Siirtyminen LCD:stä plasmaan (ST50), kannattaako ja mitä voin odottaa?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana varzock, 20.06.2012.

  1. Quinda

    Quinda Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2005
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen siis saanut todella äänekkään yksilön. Voi tätä nykytekniikkaa.... tai sitten olen vain turhan tarkka :)
    Lähinnä se ärsyttää hiljaisissa kohdissa kun pitäs olla hiljaista, niin taustalta kuulukin surinaa :weep:
     
  2. mamipa

    mamipa Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    869
    Saadut tykkäykset:
    54
    Joku täällä ehdottikin tv:n mukana tulleiden ferriittirenkaisen käyttämisestä ja vaikka ne vissiin on tarkoitettu ethernet -kaapeleille, laitoin ne isommat renkaat verkko(virta)johdon molempiin päihin ja vaikkei tuo sirinä niin häiritsevää ollutkaan, niin tuntuu, että sitä olisi nyt vielä vähemmän
     
  3. Bumer

    Bumer Goodfella Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    1 689
    Saadut tykkäykset:
    4
    Juu, ne on nimenomaan sille virtajohdolle, omassa Samsungissa on jopa ohjeissa miten jossakin mallissa pitää olla tarkat mitat päistä mihin ne tulee.

    Itelläkin väheni hieman, mutta onhan se silti aika häiritsevää ja ihme että Samsung syöttää sellaisia malleja myyntiin.
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2012
  4. TimoJ

    TimoJ Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2001
    Viestejä:
    1 266
    Saadut tykkäykset:
    15
    Minua kyllä hämmentää mihin perustuu noiden ferriittirenkaiden vaikutus tässä asiassa. Onko tuo toosa tosiaan niin huonosti suunniteltu, että se ottaa (laitteen itsetekemiä) häiriöitä omasta verkkojohdosta? Vai onko teillä joku muu häiriölähde jonka rf-signaalia pitää vaimentaa? Ja jos ottaa, niin mikä osa niitä ottaa ja muuttaa ne sirinäksi? Ymmärtäisin jos tuo häiriö kuuluisi TV:n kaiuttimista, mutta mielikuvitukseni ei enää riitä ymmärtämään miten paneelin sirinä voi noilla ferriiteillä muuttua.
     
  5. Sherukka

    Sherukka Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    1 063
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minusta tuo ei ole plasmojen erityispiirre tuo sirinä, Samsung nyt vaan aina kopioi liian tarkasti (ei valitettavasti vitsi). Jos sirisee niin yksi komponentti on halki telkkarin sisällä (tästä löytyy googlella juttua) ja se resonoi ikävästi. Oma 50" VT30 ei sirise ellei korvaa aseta ihan telkkarin viereen. Huom! Minulla telkkari noin 30 cm seinästä.
    http://www.avsforum.com/t/1327177/found-fix-for-buzz-on-panasonic-plasma-2010
    Linkin takaa löytyy myös Panasonicin ohje asiaan.
    Korjaus? http://www.youtube.com/watch?v=bsicYOXVqDA
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2012
  6. varzock

    varzock Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2005
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ne ferriittirenkaat on tarkoitettu verkkojohdon (RJ-45) ympärille estämään häiriöitä. Näin ainakin minulla manuaali asian suoraan ilmaisee. Mistään en ole lukenut että ne vaimentaisivat plasman sirinää.
     
  7. Lattakaapeli

    Lattakaapeli Guest Guest

    Liittynyt:
    19.04.2009
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Melko erikoista että useammastakin pakasta vedetystä plasmasta löytyisi halkinainen komponentti tai löysiä ruuveja jotka sirinän aiheuttaisi. Olisihan se tietysti hienoa jos ongelma olisi noin vähäpätöinen ja korjattavissa helposti huollon toimesta. Kukaan ei ilmeisesti ole kuitenkaan huollattanut tai korjannut itse sirisevää yksilöä?

    Ennen kuin palautin oman st50:n kauppaan, kysyin meilitse huollosta onko sirinä normaalia kun kuuluu 5 metrin päähän selvästi. Huolto vastasi ettei pysty antamaan vastausta kuulematta televisiota paikan päällä. Ymmärrettävää sinänsä, mutta vastauksesta on pääteltävissä, että 5 metrin päähän kuuluva sirinä olisi normaalia tai vähintäänkin toleranssien sisällä. Katsoin tässä vaiheessa parhaaksi pestä käteni ja palauttaa tv:n kun sen vielä pystyi.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Tuon linkkisi mukaan alle 0,4% telkkareista voisi sisältää tuon haljenneen muuntajan vian. Samsungeissa mitä olen nähnyt foorumikommentteja niin täysin hihasta vedettynä ja perstuntumalta 1/5 tsäänssi ja panoissakin varmaan 1/10 pitää korvin kuultavaa ääntä. Ehkä tuo 0,4% on sitten se "korviin sattuva" todellinen mekkala, jota esim se meidän neukkarin paneeli päästelee. Kuitenkin; sirinää lähtee varmasti ainakin joistain täysin ehjistäkin ruuduista, eikä vain haljenneista.
     
  9. Dune

    Dune Guest Guest

    Liittynyt:
    21.08.2010
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oma 50gt50 (palautettu) kävi huollossa ja olivat kuunnelleet sitä ja totesivat että "normaali käyntiääni" tuskin ovat avanneet vaan kuunnelleet "joo surisee". Toivottavasti panasonic heräisi huoltoyhtiönsä tylyttämiseen ja kädettömyyteen.. en ole mitää hyvää kuullut huoltoyhtiöstä :(
     
  10. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Mitä tätä foorumia on lueskellut, niin alkuun näitä sirinöitä korjattiin enemmän eli uudelleen lakattiin keloja yms. mutta uskoisin että maahantuoja on antanut huolloille ohjeet sirinästä ja niitä ei enää korjata niin helposti vaan todetaan vaan tylysti että on normaali ominaisuus. Vasta jos sirinä on todella voimakasta niin tehdään jotain.

    Pariinkin kertaan täällä on tullut esiin että monesti sirinä kuuluu pääasiassa taakse ja kova pinta (seinä tai ikkuna) TV:n takana heijastaa sirinöitä katsojalle, siis kannattaa kokeilla seinäryijyä, verhoja tms. joka ei heijasta niin voimakkaasti tuota ääntä.
    Itsellä on ikkuna TV:n takana ja laitoin tavalliset verhot sälekaihtimien lisäksi juurikin tämän takia, sirinä vaimeni niin paljon että en itseasiassa ole kiinnittänyt siihen enää huomiota sen jälkeen.
    Tämä voi osaltaan selittää myös sen miksi joidenkin mielestä sirinä on voimakkaampaa kuin toisten mielestä, tosin yksilöeroja on ja kun komponettien laadussa nuorallatanssitaan niin minkäs teet.
     
  11. TimoJ

    TimoJ Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2001
    Viestejä:
    1 266
    Saadut tykkäykset:
    15
    Samsung sirisi selvästi eniten eteenpäin, katselupaikalle. Paneelin edestä, läheltä kuunneltuna, ääni kuului heikompana koska silloin suuntausvaikutuksen ääntä vahvistava efekti jäi pois. Takaa kuului jotain heikkoa virtalähteen kelojen hurinaa, mutta eteenpäin kuuluva sirinä oli täysin erilaista/eri taajuista. Olen edelleenkin vakuuttunut, että kyseessä on plasman ominaisuus. Voimakkuuteen sitten vaikuttaa se, millainen paneelin etuosa (ja ehkä myös takaosa) on. Siis onko siinä vain ohut muovi, kuten Samsungissa, vai paksu lasi. Myöskin muoveissa on eroja, niilläkin voidaan ääntä vaimentaa.

    Tuon lisäksi on sitten virtalähteen yms. kelojen sirinää, joka voi joissain malleissa/yksilöissä olla voimakasta ja ääneen voi vaikuttaa kotelon vääntäminen/liikuttaminen. Tätä tosin voi esiintyä myös LCD-malleissa, esim. minun tietokoneen monitorissa, kunnes purin sen palasiksi ja lakkasin paneelin virtalähteen kelat... Samsungin tapauksessa olisin kyllä paljon ennemmin kuunnellut sitä heikkoa hurinaa mikä takana kuului, kuin sitä ärsyttävää sirinää mikä katselupaikalle kuului. Eikä tuossa tosiaan ollut kyse seinäheijastumisesta.
     
  12. Kassu62

    Kassu62 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.01.2008
    Viestejä:
    147
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joskus silloin kauan sitten televisiot sirisivät myös kaiuttimien kautta. Kuvaputken poikkeutusjännitteen aiheuttama kenttä kykenee liikuttamaan kaiuttimen kartiota. Kaiuttimen ei tarvinnut edes olla kytkettynä vahvistimeen. Se sirisi siitä huolimatta. Voisiko plasman tiukkaan pakatun kuoren sisällä olevat lukuisat kaiuttimet toimia samalla tavalla? Poikkeutusjännitettä ei enää ole, mutta kyllä kuvan piirtoon liittyy edelleen jaksottaisia signaaleja. LCD-tekniikassa käytetään selvästi matalampia ohjausjännitteitä joten sähkömagneettiset häiriökentätkin ovat siten olemattomia.
     
  13. Collusion

    Collusion Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 821
    Saadut tykkäykset:
    10
    Ei. Sirinän syy on aivan muualla kuin kaiuttimissa.
     
  14. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Erityisesti plasmojen kanssa on yleensä niin, että mitä enemmän virtaa tarvitaan, sitä kovempi pörinä. Eli mitä kirkkaampi ja valkoisempi kuva, sitä enemmän tv myös pörisee. Tummassa kohtauksessa saattaa kuitenkin olla hyvinkin hiljaista. Eli virransäästötila yleensä pienentää pörinää.
    Aiempi töllöni oli Panasonic PX70, kokoa 37". Eli suhteellisen pieni HD Ready -plasma. Uutena se oli lähes äänetön. Eli hiljaisempi kuin Sony D3000 (perinteinen LCD-televisio) tai aiempi pienehkö CRT-televisioni, jonka erittäin korkeataajuinen sirinä pikkuisen häiritsi. Eikä pansu ajan myötäkään erityisen äänekkääksi muuttunut, mutta hieman se plasmapörinä kyllä alkoi erottumaan. Eli kirkkaissa kohdissa erotti selkeän kasvun surinassa, mikäli ääni oli tarpeeksi pienellä.
    Valitettavasti kaikki plasmat eivät ole yhtä hiljaisia. Lisäksi taustahälyn määrä, oma kuuloaisti ja henkilökohtainen pörinänsietokyky vaikeuttavat vertailua. Eli yhtä surina ei juurikaan haittaa, kun toinen palauttaisi saman tv:n viallisena.

    Toki on aina mahdollista, että "perinteisen plasmapörinän" lisäksi jostain aivan muusta johtuvaa sirinää, kohinaa tai surinaa. Jollaista saattaa aivan yhtä hyvin esiintyä myös LCD-televisioissa. Lisäksi joidenkin LCD-televisioiden ominaisuus on, että ne kenties ovat (käytännössä) äänettömiä, paitsi kun laittaa taustavalon kirkkauden tiettyä rajaa pienemmäksi. Nykyisessä LCD-töllössäni ko. säätö ei tosin vaikuta ääneen yhtään mitenkään.
    Aiemmassa plasmassani ei muuten ollut tuulettimia, mutta nykyisessä LCD:ssä, jonka ostin 2½ v sitten (Sony X4500), on niitä kaksin kappalein. Samalla mustan taso parani rutkasti ja kuva on muutenkin useimmissa asioissa parempi. Tosin tv on myös paljon aiempaa paksumpi. Eli meni siis hieman toisin, kuin yleinen nettitietous antoi ymmärtää (plasma vs. LCD).


    Uusimmissa LCD:issä ei tosin taida enää olla ainoatakaan tuulettimilla varustettua mallia? Vaikka tuuletin olisi uutena riittävän hiljainen (äänettömiä ei ole vielä keksitty...), niin vuosien varrella se saattaa ruveta ikävästi vikisemään tai säksättämään, kun laakerit ovat menossa sököksi. Joissain pansun plasmoissa oli ainakin aikaisemmin jopa 5 kpl tuulettimia, kun plasmojen tehonkulutukset olivat nykyistä suurempia.
    Tällä hetkellä on täysin auki, että onko seuraava töllöni LCD vaiko plasma, sillä molemmissa on yllin kyllin hyviä ja huonoja puolia, sekä enemmän kuin riittävästi "ominaisuuksia". Ja OLED ei vieläkään ole ajankohtainen. Uudessa kännykässäni on kyllä miellyttävä näyttö (Super AMOLED Plus). Ensimmäinen koskaan näkemäni näyttö, jonka mustan taso on sitä mitä pitääkin. Tuollainen olisi kiva koekatsoa esim. 60" kokoisena. Mutta eipä taida olla moisia tulossa, ainakaan juuri tuolla tekniikalla.

    Jos Sonyni tänään paukahtaisi, niin varmaankin ensimmäiseksi ainakin harkitsisin pansun ST50 plasmaa. Tarjoushinnalla myös GT50:aa ja VT50:aa. Nykyplasmojen kuvan kohina on aiempaa vähäisempää (mutta täysin kohinatonta kuvaa ei mikään malli taida antaa). Uusien pansujen ANSI-musta parempi, kuin yhdessäkään LCD:ssä. Joskaan ei edelleenkään Pioneerin viimeisiksi jääneiden Kurojen tasoa. Lievä värinä/vilkkuminen sen sijaan taitaa edelleen tulla kaikilla plasmoilla kaupan päälle, joskaan kaikki eivät sitä taida edes nähdä. LCD:issä taas ei ole tainnut mitään merkittävää kehitystä tapahtua pariin vuoteen, siis kuvanlaadun suhteen...



    HDTVTest:n näkemys Sony KDL-55HX853:n testin yhteydessä:

    "...overall best LCD-based HDTV we’ve seen lately – much of the LED LCD competition has more severe kinks."

    "Our favourite similarly-priced display is still the Panasonic ST50 plasma series, which delivers exceptional value for money and picture quality, with truly inky blacks and outstandingly accurate colour. However, some people don’t like the light flicker that it features, preferring the more stable image of the LCD, and some people will also prefer an LCD-based TV for use in very bright rooms."




    Täysi palautusoikeus - jota valtaosa kaupoista ei edelleenkään tarjoa - on hyvä etu. Sillä on mukava tietää, ettei tarvitse ryhtyä maahantuojan, myyjien ja huollon pompoteltavaksi. Tietäen, että on tuomittu häviämään, ellei vika ole poikkeuksellisen selkeä ja suuri, vaan ainoastaan "normaali ominaisuus" ja "valmistajan toleransseissa" (joita ei ole missään julkaistu...). Se ei tunnu ketään kiinnostavan, että joku asia on kuluttajan mielestä liiallista ja häiritsevää.
     
  15. failure

    failure Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eivät ferriitit todellakaan ole sirinän vaimentimia, vaan ovat TV:n elektroniikan kaapeleiden kautta ulostulevan häiriösäteilyn vaimentamiseksi. Tällöin puhutaan EMC/EMI:stä

    EMC eli Electro Magnetic Compatibility:ä ohjataan valtavalla joukolla erilaisia direktiivejä, mitkä laitteen pitää täyttää kelvatakseen Euroopan markkinoille.

    Tässä vähän kummastuttaakin, että näiden ferriittien paikallaan olo on jätetty täysin asiakkaan harkintaa, sillä mitenkään itse TV:n toimintaan niiden poissaolo ei vaikuta.
     
  16. AV-mies

    AV-mies Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2012
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun olen myymäläolosuhteissa käynyt katsomassa Plasmoja, en ole saanut säädettyä asetuksista kuvan vilkkumista huomaamattomammaksi (ST50, GT30). Onko tätä mahdollista vähentää jotain asetuksia muokkaamalla, vai onko tämä vain ominaisuus panasonicin plasmoissa? Samsungin D8005 plasmassa en vilkkumista nähnyt, vaikka oikein tosissani sitä yritin nähdä..
     
  17. Collusion

    Collusion Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 821
    Saadut tykkäykset:
    10
    Kyseessä on ominaisuus. Välkkyminen kyllä riippuu myös virkistystaajuudesta, mutta eroon siitä ei pääse mitenkään.
     
  18. varzock

    varzock Guest Guest

    Liittynyt:
    05.10.2005
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mietiskelen tässä vieläkin palauttaako Panasonic. Erotan välkkymisen joka kerta, erityisesti HTPC:llä työpöydällä se hyppää silmille ja lukemani perusteella tuo välkkyminen on pahempaa Panasonicin malleissa. Ymmärtäähän sen että täydellistä televisiota ei ole olemassakaan mutta tuntuu oudolta että pitäisi vaan alkaa sietää noita vikoja koska "ne ovat vain television ominaisuuksia".

    Harmittaa enemmän kuin paljon sillä kyllähän tuohon erinomaiseen kuvanlaatuun, kontrastiin ja väriavaruuteen alkoi jo tottua. Onko esim. Samsungin D8005:stä mihinkään? Hinnaltaanhan tuo on sitten jo kalliimpi, valitettavasti...
     
  19. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itselläni oli ensimmmäinen plasma tv joku Philipsin 42" malli jonka ostin vuonna 2004 vajaalla 3 tonnilla. 1,5 vuotta toimi hyvin, eikä sirinöitä kuulunut mutta sitten muutettiin uuteen asuntoon ja sirinät alkoivat. Tv kävi huollossa 3 kertaa viimeisen puolen vuoden aikana ja vikaa ei saatu korjattua. Sirinä oli sen verran voimakasta, että korjaajatkin sanoivat etteivät hekään sitä pystyisi sietämään kun asensivat tv:n takaisin olohuoneeseeni. Sanoivat vain, että heillä korjaamolla se ei sirissyt yhtään :eek: Virtalähdettä ainakin silloin vaihtelivat ja jotain muuta... Loppu tulos oli se, että tv oli pari viikkoa yli 2 vuotta vanha ja ostoliikkeestä soitettiin ja kerrottiin, että palauttavat rahat kokonaisuudessaan takaisin tai saisin ottaa tavarana sen verran.

    Hyvä mieli jäi kyllä tuosta miten hoitivat tilanteeni silloin. Katsoin käytännössä ilmaista ehjää tv:tä 1,5 vuotta. Jälkeenpäin kun olen miettinyt niin voiko sirinään vaikuttaa eri asunnot? Ainahan pistorasioissa on pieniä jännite eroja. Kokeilkaapas huvikseen kenellä sirisee ottaa jonkin toisen sulakkeen alta tv:lle virta jos vaikka sirinät häviäisivät.

    Nyt tällä hetkellä minulta hajosi 52" LCD ilmeisesti ukkosen takia. Korjausarvio on ~1900€. Tuskin vakuutus yhtiö tuota viitsi enää korjata joten uusi tv kiikarissa. Kysymys on plasma/lcd alle 2000€ hintaluokassa ja koko mahdollisimman suuri...
     
  20. Sherukka

    Sherukka Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    1 063
    Saadut tykkäykset:
    0
    Poistakaa mahdollinen jatkojohto yhtälöstä tai kokeilkaa toista.