Prometheus (Ridley Scott)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Crimson, 11.06.2009.

  1. Sädettäjä

    Sädettäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    557
    Saadut tykkäykset:
    12
    Paha tässä on alkaa syöttämään mitään pakosta. Jos vastaukset ei kelpaa, niin sitten ei voi mitään. Jos sinulle tuottaa näin paljon mielipahaa nämä vastaukset, niin ei kannata edes kysyä. Parempia vastauksia tuskin on ja jos päähän on jäänyt inho elokuvaa kohtaan ei taida mikään tätä elokuvaa pelastaa sinulle. Minulle ainakin kelpaa ja jos joudun hieman yhditelemään lankoja, niin ei haittaa. Tosin pidin Lostistakin, joten apuva.

    Hommahan on niin, että tämä juupas eipäs keskustelu jatkuu todennäköisesti hamaan loppuun asti, joten annan asian olla. Jotkut pitää, jotkut eivät. Paha tässä on kahden ääripään väittää toisillensa vastaan, kun molemmilla on aivan erilaiset käsitykset asiasta.
     
  2. Loobus

    Loobus Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Prometheus on noin ison budjetin elokuvaksi varsin nopea tuotanto (näin myöntää Scottkin kommenttiraidalla), mikä ehkä selittänee jotain niille joita elokuvan puutteet häiritsee. Minua ei kovin häirinnyt ja fiilispohjalta arvioisin elokuvan 4/5 arvosanoin.
     
  3. Kese1

    Kese1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2012
    Viestejä:
    185
    Saadut tykkäykset:
    4
    Osa noista kysymyksistä on taas väkisin väännettyjä muka-plotholeja joita laiska katsoja jostain syystä tykkää kaivaa, esim nämä:

    Miksi miehistölle ei oltu tehty psykologisia testejä paineensietokyvystä?
    Miksi miehistö suostui lähtemään matkaan ilman, että sen tarkoitus oli selvillä (kun se kuitenkin sitten perillä heille selitettiin)?
    Miten ryhmä muka ei nähnyt luotaimellaan Prometheuksen laskeutuessa muita kupuja, jotka olivat lopussa ihan selkeästi heidän naapurissa?
    Miksi viimeinen Insinörtti päätti hyökätä Shawn kimppuun pelastuskapselissa ja miten tämä edes tiesi Shawn olevan siellä?


    Ei leffan noille tarvi antaa vastausta.

    Sitten tämä:

    Miksi miehistö otti pois kypärät päistään, vaikka mitään mikrobitutkimuksia ei biologi ollut ehtinyt tehdä?

    Tästäkin ollut ihan liikaa turhaa vääntöä, luulisi normi-katsojan hyväksyvän että ollaan 80 vuotta tulevaisuudessa, ettei tarvi selitellä liikoja miten teknis-vempaimet toimii. Se vasta huonoa tarinankerrontaa kun rautalangasta väännetään kuinka joku härpäke toimii.

    Ja kaikki nuo listatut kysymykset aukeaa kun pikkasen jaksaa miettiä, ei siihen mitään linternetin lisäjuttuja tarvi ja jos osa jutuista jää hämärän peittoon niin sen on jätetty jatko-osaan (voe kauheus!) kun tää nyt oli kuitenkin trilogiaksi suunniteltu.

    Ja vielä tuosta mustasta mönjästä, itse näen sen samalla tavalla kuin Star Warsin Voiman, kun lähdetään antamaan liian tarkkaa selitystä homma saattaa kusta tyyliin Midi-chlorians.
     
  4. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Joillekin kelpaa näköjään Lost-tasoinen kerronta...

    Tuon kypäräjutun olisi voinut vetää paljon paremmin yksinkertaisella lisäyksellä dialogiin jossa olisi mainittu, että ilma on puhdas mikrobeista.

    Psykologisten testien puute olisi pitänyt kyllä selittää, sillä siitä riippui aika pitkälle koko elokuvan juoni. Jos matkaan lähetetään helposti murtuvia ja säikkyviä kavereita, niin katastrofi on ensimmäisten vaikeuksien tullessa vastaan varma. Kyllä NASAkin paremmat testit astronauteilleen järjestää.

    Selittäkääs sitten se, miksei aluksella olleilla sensoreilla ollut tallennustoimintoa, että olisivat hässimissession jälkeen kelata tallennetta ja katsoa mitä tutkijoille oli tapahtunut?

    Mikseivät ns. tiedemiehet edenneet tieteellisen tutkimuksen periaatteiden mukaisesti, vaan ryntäsivät samantien avaamaan mystisiä ovia ilman, että siihen asti kohdattuja uusia juttuja oli tutkittu laisinkaan? Ei aidossa tutkimuksessa rynnätä eteenpäin kuin päättömät kanat...

    Ja miksi se vanhus piileskeli aluksessa ja väitti olevansa kuollut? Tätä ei ole selitetty vieläkään...

    Ja kysymyksiä kyllä riittää näiden jälkeenkin...
     
  5. Kese1

    Kese1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2012
    Viestejä:
    185
    Saadut tykkäykset:
    4
    Varmaan tuo olis ollut kelpo lisäys, mutta selitettiin että paikka 'terraformattu ja ilma on parempaa kuin maapalolla' niin luulisi tuon riittävän selitykseksi. Hollowayn toimi tuossa tilanteessa vastoin sääntöjä, sekin kyllä ilmeni selvästi.

    Sensori ja tallennus, en muista oliko tuolle selitystä, eikä haitannut omaa elokuvanautintoa, myrskyä oli ja yhteydet pätki jne.

    Weyland on korporaatio eikä ollut tekemässä maapallon puolesta tiedettä, vaan oli suorittamassa yhden miehen unelmaa jatkaa elämistä mahdollisimman pitkään

    Ja eikös toi vanhus piilossa jo selitetty, ja jos ei niin, ainakin teatterissa kävi ajatus mielessä, kun herra Weyland on niin kuuluisa jamppa ettei halunnut nostaa lähdöstä mitään mega-mediakohua. Kelpaa mulle, varmaankin parempikin selitys on olemassa.

    Prometheuksen puutteet on muualla kuin juonessa ja sen mahdollissa aukoissa. Ridley Scottin ongelma on aina ollut hahmojen rakentaminen, se myös tässä varasti yhden tähtösen muuten hienosta kokonaisuudesta.
     
  6. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Nimenomaan tuo, että yksi kaveri toimi vastoin sääntöjä antoi sen kuvan, että kaikkea ei oltu vielä tehty, mikä pitää tehdä ennenkuin kypärät otetaan pois. Miksi sitten kaikki muutkin ottivat kypäränsä pois?

    Yhteydet eivät pätkineet tuossa vaiheessa, kun sensoreita valvova kaveri kävi touhuamassa naikkosen kanssa. Itseäni epäloogisuus tallenteiden olemattomuudesta häiritsi jo elokuvaa katsoessa. Taas yksi kohtaus, missä aliarvioitiin katsojia.

    Weyland corporation oli palkannut ymmärtääkseni tiedemiehiä. Missään vaiheessa heidän briefingissä ei heitä käsketty toimimaan kuin kouluttamattomat ja ammattitaidottomat amatöörit.

    Vanhus oli piilossa JA VÄITTI OLEVANSA KUOLLUT!!! Tuolle jälkimmäiselle ei ole mitään järkeiltävissä olevaa syytä.

    Prometheuksen ongelmat ovat nimenomaan surkeassa juonessa, johon on päästetty sotkemaan kaveri joka lisää juoneen omituisuuksia vain siksi koska tykkää niistä eikä vaivaudu keksimään niille kunnon selityksiä. Samoin filosofiset kysymykset ihmisen alkuperästä unohdettiin alkumetreillä. Hahmot toimivat juonen ehdoilla eivätkä toimi kuten ihmiset. Köyhät henkilöhahmot olivat sitten vain piste I:n päälle.
     
  7. Crockett

    Crockett Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    01.03.2005
    Viestejä:
    1 073
    Saadut tykkäykset:
    123
    On tämä käsittämätöntä vääntöä kyllä :D

    Ei tule mieleen toista leffaa josta olisi vastaava marina noussut. Esim. Dark Knight Rises oli paljon typerämpi mitä tuli maalaisjärjen käyttöön ja puhtaasti typerään hahmojen toimintaan.

    Tajutonta miten jotkut jaksaa tuosta kypärä asiasta vouhottaa noin helvetisti koska todella voi odottaa että 80v voi laitteet tulkita nopeasti onko se ilma vaaraksi vai ei. Ja kun Holloway tosiaan oli koppava niin hän otti tietoisen riskin jota muut sitten seurasivat. En kyllä huomannut leffaa katsoessani että itse Weyland olisi väittänyt jo kuolleensa. Selviä viitteitä sai jo alusta asti kun näytettiin sitä lääkintäkapselia joka mainittiin miehelle säädetyksi. David kommunikoi kypärän kanssa yhden unikapselin kanssa kun muut oli jo hereillä joten tuossa vaiheessa oli jo kohtuu selvää. Weylandin omat syyt koko reissulle oli mahdollisuus saada tieto kuolemattomuudesta, käyttäen vain apuna näitä arkeologeja yms. tutkijoita. Mitä virkaa olisi ollut alunperin paljastaa että vanha jäärä on mukana vain jos todella löytyykin keino pitkittää elämää? Ukon herätykselle ei olisi ollut mitään syytä jos sitä ei olisi tapahtunutkaan, jolloin herätys olisi ollut turhaa ja varmasti kohtalokasta. Henkilöhahmoista moni sinänsä oli todella turhia ja ohkaisia, suurin osa niistä kasvottomista miehistönjäsenistä vain katosi johonkin, kiitos viimeisten leikkausten. Poistetuissa kohtauksissa näkyy että Fifield tappoi suurimman osan näistä statisteista sinne välinevarastoon.

    Ei näiden kenenkään pitänyt mitään suuria alansa huippututkijoita ymmärtääkseni ollakaan vaan palvella osittain tietämättömänä Weylandin perimmäisiä tarkoituksia, saaden tästä vain korvauksen, Hollowayn ja Shawn mahdollisesti löytäessä jotain mitä halusivat löytää.
     
    Viimeksi muokattu: 19.10.2012
  8. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Kyllä hän niin sanoi tilaisuudessa, missä esiteltiin matkan tarkoitus...muistaakseni jotain tälleen "että tätä katsoessanne olen jo kuollut".
     
    Viimeksi muokattu: 19.10.2012
  9. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Vääntö jatkuu, koska henkilöstö vain vaihtuu. Muut näyttävät jo luovuttaneen, mutta itse vaivauduin lukemaan tätä threadia vasta taannoin ja aloitin oman osuuteni muiden väsyessä. ;)

    Tykkäämisestä on turha väitellä ja ainoa argumenttini olikin, että elokuva petti sille asetetut odotukset. Mainonnassa annettiin ymmärtää, että nyt voisi tulla edes jossain määrin pohtivaa otetta, mutta lopulta homma menikin älyttömäksi juoksemiseksi ja touhuamiseksi.

    Weyland taisi väittää olevansa kuollut kohtauksessa, jossa puhuu miehistölle hologrammina, eli ihan alkuosuudella. Voisi kysyä, että mitä virkaa oli salata kaverin olemassaolo, kun sama asia olisi voitu selittää sanomalla, että kaveri halusi mukaan nähdäkseen jutut omilla silmillään, mutta hänet herätettäisiin vain jos jotain todella merkittävää löytyisi ja David tekee asiasta lopullisen päätöksen?

    Voisi odottaa, että 80v kuluttua laitteet ovat tarpeeksi korkeatasoisia mitatakseen ilmanlaadun jne., mutta kun elokuvan omassa dialogissa selvästi kerrottiin, että hommassa oli edelleen riski, niin oli järjetöntä, että koko porukka riisuu kypäränsä yhden heistä menettäessä ammattitaitonsa.

    Kyllä kavereiden oli tarkoitus olla tutkijoita ja ammattilaisia. Ei tarvitse olla "huippututkija" ymmärtääkseen, että tilanteisiin ei rynnätä oikopäätä. Elokuvan tiedemiehet toimivat kuin haudanryöstäjät 1800-luvulla sen sijaan, että olisivat käyttäytyneet kuin oikeat tiedemiehet.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sikäli kun tällä jollakin (huonosti istuvalla tavalla) pitäisi olla jotain tekemistä Alienin kanssa, joka tapahtuu myöhemmin (?), ja siinä taas meinaa tulla ihan todellinen rähinä karanteenisäännöksistä, vaikka tyypit on lähinnä rekkamiehiä, ja tässä miehistöllinen tiedemiehiä ignoroi vastaavat turvallisuussäännökset...
     
  11. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Ehkä tässä harmittaa eniten hukatut mahdollisuudet. Ja vähän sama ilmiö kuin Lucasin uusien Star Warsien kohdalla, eli tuntuu että tehdään paskaa vanhojen leffojen maineella ratsastaen.
     
  12. Kese1

    Kese1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2012
    Viestejä:
    185
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jospa ne muut otti kypärän pois koska Holloway potentiaalisesti jo saastutti paikkaa omilla mikrobeilla niin vaurio oli jo tapahtunut. Ja elokuvasääntöjen mukaan Holloway maksoi virheestä, ensimmäisessä käsisversiossa kuulema jo paljon nopeammin.

    'kouluttamattomat ja ammattitaidottomat amatöörit' menee taas liioittelun puolelle.

    Vanhus aluksella salaa -osiolle onkin jo annettu riittävä selitys. Tässäpä lisää omaa mutuilua: Kuuluisia herra Weyland, jolla on jo toinen jalka haudassa, varmaankin herättäisi muissa korporaateissa epäilystä kun tämä viimeisillä päivillä lähtee avaruuteen seikkailemaan, ehkäpä Yutani korporaation kätyrit tai muut vastaavat kilpailijat saattaisivat haistaa ilmassa jotain vilunkipeliä. Parempi lähtä incognito.

    Mutta nyt alkaa jo väsymys täälläkin painaa.
     
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Viittaako jokin elokuvissa tällaiseen eli voitko miltään osin perustaa arvailusi elokuvaan, vai joudutka vaan rakentelemaan tyhjästä tilkkeitä?
     
  14. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Pointti ei ollut yksinomaan ympäristön saastuttaminen, vaan Hollowayn itsensä ja sitä kautta koko miehistön vaarantaminen. Jos tilanne olisi käsitelty järkevästi, kaveria ei olisi päästetty enää takaisin alukselle tai olisi laitettu ainakin karanteeniin.

    Kyllä ne amatöörimäisesti toimivat, jos yhtään tuntee tieteentekemisen perussääntöjä.

    Vanhuksen toimintaa ei pysty selittämään paitsi keksimällä itse selityksiä, mikä osoittaakin sen, ettei katsojista paljoa välitetty. Mainitsin jo aiemmin listan SF-leffoja, joissa hommat on hoidettu oikein ja kunnolla. Ajattelua ja pohdintaa herätettiin niissäkin, mutta paljon älykkäämmällä tasolla kuin tässä elokuvassa, jossa päähuomio pohdinnassa kohdistuu elokuvan omien aukkojen ja unohtuneen juonen ihmettelyyn.
     
  15. Kese1

    Kese1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2012
    Viestejä:
    185
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kuten sanoin, mutuilua. Mutuilua jotka tuli mieleen samalla kun leffaa katselin, en tiedä sitten olisiko parantanut leffaa mitenkään jos tämä olisi kädestä pitäen selitetty katsojille. Hyvin on myös mahdollisita että tässä jätetty tarkoituksella jatko-osiin juttuja, tosin kyynikot huutavat heti 'paska leffa, plothole!'.
     
  16. Kese1

    Kese1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2012
    Viestejä:
    185
    Saadut tykkäykset:
    4
    No hyvänen aika, jos ei riitä usko tulevaisuuden teknologiaan ja dialogiin jossa selvästi sanotaan kuinka turvallista on pyramidin ilmaa hengittää, niin ei tästä kannata enää kättä vääntää.
     
  17. Kese1

    Kese1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2012
    Viestejä:
    185
    Saadut tykkäykset:
    4
    Missä sitten on se maaginen raja pohtivan/ajattelevan ja täynnä juoniaukkoja/katsojaa aliarvioivan scifin välillä, esim: 2001 ja Solaris, molemmat laatu sci-fiä, mutta molemmissa jätetään about kaikki jutut katsojien pään sisällä täytettäväksi, kun taas Promessa osa jutuissa jätetään avoimeksi niin siinä on automaattisesti paska käsikirjoitus ja täynnä juoniaukkoja.

    Ei tarvi vastata välttämättä, kunhan vaan pohdin näitä juttuja.
     
  18. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Mielestäni tässä on nyt astuttu vähän harhaan ja pari sivua kinasteltu lopulta täysin triviaaleista detaljeista, kuten siitä onko jonkun hahmon kypärän päästä ottaminen ok ilman riittävää taustoitusta siitä, että sitä ennen on jotenkin tulevaisuuden tekniikalla todettu ilmaston olevan riittävän turvallinen siihen. Jos tällainen asia on jonkun mielestä niin oleellinen, että se rikkoo katsomiskokemuksen, niin varmaan jokaisesta elokuvasta niitä löytyy tuhat, jos oikein etsimällä etsii.

    Minua ei myöskään häirinnyt se, että papparainen olikin hengissä ja mukana reissussa, oikeastaan se oli ihan tervetullut pikku käänne. Ihan sama mulle, kuinka paljon sitä seliteltiin eli ei. Minulle riitti se, että syystä tai toisesta hän halusi pitää asian salassa. Lukuisissa elokuvissa on varmasti käytetty isompia yllätyspyllätyskäänteitä ja selitetty niiden taustoja vielä vähemmän.

    Varsinaiset ongelmat elokuvassa liittyvät minun osaltani sekä tiettyjen täyteroolihahmojen käyttäytymiseen että käsikirjoituksessa oleviin muutamiin insinöörin mentäviin reikiin. Hyvässä elokuvassa ei ole roolihahmoja, joiden käyttäytyminen muuttuu useampaan kertaan, koska tuntuu siltä että käsikirjoituksen tapahtumat sitä vaativat. Ensin nämä hahmot esitellään oman alansa asiantuntijoiksi ja valitaan mukaan järjettömän kalliille tutkimusmatkalle, jolloin on todellakin perusteltua katsojana olettaa että nämä asiantuntijat ovat alansa parhaita mitä rahalla, ja sitten hetken päästä samat hahmot alkavat paskoa housuunsa heti kun ensimmäinen jännä tilanne tulee ja vähän housuunpaskantamisen jälkeen ne eivät yhtäkkiä enää pelkääkään, vaikka mitään varsinaista muutosta olosuhteissa ei ole tapahtunut ja alkavat paijata jotain oliota, josta eivät tiedä yhtään mitään. Niinköhän oikea tiedemieskin toimii, jos vaikka löytää sademetsästä uuden käärmettä muistuttavan lajin? Alkaa ensin silitellä sitä, eikä mieti onko se vaarallinen.

    Käsikirjoituksen osalta ensimmäinen mieleentuleva anteeksiantamaton moka oli minulle se, että nämä luolassa yötään viettävät tiedemiehet joutuivat tämän olion kanssa vaikeuksiin ja nämä vaikeudet haluttiin toistaiseksi salata miehistön muilta jäseniltä. No, siinä varmaan sitten käsikirjoittaja(t) itse tai joku muu on keksinyt, että hei luolan tapahtumia valvoo aluksessa vain yksi henkilö katsomalla jostain projektiohärvelistä mitä siellä tapahtuu ja jos tämä henkilö poistuu tilasta, niin mitään hälyytyksiä ei tule, eikä mitään taltioidu. No tähän sitten keksitään ratkaisuksi, että jospa se päällikkönainen vaikka tässä välissä tarjoaa sille tapahtumia valvovalle kapteenille piparia, niin sillähän tuokin asia ratkeaa.

    Tämän tyyppisiä ongelmia elokuvassa on enemmänkin ja ne eivät selity sillä, että tämä on tieteiselokuva, jolloin katsojan pitää hyväksyä, että joku miljaardin maksanut leikkauspöytä osaa abortoida alienin sikiön, vaikkei sellaista ole koskaan missään tehty. Minusta esim. tämä kyseinen kohtaus oli ihan hyvin toteutettu, enkä siinä alkanut pohtia, että hmm. onkohan tällainen mahdollista tulevaisuudessa. Ei varmasti ole, mutta elokuvissa tällaista saa ja pitääkin tapahtua, minulle se on sitä elokuvan taikaa, mutta tietyt perusasiat pitää olla kunnossa, ja tässä ongelmat kohdistuivat minun mielestäni enemmän sinne perusasioiden puolelle, vaikka vempaimet ja muut olivat viimeisen päälle hienoja.
     
    Viimeksi muokattu: 19.10.2012
  19. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Dialogissa nimenomaan kauhisteltiin jamppaa joka kypärän otti päästään ja sitten yllättäen ja ilman perusteluja kaikki muutkin päättivät toistaa tempun
     
  20. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Huomaat varmaan, että itsekin olen nostanut esiin kaikki nuo mainitsemasi kohdat, mutta nämä leffan puolustajat tarttuvat vain argumentteihin jotka sattuvat koskemaan pieniä yksityiskohtia ja jättävät puhumatta noista isommista ongelmista...