Kotiteatteri 30m^2 projekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana konefriikki, 28.01.2012.

  1. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kaikille kommenteista ja ehdotuksista. Nyt leffahuone on ollut käytössä nelisen kuukautta, ja siitä on kehkeytynyt varsin makoisa tila pimeneviä syysiltoja varten. Ohessa vaikutelmia ja kommentteja kinohuoneen alkutaipaleelta.

    Päädyin ostamaan vahvariksi Pioneerin VSX 921 ja tykiksi valikoitui Optoma HD-33. Pioneerin valitsin lähinnä Apple-yhteensopivuuden ja mukavan ulkonäön suhteen ja olen ollut vahvistimeen ihan tyytyväinen. Optoman tykkikin on ollut myös hyvä, vaikkakin 3D-ominaisuus on aivan turha ja taitaa koko 3D-hössötys ollut nähnyt parhaat päivänsä tällä erää. Kangasta en le hankkinut ollenkaan, vaan maalattu seinä ajaa asiansa Optoman tykin kanssa varsin mainiosti. Ainakin toistaiseksi.

    Itse asiassa Pioneerin vahvistimen (kuten myös PS3:n erillisen) kaukosäätimen valaistuksen puute on kinohuoneen suurimpia kiusallisuuksia, joka kertoo siitä, että pieniä ovat ongelmat.

    Sinänsä jännä huomata, että 99% kuunnellusta musiikista huoneessa on tullut ajettua joko iPhonelta AirPlayn kautta tai Youtubesta HTPC:n kautta. CD-levyt sekä LP-levyt ovat lähinnä pölyttyneet nurkissa. Eli toisin kävi, kun etukäteen ounastelin.

    Huoneakustiikka on ison kulmasohvan, katon akustolevyjen ja kokolattiamaton avulla omasta mielestäni ihan ok, mutta oikeiden hifistien mielestä varmaankin huono. En toistaiseksi suunnittele muutoksia akustiikkaan.

    Huoneessa on nyt 7.1 äänet, kun Proac Response SC1:t jatkavat (mihin Proacit nyt vaihtaisi!?) pääkaiuttimina, ja Bosen setissä riittää surround-kajareita. Aika harvassa blu-ray-leffassa kuitenkaan näyttäisi olevan 7.1 soundeja, joten 5.1:lläkin pärjäisi vallan hyvin.

    Koska huoneessa katsotaan lähinnä leffoja ja pelataan PS3:lla, Bosen kaiutinsetti osoittautui aika äkkiä riittämättömäksi. Siksi olenkin vaihtanut keskikaiuttimeksi Proacin pääkaiuttimiin sopivan Proac Hexa keskikaiuttimen ja suppariksi valikoitui BK Monolith. Boset saavat toistaiseksi toimittaa surround-kaiuttimien virkaa, mutta laitoinkin tuonne osto ja myyntipalastalle hakuun Amphion Ion tai vastaavat surround-kaiuttimet jotta pääsisin Boseista eroon lopullisesti.
     
    Viimeksi muokattu: 27.10.2012
  2. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohessa kuvia kinohuoneestani:

    katso liitettä IMG_1183.jpg
    Kuva- ja äänilähteistä on käytössä lähinnä itse koottu HTPC ja PS3, sekä kuvasta puuttuvat iPhone ja iPad (via AirPlay). HD-digiboksi, DVD-soitin, levari ja PS2 ovat lähinnä rekvisiittaa. Erillinen halpis lcd-näyttö on hyvä kun tarvitsee esim. siirtää musiikkia HTPC:ltä iPhoneen, jolloin ei tarvitse käynnistää tykkiä täksi ajaksi. AV-taso tehtiin vanhoista keittiön pyökkitasoista ja leca-harkoista. Maksoi yhteensä 12e, mutta on tukeva ja toimiva ratkaisu. Suosittelen!

    katso liitettä IMG_1184.jpg
    Julisteet ovat tärkeä osa kinohuoneen sisustusta. Sohva on mukava ja toimii lisäksi hyvänä akustisena elementtinä. Pöytää ei tarvita.

    katso liitettä IMG_1185.jpg
    Toistaiseksi olen oikein tyytyväinen Optoman kuvaan ilman kangasta, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Rallipenkki on jokaisen pienen ja ison pojan unelma. Katon akustolevyjen reiät näkyvät kuvassa. Brooklyn Bridge luo tunnelmaa.
     
    Viimeksi muokattu: 28.10.2012
  3. petrive

    petrive Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    6
    Semmoisia kommentteja että parantaisi aika paljon tuon kuvan kontrastia jos maalasi tuohon "valkokankaan" ulkopuolelta ja katon mattamustaksi tai jollakin muulla tummalla värillä. Nyt tuo "kankaalta" heijastuva valo heikentää jonkin verran leffatunnelmaa luulen.

    Huone vaikuttaa alkuun muutenkin melko vaalealta ja "kovalta"

    Tuon kaukosäätöongelman voisi ratkaista yleiskaukosäätimellä esim. Logitech Harmony one
     
  4. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos petrive kommentistasi. Olin toki tietoinen huoneen väritystä suunnitellessani, että värityksen tulisi olla tumma imeäkseen valoa mahdollisimman paljon. Valitettavasti en vain itse ole mieltynyt mustaan väriin vaan halusin maanläheisempiä sävyjä. Itse pidän ruskeaa huoneen sävyä lämpimänä värityksenä, mutta kai se on makuasia. Omaa leffanautintoani katon ja seinien heijastukset eivät haittaa, sen sijaan lähinnä etuseinää olevien leffajulisteiden muovisesta kalvosta tuleva heijastus kylläkin jossain määrin.

    Jos hommaan jossain vaiheessa valkokankaan, etuseinä tulee varmaan maalattua jollain muulla värillä.

    Hyvä idea tuo universal kaukosäädin. Itselläni ei ole kokemusta noista vehkeistä, mutta pitää tutustua.
     
  5. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Hieno huone ja tila. Kyllä tuota värimaailmaa olisi voinut tummentaa ihan ilman mattamustaa niin ettei viihtyisyys olisi kärsinyt ja kuten sanottua se auttaisi heijastukssa. Tuo AV-taso on mielestäni ehdottomasti heikoin lenkki ja tekee johtosotkuineen ja vimpainröykkiöineen tilasta puolivalmiin tuntuisen. Kontrasti postauksen ensimmäisen ja toisen kuvan välillä on suuri. Itse rauhoittaisin tuon valkokangasseinän niin ettei siellä olisi muuta kuin kangas (juu, oikea kangas - sekin tuo fiilistä paljon mukanaan) ja kaiuttimet, samalla maalaisin tuonkin seinän tummemmaksi. Muut romut sitten nätisti jonnekin sivuseinälle laitekaappiin piiloon.
     
  6. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Omassa huushollissa oli vähän vastaava tilanne, eli kauttaaltaan valkoinen ja mietin maalaamista... Ratkaisin kuitenkin "ongelman" niin että löin katon rajaan nurkasta nurkkaan mustaksi maalatun säätöjaloilla varustetun puutangon johon "parempi" puolisko ompeli tummat verhot.. Eikä tullut edes ruma :) Nämähän voi sitten vetää sivuun jos haluaa katsella valkoista seinää. Oma huone tosin pienempi kuin sinun, mutta ainakin etualan tuossakin voisi niin toteuttaa. Katon toteutin samalla periaatteella. Saa helposti ripustettua myös akustiikkapaneeleita näinollen mikäli tila sitä vaatii.
     
  7. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kommenteista ja ehdotuksista.

    Joo, eihän tuo "laitekaappini" välttämättä mikään kaunokainen ole. Näin alkuun käytännöllisyys oli kuitenkin tärkeä näkökohta - pöytälevyjen 60 cm syväys on itse asiassa hemmetin hyvä, koska HTPC:n syvyys takana törröttävine piuhoineen on jo >50cm. Katselin kyllä valmiitakin AV-hyllyjä kesällä, mutta ne olivat järjestään syvyydeltään liian pieniä. Lisäksi on vaikeaa löytää kaappia, joka olisi tarkoitettu vain ja ainoastaan laitteille. Niissä tuntuu aina olevan jotain turhia CD/DVD-hyllyja mukana ja/tai sitten niissä ei ole sopivia ovia, joiden taakse kamat saisi piiloon.

    Tuo verhokommentti oli myös hyvä. Tuossa ketjun avauksessahan viime talvena oli jo puhetta verhoista, ja ne saattavat hyvinkin vielä jossain vaiheessa ilmestyä kuvioon. Tällöin laittaisin kiskot kattoon kolmelle seinälle (oikealla seinällä en halua peittää kuvatapettia), sillä verho estäisi hyvin myös julisteiden muovipinnan aiheuttamat heijastukset. Kun huoneessa ei katsella leffoja tai haluta hifistellä, niin verhot voisi olla niputettu kulmiin. Olisiko joku Twin Peaks-tyyppinen paksu samettiverho kenties hyvä?

    Valkokangas tulee jossain vaiheessa, mutta en oikein tiedä millainen olisi hinta/laatusuhteeltaan hyvä. Koko tälle kiinteälle kankaalle olisi 300*170, eli aika iso. Ehdotuksia saa laittaa.
     
  8. miksu

    miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.04.2001
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    16
    Thomannin Molton-kankaita on käytetty useasti näissä. Itsellä on mustaa mallia takaseinän vaimennuskehikon päällä. Värejä on useita.
     
  9. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eilen sain Monolithin paikalleen honeeseen, ja HERRANJESTAS! Kyllä kunnon subbari muuttaa koko leffakokemuksen kertaheitolla. Hyvä subbari ei korosta liikaa itseään edes musiikissa, joten pitämässäni tukkahevissä ja power balladeissa Monolith antaa myös hyvää tukea alapäälle. Gainit on syytä pitää tiukasti keskikohdan vaimeammalla puolella ja silti äänenpainetta riittää yllin kyllin.

    Kävin Marekissa kuuntelemassa sekä SVS:ää että Monolithiä, ja mielestäni Monolith oli piirun verran parempi. Molemmathan ovat tunnetusti erinomaisen hinta/laatusuhteen subbareita, joten makuasioillakin oli valintaan vaikutusta. Mielestäni Monolith on puukuorisena huomattavasti SVSää tyylikkäämpi jööti.
     
  10. blobo

    blobo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.03.2005
    Viestejä:
    338
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljonko sinulla on etäisyys seinän ja katselupaikan välillä? Makuasioitahan nämä on toki, mutta viimeisin kuvasi antaa vaikutelman, että etäisyys on vähän turhan pitkä (ainakin omaan makuun). Kuvauspaikka voi toki vääristää. Joku neljä metriä tuntuisi omaan makuun sopivalta etäisyydeltä.
     
  11. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Etäisyys on 4,5 metrin luokkaa. Sohvan voisi toki siirtää lähemmäskin etuseinää, mutta sitten sohvan taakse jäisi turhan paljon hukkatilaa ja mielestäni kuva on tarpeeksi iso jo sellaisenaan. Nyt pääkaiuttimet ja kuuntelupaikka muodostavat lähestulkoon kolmion, kaiuttimet ovat vähän lähempänä toisiaan kun kuuntelupaikkaa.
     
  12. miksu

    miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.04.2001
    Viestejä:
    1 702
    Saadut tykkäykset:
    16
    Äänen puolesta voisi olla mielenkiintoista kokeilla eri etäisyyksiä takaseinästä, etenkin jos käytettävissä on jotain heijatuksia vaimentavaa tavaraa takaseinälle. Itellä on olosuhteiden pakosta sohva takaseinässä kiinni, näkyvillä olevan seinän täyttää 50 mm Vital-kuitueriste koolattuna. Olohuoneesta leffatilaan siirryttäessä huomaa selkeästi kaiun häviämisen.
     
  13. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin viikko sitten hifimessuilla katsomassa seinälle asennettavia akustiikkaratkaisuja. Tyyriitä ovat. Ensialkuun kaveri lupasi lainata paria ylimääräistä K-Raudasta ostettua muutaman euron akutiikkalevyä, jotka laitan pääkaiuttimien taakse huoneen etukulmiin lattialle nojaamaan seinään. Raportoin tuloksista, kun olen päässyt testaamaan niitä.
     
  14. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    katso liitettä IMG_1195.jpg

    Nyt on kokeiltu kuvan mukaisia akustolevyjä Proacien takana. Ja tuomioni on, että en kuule mitään eroa äänessä millään taajuusalueella riippumatta siitä, onko akustiikkalevy kaiuttimen takana vai ei. Koska kaiutin on kuitenkin 70 sentin päästä seinästä, tämä tuntuu vaimentavan kiviseinän vaikutusta aika hyvin.

    Kuvassa myös Monolith DF+, jota suosittelen lämpimästi. Puntin saa mukavasti tutisemaan täällä foorumillakin myynnissä olevalla blu-ray testilevyllä.

    Eli jatkossa keskitän huomioni valkokankaan ja uusien satelliittikaiutinten hankintaan.
     
    Viimeksi muokattu: 12.11.2012
  15. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Aika hurjannäköinen laatikko. :eek:
     
  16. Tavishifisti

    Tavishifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2012
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä tuo monoliitti on ihan nimensä mukainen, n. 50 senttiä kannttinsa oleva jötikkä. Mutta niin se vain taitaa olla, että ilman tarpeeksi tehokasta vahvistinta, suurta elementtiä ja riittävää kaikutilaa, subbari ei yksinkertaisesti pysty luomaan sellaista äänenpainetta, mitä nykyiset toimintaleffojen keskeiset kohtaukset vaativat.
     
  17. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Minusta tuo on aivan normaalokokoinen subi. Minun Velodynekin(15") on saman kokoinen. Kunnon kotiteatterissa on tuollainen aivan vakiovaruste.
     
  18. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Kuvakulma varmaan hämää, kun on niin läheltä kuvattu (tai ainakin tiukasti rajattu).