30-luvulla rakennettuun pieneen omakotitaloon kotiteatteri

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana inska, 09.11.2012.

  1. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rehellisesti sanottuna en alunperin suunnitellut todellakaan pystyttäväni tähän taloon kotiteatteria, mutta niin vain sellainen sinne on kovaa vauhtia nousemassa. Itselläni ei ole koskaan edes ollut tykkiä aikaisemmin, vaikka aika pitkän linjan kotiteatteriharrastaja olenkin. 2-kanava -Hifiä on sitten harrastettu vielä paljon pidempään. Huomenna saattaa saada jo ekat "savut" kotiteatterista, mutta pientä laittoa olohuoneessa on vielä; kaapelikourut, kangas (screeni) jonka kehys on jo keittiössä valmiina, ikkunalistojen ja tykkitelineen maalaus. Muuten taitaa olla aika valmista. Niin ja siivousta tietenkin.

    Laitoin tuohon about samoista paikoista lähtö- ja nykytilanteesta valokuvat. Oikeasti on tehty duunia aika paljon enemmän, mitä kuvista voi päätellä. Toisaalta sama koskee koko taloa, mutta kuitenkin. Onhan tämä aika mukavaa nauttia työn hedelmistä hyvää leffaa katsoen, tai musiikkia kuunnellen.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 09.11.2012
  2. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt olisi itse askarreltu screenin kehys katossa roikkumassa. Toimii jopa paremmin kuin odotin. Korkeutta ja kallistusta voi säätää kierretangoilla. Screenin voi nostaa sivuun kun sitä ei käytä. Yllätyin miten vähän töinen ratkaisu tuo lopulta on. Jos screenin ohi pitää mennä esim. vessaan, voi screeniä kallistaa hieman eteenpäin ja mennä välistä. Ei auta kauheasti lihota. Screeni on keskellä huonetta, mutta kaiuttimien etäisyys ei näköjään ole ihan sama seinistä. Screenin taakse alareunaan teen vielä säädettävän tuen, joka käännetään ja kiinnitetään kaappiradion yläreunaan. Screeni ei silloin pääse heilumaan syvyyssuunnassa.

    [​IMG]
     
  3. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on screenikin valmis ja helvetinmoisen säätämisen jälkeen kuvakin näkyy. Verkkokaupan paskakaapeli ei toiminut ja piti hakea uusi kaapeli. Screenin piti tehdä ristituet alumiiniputkesta, koska kangas väänsi kehyksen muuten potkurille. Nyt toimii ja kankaan voi nostaa katosta helposti pois kun sitä ei käytetä. Vielä pitää säätää kuvakoko kohdilleen, koska en tajunnut että tykki ei osaa kääntää kuvaa. Eli sille pitää ostaa kattoteline. Nyt se on hyllyssä katollaan ja ei ihan optimaalinen sijoitus. Screenin kuva on kyllä perkeleen hyvä. Pienen perheriidan saa kyllä aikaan, jos meinaa yksin pingottaa kankaan tuollaiseen Ikean alumiiniprofiilikehykseen. Ei tule onnistumaan ilman apua. Avun kanssakin tuskainen homma, mutta kankaan saa ihan kireällä ilman ryppyjä.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  4. maissi

    maissi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2004
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kyseessä pelkästään teatterihuone vai myös olohuone ? Huoneen malli ja muoto näyttää kyllä todella huonolta ja hankalalta, olisi varmaan kannattanut remontin yhteydessä tehdä huonejako kokonaan uudestaan. Tv-tason paikka näyttää myös erittäin huonolta ja ahtaalta, jotain tuonne pitäis keksiä että sais järkevästi huoneen ojennukseen. Huoneen pienuus on se suurin ongelma, mutta ei se sentään tuolta tarvitse näyttää.
    Screenin roikottaminen katosta melkein keskellä huonetta vaikuttaa myös todella huonolta idealta ja sitä se kyllä näyttäisi olevan käytännössäkin,
    ei kait kukaan jaksa alkaa tuollasta sekametelisoppaa katteleen pidemmän päälle taikka nosteleen edestakasin pois ja paikoilleen.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2012
  5. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannustavat kommentit otetaan aina vastaan. Varsinkin parannusehdotuksilla. Kun yhdellä seinällä on ikkuna, toisella leveä oviaukko ja ikkuna, kolmannella tulisija ja pariovet ja neljännellä oviaukko ja porrassyvennys, joutuu pakosti tekemään kompromisseja. Ja kun talossa on n. 65 neliöä, ei siinä paljoa huonejakoa muutella :D Huone on sekä olohuone, että kotiteatterihuone. Sen verran voin sanoa, että kun on 8 vuotta ajanut 3 tuntia suuntaansa vääntämään työviikon jälkeen remonttia lyhyeksi viikonlopuksi, ei tuo screenin 10 sekunnin siirto paikoileen/pois juuri stressaa. Screenille on paikka n. 1 m sen takana porrassyvennyksessä, minne se laitetaan kun sitä ei käytetä.

    Makunsa kullakin, mutta itse pidän sisustuksesta silloin kun screeni ei roiku katossa. Talohan on vanha, eikä sen pidä näyttää Ikean tai muilta lastulevyhuonekaluilta, tai pelkältä tekniikkaluolalta. Leffan aikana se nyt on ihan yksi ja sama, mitä huone muutenkaan näyttää. Pääkaiuttimet on dipolibassojen takia ja muutenkin äänikuvan suhteen sijoitettu melko hyvin. Itsehän säälin enempi kerrostaloasujien kotiteatteripiiperryksiä. Osan viikosta itsekkin asun kerrostalossa vuokralla ja onhan se säälittää kun ei voi musiikkia edes kuunnella ja akustiikka on täyttä paskaa. Ohessa kuva ns. kakkos-setistä. TV-tasohan on vanha putkikaappiradio levarilla. Ihan sopivan kokoinen ja korkuinen tarkoitukseensa TV:n alla. Yhtään isompaa telkkaria en kaipaa. 60-tuumainen olisi aivan liian hallitseva ja turhakin tykin takia.

    Pääasia tuossa tilassa on hyvä äänentoisto ja iso ok-laatuinen kuva. Sekä tietenkin mukava ja kestävä sohva. Akustiikka on hyvä, laitteet on perus-hifi-tasoa, kaiuttimet omaan makuun parhaat mitä olen järkevällä hinnalla kuullut. Itseasiassa kaikki laitteet ja kaiuttimet on ostettu käytettynä.

    Huoneen muodosta voi olla montaa mieltä, mutta itse pidän screenin siirtoa lukuunottamatta sitä onnistuneena. Sohvalla löhötessä voin kuunnella optimaalisesta kuuntelupisteestä musiikkia, näen pönttöuunin tulet, TV:n/leffan ja näen lisäksi hyvin pihalle. Pariovet mahtuvat molemmat avautumaan yli 90-astetta. Yhtään lisää huonekaluja tuonne ei tule. Kattolamppujakaan en kaipaa. Ruskea korkea kaappi on levykaappi. Matto vaihtuu vielä toiseen mattoon.

    edit: ja järeän subbarin vielä rakennan jossain vaiheessa portaiden alle. Jää sinne täysin piiloon ja muutenkin hukkatila tulisi käytetyksi. Bassot toimii aika hyvin ilman subbariakin. Oikeastaan vain leffakäyttöä varten sitä harkitsen.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2012
  6. maissi

    maissi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.03.2004
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ottaisin nuo Revot ensimmäisenä pois tuolta ja korvaisin jollakin pikkukaiuttimilla, eihän tuo nyt oikeen tuolla tavalla natsaa.
    Kaikki huonekalut näyttää ainakin kuvissa liian massiivisilta tuohon pieneen tilaan eli Revot ja tuo oikealla oleva iso kaappi pois niin
    oltaisiin jo voiton puolella.

    Jos tykki on pakollinen niin olisin itse mielummin laittanut moottoriverhon tai vaikka ihan normaalin rullakankaan tuon patentin tilalle.

    Kuulostaa aika pitkältä ajalta, jos 65m2 mökkiä on rempattu 8v, tuon kokosen talon rakentaa uudenkin reilusti alle vuoteen.
    Ehkä olisi kannattanut 8v sitten ottaa töistä lomaa vaikka 6kk niin siinä ajassa tuo olisi jo remontoitu ja olisit nyt asunut siinä
    reipas 7v.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2012
  7. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pyrin sanoman tämän nyt niin kuin sen tarkoitan, eli rakentavasti: 8 vuoden aikana olen saanut kuulla paljon neuvoja siitä, miten remppa olisi pitänyt tehdä ja miten siihen voi mennä niin kauaa. Harva on oikeasti antanut jotain rakentavaa palautetta, tai varsinkaan sellaista josta olisi ollut jotain hyötyä. Vielä harvempi on kerennyt neuvoiltaan käytännössä auttamaan ja tekemään jotain. Tiedän myös että netti on täynnä jaksavia ihmisiä, jotka ovat oikeasti kokeilleet millaista se on normaalin työviikon jälkeen istua ensin 3 tuntia autossa ja tehdä käytännössä se lauantaipäivä remonttia ja ajaa sunnuntaina 3 tuntia takaisin. Asuminen tapahtuu tietenkin remontin keskellä, eikä ole paluuta sinne pehmeällä kotisohvalle valmiiksi katettuun pöytään. Rahallisesti minulla ei ole ollut mahdollisuutta olla töistä pois. Eikä ole ollut vanhempia joilta lainata rahaa. Pari ensimmäistä vuotta opiskelin vielä illat töiden jälkeen ja osan viikonlopuista.

    Sen nyt voisin vielä lisätä, että uuden talon rakentamista en suosittele verrattavaksi vanhan talon uudelleen rakentamiseksi paikoilleen. Ne ketkä sen ovat tehneet kattavasti, tietävät että työmäärät ovat aika eri luokkaa. Itselle pitkä aika ei ole mikään ylpeyden aihe, mutta siitä olen ylpeä että en luovuttanut. Homma ei tosiaan ollut mitään ruusuilla tanssimista ja on vituttanut monta kertaa. Ei vituta enää.

    Sitten asiaan: en itse näe mitään syytä vaihtaa omaan makuun hyvin soivia kaiuttimia pois, ja vaihtaa niitä huonommin soiviin pieniin kaiuttimiin. Varsinkin kun kaiuttimet soi tilassa hyvin ja ne on saanut syvyyssuunnassa kiitettävän paljon irti takaseinästä. Omasta mielestäni silloin on menty äänentoistoharrastuksessa metsään, jos ulkonäkö ja sisustus on äänenlaatua tärkeämpi seikka. Mutta se on vain minun mielipide. Ruskean korkean kaapin voisi tosiaan heivata tuosta pois, mutta toistaiseksi saa vielä olla siinä lähinnä laitetelineenä. Siitä olen samaa mieltä ettei sen sijoitus ole paras mahdollinen siinä. Keinutuoli varmaan lähtee tuosta vielä, vaikka siinä istumisesta pidänkin. Nyt se on siinä vain sen takia, ettei selkä kestä sohvalla istumista, eikä se mahdu mihinkään varastoonkaan.

    Tykki on todellakin pakollinen, nyt kun pääsi nauttimaan isosta kuvasta. Moottorikangasta harkitsin, mutta ne maksoivat huomattavasti enemmän kuin mitä tuo screeni minulle tuli maksamaan. Screenille tuli hintaa n. 180€ kaikkine tarvikkeineen. Kangas maksoi rahdilla sen 150€. Sopivan kokoista ei ollut käytettynä myynnissä sillä hetkellä, kun sen olisin halunnut ostaa. Halvoista rullakankaista täältä irtosi haulla sellainen tunne, että ne ovat huonolaatuisia ja rypistyvät. Sen takia päädyin tekemään screenin itse.

    Valokuvista ei näe oikein huoneen syvyyttä, mutta huone on kuitenkin melko syvä. n. 4.5 m TV:n taakse mitattuna, sen takana porrassyvennys 0,8 m ja siitä vielä lisää 0,5 m ovisyvennykseen.
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2012
  8. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuonne portaiden alle olisi tarkoitus joku subbariviritys toteuttaa. Koon puolesta sinne saa varmasti koon puolesta sellaisen mötikän, että rappaukset tippuvat takana olevasta savupiipusta ja toisto menee riittävän alas. Syvyys-suunnassa on varaa n. 100 cm, leveyttä voi hyödyntää n. 60 cm ja korkeuttakin voi hyödyntää päälle metrin. Eikä kys. laitos periaatteessa näy mihinkään tuolta portaiden alta, joka on muutenkin hukkatilaa. Screenin sijoituspaikka on portaiden vasemmalla puolen ja seinän välissä. Lattia- ja kattolista takaa sen, ettei screeni mene paskaiseksi (muuten kun reunoista) kun sen työntää tuonne. Reunoihin teen vielä raakalaudasta listat, jahka kerkiän.

    [​IMG]
     
  9. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutin vähän järjestystä ja kai tuosta parempi tuli. Keskikaiutin nyt ei ole aivan keskellä ja muutenkaan optimaalisesti sijoitettu tuonne upotettuna. Jos se ei toimi, niin nostan sen tuohon telkkarin eteen. Varmaan pitää valkoiset ovet vielä hommata tuohon kaappiin ja pitää ne auki silloin, kun katsoo leffaa. Voisi asentaa ne avautumaan alaspäin lattiaa vasten. Muutenkin voisi laittaa nuo hyllytasot oikealla ja vasemmalla samalle korkeudelle, niin olisi symmetrisempi. Ellei sitten laita ed. mainittuja ovia.

    2-kanava hifit saa nyt toistaiseksi olla lattialla. Valkoinen Lack-hylly alle kahdeksalla eurolla ja saa luvan kelvata. Ikeasta hain tuon TV-tasonkin. 40 € taso ja 20 valkoinen lasi päälle. Tykin HDMI-piha ja takakaiuttimin piuhat menee nyt rumasti lattialla, mutta olkoot. Kynnyskourua pieni pätkä niille ja muuten saavat mennä maton alla. Pitää hommata pitkänukkainen matto, niin eivät tunnu ja näe maton alta. Screenin oikealtapuoleltakin mahtuu nyt kiertämään, jos se roikkuu katossa. Eipä tuo näytä iso vaiva olevan siirtää paikoilleen. Ei ainakaan rypisty kangas, jos jotain positiivista asiasta kaivaa.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 23.11.2012
  10. inska

    inska Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2010
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eihän se hyvä ollut. Piti tehdä tänään pieni modifikaatio ja leijuttaa TV:tä vähän ylöspäin. Halvaksi tuli, kulmarautaa Puuilosta, muutama pultti, ruuvi ja prikka sekä valkoista spraymaalia. Hintaa vähän päälle 10 €, eikä tarvitse kiinnittää takaseinään koko laitosta kiinni. Huomattavasti paremmin toimii näin keskikautin. Lasi- tai valkoiset alaspäin avautuvat ovet tuohon pitää vielä laittaa, niin hyvä tulee.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]