Korkean olohuoneen av/kaiutinsijoittelun suunnitteluun apua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana alatalo, 10.06.2012.

  1. alatalo

    alatalo Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2011
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaipaisin hieman näkemyksiänne rakenteilla olevan kotini korkean, toiselta sivulta avoimen olohuoneen av-suunnitteluun / kaiutinsijoitteluun. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten tässäpä hieman pohjia ja omia pohdintojani (samat kuvat myös inlinenä alla):

    https://dl.dropbox.com/u/7716333/olohuone_av_20120610.png

    Tila on 5.5m korkea, 6,4m pitkä ja reilut 3m leveä. Molemmat päädyt ovat ummessa, mutta toinen laita on alhaalta (<2.6m) kokonaan auki ja ylhäältä (>2.6m) puolet seinästä aukeaa yläkertaan ja toinen puoli on ummessa. Toisella seinällä on ikkunat, joiden välissä n. korkeudella 2600 on 800mm korkea väli.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Laitteistona on nykyiseenkin olohuoneeseen konservatiivinen Genelecin 3x6020 edessä ja 2x6010 takana. Lisäksi SVS PC12-NSD subbari. Näitä ei ole ihan heti mahdollisuus päivittää, mutta ehkä jossain vaiheessa. Vahvistin ja muut AV-kamat tulevat sijoittumaan television lähimaastoon.

    Eihän tästä mitään referenssihuonetta saa, mutta tähtäimessä onkin viihtyisä arkiseen perhekäyttöön sopiva olohuone.

    Myös käytännön vinkit Geneleccien piuhoitukseen ovat tervetulleita: miten virrat saisi vedettyä nätisti? Kannattaako nykyisille 6020/6010:lle vetää RCA-rasiat seiniin, vai olisiko kaiutinvedot syytä putkittaa mahdollista tulevaa piuhojen vaihtoa varten? Muuta huomioonotettavaa?

    Alla pari mahdollista toteutustapaa:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Kiitos etukäteen!
     

    Liitetyt tiedostot:

    • oh1.png
      Tiedostokoko:
      47,8 KB
      Katsottu:
      54
  2. J.P.K

    J.P.K Guest Guest

    Liittynyt:
    29.12.2011
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asia ei liity kysymykseesi mutta, Millä ohjelmalla olet kuvat piirtänyt?
     
  3. alatalo

    alatalo Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2011
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pohjat on arkkitehdin ArchiCADilla piirtämät ja PDF:ksi exportoimat, itse sitten Photoshoppasin omia väkkyröitä päälle.
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laittamalla pistorasia kaiuttimen paikan viereen. Geneleciltä löytyy myös kaapelia, jolla voidaan tuodaa sekä signaali että käyttöjännite. Tämän häiriöherkkyydestä minulla ei ole kokemusta.

    Eikä nämä ole sama asia? Olohuoneen tapaisissa tiloissa kiinteät kaiutinvedot tuppaavat olemaan pienen ajan jälkeen väärissä paikoissa kun tila sisustetaan uudelleen. Erillisessä kotiteattitilassa ei yleensä tehdä yhtä merkittäviä käännöksiä sisustukseen, joten kiinteät asennukset aiheuttavat vähemmän ongelmia. Tässä tapauksessa ei putkitusta kannata edes yrittää kuin tehostekaiuttimille.

    Mikä ovat seinien rakennusmateriaalit? Korkeasta tilasta voi tulla erittäin kaikuisa ilman akustisia vaimentimia.

    Laittaisin Plan 2:n, koska siinä edestä ääni tulee oikeasta suunnasta ja tehostekanavien ääni jakautuu kuuntelupaikalle melko tasaisesti.
     
  5. alatalo

    alatalo Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2011
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinällään sama, mutta jos kaiuttimet ja sen myötä liittimet vaihtuvat vaiheessa rca:sta johonkin muuhun, niin muunneltavuus olisi plussaa. Sillä mietin putkittelua tai jotain muunneltavampaa ratkaisua surroundeille. Totta puhut, että etukaiuttimet on helposti vedettävissä ilman mitään erityisempiä seinärasioita, mutta toisaalta nyt olis tosi helppo vetää letkut seinien sisään, kun seiniä ei ole vielä olemassa. TV:n virran ja HDMI:n ym sais kans näpäkästi seinään nyt.

    Jeps vaimennuksia ei oo vielä kovin tarkkaan mietitty, mutta asia on tiedostettu. Myös yläkertaan avautuva aula tulee olemaan.. "mielenkiintoinen" -- kuinka ääni kantautuu ylös/alas ja mitä sille voi tehdä. Tuleeko tuo vedettyä loppupeleissä umpeen? Mene ja tiedä.

    Kiitos inputista!
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Signaaleille kannattaa laittaa seinään tyhjät rasiat ja tyhjät peitelevyt. Sitten vahvarilta asti suoralla kaapelilla tuodaan signaali pienestä peitelevyn reunaan tehdystä lokosesta kaiuttimelle. Ylimääräisen piuhan voi pujottaa takaisi putkeen tai kojerasiaan. Näin ylimääräistä piuhaa ei jää mihinkään näkösälle roikkumaan ja signaalitieltä jää yksi ylimääräinen liitoskohta pois. Kun putkitus on tehty tarpeeksi väljällä röörillä, niin on rca-kaapeleiden tilalle tarvittaessa helppo vetää xlr- tai tavalliset kaiutinpiuhat.