Kiinteitä kaapelointeja ja kytkentärasioita?

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana Rasbelin, 11.08.2012.

  1. Rasbelin

    Rasbelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2004
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oman kotiteatteriprojektini työstäminen on tullut siihen vaiheeseen, että pitäisi saada järkeiltyä mitä kaikkia kiinteitä kaapelivetoja ja kytkentärasioita kokemusten perusteella tulisi asentaa?

    Laitekokoonpanossa on 7.1-aktiivikaiuttimet, projektori, valkokangas ja iso läjä erilaisia näihin kytkettyjä laitteita. Ainakin seuraavat kiinteät asennukset ovat tulossa:

    - Ylijännitesuojatut maadoitetut pistorasiat kaikille AV-laitteille.
    - HDMI-kaapeli HDMI-kytkimeltä projektorille.
    - YPbPr-kaapeli komponenttikytkimeltä projektorille.
    - Vanhojen laitteiden satunnaista kytkentää varten S-Video-kaapeli laitehyllyn takaa projektorille.
    - XLR-pistorasiat kaikille kaiuttimille sekä kaiuttimien takana, että kytkentäpisteessä. Luonnollisesti myös virransyöttö tulee kaikille kaiuttimille.
    - Ethernet-kaapelointia varten on tietty RJ45-pistorasiat.

    Mitä muuten olen todennäköisesti onnistunut unohtamaan? :)
     
  2. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen laittanut jokaista aktiivikaiutinta ja subia varten kojerasian, johon kaksi vähintään 20mm jäykkää putkea laitehyllyltä. Toiseen putkeen liitosjohto kelalta ja toiseen signaalipiuha kelalta. Kaiuttimen taakse rasiaan tällainen:
    http://asennustuotteet.fi/catalog/index.pl?pg_id=13091&lang=FIN1

    Piuhoihin elektorilta tmv kaupasta XLR ja virtaliittimet ja kaikki ylimääräinen johtopituus pois. Asennuksesta on tullut joka kerta eritäin siisti. Omaan silmään XLR ja tavalliset pistorasiat kaiuttimen takana ovat törkeitä ja liitosjohdot lyhyinäkin yleensä liian pitkiä ja rumia liittimineen.. Riippuu tietenkin tilasta, mutta näin ainakin ns, "siisteissä" olohuonemaisissa kotiteattereissa. Ja varsinkin jos joskus repii kaiuttimet pois niin yksi rasia on helpompi "piilottaa" tällaisella:
    http://asennustuotteet.fi/catalog/15698/product/231/2607_FIN1.html

    Laitekaapin päässä käyttöjännitteet voi kytkeä joko isossa rasiassa yhteen tai sitten pistotulpat jokaiselle erikseen oman maun mukaan. Signaalipiuhoihin tilanteen mukaan joko XLR- tai RCA-liittimet.

    Laitekaapilta videotykille vähintään 32mm (mieluummin 50mm) jäykkä putki valmiilla kaarella, niin sinne voi sitten vedellä mitä milloinkin tarvii.
     
    Viimeksi muokattu: 12.08.2012
  3. japee

    japee Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2004
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Virransyöttö laitteille ryhmäkeskukselta omalla sulakkeella, jonka perään ylijännitesuoja keskukseen. Jos kovin pistää nuo pistorasiat silmään seinästä, niin schneiderilla on ainakin mustana ja harmaana kalusteita valkoisen lisäksi, yksiosainen uppopistorasia ei paljon tummasta seinästä erotu mustana. Muutenkin tuo luokitellaan kiinteäksi asennukseksi niin pistotulppavirtakaapeli-viritelmät putkeen, pistotulppa toiseen päähän ja IEC toiseen voi unohtaa, määräykset kieltävät tuollaiset.

    Kaiutinliitännöistä on kahta koulukuntaa, kuka tykkää XLR-rasiasta ja kuka tykkää kaapelista joka on tuotu peitelevystä läpi, hyvin toteutettuna molemmat hyvännäköisiä (hellasärö voi olla toista mieltä). Rasialle kannattaa vetää tuplaputki, jolloin toisessa kulkee balansoitu kaapeli ja toisessa normi kaiutinpiuha.

    Tykille kattoon 2-osainen pistorasia, mahdollisesti RJ45 liitäntä myös. Laitetelineeltä tosiaan vähintään 32mm putki tykille, mielummin se 50mm, jonka itse askartelisin kiinni tuplakojerasiaan http://www.taloon.com/kaksoiskojerasia-au-17.2/S-1152389/dp?openGroup=4244. Tähän korokerenkaita pari kappaletta, jolloin ylimääräiset johdot saa kieputettua sen sisälle, ja loput tuodaan peitelevyyn tehdyistä reijistä läpi.

    Laitetelineen taakse sitten riittävästi pistorasioita, 3kpl 2-os ja 1 kpl 3-os europistorasioita ainakin, säästyt jatkoroikilta. RJ45-pistokkeita neljä tai yksi, josta jaetaan kytkimellä, riippuen miten talon atk-verkko on toteutettu (kytkin esim teleasennuskaapissa).

    Kuvia tai yksityiskohtia huoneeseen tulevista laitteista niin voidaan yrittää auttaa vielä paremmin, aina yhtä mukavia tällaiset projektit :thumbsup:
     
  4. Rasbelin

    Rasbelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2004
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mukava saada hyviä vastauksia. Kiitoksia siitä! :)

    Tarkensin sähkösuunnitelmaa eilen siten, että nyt surroundkaiuttimille menee 2 x 20 mm putki. Alustavasti mennään nyt sillä, että puhkaistusta keskiölevystä vetää johdot läpi ja niissä on vain kaksi liitintä per johto. Johdot tekee sitten paikan päällä oikeanpituisiksi. Sähkön osalta täytyy vielä konsultoida suunnittelijaa, eli miten tehdään tuo kiinteä asennus.

    Kyllä, sille on nyt varattu 50 mm putki. Samaten 50 mm putkivaraukset tulevat huoneen etuosasta takaosaan lattian välipohjassa. Näille putkille ei välttämättä tule nyt käyttöä, mutta niillä voi tehdä helposti myöhemmin laitteiden hajasijoitusta, jos sisustus muuttuu.

    Kyllä, näin olikin jo ajateltu. :) Olin määritellyt ylijännitesuojauksen kaikille AV-laitteille. Samaten aktiivikaiuttimet ovat omana virtapiirinään.

    Itse asiassa kaikki kodin asennuskalusteet on jo määritelty Schneider Exxactiksi. :) Enemmistö on antrasiitinvärisiä, mutta sitten on hieman muitakin. Myös mustaa lasikehystä tulee.

    XLR-rasiat nyt tulivat ensin mieleen, sillä vaikka täällä Plazalla on ollut kuviakin noista pistorasiattomista toteutuksista, niin ainakin periaatteessa itselleni jotenkin tuo XLR-pistorasia tuntuu siistimmältä. Mutta mennään nyt mahdollisimman harvalla liittimellä. Tässä tosiaan tulee myös pieni tenkkapoo, sillä toinen vaihtoehto on vetää toisessa putkessa se sähkö. Mutta täytyy pureskella asiaa vielä.

    Mitä tulee hellasäröön, niin huolestuttavan vähällä on tullut päästyä. Mm. tuleva alaslaskettu katto, joka on näkyvältä osaltaa levytetty Ecophon Sombra A Gammalla kokomustaksi on saanut kehuja. :D Ylipäätänsä yhteistuumin tuleva sisustus on sävelletty ja tilasta tulee kyllä todella tumma, pääpainona musta ja mustanharmaa. Vielä moltonit ikkunaan "koristeeksi", niin tästähän pitäisi tulla teoriassa stereotypinen hellasärönaiheuttaja. Mutta ehkä kaikki yksilahkeiset eivät pidäkään "hillityistä" valkoisista seinistä, New England-henkisistä romantiikkafiilistelyistä, mukaälykkäistä anglismisutkauksista ylihintaisina seinätarroina, mulperinvärisistä "tehosteseinistä" jne.? :king: Tällainen pieni sarkasmi on kyllä paikallaan tähän väliin.

    1-osainen pistorasia on ainakin omassa alkuperäisessä sähkösuunnitelmahahmotelmassani. En nähnyt syytä laittaa enempää. Samaten toki muistaakseni löytyy Ethernet. Tai sitten täytyy muistaa lisätä se. :)

    Eteen tulee laitetason taakse musta alumiininen sähköasennuskouru, johon sitten lätkitään tarvittava määrä mm. sähköpistorasioita. Sähköä on budjetoitu erinäisen laitearsenaalin (AV ja konsolipelaaminen) käyttöön lähemmäs 20 pistorasiaa koko tilassa. Tässä ei ole turhaan kursailtu, vaan asennusrasioita isketään seiniin ja asennuskouruun reilulla kädellä. Mitä tulee tietoverkkoon, niin lähiverkko tulee olemaan CAT6 STP-kaapeloitua ja liitäntäpiste on teknisen tilan räkissä, johon tulee kunnon kytkin.

    Alunperin olen jo aikanaan perustanut projektille viestiketjun (Kerrostaloasunnon peruskorjaus), mutta se ei saanut tuulta purjeeseen silloin. Ajattelin siksi, että nyt kun työmaa on oikeasti käynnissä, niin otan erikseen esille mm. tämän kaapelointikysymyksen. Tarkoituksenani on yhä koota kaikista aiheista kuvien jne. kera tuhti post mortem-blogi/remonttiaiheinen nettisivusto, mutta sitä en tee projektin kuluessa - ainakaan vielä tässä vaiheessa, vaan sisällöstä tulee hieman staattisempaa ja haluan sen ottavan huomioon tarpeeksi ison osa projektin elinkaaresta.

    Tässä vaiheessa on lisäksi ennenaikaista tehdä arvostelut kaikista tuotteista ja palveluista. Lisäksi erinäisistä syistä en vielä voi kommentoida kaikkea, joka liittyy alkuperäisen työmaan soppaan, jossa mm. urakoitsija meni konkurssiin ja aiheutti ennen sitä ison vahingon (luokkaa 10 000-20 000€ kaikkine sivukuluineen). Nyt kuitenkin projekti on lähtenyt uudelleen käyntiin siten, että itse pyöritän koko ruljanssin ja työmiehet ovat suoraan minun leivissäni. Laskin, että säästää palkkamenetykset sitten rakennuskustannuksissa ja sitten lainoittaa vähemmän. Ja menee sitä oikeasti aikaa täyspäiväisesti, vaikka "ainoastaan" tekee "pientä" kerrostalon huoneistoremppaa... :D

    Mutta takaisin asiaan... Kaiuttimet ovat Genelecin ja mallit ovat edessä 8050A ja muilta osin 8020A. Subbarin mallia en ole päättänyt, mutta SVS tai BK on todennäköinen. Esivaffaria tai mikseriä ei ole vielä tullut valittua, mutta se ratkaisu on nyt kuumasti mietinnän alla. Pitääkin varmaan luoda sille oma viestiketjunsa, sillä kun Plazasta on paisunut nyt niin sokkeloinen sivusto, ei täällä välttämättä kaikkea noteerata yhtä aktiivisesti. Lisäksi oma murheensa on se, että konsolipuolella iso osa laitteista on SCART-liitännällä ja sille ei taas ole suoraan projektorissa tukea. Näin ollen signaalia täytyy muuttaa ja ensisijaisena näyttönä niille toimii 55" TV. Nyt kyllä hieman harmittaa, että on tullut ostettua Oppo BDP-93, sillä BDP-95:n liitännöistä olisi enemmän iloa tällaisessa aktiivikaiutinkokoonpanossa.

    Kuva- ja äänisignaalien niputtaminen ja miksaaminen kaikista laitteista ja syöttö kahdelle eri vaihtoehtoiselle näytölle (TV ja projektori), sekä äänen prosessointi 5.1/7.1-kaiutinkokoonpanolle, on tässä teatterissa suurin haaste, sillä liikaa erilaisia laitteita ei saisi tilan vuoksi kertyä. Lisäksi tosiaan tuo monikanavaäänen järkevä miksaaminen ilman perinteistä AV-vaffaria on itselleni vielä vierasta, joten vaatii paljon syventymistä asiaan. :) Ylipäätänsä genelecismi on itselleni uusi juoni, joten sekin vaatii opettelua. Olisi pirun helppoa, jos joku sanoisi vaan "osta tällainen" ja "sit vielä kuvalle tällainen." :) Nyt kuvalle on olemassa komponentti- ja SCART-kytkimet, ja silti pitäisi vielä saada mahdutettua se HDMI:n jakaminen, että äänen miksaaminen.

    Mitä tulee kuviin, niin tässä pientä kontrastia ennen työmaan alkua ja miltä tilanne näytti kun yksi alkuperäinen oviaukko oli menossa umpeen. Nyt aukko on jo kiinni ja sitä ei erota muuta kuin rappauksesta. Alkuperäisessä kuvassa muovimattoa oli nostettu lattian tutkimista varten. Ei se tuolta ole asuttaessa näyttänyt. ;)

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 14.08.2012
  5. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielestäni pitkän laitejohdon itse tekeminen ei ole kiellettyä? Eli pistotulppa, kumikaapelia ja laiteliitin, joka sopii suoraan genen perään. Enkä myöskään näe ongelmaa miksi laitteen liitosjohto ei voisi mennä putkessa laitteen luokse? Ja samalle laitteelle signaalipiuhan tuominen omassa putkessaan on myös ok. Ainoa pieni "rajatapaus" tässä on, että signaali ja 230 kulkevat 4cm matkan saman kojerasian läpi ja ulos liitoskannesta, mutta käytännössä tämä ei eroa millään tavalla laitekaapin takana lattialla ristiin rastiin kulkevista liitosjohdoista ja signaalipiuhoista...

    Eli jos saisi tähän tarkennusta, että mitä se laki kieltää ja mikä kohta tässä on sitä ns."viritystä"?
     
  6. japee

    japee Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2004
    Viestejä:
    116
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kumikaapelia ei saa käyttää kiinteään asennukseen seinän sisällä
     
  7. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tosiaan näin on, niin täytyy kyllä kaivaa SFS 6000:sta miten se siellä on muotoiltu? En todellakaan usko tässä tarkoitettavan asennustavan olevan kielletty ennen kuin näen itse.
    Ja vaikka olisikin, niin en kyllä käytännön tasolla sitä käsitä, ja aion jatkossakin näin toimia ;)

    Siis laitteen liitosjohdon vetäminen suojaputkeen kielletty!?! ja mikähän tähän voisi olla syynä?
     
  8. Rasbelin

    Rasbelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2004
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sähkösuunnittelijalle (sähköins.) esitin tuota toteutustapaa minkä sain käyttäjältä jt.syrja ja jonka itsekin kuvailin täällä toisessa viestissäni. Hän ei nähnyt siinä ongelmaa. Nyt on roilottuna kaksi roiloa per surroundkaiutin ja lisäksi niiden päässä on vain se yksi jaettu asennusrasian kolo. Täytyypä vielä silti kysyä onko mitään skenaariota missä tuo olisi standardinvastainen asennustapa.

    Mutta voisimmeko mennä eteenpäin aiheessa jo? :) Onko kenelläkään mitään lisäideoita tai muuta kommentoitavaa? Nyt on vielä mahdollista muuttaa kaapelireittejä, pl. jo tehdyt roilot, sekä lisätä tai poistaa kaapelointeja suunnitelmaan.
     
    Viimeksi muokattu: 18.08.2012
  9. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mennään vaan aiheessa eteenpäin. Sen verran kuitenkin vielä jankkaan, että SFS 6000:sta tarkistin kyseisiä asennuksia koskevat kohdat ja asia on määräyksiin kirjoitettu kutakuinkin näin; Liitosjohdon tyyppi pitää olla asennukseen sopiva, se pitää asentaa sille sopivaan johtoreittiin, jossa kaapelille on riittävät jäähtymistilat, tällaisia reittejä ovat esim. lattiakanavat, johtokanavat, alakatot yms vastaavat. Putkea ei suoraan mainita tuossa, mutta kohdan 52 mukaan jos mitoittaa liitosjohdon putkiasennukseen sopivaksi, niin homma on OK.

    Omalta esimieheltäni asiaa tiedustellessani hänkin kertoi ainoaksi hänen ymmärtämäkseen syyksi putkiasennuksen mahdolliselle kiellolle sen tosiasian, että liitoskaapelit on suunniteltu käytettäväksi vapaassa asennuksessa, jossa ne pääsevät jäähtymään ympäröivään ilmaan ja täten niissä voidaan käyttää pykälää pienempää poikkipintaa. Täten alkuperäisiä liitosjohtoja ei pidä vetää putkeen, mutta jos tosiaan vetää kelalta liitosjohdon putkeen ja mitoittaa sen kuten kiinteän asennuksenkin kaapelin, niin mitään estettä sen käytölle ei pitäisi olla. Ja esim. Genen tarvitsemat virtamäärät ei kummoisia ole, joten sen suhteen tuskin ongelmaa tulisi ohuemmallakaan kaapelilla, kunhan huolehtii, että oikosulkusuojausvaatimukset toteutuu.


    :)
    Itse projektiin sen verran kommenttia myös, että näyttää olevan tulossa ihan tosissaan otettu harrastustila ja varmasti asiallinen lopputulos..
     
    Viimeksi muokattu: 23.08.2012