Etukaiuttimet

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Sakkez, 08.07.2012.

  1. Sakkez

    Sakkez Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2012
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli tarkotus olisi alkaa tekemään etukaiuttimia(ISOT). jakaa niissä äänialueet(?) 3 osaan: basso, keskiäänet ja diskantille korkeimmat äänet. Aion siis ostaa elementit ja tehdä itse kotelot puusta. Tarkotus olis ottaa jotkut 10 tuumaset bassot ja sit siitä muut kaiuttimet jonkun kokoset. Budjetti noin 400€(ei tarkka). Onko mahdollista toteuttaa tolla budjetilla niin että tulis edes siedettävät äänet leffojen katseluun ja musiikin kuunteluun? Takakaiuttimet olen tehnyt jo itse mutta nyt olisi etukaiuttimien ja ehkä keskikaiuttimen vuoro. Toivottavasti osaatte auttaa! :)
     
  2. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos ja kun on niin, että et osaa suunnitella kunnollista jakosuodinta (harva meistä osaa), tai varsinkin jos et edes tiedä mikä sellainen on, niin unohda koko juttu. Siis noin, eli "arpomalla" toteuttaen. Siis jos todella on tarkoitus saadaa aikaan "edes siedettävät äänet". Aivan ehdottoman välttämätön juttu jakosuotimen suunnittelussa on tietää elementtien (T/S-parametrit), siis sen lisäksi että osaa myöskin käytännön tasolla todella hyödyntää tätä tietoa jakosuotimen suunnittelussa.
    Entä miksi pitää olla juuri 10" bassot? Miksi juuri kolmeen osaan? Tälläisiä asioita kannattaisi varmaan hieman perustella itselleen, ennen kuin lyö asian lukkoon. Asutko omakotitalossa tai muussa dB-rajoittamattomassa ympäristössä? Eli onko kyseessä suuri ja bassoja vaimentava tila, vaiko pieni betonikoppi, jossa kumina on jo nyt hirmuinen ongelma?

    Tietenkin jos ostat vitosen elementit ja haluat vain kikkailla, niin sitten voi tehdä sellaisen "jakosuotimen" kuin kaikkein halvimmissa, eli ääneltään paskimmissa pakettikaiuttimissa on. Eli jos diskantti nyt ylipäätään löytyy, niin se on joku piezoelementti tai halvin mahdollinen pahvinen leluelementti. Sen suojana on sitten yksi kondensaattori "jakosuotimena". Miksi? Siksi, että näin vaihtovirralla toimittaessa kondensaattori päästää lävitseen korkeita taajuuksia, mutta ei matalia (ne rikkoisivat "diskanttilelementin"). Kela toimii periaatteessa päinvastoin. Vastuksella saadaan laskettua yleistasoa ja myöskin suojattua leluelementtiä. Tämä kaikki on vielä alkeellista ammattikoulutason peruselektroniikkaa.


    Mutta hyvin paljon vaikeammaksi homma menee, kun pitää tehdä imusuotimia tms. piirejä, miettiä sopivia jaon jyrkkyyksiä, impedanssintasauksia, vaihetoistoa, tehonkestoja, suuntaavuutta jne. Jos et näitä asioita täysin ymmärrä, et varmastikaan kykene suunnittelemaan aidosti hifilaatuista kaiutinta. Mutta jonkunlaisen alkeellisen "jakosuotimen" kyllä useimmat meistä saanevat aikaiseksi, kunhan netistä ja kirjoista ensin alkeet opiskelee. Komponenttien oikeat arvot ovat - tietenkin - aina tapauskohtaisia.
    Eli jos yksikin elementti tai niiden lukumäärä, kotelo tms. seikka muuttuu, niin - ainakin hifikaiuttimissa - myös jakosuodin automaattisesti muuttuu. Toisaalta, koekuuntelu on aina jokaiselle kaiutinsuunnittelijalla äärimmäisen tärkeä osa prosessia (tai ainakin sen tulisi olla...) ja senhän jokainen meistä osaa. Eli vaikkei olisi varma komponentin arvosta, voi omin korvin kuunnella, että tapahtuiko muutos haluttuun suuntaan. Tosin täysin sokkona arpomalla homma on hieman kuin simpanssi kirjoittaisi romaania perinteisellä kirjoituskoneella. Eli teoriassa on mahdollista saavuttaa huikea lopputulos, mutta varsin epätodennäköistä se kuitenkin on.

    Jos sijoituspaikka on jo etukäteen tarkasti tiedossa, niin silloin mahdolliset huonekorostukset, seisovat aallot yms. seikat voi ja kannattaakin huomioida. Jotta ei kävisi kuten niin usein käy, eli suuri kaiutin kumisee todella ikävästi pienessä huoneessa, jolloin laadukkaankin kaiuttimen ääni kuulostaa tunkkaiselta ja epäselvältä. Koska se on suunniteltu kuunneltavaksi omakotitalon suuuressa olohuoneessa tms., eikä piskuisessa kerrostaloyksiössä. Ja päinvastoin, kerrostaloyksiössä kivasti toimiva pikkukaiutin ei välttämättä ole se optimaalinen vaihtoehto, jos sitä kuunneellaan 4 m etäisyydeltä 50 m2 olohuoneessa ja bassoja syövässä akustiikassa. Tosin hifistin korvaan jälkimmäinen kuulostaa aina paljon paremmalta, kunhan ei liikaa desibelejä vaadi pikkukaiuttimelta, varsinkaan matalilla bassoilla (erillinen aktiivisubbari auttaa siihen).



    Useimmiten lienee fiksuinta ostaa joko uudet tai käytetyt hifikaiuttimet. Minibudjetilla pitää joko olla ilman tai sitten on tyytyminen epähifistyneisiin pakettikaiuttimiin. Tai vaikkapa hyvälaatuisiin kuulokkeisiin. Todella halvalla saattaa päästä ostamalla wanhat, mutta itselle riittävän asialliset rakennussarjakaiuttimet. Tosin 80-luvun kaiuttimien kohdalla (esim. HIFI 85/3) kannattaa tsekata, etteivät elementit ole hapertuneet. Konkatkin voivat olla vaihdon tarpeessa. Mutta 90-luvun paremman pään sarjoissa se tuskin on enää ongelma, esim. edellistä paljon paljon hifistyneempi HIFI 45/3. Vielä tuoreemmissa malleissa lienee pääosin käyttäjästä kiinni, että missä kunnossa kaiutin on.

    Kaiken tuon lisäksi on sitten vielä mahdollista rakentaa kaiuttimet joko kokonaan tai osittain itse. Mutta niin, että joku asiansa osaava on kuitenkin jo valmiiksi suunnitellut hyvin yhteensopivat elementit (T/S-parametrit, tehonkestot, hinta/laatu-suhde jne.), kotelotyypin (tilavuus, suljettu vs. refleksi jne.). Joskus jakosuodin on jo valmiiksi kasattu, joskus kotelon saa viilutusta vaille valmiina. Joskus jopa valmiiksi viilutettunakin. Usein kuitenkin tarjotaan vain rakennusohjeet ja osat (elementit, liittimet, vaimennusaine, kondensaattorit, vastukset, kelat jne.).

    Jos rakentelu tai teorian alkeiden oppiminen kiinnostaa, niin lainaa kirjastosta tai osta Pekka Tuomelan uusin kirja kaiutinrakennuksesta. Ja tutustu vaikkapa viimeisimpiin Hifimaailma- ja HIFI-lehdissä esiteltyihin rakennussarjoihin (joista osan ohjeet löytyvät Tuomelan kirjasta).
    Osassa on haettu maksimaalista dB-määrää, osassa pientä kokoa, osasta on haluttu halpa, osan kohdalla hinta ei ole niin määräävä tekijä. Ja juuri siitä suunnittelun pitäisi alkaakin, eli mitä saa maksaa, miten suuri saa olla, mikä on kuunteluetäisyys, pitääkö olla mahdollisimman suuntaavat jne. Perinteisten "pönttökaiuttimien" lisäksi on erilaisia dipoleita sun muita, mutta sellaisia tuskin olet nyt hakemassa.
    Erilaisia rakennussarjoja, irtoelementtejä, jakosuotimen komponentteja yms. myyvät esim. Hifitalo ja Powerset.

    Jos on kiinteä ja ainakin hifistin näkövinkkelistä pienehkö summa (~400 €/pari) tiedossa, niin on varsin todennäköistä, että mitä enemmän on elementtejä, sitä todennäköisemmin joudutaan tinkimään yksittäisten elementtien laadusta. Ja mitä suurempia elementtejä, sitä enemmän. Mitä suurempi ja monimutkaisempi kotelo, sitä suurempi osa niukasta budjetista kuluu siihen.
    Tästä syystä niin moni ehdottaa pienellä budjetilla liikuttaessa 2-tiesuodinta, eli 2 elementtiä kaiutinta kohti. Ja jos ei ole tiukkoja dB-vaatimuksia tms., niin kenties 10" sijaan ennemmin 8", 7" tai jopa 5½". Tai kenties 2 x 6½" tms. Toki aina sijoituspaikka ja omat dB-tarpeet yms. silmällä pitäen.
     
    Viimeksi muokattu: 09.07.2012
  3. Sakkez

    Sakkez Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2012
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kattavasta vastauksesta. Nii siis joo omakotitalossa asun suht isossa huoneessa. Sen verran ajattelin että tekisin vähän tommoset: http://hifitalo.fi/verkkokauppa/tuotetiedot.php?p=20 ja sit siihen erillinen basso toiseen koteloon kaveriks(ei sisälly budjettiin.. Siis koteloista tulis tommoset korkeat, mutta pohja pinta-alaltaan suht pienet. Eli tuo 10 tuuman elementti ei tule toteutumaan. Juuri jotkut 2x 7 tuumaset + diskantti on varmaan hyvät. ja kyllä aattelin vähän enemmän noihin panostaa, esim joku 300€/kaiutin. Vahvariks ajattelin tommosta (ei sisälly budjettiin): http://www.ljudia.fi/hifi-kotiteatt...invahvistimet-c16428/pioneer-vsx-521-p623605/. Ja sit tulee vielä subbarille oma vahvari erikseen. Äänet otan digitaalisesti koneesta. 5.1 järjestelmää tekemässä. Sitte toi keskikaiutin, kannattaisko ottaa jotkut keskiääniä toistavat aika pienet (5"?) jottei olisi tiellä. Takakiuttimet löytyy jo. Ja vaikka vain tuon 600€ aion laittaa nii luulen että paranee äänenlaatu jonkun verran verrattuna logitechin 2.1 järjestelmään. Jakosuotimet ajattelin ostaa valmiina. ja tässä kaikessa auttaa isovelveni joka on ollu kaikkien äänilaitteiden kanssa tekemisessä jo kauan. Ja kotelon ain eet eivät sisälly budjettiin.
     
  4. mikko-s

    mikko-s Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sun tapauksessa varmaan paras lähtä liikkeelle, juuri joista rakennussarjoista, ellei ole halua ja taitoa ole oikeasti perehtyä syvällisesti kaiuttimien suunnitteluun. Noista sarjoista on helppo tehdä olemassa olevien ohjeiden mukaa ja niistä ei kannata(/saa) poiketa. Menee vain pilalle, jos rupeaa omia suunnitelmia tekemään, vaihteleen elementtejä, muutteleen koteloita ja ei tiedä mitä tekee.

    Esim. tuo esittämäsi Aw-30 vois olla aika hyvä vaihtoehto ja keskikaiuttimeksi sille sopisi Aw-10 http://hifitalo.fi/verkkokauppa/tuotetiedot.php?p=4
    Jos vain budjettiin sopii. Kotiteatterisysteemissä kaikkien kaiuttimien pitäis olla samanlaiset, tai ainakin samaa sarjaa taikka äänellisesti hyvin lähellä toisiaan. Jos ei tee etukaiuttimien kanssa yhteensopivaa keskikaiutinta niin se on sama jättää pois, se on periaatteessa systeemin täkein kaiutin, kaikki puhe kuuluu sieltä. Takakaiuttimet ei ehkä ole niin tärkeä, kokeilemalla selviää miten ne jo tekemäsi takakaiuttimet sitten toimii muiden kanssa yhteen. Osaat varmaan sitten itse arvioida, että käyttääkkö niitä systeemissä ollenkaan. Itse olen sitä mieltä, että mukavampi kuunnella hyvää yhteensopivaa 2.0 tai 3.0 settiä kuin, jotta siihen sotkittaisi vielä huonot "epäyhteensopivat", aivan erikuuloiset takakaiuttimet.

    Subiksi sitten vaikka Peerlesin (X)XLS 10 tai 12 ja vahvariksi joku Hypexin vahvari. Olis laadukas yhdistelmä ja löytyy noita rakennussarjojakin http://hifitalo.fi/verkkokauppa/tuotetiedot.php?p=28

    Vaihtoehtoja on toki paljon muitakin. Esim. jos kaipaa järeää elokuvasubia mutta äänenlaadulla ei niin väliä, 15" elementti suuressa refleksikotelossa ja vahvariksi PA-pääte vois olla aika tehokas yhdistelmä. Joku varmaan osaa täällä kertoa niistä enemmän.
     
  5. Sakkez

    Sakkez Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2012
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, sori kun en ole vastannut pariin päivään. Tässä mietittyäni päädyin sellaiseen että tilaan 2x tuommoisia http://hifitalo.fi/verkkokauppa/tuotetiedot.php?p=20, mutta käytän materiaalina kovaa mänty? puuta, koska tykkään siitä enemmän. Vaikuttakohan tuo äänenlaatuun? Keksikaiutin ei nyt mahdu budjettiin.

    Sitten tosta vahvistimesta, onko tuo pioneeri hyvä minkä aikaisemmin linkkasin? http://www.ljudia.fi/hifi-kotiteatt...invahvistimet-c16428/pioneer-vsx-521-p623605/. LUulisin että 130W/kanava riittää. Bassolle tulee sitten eri vahvistin.

    Luulisin että noilla Aw-30 kiuttimilla tulee melkoinen parannus logitechin halpis settiiin verrattuna. Kiitos kaikista vastauksista tähän asti! Olisi kiva jos joku valaisisi vielä noita paria asiaa joita kysyin.
     
  6. s-ped

    s-ped Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.06.2008
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aw-30 on hyvä vaihtoehto DIY hifi harrastuksen aloittamiseen.

    Materiaalina kannattaa käyttää suositeltua MDF-levyä tai vaneria. Tämä paristakin syystä: 15mm mäntyliimalevy on aika heppoista tavaraa. Paksummasta ei kannata tehdä, koska sitten joutuisit muuttamaan kaiuttimen mitoitusta, jotta etulevyn leveys ja kammioiden tilavuus säilyisi samana. Mäntylevystä kasattaessa kannen ja seinämien liitoksessa tulee väkisinkin kaksi saumaa joissa levyn syysuunnat ovat ristissä. Toiseen suuntaan levy elää n.0,5% ja toiseen jopa 12%, josta saattaa seurata sauman pettäminen.

    Aw-30 impedanssikäyrää ei tuolla tiedoissa näkynyt, mutta 4 ohmiseksi speksattu kaiutin saattanee käydä lähellä kolmea ohmia ja sen tuo Pioneer vielä kestää. Halvemman pään Yamahat luultavimmin notkahtaisivat. Pioneer antanee rapiat 200W tuonne karvan alle 4.ään ohmiin.

    Aivan varmasti saat parannusta Logiteciin nähden. Muista räpsiä kuvia ja postata tänne kun saat projektin käyntiin.
     
  7. Sakkez

    Sakkez Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2012
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kukaa viittis selventää että tuleeko tossa rakennussarjassa puu mukana? ei?
     
  8. Regu

    Regu Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2007
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tule puuta mukana.
     
  9. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    22mm lattialastulevy paras valinta tuon tekemiseen ja siihen viilutus päälle.Tuon ohkasemmasta aineesta en kajareita kyhäisi
     
  10. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kannattaa huomata, että silloin pitäisi laskea uudet levykoot. Etulevyn pysyessä samanlevyisenä, sisäleveys kapenee, jolloin kaiutinta pitäisi tehdä syvemmäksi, pitäen kotelon kammioiden tilavuudet samoina. Siinä voi joillekin olla liikaa haastetta laskea kotelo uusiksi.

    Mutta tuossa kotelossa on 6 levyä sisällä johtuen AW:n kotelorakenteesta. Ne samalla jäykistää koteloa, joten ihan tukeva se kotelo on ohjeenmukaisilla 15mm kylkilevyilläkin tehtynä. Etulevy onkin 25-millistä ohjeessa.
     
  11. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    ei pitäisi olla haaste syventää koteloa.....varmaankin tukeva mutta helppo tehdä vahvemmasta hyvästä materiaalista(22mm lattialastulevy tiukkaa kamaa)mieluimmin käytän kuin mdf:ää.
    Ei sitä muutaman prossan eroa äänessä kuule ihmiskorva vaikka vähän menisi mitoitus pieleen!
     
  12. s-ped

    s-ped Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.06.2008
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo mööpelit on ihan täällä kotomaassa suunniteltu ja niitä on noiden ohjeiden mukaan rakennettu onnistuneesti. Ei ole mitään todellista syytä lähteä hevostelemaan noiden materiaalipaksuuksien kanssa. Mdf on hyvää värkkiä kaiuttimen tekoon. Ei niitä huvikseen siitä tehdä/suositella tehtäväksi.
     
  13. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä teen taasen omat kajarini aina vanerista, hyvää, tukevaa, asiallista matskua, eikä tartte pintakäsittelyn kanssa niin hirveesti äläskätä.
     
  14. Sakkez

    Sakkez Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2012
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
  15. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos ja kun uuden elementin T/S-parametrit eivät ole samat kuin vanhassa, suunnittelet varmaankin myös uuden jakosuotimen? Varmaankin myös simuloit elementtejä ko. kotelotilavuudella jollain softalla, nähdäksesi onko suuriakin eroja vasteissa?

    Jos et, niin sitten homma menee arpomiseksi. Ja lopputulos ei tietenkään ole AW-25i, vaan joku sinun oma versiosi. Jossa tod.näk. on jotain häikkää ainakin hifistin korvaan. Tuolla menetelmällä, eli arpomalla paremman äänen saavuttaminen on erittäin epätodennäköistä, elementtien merkistä ja mallista riippumatta.
     
  16. Sakkez

    Sakkez Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2012
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites jos teen uudet suljetut kotelot nii hi noi genelecin elemntit ja joku hyvä diskantti ja ostan valmiin jakosuotimen(onko niistä mihinkään?)?
     
  17. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
  18. Mojo

    Mojo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2004
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro

    T/S parametreillä ei ole mitään tekemistä jakosuotimen suunnittelun kanssa. Siihen tarvitaan ainoastaan vaste (taajuus ja vaihe) -ja impedanssimittaukset. T/S parametreja hyödynnetään kotelosuunnittelussa.

    Mojo
     
  19. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    En silti ymmärrä miksi hyviin rakennussarjoihin pitäisi alkaa sotkemaan jotain niihin tarkoittamattomia elementtejä. Kyllähän se niin on, että joku tehdään tismalleen rakennussarjan mukainen kaiutin tai ostetaan kaupasta valmiit kaiuttimet.
     
  20. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jakarisuunnitteluun tarvitaan myös tietoa suuntakuvioista, etulevyn mitoista, elementtien paikoista. Ite kun suunnittelin ekat omat kajarit, ja vaikka lähtökohta oli about helpoin mahdollinen (2-tie koksi), niin silti tappelin jakarin kanssa melkeen vuoden. Ja ilman mittalaitteita siitä ei olis tullu sitten mitään.