Kotirauha (2011) (Aleksi Mäkelä / Samuli Edelmann, Katariina Kaitue, Santeri Kinnunen, Kerli Kyllönen, Kristo Salminen, Aake Kalliala)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 10.10.2011.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Kotirauha on elokuva Sami Luodosta (Samuli Edelmann), nelikymppisestä perheen isästä, jolla on salainen unelma. Hän haluaa menestyä isänsä lailla ja rakentaa itselleen, vaimolleen Sarille (Katariina Kaitue) ja heidän teini-ikäiselle tyttärelleen Annikalle (Kerli Kyllönen) hulppean talon. Unelmaan päästäkseen nuorempana jo kerran konkurssin tehnyt Sami perustaa yrityksen, jonka liikeideana on rakentaa ja myydä pientaloja. Talousnäkymät ovat loistavat, eikä mikään voi mennä pieleen. Vai voiko?

    Ennen kuin Sami huomaakaan, tilanne on ryöstäytynyt täysin käsistä ja hän on itse keskellä panttivankidraamaa.

    Kotirauha on yhden miehen syöksykierre, trillerimäinen draamaelokuva, joka porautuu ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin syvyyksiin kasvaviin ihmiskohtaloihin: Mikä on rakkauden ja menestyksen mitta? Saako ihminen epäonnistua ja yrittää uudestaan?

    Elokuva perustuu Marko Leinon syksyllä 2010 julkaistuun samannimiseen romaaniin.

    [​IMG] Katso kuvagalleria

    Ensi-ilta Suomessa 21.10.2011
     
  2. Vole

    Vole Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.03.2010
    Viestejä:
    1 927
    Saadut tykkäykset:
    81
    Missäköhän kohtaa on Edelmanin pakollinen alastonkohtaus?
     
  3. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja miksi julisteessa ei ole tribaalia :p
     
  4. dixi

    dixi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    713
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kyllä tämä mielestäni oli Mäkelän paras ja muutenkin aikas mainio leffa. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että jos tämä olisi ollut Louhimiehen ohjaama, niin kohtalaisen synkkä käsikirjoitus olisi lähtenyt varmaan helposti lapasesta ja muuttunut tahattoman koomiseksi, nyt Mäkelän ohjauksessa tyylilajiksi oli onneksi valikoitunut aika musta komedia. Varsinkin lopun
    deus ex machina, kun äiti kuolee ja jättää ison perinnön jolla nostaa firma taas pystyyn ja saada perhe-elämä kuosiin oli juuri sopivaa vittuilua :) Eli loppujen lopuksi kaiken tuhoamisen ja perseilyn jälkeen Edelmannin hahmo vielä saa eräänlaisen vapautuksen teoistaan tekemättä itse mitään sen eteen.

    Vaikka Edelmannia, Kinnusta ja Kallialaa ei voi nyt sanoa kovin harvoin esiintyviksi näyttelijöiksi (Mäkelän elokuvissahan kaksi ekaa tuntuvat olevan melkein aina kuitenkin), niin silti mukava nähdä pääosissa välillä nämäkin, eikä esim. ainaista Franzenia. Yleisesti näyttelijäsuoritukset olivat erittäin hyviä, vaikka mukana olikin pari vähän liian karikatyyriä tulkintaa esim. Ketoselta ja Hirviniemeltä.

    Leffa kulki hyvin ja tiukassa rytmissä ja mauttomammat tyyliratkaisut jäivät onneksi vähiin. Soundtrackiltakaan ei löytynyt Ville Pusaa tai vastaavaa :D

    Kaiken kaikkiaan oikein hyvä maku jäi ja hienoa, että kehitystä on selkeästi havaittavissa siinä missä esim. aiemmin mainittu Louhimies (jota joskus pidin lupaavimpana uutena suomalaisena ohjaajana) on tuntunut viime vuosina lähinnä taantuvan.
     
  5. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vähän yllätyin, kun tämä on saanut arvosteluissa aika lailla 2-3 tähteä, sillä tämähän oli loistava elokuva, jopa hieman parempi, mitä odotin. 4+ tähtee lähtee. Erinomaiset näyttelijäsuoritukset kautta linjan, Edelmann oli totutun loistava, ja Kinnunenkin oli yllättäen melko loistava+mm. Kristo Salmiselta hienoa työtä ja oli Tommi Korpelakin pienessä roolissaan erinomainen. Lisäksi lefassa oli hienoa musiikkia, ja ei kai leffa voi olla huono, jos siinä soi Albinonin Adagio. Leffa oli monin paikoin koskettava, mutta pientä huumoriakin oli siellä täällä. Kyllä tämä on varmaan Mäkelän toiseksi paras leffa Häjyt -leffan jälkeen (joka on 5 tähden lefa). Oli vähän yllättävää, ettei Mäkelän vakiokaiffarit Jasper Pääkkönen, Juha Veijonen ja Kari Hietalahti näytelleet leffassa sekuntiakaan.

    Loppuratkaisu oli tavallaan hyvä,
    mutta liian ennalta-arvattava, sillä arvasihan sen jo trailerista ja alusta lähtien, että Edelmannin hahmo väistää viime hetkellä rekkaa, ja vähän tuntui, kuin väenväkisin piti tehdä onnellinen loppu. Toisaalta, kyllähän leffassa synkistelyä jo aika lailla oli muutenkin. Ja eihän se loppu ollut täysin onnellinen, kun Edelmannin hahmon äiti kuoli.
     
    Viimeksi muokattu: 21.10.2011
  6. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Haiskahtaa vähän siltä, että pienet kriitikkopiirit eivät voi antaa Mäkelä+Edelmann -elokuvalle hyvää arvosanaa ja pysyä kollegojen silmissä uskottavina kriitikoina, mielessään jyskyttää vain Esa ja Vesa.
     
  7. dixi

    dixi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    713
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olen samaa mieltä, että leffa oli oikein hyvä, mutta tuntuu, että meillä on aika erilainen tulkinta leffasta. Siis kyllä minustakin mukana oli pari aidosti koskettavaa hetkeä, mutta kyllä minä itse koin elokuvan huomattavasti enemmän mustana komediana kuin draamana. Ja tuon lopun
    äidin kuoleman siis viimeisenä isompana komediallisena niittinä ns. oikean koskettavuuden sijaan.

    Tarkoitan siis, että leffa osasi olla kyllä painostava ja vakavakin, mutta mielestäni kaikki tehtiin silti enemmän tai vähemmän ns. vittumaisella virneellä.
     
  8. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hmm.. kriitikotkin voi olla oikeassa. Mäkelältä 3 tähden leffahan olisi aika hyvä saavutus. Tekisivät rehellisiä puskafarsseja, eikä aina sitä "kotimaista laatua". :rolleyes:

    Ongelma noiden pienten kriitikkopiirien kohdalla on enemmänkin se, ettei ilmeisesti uskalleta antaa tarpeeksi huonoja arvosanoja kun saattaa saada "kadulla turpaan". Tai sitten on vaan pakko antaa jollekin aina ne 4+ tähteä kun loppuu palikat 1-3 laatikosta muuten.
     
  9. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Suomalainen musta komedia: tekijät pitää keskinäistä hauskaa kuvausrahoilla ja katsojan mieli mustenee. Draamaa on tämän toistuminen joka vuosi.
     
  10. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, vähän samaa mietin. Smackthejack -sivuston Jukka L. Savolainen on siitä hyvä arvostelija, että hän osaa antaa usein hyvin arvoa suomalaisille leffoille, esim. tälle Kotirauhalle antoi 5 tähteä, hän ei arvostele sen mukaan, miten Pertti Peruskriitikon kuuluisi arvostella esim. just Mäkelän leffa säilyttääkseen kriitikon uskottavuutensa. Jos tämä Kotirauha -leffa olisi tehty jossain muussa pohjoismaassa, niin varmaan olisi herunut kriitikoiltakin enemmän tähtiä, vaikka elokuva olisi ollut muuten täysin sama, muttei suomalainen.

    dixi: OK. Omasta mielestäni taas komedia oli visusti sivuosassa, mutta ymmärrän kantasi
    ja tuo oli hyvä huomio sinulta tuo lopun äidin kuolemaan liittynyt komediallinen puoli, itse en sitä tullut ajatelleekseni. Korpelan hahmon traagisuus (aiemmin tapahtunut vaimon kuolema+rahahuolet+lastensa huostaanotto+Korpelan hahmon kuolema)+Korpelan hahmon ja Edelmannin hahmon välinen keskustelu+Korpelan hahmon orvoiksi jääneet lapset olivat leffan koskettavinta antia.
     
    Viimeksi muokattu: 21.10.2011
  11. big j

    big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.02.2002
    Viestejä:
    3 420
    Saadut tykkäykset:
    137
    Joopa joo, mutta kuinkas paljon tuolla Katariina Kaitueella on vaatteita päällä rainassa? Tässä ehkäpä se ratkaisevin kysymys omalta mielenkiinnoltani kysyttäessä. :naminami:
     
  12. VisitorQ

    VisitorQ Guest Guest

    Liittynyt:
    14.06.2005
    Viestejä:
    178
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olipas heikko leffa, sellasta TV-tasoa. Yleensä luotettava Samuli Edelmanki tuntui olevan poissaolevan oloinen. Mäkelä tekee joitakin hyviä kohtauksia, mutta kokonaisista elokuvista tulee aina sellaisia mennään kohtauksesta seuraavaan ja seuraavaan tyyppisiä ei kokonaisia elokuvia. Esim. pöytäkohtaus äidin luona oli hyvä.

    Kun kuulin Samulin esittävän pääosaa niin mielessäni mietin kirjan lukeena, että tulee varmaan loistavia kohtauksia leffaan. Näin ei kuitenkaan käynnyt vaan pikemminkin suurin osa kohtauksista oli saatu jostain syystä pilalle. Näyttelijöiden läsnäolon tunne puuttui.

    Vaikka aihe on realistinen ja tätä päivää niin tuntui, että elokuva ei missään vaiheessa tuntunut realistiselta toisin kuin kirja. Epäilen kyllä, että Louhimies olisi saannut tästä realistisemman, kun kerran se tässä tarkoitus on ilmeisesti ollutkin. Ainakin Mäkelä on jossakin haastattelussa sanonnut haluavansa tehdä realistista draamaa tässä projektissa.

    Mäkelän ohjaus on kankeaa ja konservatiivistä, vaikka kovin yrittää kameralla kikkailla. Kameran heiluminen Mäkelän tuotannoissa ei tuo katsojaa lähemmäksi vaan vie kauemmaksi. Tyylitajun puute on isoa puute elokuvan tekemisessä. Hidastukset, muusikin käyttö, kamerakulmat eivät toimi.

    Ja se kaikista tärkein asia eli näyttelijöiden ohjaaminen on ollut aina Mäkelän heikoin kohta. Niin se on nytkin. Näyttelijöistä ei saada kaikkea irti. Samulia puolivaloilla työtä tehdessä vielä katsoo. Kristo Salmista ei, jota en voinnut parissa, olevinaan hauskassa kohdassa edes katsoa ilman myötähäpeää. Santeri Kinnunen onnistui mielestäni parhaiten.

    Ja miksi pitää sillä paloletkulla roiskuttaa sitä "vesisadetta" sinistä taivasta vasten.

    Rööperi oli parempi, vaikka ei sekään mikään mestariteos ole.

    :):)
     
  13. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 993
    Saadut tykkäykset:
    265
    Olipas laimea elokuva. Jotenkin Samuli viiksineen ei synkannut sen vaimoa näytelleen kanssa. Muutenkin elokuva aiheutti sekalaisia tunteita. Välillä katsojaa yritetään naurattaa ja välillä ollaan niin vakavia ja pistetaan suomalaista perkelettä peliin. Kaiken kruunaa paska lopetus. Kenelle? Tämä on elokuva ilmaislipun omaaville.
     
  14. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Synkkädraamaosuutta tässä kyllä oli, mutta jotenkin alkaa kyllästyttää tämä suomalaisten kuvaaminen epäonnistujina. Eikö tuollainen stereotypia olisi saanut jäädä Kekkosen aikaan tai viimeistään 90-luvulle? Olihan nuo hyvin toteutettu, mutta tätä on jo nähty liikaa. Lisäksi Mäkelän leffoissa draamaosuus on helposti hieman laahaavaa eikä yhtä jäntevää kuin Louhimiehellä.

    Sen sijaan toiminnallisemmat ja iloisemmat osat olivat mukavaa katsottavaa. Toivoisin, että Mäkelä tekisi vielä iloisen komediallisen reippaan toimintaleffan tyyliin Romanovin Kivet. Nykykokemuksella hän osaisi tehdä sen niin paljon paremmin ja loisella pohjavireellä. Sen osoittavat tämän leffan värikuulasota- ja autoilukohtaukset.
     
  15. rainer

    rainer Guest Guest

    Liittynyt:
    03.06.2012
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todella surkea ohjaus, todella surkea tarina. Vei suomalaista elokuvaa 30 vuotta taaksepäin.

    Muutama tämmöinen tekele lisää, niin katsojat alkavat taas karttamaan suomalaisia elokuvia. Ja aivan ansaitusti. Tämä vastuuhenkilöt tekisivät palveluksen siirtymällä muihin töihin.

    Näyttelijät ok.

    0/5 tähteä.
     
  16. pasala

    pasala Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2005
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ehkä tilanne paranee taas kun Elävien kirjoihin valmistuu.
     
  17. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Tarina oli kovin synkkä, mutta lopussa onneksi kaikki päättyi kuitenkin ihan hyvin. Melkein kaikille siis kävi hyvin. Näytteiljät tekivät työnsä hyvin. Samulin viikset olivat mustaa huumoria. Kaitue piti vaatteet päällänsä, mikä ei ollut kiva juttu. Tosin ihan perustellusti alastonkohtauksia hänelle olisi ollut vaikea ujuttaa. Tämä oli ihan hyvin kerrottu tarina, joka painuu unoholaan nopeammin kuin voisi kuvitellakaan. Ja se letkulla tehty vesisade... eikö niitä vois unohtaa jatkossa. 2½/5.