Kotiteatterin akustointi suunnitteluapua vailla!

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Henkka79, 10.01.2011.

  1. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Moi,

    Kaarevaa kangasta käytetään Cinemascope-yhteyksissä (= n. 2,35:1) silloin kun projektorin lisäksi on käytössä leventävä anamorfinen linssi. Kaarevan kankaan käytöllä pyritään poistamaan linssin aiheuttama geometrinen haitta, joka `nostaa` projisoitua kuvaa valkokankaan yläreunoissa. Kankaan kaarevuudella ei siis haeta erikoisuutta erikoisuuden vuoksi, vaan se on tarpeeseen tuleva ja melko hyvin toimiva purkkaviritys. Jos kaarevaa kangasta käytetään kokonaisuudessa, jossa anamorfista linssiä ei ole käytössä, niin seurauksena on todennäköisesti itse aiheutettu geometrinen virhe.

    Mitä tulee itse Cinemascope-kuvasuhteen valkokankaisiin, niin sanoisin omalta kohdaltani, että "Ou jee!". Muillekin tätä suosittelen. Suosittelen kuitenkin myös pohtimaan missä kuvasuhteessa suurin osa itselle tärkeimmistä medioista on, miettimään oletko valmis tekemään joitain laitevalintoja kuvasuhteesi ehdoilla (esim tekstitysten saaminen näkyvälle kuva-alalle "mustilta alueilta" oli Blu-rayn tullessa mahdotonta. Nykyään onnistuu joillain mediasoittimilla, Philipsin ja mahdollisesti Oppon Blu-ray soittimilla...), arvioimaan haluasi maksaa ekstraa erikoisuudesta (parin sadan Cinemascope-kangasta ei marketista noin vain haeta), päättämään suhtautumisesi siihen, mitä tehdä kun uudet innovaatiot toteutuvat kokonaisuudessasi ainakin aluksi vaikeammin kuin 16/9 -jengillä, valmistautumaan erikoisten kuvan rajaamistekniikoiden väsäämiseen (itse en kärsi `sivuharmaista`, mutta...), taistelemaan kuvan tarkasta suhteesta (2,35:1, 2,37:1, 2,39:1...) ja päättämään lähteäkö mukaan zoomaamalla vai anamorfisen linssin metodilla (molemmilla on mielestäni selviä etuja toisiinsa nähden). Good luck! :thumbsup:
     
  2. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alaslaskun reunoilla olevasta aukosta ei käsittääkseni ole haittaa. Eikä se ääni sinne yläpuolelle jää kimpoilemaan, ilmeisesti kuitenkin katto on akustiikkalevyä eikä kovaa kattolevyä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että akustiikkalevy olisi hyödyllisimmillään kahden tai useamman seinäpinnan kulmassa, joten valorako tulee vähän huonoon paikkaan akustiikkaa ajatellen.

    Epäsuoraa valoa ei voi sitten käyttää leffaa katsoessa. Valkokankaalle pääsee valoa kuitenkin. Sohvaa, sohvapöytiä jne. varten kannattaa lisätä toinen valosarja suoraa valaistusta varten. Popcornit näkee mielellään, kun niitä syö.

    Etuseinässä olisi mahdollista tehdä syvempikin koolaus. Mahdollisesti upottaa etukaiuttimet seinään, keskikaiutin akustisesti läpinäkyvän valkokankaan taakse. Samalla laitetaso uppoisi seinään. Villasta ei juuri ole hyötyä, jos se on kipsilevyn takana.

    Kaarevaa kangasta ei kannata alkaa tekemään, ellei tee 21:9 kangasta ja käytä anamorfista linssiä. Tykkien linssit on suunniteltu antamaan terävä kuva koko kankaan leveydeltä ja vasta venytettynä suoran kankaan reunat alkaa pehmenemään. Tai no kokemusta ei ole, mutta näin luulisin sen menevän. Eli kaarevasta kankaasta on vain haittaa normaalissa koossa.
     
  3. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaareva kangas ilman linssiä tuottaa myös geometriavirhettä nurkkiin, kun tykit on tehty antaa virheetön geometria tasaiselle screenille.
     
  4. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaus: Taidan aloittaa normi 16:9 screenillä. Etuseinänhän voi tehdä uudestaan, kun alkaa siltä tuntumaan.
    Ehkä parempi muutenkin ettei saa kerralla kaikkea :D

    Kysymys: Mitä mieltä olette tuosta Panasonicin AE4000 ? Ainakin linssin säädöt on varmaan parhaasta päästä ja
    valovoimaa riittää. Entä screenin koko noin 100 tuumaa, ei alle, muttei kovin paljon ylikään?

    EDIT: Meni vähän hassusti noi mun vastaukset. Älkää välittäkö =) En oo mikään palstojen suurkuluttaja.
     
  5. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika pieni merkitys tuolla kuitenkin on. Varsinkin jos levypaksuus on esim. 5cm luokkaa. Alas laskettu osuus vaimentaa varmasti parhaiten, kun pinta-alaa tulee enemmän.
    Tuossa on kuva oman kotiteatterin mittauksista. Info-kentästä löytyy missä kohdassa katossa oli villaa millakin mittauksella. Tuosta näkee, millainen alaslaskettu katto suurin piirtein on. Eli 100mm villasta, keskellä alaslaskua 200mm ja sivuilla 500mm 35cm leveydeltä. Tasojen välisssä vino osuus. Käppyrästä näkee katon vaikutuksia taajuusvasteeseen. Ei tuosta mittauksesta voi muuta päätellä, kuin että pelkästään tuo sivujen enemmän alas laskettu osuus merkkaa melko paljon vasteeseen, mutta toisaalta ison pinta-alan keskikaton lasku vaikuttaa yhtä alas. Hyödyllisin tieto tuosta mittauksesta on, ettei tuollaisen vaikutuksen etukäteen arvioiminen ole helppoa. Oma katto ei tehonnut huoneen pahaan 50Hz mooditaajuuteen ollenkaan.

    Sanoisin, että villa on kipsilevyn takana yhtä tyhjän kanssa. Kipsilevy päästää matalia läpi, mutta noin lähella raskasta seinää oleva ohut villa ei tehoa enään noin mataliin. Rakennetta hieman muuttamalla seinästä voisi tehdä levyresonaattorin, joka kyllä tehoaa tehokkaasti matalaliin taajuuksiin. Ainoa ongelma on oikealle taajuudelle virittämisen vaikeus. Vaatii vähintään mittalaitteet. Kipsilevyn taakse tulevan koolauksen mitoittamista oikealle taajuudelle en osaa neuvoa, en ole moista koskaan tehnyt. Viritystä saa varmasti hienosäädettyä jälkeenpäin kiinnittämällä painoja levyn keskelle, jos ulkonäkö sen sallii. Mittalaitteet tarvitaan virittämiseen jokatapauksessa.
    Myös seinän kokoisessa ratkaisussa reikäresonaattori voisi toimia hyvin. Hieman vain työläs tehtävä. Reikiä tulee porailtavaksi paljon ja oikealle taajuudelle virittäminen on vielä vaikeampaa.

    Jos resonaattorit menee vaikeiksi, niin voi perus kipsilevyn sijasta käyttää myös valmiiksi reitettyä kipsilevyä. Tälläisen takana villastakin on vähän hyötyä ja reiitys itsessään saattaa toimia reikäresonaattorina. Esimerkiksi tuollainen levy. Suunniteltu teattereihin ja reilun 10cm koolaus syvyydellä ihan hyvän näköiset akustiset ominaisuudet. Tuo oli ensimmäinen googlaamalla vastaan tullut, luultavasti muiltakin valmistajilta löytyy hyviä (parempia) tuotteita.
     
  6. Tuppu

    Tuppu Guest Guest

    Liittynyt:
    15.01.2009
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    Liityn keskusteluun, koska asia liippaa läheltä.

    Kotiteatteri uuteen taloon- otsikossa jo projektiamme hieman availinkin...
    Rakennan parhaillaan Sipo-taloa Seinäjoelle ja tykkihuoneen akustiikka asiat ovat nyt käsillä. Tykkihuone sijoittuu talossamme yläkertaan ja huoneen mitat ovat 6,5 x 3,4 x 2,5m. Kaiutinjohdotukset on upotettu jo lattiavaluun ja laiteräkki tulee huoneen takaosaan, sohvan taakse. Kaiutinjärjestelmä on 7.1 ja kaiuttimiksi tulee Genelecit. Oli hauska lukea noita vanhoja kirjoituksiani tällä foorumilla missä kerroin, että käytössä ollut tykki Epson TW2900 ja 100" kangas tulee uuteenkin taloon mutta nyt ne jo myyty. Ilmeisesti nälkä kasvaa syödessä.

    Apua tarvitsisin nimenomaan tuon etuseinän kanssa, johon kuva heijastetaan. Se on tällä hetkellä kiviseinä mutta olen päättänyt koolata sen uudelleen ja tehdä siitä akustisesti paremman ratkaisun. Mutta millaisen? Alkuperäinen ajatus oli Gyproc levy ja sen taakse villaa mutta kommenteista päätellen niin ei kannata tehdä. Laitoin tuonne Danolinelle viestiä Kinopanelista mutta en ole saanut vielä vastausta. Etunurkkiin aion tehdä nuo resonaattorit kun näyttävät yksinkertaisilta tehdä ja vielä toimivatkin. Lattiaan tulee musta kokolattiamatto, jossa on n. 40mm paksu karva. Oli pirun mukava jalalle ja parempi puoliskokin sen jo hyväksyi :)

    Alla pohjakuva huoneesta. Lisään kaiuttimien ja huonekalujen paikat myöhemmin. Etuseinällä tarkoitan siis, jossa ei ole ikkunaa.
    [​IMG]

    Kattoon ei tule alaslaskua, joten se jää Sipo-elementti pinnalle. Siihen tarvitsee kiinnittää tarvittava määrä akustiikkalevyjä, jossa myös tarvitsisin ohjeistusta.

    Mihin Henkka79 on rakentamassa?
     
  7. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuppu: Vaasaan rakennan.

    Katon akustoinnista olisi taas asiaa.
    Päätimme luopua siitä ympäriinsä kiertävästä valokujasta ja laittaa paneelit koko kattoon.
    Noh.. kuten varmaan kaikki tietääkin niin tarve kattoon on 16m2 ja pakko tilata vähintään 21m2.
    Oon siis tilaamassa Sombra A,ta mustana ja omat kiskot kans.

    Ajattelin laittaa nuo ylimääräiset levyt siihen etuseinään jota koolataan 10-15cm.
    Levyt on kooltaan 60x60cm, joten ne sopisi passelisti etuseinän molempiin sivuihin.

    Ajattelin kiinnittää ne kuitenkin sellaisenaan puukoolauksiin enkä käyttää omia kiskoja.
    Takana olisi villaa ja ilmaa puolet ja puolet.
    Meneekö hukkaan levyt tuossa tarkoituksessa vai kannattaako kaupitella ennemmin eteenpäin?
    Niistä ylimääräisistä saisi luultavasti juuri ja juuri tehtyä molempiin sivuihin 60cm leveät soirot lattiasta kattoon.
     
  8. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro vaan.

    Muutto uuteen kotiin ensikuussa ja ainut huone mikä jää kesken on leffahuone.
    Melkeinpä hävettää tänne mitään edes kirjoitella, kun ei oo leffahuone edistynyt juurikaan, mutta sitten ajattelin, että hiljaa hyvää tulee.

    Enpä oo päässyt tekemään vielä mitään virheitä ja suunnitelmatkin tuntuu muuttuvan joka kerta, kun meinaa aloittaa ko huoneen rakentamisen.

    21m2 mustaa Sombraa tulossa piakkoin kiskoineen päivineen. Nyt olen päätymässä alaskussa 27cm, koska huoneeseen lisättiin IV,lle tulo ja poisto ja molempiin äänenvaimentimet, jotka olikin melkoisen isot.
    Hyvä sinänsä, mutta kattoa pitää laskea nyt enemmän, joka sekin luultavasti vain parempi.

    Viime perjantaina tuli tehtyä retki vaimon kanssa Valkokangas.nettiin ja käteen jäin Optoma HD33 tykki, Grandview 106"screeni, Marantz SR-6006 vahvari ja lisäksi teline ja piuha tykille.

    Eilen aloittelin tekemään screeni seinän runkoa, joka tulikin jo oikeastaan valmiiksi, mutta sitten välähti yhtäkkiä, että mitä jos koolaisinkin hieman enemmän kuin 12cm. Seinä on jo paikoillaan 12
    sentissä, mutta ylä- ja alajuoksun ruuvit avaamalla siirtyy pienellä vaivalla vaikka 20-25cm asti.
    Tuli sellainen ajatus, että jos upottaisin SUBi kotelot etualanurkkiin samaan tasoon screeni seinän kanssa.
    Screeni seinän sivuille tulee 60cm leveänä Sombrat lattiasta kattoon ja SUBit sais periaatteessa täysin näkymättömiin, mutta elementtien kohtaan tietty reiät. (nekin voisi verhoilla)
    Huom rajoittaa SUBi kotelon syvyyden noin 20-25cm, joten onko tuo lähtökohtaisesti ongelma?

    Onko tämä tuhoon tuomittu idea?

    Ja kun nyt tulisi koolaukselle syvyyttä samalla enemmän, niin myös vaimennusta bassoille saisi enemmän.
    Lueskelin äsken just useampaakin ketjua läpi, mutta en oikein tiedä kumpi on parempi, puolet villaa ja puolet ilmaa, vai
    enemmän villaa ja vähemmän ilmaa. Jälkimmäinen purisi ilmeisesti paremmin bassoihin, vai olenko ymmärtänyt täysin väärin?

    Jos siis olisi esim 15cm villaa ja 10cm ilmaa. Tai jopa 20 villaa ja 5 ilmaa?

    Kiitollisena odotan jälleen vastauksia, kuten tähänkin asti.
     
  9. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Enemmän villaa on aina parempi kuin ilmarako. Ilmarako jötetään yleensä kustannus syistä sillä ero akustisesti ei ole iso, mutta ero kuitenkin on. 25cm ei kuitenkaan riitä alimmille bassoille laittoi sinne mitä tahansa. 30cm taidetaan pitää miniminä kun puhutaan basstrapeista.

    Pälimmäinen kerros ohuinta ja halvinta kivasti päällystettyä levyä ja alle parocin levyjä.
     
  10. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok.
    Sombrat ja kiskot tuli viikko sitten. Tänään K-Rautaan hakemaan Paroc COS 5,sta. Kai sitä vois ottaa sitte tarpeeksi eli täyteen vaan =)
    Helpompi asentaakkin jos saa laittaa välin täyteen, kun muuten joutuu tekemään rakenteita, että saa villat pysymään paikallaan jos toisella puolella vain ilmaa.


    Mitäs mieltä tuosta SUBien asennuksesta screeni seinään ollaan? Tarkoitus olisi kyllä laittaa niin, että ne ei kosketa rakenteita paitsi lattiaa tietenkin,
    kun tietääkseni leijuvia malleja ei ole vielä yleisesti saatavilla ;)
     
  11. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hain Parocit eilen ja sain jo laitettua paikoilleenkin.

    Otin niin, että nyt on 25cm villaa, eikä ilmaa ollenkaan. Ei se niin kallista ollut, että olis ilmaan kannattanut jättää.
    10cm ilmaa olis säästänyt mun screeniseinässä 70€

    Kummasti lakkas kivinen huone kaikumasta, kun sai yhden seinän villoitettua, vielä kun saa katon ja vehkeet paikalleen... sitä odotellessa.

    Olisin laittanut kuvaakin huoneesta, mutta uus NOKIAlainen ei suostu siirtämään kuvia koneelle.
    Laitan myöhemmin.
     
  12. Henkka79

    Henkka79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.01.2011
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Dodii.

    Tuommonen kyhäelmä tuli tehtyä katso liitettä 511.jpg katso liitettä 539.jpg
    Alanurkissa tilat subbareille, noin 85l nettoa kotelon jälkeen. Muu osuus cos5 niin täynnä, ettei meinannu mennä kipsilevyt paikoilleen. Myös sivummaisissa, vaikkei kuvassa vielä näykkään.
    Syvyyttä koolauksella 25cm

    Tuossa vähän valmiimpana screeniseinä. Akulevyt katosta lattiaan nurkissa katso liitettä 565.jpg
    Ite Screeni puuttuu vielä, kun oli maahantuojaltakin loppu. 106" Grandview tulee. Menee 10-15 reunoista yli, noiden akupaneelien eteen.
    120" harkittiin, mutta olis ollut sisustuksellisesti liian iso, vaikka katseluetäisyyttä olisikin saanut tarpeeksi.

    Ja eilen illalla/yöllä sain loputkin katon paneelit paikoilleen, myös iv putkien kohdalla ja tykki odottelee telineessä
    ekaa käynnistystä. katso liitettä 569.jpg
    Katossa on 27cm alaslaskua.
    Kiskojärjestelmä oli kyllä kätevä, kun vain pääsi vauhtiin ja mietti miten saa jaon mahdollisimman järkevästi.
    Kiskoja jäi yli niin, että tekee vielä toisen samanlaisen huoneen jos tarvii. En kyllä tajua, kun tilattaessa vielä ilmoitettiin huoneen koko ja silti niitä on 2,5 kertainen määrä.

    Muutto uuteen kotiin viikon päästä, sitte saa alkaa säätämään uutta laitteistoa. :king:

    Vielä kun löytäis jostain siisti raskaat verhot tuohon ikkunan eteen. Kaihtimet on ja pimennysverho tulossa, mutta akustiikkaa ajatellen raskaat verhot takaseinälle voi olla paikallaan.