Valinnan vaikeus, mikä rakennus sarja?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana mike., 30.09.2012.

  1. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli nyt olis uus omakotitalo valmis. Tarkoituksena olis talven pakkasilla rakentaa kaiuttimet. Talo on puusta ja mitn akustiikkajuttuja ei ole mietitty. Olohuone avautuu puoliksi ruokatilaan ja näiden tilojen pinta-ala on n.70m2. Ajatuksena olisi kevyehköön musiikin kuunteluun lattiakaiuttimet. En ole kultakorva, mutta asiallisen perus soinnin kyllä tunnistaa. Sähköisten osien budjetti on 200€/kaiutin. Olen lukenut jordan "the" elementeistä ja tuntuu että jokainen keksii jotain huomautettavaa? Toinen vaihtoehto olisi tehdä täyskorkea malli aw-alu 10 perustuen. Lisäbasso ei ole ongelma matalia ääniä varten. Korostan, siis kaiuttimien tulevan normaali voimakkuuksille ja suhteellisen pienellä budjetilla. High-endiä en ole hakemassa, vaan perus kaiuttimia. Vahvistinta ei ole hankittu, mutta se tapahtunee tilanteen niin vaatiessa. Mielipiteitä ois kiva kuulla, kumpi tai mikä...
     
  2. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
  3. MiNopa

    MiNopa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    aw-sarja on kyl hyvä, jos metallinen diskantti ei haittaa. Kokemusta on aw-25i, aw-6i, aw-10Hqi ja aw-7. aw-25:set oli ulottuvammat kun nämä nykyiset aw-7, mutta seiskojen sointi on muuten paremmin balanssissa. Vielä kun nyt tuon subbasen kanssa on puolisen vuotta näitä soitellut, niin erittäin tyytyväinen olen ollut. Mutta tosiaan diskantin metallisuus ei kaikille sovi..
     
  4. DIY'er

    DIY'er Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.06.2012
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä olisi piirustuksia muutamaan Seasin ja Peerlessin elementtejä käyttäviin lattiakaiuttimiin.

    Seas Cyclus [​IMG]

    Seas EX 1 [​IMG]

    Seas EX 4 [​IMG]

    Seas MS 7 [​IMG]

    Seas MS Konsens II [​IMG]

    Peerless Outback front [​IMG]

    Peerless Prolog front [​IMG]

    Seas Njord [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 01.10.2012
  5. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
  6. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen retrohenkinen ja rakennan kaiuttimet jordan jx92s elementeillä, sen verran edulliseen hintaan tuommoset sai, vrt. ovh. Jos samaan kotelorakenteeseen värkkäis suosiolla ne lisäbassot ja soittas settiä puoliaktiivisena. Bassot siis monona(pari). Vieläkin olis tarkoitus mennä budjetilla, mutta perus äänellä varustettuna. Mikähän se ois sitten se elementti, rauhalliseen kuunteluun. Erotteleva ja "pehmeä". Peerles xls sarjaa se ei ole, jotain puutuu, vaikka voimaa on. Näinhän siinä käy, että mopo karkaa käsistä.
     
  7. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Seuraavaksi pitäisi saada tietää paljonko kotelotilavuutta on käytettävänä. Elementtejä kun on maailma pullollaan. Itse tein juurikin samanlaiset kaapit, eli alpair 10.2 9litran suljetussa ja 2kpl daytonan 12" 80litran suljetussa eli yhteensä 4kpl 12". Kokoa vaan tuli mukavasti 1032x270x440mm per kaappi ja painoa vaivaiset 40kg kpl. Ensimmäinen kuuntelukerta kyllä pelästytti, että mitä ihmettä sitä on tullut tehtyä, kun basso on tolkuttomasti. Antimodea kehiin ja kalbrointia, niin alkoi kuuntelukin maistumaan. Ensimmäistä kertaa törmäsin ilmiöön, jossa bassoa voi kääntää hieman jyrääväksi ja se ei haittaa pätkääkään, vaan on todella hauskaa, kun basisti jyrää muuta bändiä alleen tai vastaavasti tulee oikein kunnolla esille. Esimerkiksi Attention deficitin dubya tai Dave Wecklin braziluba jaksaa innostaa uudelleen ja uudelleen, vaikka bassoa vääntää lisää. Mitään terävää tarkkuutta noista ei ainakaan vielä löydä, mutta kuunteluakin on senverran vähän, että eipä tiedä, josko asia korjaantuisi, mutta esimerkiksi Geddy Leen sormet tuntuvat paksummilta ja hitaammilta, kuin peerless sls:n kanssa. Ei ehkä ole sopivaa verrata 4x12"->1x12" mutta jos olisi enemmän kotelotilavuutta käyettävänä, tekisin 4x12"sls kaapit.
     
  8. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi sls 12"/kaiutin pitäisi riittää. Täytyy funtasailla vähän, onko tuo elementti se mitä haetaan.
     
  9. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaahas. ensimmäinen ongelma tuli vastaan jo suunnitteluvaiheessa. Koteloiksi meinasin Jordaneille second generation 35" mltl bokseja. Jordanin ohjeessa kerrotaan refleksiputken sisähalkaisijaksi n.53mm. ja 5" pitkä. Ohjeessa on suositus putken kilkkeistä? (tyyppi?)260-322. Google ei tiedä asiasta mitään ja äkkiseltään suomesta ei tunnu löytyvän asiallista refleksiputkiaihiota tuolla halkaisijalla. Mallin pitää olla siisti, ei ruuveilla kiinnitettävä. Kertokaapas viisammat. http://documents.jordan-usa.com/Enclosures/JX92S-35-MLTL-MD.pdf
     
  10. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Jos sinulla on tulossa basso/subbari samaan koteloon, niin miksi rakentaa mohdillisimman alas toistava kotelo Jordaneille?
     
    Viimeksi muokattu: 03.10.2012
  11. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ajattelin jos sais mahdollisimman saumattomattomasti sovitettua. Tosin nuo sls elementit vielä sen takia kysymysmerkki, kun jordaneilla ajetaa "alas". Miltä lie tuo seas l26roy kuulostais suljetussa tuossa jatkeena.
     
  12. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Simuloi jordanin maksimi äänenpaine@40Hz. Ei pitäisi kummoinen olla, Tämän jälkeen simuloit basson/subbarin äänenpaineen samlla taajuudella ja samlla teholla. Mielestäni on täysin järjetöntä lähteä hakemaan noinkin pienestä elementistä sille "mahdottomia" taajuuksia. Kommenttisi (jos sais mahdollisimman saumattomattomasti sovitettua) ei ole kiinni jakotaajudesta, vaan monen asian summasta. Tässä asiassa Sls onnistuu minun mielestä parhaiten ja toiseksi parhaiten Antimode niminen laite. Esimerkkinä voin kertoa tapauksen, jossa kaverilleni rakennettiin subbaria ja kun sen toimintaa piti kokeilla, otin mukaani vahvistimen ja Antimoden. Ensimmmäiseksi yritimme sovittaa Audio-pron pääkaiuttimia subbariin, mutta basso vain jyräsi ja ikkunalauta helisi. Tason laskemisella menetettiin alataajuudet lähes kokonaan ja tämän jälkeen tukittiin pääkaiuttimien refleksiputki. Jakotaajuus laitettiin 80Herziin ja toisto oli jotakuinkin siedettävä, mutta aikamoisella huminalla ja artikulaation puuttumisella. Seurravaksi kuuntelupaikka kalibroitiin a/v vahvistimen kautta ja toisto alkoi olla kuuneltava, tosin Dire Straitsin basisti tuntui olevan kontrabasson takana sähköbasson sijaan. Tämän jälkeen kytkin Antimoden kiinni ja hetken kuunneltuamme aloimme kysellä toisiltamme onkohan jokin johdoista jäänyt irti, koska ei vaikuttanut yhtään siltä, että subbari olis käytössä. Asian varmistamiseksi kävin napsauttamassa vahvistimen pois päältä ja tässävaiheessa molemmat rupesivat nauramaan. Olisi kuin puolet musiikista olisi otettu pois, kun subbari ei ollutkaan päällä. Sls:n integroituminen oli todella vaikuttava, tosin Antimodella terästettynä. Äkkiseltään laskettuna olen rakentanut kymmenisen subbaria ja muutaman kaiuttimen enemmän. Sls on ollut kaikista rakentamistani subbareista helpoiten "häviävin", mutta ainoastaan positiivisessa mielessä. Mielestäni kannattaisi laittaa jordan suljettuun koteloon ja jakotaajuus 80 ~120Hz. Tämä sallii Jordanista paljon paremmat äänenpainevarat. Jos bsson ja laajakaistan sovittaminen tuntuu vaikealta, osta Antimode.
     
  13. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Teoreettisesti paras lähtökohta tosiaan on, että Jordaninkin kotelo olisi suljettu, koska basso-osakin on. Tämä helpottaa basson sovittamista kaiuttimeen. Refleksissä tulee aina ryhmäviivettä viritystaajuudelle, jolloin myös sen vaihekulma yleensä muuttuu jyrkästi. Basso-osien vahvistimista pitää löytyä jokatapauksessa portaaton vaihesäätö, jotta nämä kaiuttimet saa basso-osineen soimaan yhtenäisesti. Jordania ei kannata virittää noin alas, kuten muutkin täällä ovat maininneet. Ehkä minimissään voisi kuvitella tuon kokoiselle elementille 65-70hz viritystä. Suljettu olisi paras vaihtoehto. Anti-mode on aina nannaa tämmöisissä :)
     
  14. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkäs kokosta sulettua pitäs suunnitella? Antimodea en ole koskaan kokeillut, mielenkiintoista...
     
  15. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Taitaa olla 12Sls:lle 80Litraa minimi tilavuus. Jos budjetti antaa myöden kannattaisi harkita 2*10" per kotelo. Elementit eri puolille koteloa, joten toimivat resonanssien tappajina. Lisäksi herkkyys kasvaa ja tehonkesto, ainoa huonopuoli tuossa on kotelotilavuuden kasvaminen.
     
  16. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli nyt kokeiltua winisd ohjelmaa. Eräällä bassoelementillä ohjelma laskee viritystaajuudeksi 20.28hz. Käyrä tasainen, 50-20hz on 1,5db vaimentuma jne jne. Tämä näyttäs ihan hyvältä tähän asti. Phease plot ei kerro mitään. Käyrä on 20hz/180 astetta, käyrä kohoaa alaspäin taajuuksissa mentäessä spl käyrä aika tasainen 88,3-86,7 välillä 50-20hz. Group delay käyrä on 20hz taajuuksilla jossain todella korkealla. Suurimmillaan jtn 18hz ja 41ms. Mitä tää kertoo ammattilaisille?
     
  17. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tuo kertoo, että on käytetty sähköistä korjausta tai refleksiviritystä. 20Herzin tienoilla viiveellä ei ole niin suurta merkitystä. Sls:llä on muistaakseni suljetussa 8ms Qtotalin ollessa 0,7 ja mitä suurempi kotelo on, sitä pienempi viive.
     
  18. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh. Käppyrät näyttäs ok, mutta elementin ebp on 50 ja soveliaampi kotelotyyppi ois suljettu?. No suljetulla tulee vaimentumaa alhaisille taajuuksille. Jos käyrät näyttää simuloituna hyvältä refleksinä, mutta elementin ebp ei sitä puolla ja qts arvokin on 0.45. Eli suljettuun speksien mukaan, mutta jos kuitenki tekee simulaation mukaan kotelon, mitä tapahtuu?
     
  19. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
  20. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ihan villisti heittäisin, että tällöin valmistuu kaiutin.