia tässä on ja yksi parhaita aikamatkailua sivua leffoja. Hieman Terminator ja Akira mielleyhtymiä tuli juonesta. Tulevaisuus vaikutti hyvin uskottavalta ja itse tykkäsin, että suuri osa leffasta
    tapahtui syrjäisellä farmilla.
    Liekö tämä ollut sitten pienen budjetin takia tehty ratkaisu.


    Pieninä miinuksina Gordon-Levittin tökerö meikki ja
    yliluonnolliset telekinesia-kyvyt.
     
    Viimeksi muokattu: 07.11.2012
  14. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 978
    Saadut tykkäykset:
    257
    Linkki <-- tuossa syitä juonenkiemuroille (kohta 5)
     
  15. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Looper on vuoden parhaita elokuvia ja kiinnostava tieteistarina, jossa on sopiva annos tylyä toimintaa ja ajattelemisen aihetta. Tulevaisuuden miljöö oli nuhjuinen ja kulahtanut ja siksi varsin realistinen. Tässä yritettiin haukata juuri oikeankokoinen pala ja myös onnistuttiin siinä varsin hyvin. Pääosiin oli saatu karismaattiset näyttelijät (Gordon-Levitt, Bruce Willis ja Emily Blunt), ja lapsinäyttelijäkin osasi hommansa. Erikoistehosteet eivät olleet "liian näyttäviä", vaan ne tukivat tarinaa. Tämä oli melkein kuin jokin Philip K. Dickin kertomus pienoiskoossa.
    Elokuvan edetessä alkoi yhä enemmän askarruttaa, kuinka tämä oikein tulee päättymään. Loppuratkaisu oli yllätys mutta dramaturgisesti vaikuttava.
    4½/5
     
  16. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Odotin tältä kovasti, kävin eilen katsomassa.
    Pettymys oli kova, kun vain ekat 30-40 minuuttia olivat sangen erinomaista kerrontaa, jonka jälkeen homma lässähti ihan pannukakuksi. Kovin ontoksi jäi sisältö.

    ***
     
  17. lp_rqvist

    lp_rqvist Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.09.2003
    Viestejä:
    89
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olipas hyvä leffa. Alusta loppuun pysyi tarina kasassa. Elokuvan alussa vietiin tarinaa vauhdilla eteenpäin, tämä jälkeen edettiin hitaammin aivan perustellusti. 4/5.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Olipas hyvä elokuva. Tosin puolessa välissä tuntui, että juonta olisi voinut kuljettaa hieman nopeampaakin, mutta hyvä näinkin.
    Willis on todella hyvä roolissaan kärsivänä vanhuksena. Niin se vain aika juoksee, kun vielä jokunen vuosi sitten Willis oli se nuori päähenkilö ja nyt menee melkeimpä papasta. Tosin elokuvassa oli ehkä tehty Williksestä hieman todellista vanhemman oloinen, mikä nyt ei kyllä haitannut ollenkaan.

    Se oli ihan jees, että päähenkilöt olivat melkein koko elokuvan ajan erillään toisistaan. Gordon-Levittin maskeeraus oli elokuvaan sopiva, mutta ei tosin siksi, että se olisi yhtään Willikseltä näyttänyt, vaan koska se teki miehestä miehekkäämmän näköisen. Maskeeraus itsessään näytti enemmän Jim Carreyn imitoimalta Clint Eastwoodilta viivasuorine suineen ja silmineen. Tumman tukan vuoksi Keanu Reeves olisi mennyt, ulkonäön osalta, paremmin vanhasta Gordon-Levittistä. Mutta pieni miinus tuo.

    Kovin yllättävä elokuva ei kuitenkaan ollut kuin siinä mielessä, miten ison roolin poika elokuvan lopussa sai. Loppuratkaisun arvasin, ehkä kerrankin, jo huomattavasti etukäteen, koska
    Willis vaikutti niin ylivoimaiselta sekä vihollisille, että Gordon-Levittille, että mitään kahden miehen tappelua ei olisi voinut kuvitellakaan. Toisaalta elokuvassa aikamatkustuksen dilemmat ja mahdollisuudet tuotiin niin alleviivaavasti esille, että mitä elokuva olisi ollut, jos ei loppuratkaisu olisi myös perustunut siihen. Enkä myöskään ollut ainoa, koska takana istunut tyttö "kuiskasi" kaverilleen juuri ennen loppukohtausta, että "se ampuu ittensä".

    Sen lisäksi kassakaappi toi heti ilmi pojan kyvyt ja sitä kautta syyn sille, miten hän yksin pystyi nousemaan järjestön huipulle.

    Elokuvasta näki, että pienellä budjetilla on menty. Se tulee ilmi myös imdb:stä, jossa kerrotaan kuvauspaikoista. Elokuvassa oli mukavan vähän cgi:tä, mikä oli hyvä, koska se mitä oli yritetty tehdä, kuten "mopo", oli aika tökeröä. Cgi toimi kyllä hienosti kaupunkien kuvaamisessa.

    Budjetti lienee syynä myös tulevaisuuden ajoneuvoihin, jotka olivat nykymalleja hieman muokattuina.

    Ainoa pieni kitinä tulee taas kerran epärealistisista aseista. Tai ei niinkään aseista kuin siitä, miten ammutut taas lentelevät.

    Neljä tähteä. En oikein tiedä mihin viides jäi, mutta kokonaisuus olisi ehkä voinut olla hieman hietumpi. Hieno ja suositeltava elokuva kuitenkin.
     
  19. Bob Fleming

    Bob Fleming Great Bird of the Galaxy Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2002
    Viestejä:
    1 259
    Saadut tykkäykset:
    1
    Yllättävän ehjä ja toimiva tämä oli vaikka aikamatkailutarinoissa on aina sudenkuoppansa. Tuli Twelve Monkeys mieleen mikä on pelkästään positiivinen asia. Ideaalia olisi ollut jos tämä olisi saatu paketoitua ilman (mielestäni turhahkoa) telekineesiä mutta menihän tämä näinkin. Gordon-Levittistä on muodostunut ikäluokkansa parhaimmistoon kuuluva näyttelijä vaikka jäikin tässä hieman Willis-maskinsa taakse piiloon. Emily Blunt oli nainen paikallaan ja Bruce on aina Bruce.
    Onneksi tosiaan tekniikka-fysiikka-selittely jätettiin tarinan taka-alalle. Vankka 4/5, Looper ponnisti niukasti mutta selvästi viime viikolla nähdyn Skyfallin yläpuolelle :)
     
  20. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Melkein samaa mieltä, mutta päinvastoin :D Jostain syystä jätti kylmäksi looper. Kaikki oli aika kohdallaan, mutta jotenkin ei. Välissä oli muutama sekavuutta aiheuttava kohtaus, joita ei selitelty myöhemminkään.