Kotiteatterihuoneen katon akustointi

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Jayman, 29.08.2012.

  1. jardahl

    jardahl Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.11.2000
    Viestejä:
    690
    Saadut tykkäykset:
    1
    Heitetäänpä ilmoille "hajatelma"... eli kaikki teatterihuoneen seinät katto mukaanlukien Gyptone Line 4-levyillä. Väliseinissä normaali villoitus levyn taakse ja kattoon sama sekä "hengitys" välikaton puhallusvillaan.
    Perusteena tällaiselle ratkaisulle ns. sopivan kuiva-akustiikkainen huone.. eihän oikeatkaan teatterit ole pelkällä villalla ja akustiikkapaneeleilla pinnoitettuja..
    Ensiheijastuksiin sivuseinille toki akustiikkapaneelit..
     
    Viimeksi muokattu: 12.09.2012
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan summanmutikassa ei kannata valita ratkaisua noin isoon projektiin. Olisi parempi ensin tutkia mitä akustointia mihinkin kohtaan tilaa tarvitaan. Ääneneristystarpeet olisi hyvä myös huomioida. Reikäinen kipsilevy ei ole kovinkaan hyvä ääneneriste.
     
  3. jardahl

    jardahl Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.11.2000
    Viestejä:
    690
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos äänieristystä tuollaiseen huoneeseen haluaa, on käytännössä tehtävä tuplaseinä eli huone huoneen sisään ja täydellinen ilmatiiviys. "Puolittainen" eristys voisi olla tupla-cyprocit huoneen sisä- tai ulkopuolella ja huolellinen tiivistys silikonilla/akryylimassalla. Tietenkin myös dB-ovi olisi suotavaa.
     
  4. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mistäs moine idea? Ei kannata verrata leffateatteriin joka on pienimmilläänkin 10x normi kotitetterin kokoinen. Isoon ja pieneen tilaan päteen täysin eri säännöt akustoinnissa. Iso tila antaa paljon anteeksi ja vapauksia akustointiin. Pieni tila ei armahda mitään bassojen suhteen. Ideana se on hyvä ettei halua täysin dempattua huonetta, mutta gyptone imee niin vähän ja heijastaa niin paljon että tulos saattaa kuulostaa betonibunkkerilta ;)

    Meidän studion tarkkaamon katossa menee reunat gyptonea ja kaikki keskellä on imevää pintaa. Äänityshuoneessa (joka on aika pieni) on shakkiruutu gyptonea ja normilevyä. Gyptonea kun käyttää niin silloin pinnan pitää olla riittävän vinossa ettei tule seisovia aaltoja. Imevän pinnan kanssa ei tarvitse joten sen voi vetää suoraan.

    Jos itse uutta tilaa rakentaisin ja haluaisin sileät pinnat niin saattaisin kokeilla maalattua runkoleijonaa seiniin. Maalattuna se heijastelisi ylä-ääniä, mutta imisi läpi kaiken muun. Taakse riittävästi villaa imemään bassot ja päälle akustiikka paneeleita. Dunno, toimisiko oikeasti noin mutta kokeilisin kumminkin :D

    Bassoa kun alkaa laittamaan kuriin niin tärkeintä on hoitaa kaikki nurkat. Silloin ei seinille tarvitse kuin min.50mm levyt ensiheijastuskohtiin ja huoneesta ei tulee liian kuiva.
     
  5. jardahl

    jardahl Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.11.2000
    Viestejä:
    690
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos bassopuolta ihmettelet ehdotuksessani, niin turvautuisin pienessä tilassa ekvalisointiin. Ei ole juurikaan järkeä pienentää ennestään pientä tilaa paksuilla villapaaleilla (kotioloissa). Tietty nurkissa kolmion malliset vaimennuspalat saadaan siedettävän kokoisiksi. Kuuntelu/katselupaikan taakse diffusoivaa pintaa aiemmin mainittujen lisäksi.