Suunnitelma olohuoneessa poikittain olevasta teatterista, visioita peliin ;)

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana NasQ, 30.05.2012.

  1. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve,

    Tulipa tuossa ostettua asunto, ja kotiteatteri pitäisi mahduttaa olohuoneeseen. Nykyinen "teatteri" on hyvin samantyylisesti olohuoneessa poikittain, mutta vuokrakämpässä. Joten mitään suurempia operaatioita esim. akustiikalle en ole kehdannut tehdä. Tulevassa asunnossa tehdään muutenkin jonkin verran remppaa, joten kaikki villit ajatukset ovat tervetulleita :D

    Alla pohja ja suunnitelmaa (tilan koko verhoilla rajattuna on melko tarkasti 320 x 275 x 265).

    katso liitettä pohja_ht.png
    katso liitettä ht_3d.jpg
    katso liitettä ht_vvisit.jpg

    Kankaana on tällä hetkellä 90" kangas, joka on melko iso tuolle katseluetäisyydelle. Screenin maalaaminen suoraan seinälle on myös mahdollista, mutta uskoisin että nykyisen kankaan koko ei ole vielä liian iso tuonne. Kankaan laitan myös tarkoituksella aika ylös, koska sohva on mallia recliner ja tällä hetkellä kangas on ainakin liian alhaalla (kuvan alareuna 82cm lattiasta).

    Suunnitelmana tuossa uudessa asunnossa olisi asentaa verhokiskot kattoon tilan molemmin puolin, joihin mustaa raskasta moltonia akustoimaan sivut, sekä myös jonkinverran pimentämään. Samalla ne myös tarvittaessa rajaisivat olohuoneen ja kotiteatterin erilleen. Verhokiskojen sivuille kattoon asentaisin verholaudan tyyliset valkoiset laudat, jotta verhokiskot eivät näkyisi niin rumasti.

    Mitenkäs noiden Rabenringin moltoneiden pimennyksen kanssa nyt oli, pimentävät jonkin verran, mutta eivät täydellisesti? Sivuilla lukee: "- first Quality, made in germany, in black is light-proofed".

    Kuinka paljon merkitystä olisi katon akustoinnilla? Tuohon voisi varmaan värkkäillä jonkinlaisen alaslaskun, tai sitten esimerkiksi roikkuvan akustointi/valaisinyhdistelmän. Kallistuisin enemmän tuon roikkuvan elementin suuntaan, jottei tarvis ihan koko kattoa rei'ittää ja koolata alaslaskun takia. Toisaalta taas alaslasketussa katossa olisi hyvä vetää kaikki piuhat. Jotakin kautta tarvis kuitenkin saada tykille tarvittavat letkut, sekä takakajareiden piuhat. Jalkalistat tuolla vaihdetaan kaapelikanavallisiin, mutta sinne todennäköisesti menee sähköä, joten ei varmaan mielellään samaan kannata laittaa mitään häiriöalttiita kuva/äänipiuhoja.

    Voiko tuollaiseen alaslaskettuun akustoituun kattoon muuten asentaa mitenkään upotettavia ledejä? Järki sanoo ei, koska kattohan on villaa täynnä ja villa tuskin pitää kuumuudesta... Ellei sitten olisi palosuojattua/lämmönkestävää villaa, mutta onko sellaista edes? Tai sitten jättäisi jokaisen upotetun ledirungon ja villojen väliin esim. 20cm suuntaansa tyhjää tilaa. Joka tapauksessa käyttäisin 12V ledejä, joten sähkäriä ei niiden kytkemiseen tarvittaisi.

    Takaseinään ajattelin myös läiskiä tuota villaa n. 10cm paksuudelta ja 10cm ilmarako taakse, koko seinän leveydeltä. Päälle sitten jotakin sopivan hienoa kangasta, jotta näyttää valtavalta taululta ;)
     
  2. Moonwrist

    Moonwrist Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2009
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten olisi kääntää suunnitelmaa 90 astetta?

    Sohvan takana olisi silloin moltton eikä heti seinää ja toisaalta molemmilla sivuilla olisi seinät symmetrisesti.
    Näin saisi rakennettua etukulmiin bassoansat ja ensiheijastuksia vaimentaisi molttonit symmetrisesti.
    Moltonien taakse voisi tietenkin vielä laittaa akustiikkalevyt ensiheijastuskohtiin.

    Molton ei rajaa noita tiloja akustisesti toisistaan kuin nimellisesti ja seisovat aallot muodostunevat koko huoneen mittojen mukaan.
    Tätä voisi yrittää "hyödyntää" rakentelemalla olohuoneen puolelle nurkkaan bassoansan. Näyttäisi olevan vähän tilaa toisen nojatuolin takaisessa kulmassa.
     
  3. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä onnistu millään, valkokangasta ei saa mihinkään toisinpäin (+ olohuoneesta ei pystyisi enää kulkemaan). Niinhän se olisi kaikin puolin parempi, mutta pakko mennä tyhmästi "poikittain".

    Ajattelin että nuo Moltonit söisi ainakin ensiheijastukset pois kivasti. Mikäli ne ei syö edes ensiheijastuksia kunnolla, niin sitten taidan unohtaa koko sivuverhot. Sille lyhyelle sivuseinälle meinaan kuitenkin pistää 120x120 5cm + 5cm villat. Tosin ne Moltonit auttaisi kontrastin puolesta, seiniä kun ei varmasti saa maalata mustaksi (hellasärö).

    Sohvan taakse tulee myös 240x60cm 5cm+5cm tai jopa 10cm+10cm villat, joten kaippa nuo hieman auttaa, vaikka kuuntelupaikka nyt tuleekin melko lähelle takaseinää.

    Noita bassoansoja kulmiin ajattelin kanssa, tuonne toiseen kulmaan saattaisi mahtua superchunk-tyylinen ansa, tai sitten poikittain lattian ja seinän väliin sohvan taakse. Toiseen päätyyn huoneesta saattaisi onnistua, jos ei mene ikkunan päälle mitoiltaan.

    Lisäksi multa löytyy Feedback Destroyer Equtukseen, mutta olen havainnut sen vaikutuksen olevan kyllä melko minimaalinen nykyisessä asunnossa. Mittakalustokin löytyy, joten akustoinnin tehokkuuta pystyn kyllä seuraamaan melko hyvin.

    Voisikin itse asiassa tehdä noista akustointielementeistä ensin sellaisia tilapäisiä ja testaille missä ne parhaat sijainnit on. Ja kannattaako tuota kattoa alkaa peittämään niillä.
     
  4. Moonwrist

    Moonwrist Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2009
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vähän näin ajattelikin, että tuo ehdotus menee tuohon ”villit ideat” osastoon.

    Kyllä molttonit vaimentavat korkeampia taajuksia, mutta jos toisella puolen on seinä heti verhon takana ja toisella ei, niin väkisinkin jonkinlaista eroa syntyy. Vasen kaiutin avautuu puoli avaruuteen(seinä takana) ja oikea neljäosa avaruuteen(seinä takana ja oikealla). Tuosta osan korjannee kyllä vahvistin säätämineen.
    Vaimennus oikealla seinällä moltonin takana vähentäisi tuon seinän vaikutusta ja toisi kaiutinta lähemmäs puoli avaruus tilannetta.

    Itselläni on myös sohva takaseinässä kiinni sisustuksellisista syistä. Omassa ratkaisussani on sohvan takana lattiasta selkänojan korkeudelle vaimennin ja tämän yläpuolella seinällä toinen, jossa päällysteenä thomanin muotoiltua akustiikkalevyä, jota DVB-G ehdotti tuolla akustiikkataulut ketjussa.
    http://www.thomann.de/fi/the_takustik_was7_absorber_8erset.htm

    Omiin korviin suurimman muutoksen toi juurikin tuo takaseinän akustointi tuolla profiloidulla levyllä. Sen vaikutus äänikuvaan oli huomattava.
    Mittausteni mukaan taas mataliin vaikutti eniten sohvan takana selkänojan alapuolinen vaimennus.

    Kannattaa kyllä pienistä ja siirreltävistä osista rakentaa akustiikkaelementtejä. Itse tein huoneen etukulmiin lattiasta kattoon kahdesta metrin palasta ja yhdestä puolimetrisestä.
     
  5. Luotijuna

    Luotijuna Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.07.2011
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suosittelisin tekemään korkeintaan 120cm * 60cm * 10cm vaimennuslevyjä, koska nekin ovat jo yllättävän isoja seinälle nostettuna ja useampia on aina helpompi sijoitella. Paras olisi jos elementeistä saisi jotenkin modulaarisia ja nätisti toisiinsa kiinni, etenkin nurkkiin olisi kätevä siirtää väliaikaiset bassoansat. Jos oikein ymmärsin, niin tuo 10cm vaimennus + 10cm ilmarako on käsittääkseni huonompi vaihtoehto kuin < 2cm ilmarako ja 18cm vaimennusmateriaalia, koska silloin päästään hieman matalampiin taajuuksiin käsiksi. Oma tilani on myös tuollainen poikittainen ja se on ongelmallinen. Ensiheijastuksia on estämässä 10cm vaimennuslevyt 1cm ilmaraolla, mutta sohvan taakse ei enää ollut järkevä laittaa mitään koska tila käy jo nyt liian ahtaaksi.
     
  6. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostetaans vähän ylös ikivanhaa threadia...

    Eli huone alkaa pikkuhiljaa muotoutumaan, sivuille tulee ne Moltonit, jotka kurvaa myös screenin taakse. Akustointilevyistä tulee 120x60x10 melko varmasti ja pidän ne vapaasti sijoiteltavissa. Alaslaskettua kattoa en ala väsäämään.

    Mitenkäs tuon screenin saisi järkevästi irti seinästä sen verran, että Moltonit mahtuu sinne taakse? Mulla on siis tuollainen kiinteä screeni pingotetulla kankaalla.

    Ajattelin jos sinne taakse kiinnittäisi kaksi alumiiniprofiilia (siis tuollaista urallista) joko poikittain tai pitkittäin, ja niille proppais vastakkaiseen suuntaan lyhyet vastakappaleet seinälle. Sama idea siis kun noissa telkkujen seinäkiinnityksissä, tosin screeni enemmän irti seinästä. Tuossa olisi myös se hyvä puoli, että screenin paikalle saisi hieman säädettävyyttä alumiiniprofiileilla. Moltonit ei toki menis ihan kiinni toisiinsa sieltä screenin keskeltä, mutta kukapa sitä screenin takaa huomaisi...
     
  7. Moonwrist

    Moonwrist Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2009
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sopisiko jokin tavallinen hyllykiinnitin?
    http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/departments/living_room/20659/