Dolby Digital ja PC?

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana jjabi, 13.05.2012.

  1. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eli hommasin Denon AVR 1911 vahvarin. Ääni lähtee näytönohjaimelta (ASUS HD 6850) vahvistimen HDMI tuloon, ja lähtee siitä telkkarille HDMI:llä. PS3 pelatessa tulee Dolby Digital symboli vahvistimen näyttöön kuten pitääkin. Tietokoneella pelatessani kuitenkin, esim BF3 ei DD symbolia tule?

    Näytönohjaimen pitäisi tukea kaikkia formaatteja ja 5.1 äänetkin sain säädettyä Windowsin ääniasetuksista, vaikka 2.1 setti tällähetkellä onkin. Siis nuo ylimääräiset kaiuttimet sai ruksitettua pois mitä ei ole käytössä.

    Tällainen screenshotti näyttiksen asetuksista, eli kaiken järjen mukaan pitäisi tukea tuota DD?

    [​IMG]
     
  2. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Onko pelissä omaa ääniasetus vaihtoehtoa josta surround äänet otetaan käyttöön?

    Jaaha sulla onkin vain 2.1 systeemi käytössä. Laita tietokoneen ääniasetuksiin ihan 2.0 tai 2.1 käyttöön kun kaiuttimia ei ole 2kpl enempää. Kaikki monikanavaäänet (etukanavat 2, center 1, surroundkanavat 2, surroundback 2 eli 5.1-7.1 äänet) toistuu niistä kahdesta etukaiuttimesta eikä kahdella kaiuttimella(+subilla) edes saa mitään surroundia aikaiseksi. Tietokoneelta peliääni voi tulla kait PCM:nä niin DD logoa ei ehkä tule(en ole varma), mutta kahdella kaiuttimella peliäänet voi pitää peliasetuksissa ihan stereona/2.0 eikä mitään ääniä jää puuttumaan/kuulumatta.

    Miten sulla on vahvarin asetukset sitten? Onko kaiutinvalinnat kunnossa siellä eli Front sp. YES, Center sp. NO, Surround sp. NO, Surroundback sp. NO, Subwoofer YES
    Front speakers SMALL, jakotaajuus esim. 80Hz.
     
    Viimeksi muokattu: 13.05.2012
  3. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    En tiedä meneekö tuo nyt väärin edes tietokoneen asetuksista, kun laitoin 5.1 raksin siksi että 2.0 ei saa määrittää onko subwooferia vai ei. 5.1 asetuksen laittaessa tulee ruutu josta saa ruksittaa pois kaikki kaiuttimet mitä ei ole käytössä, jätin ruksit vain etukaiuttimiin ja subwooferiin, eikai se silloin väärin voi kuulua?

    Haen huomenna muutenkin takakaiuttimet niin saa säätää uusiksi asiat =)

    Joo eli tuo PCM on luultavasti syynä tähän, jos koitan esim DVD leffaa niin ilmeisesti sitten pitäisi symbolin syttyä?

    Ja Battlefieldissä saa säädettyä vaan äänen: Hifi, Headphone, Hometheater ja joku muu, koitin näitäkin vaihdella muttei vaikutusta.


    Olisi lisäkysymys musiikista: Eli kun soitan Spotifyllä musiikkia, ja vahvistin on Direct tilassa, eli ei muokkaa tulevaa ääntä, ei subwoofer soi, eli 2.0 tavaraa tulee vahvarille. Vahvistimessa saa Stereo tilan vaihtoehtoisesti päälle, jolloin subbari jytää, mutta äänenlaatu kärsii ilkeästi ainakin etukaiuttimien osalta mielestäni. Voi tosin johtua siitä että etukajarit ovat aktiiviset ja linjamuuntimella kytketty ja hieman surisevat, ja kun Stereo tila on käytössä surina voimistuu, saavat liikaa tehoa? Eli saako jostain tietokoneen kautta Spotifylle ja mieluusti muillekkin Mp3 jonkun asetuksen että laittaa 2.1 ääntä menemään? Vai pitääkö vain sitkeästi käyttää tuota Stereo tilaa jolloin vahvari miksaa singaalin 2.1? Tuo äänenlaatu varmaan johtuu näistä kaiuttimista kun on vähän tämä liitäntä tämmöinen omalaatuinen. Lisäksi tuo Stereo tila korostaa bassoa turhan paljon, se on tosin tuolla Audyssey kalibrointi mikrofonilla säädetty... Pitääkö muuten tuo Direct tila kalibroida erikseen? Kun tuo Auydyssey logo tulee tuohon ruutuun vain tuolla Stereo tilalla, ei ollenkaan Direct tilassa?
     
    Viimeksi muokattu: 13.05.2012
  4. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Onko se kai noinkin ihan ok

    Ehkä, kokeile.

    Kahdella kaiuttimella käy toi Hifi ja jos kerran tulee surroundkaiuttimet vielä niin sitten Hometheater asetus on oikea. Muista laittaa/muuttaa vahvistimen kaiutinvalinnat oikein taas eli Surround sp. asetus YES (surround sp = nk. takakaiuttimet vaikka niiden sijoituspaikka on enemmänkin sivuilla, katso 5.1 sijoittelu täältä http://www.dolby.com/us/en/consumer/setup/connection-guide/home-theater-speaker-guide/index.html).
    Helpoiten uusien kaiuttimien lisäyksen tekee kun ajaa vain audyssey setupin sillä mikillä uudelleen ja samalla vahvari tekee huonekorjauksetkin uusiksi.

    Direct ohittaa kait audyssey asetukset joten stereo asetusta joutunee käyttämään jos haluaa subin kuuluvan. Siinä Denonissa on kai 2ch direct/stereo kuuntelua varten oma säätöpaikka (omassa 1912 mallissa: system setup->audio setup->2chDirect/Stereo). En tiedä linjamuunnin kytkennöistä, mutta aktiivikaiuttimethan ei tarvitse tehoa vahvistimesta kun niissä on oma vahvistin joten johtuisko häiriö ihan tuosta liitäntätavasta sitten. Onko uudet kaiuttimet passiivimallia niin kokeile niitä sitten etukanavissa?
    edit: itsellä Direct/Pure Direct ohittaa aina subin ja tietokoneen kanssa en käytä vahvarin Stereo-asetusta vaan aina MULTI CH IN vaihtoehtoa. Tuo päällä musiikki ja monikanavaäänet elokuvista/peleistä kuuluvat aina oikein ainakin mulla (Amd/Ati HD5850 + Denon AVR-1912).

    Jos bassoa tulee liikaa niin kanavatasoja voi muutella jälkeenpäin Channel level valikosta tai pudottaa subista gainia hieman. Onko sulla mahdollisesti AudysseySettings: Dynamic EQ käytössä kun se päällä ääni voi olla liian bassovoittoinen? Musiikille Audyssey asetus voi olla Flat ja elokuvilla/peleille ottaa taas normaalin Audysseyn käyttöön.

    Tietokoneesta ei tarvitse eikä voi muutella musiikille 2.0/2.1 asetusta kun musa yleensä on stereota/2.0 ja vahvistin poimii siitä 2.0 äänestä matalat taajuudet subin toistettavaksi määritetyn jakotaajuuden perusteella esim. jos jakotaajuus on 80Hz niin subille menee kaikki tuon alle menevät taajuudet ja muut jää etukaiuttimien toistettavaksi.
     
    Viimeksi muokattu: 13.05.2012
  5. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Itseasiassa tuo Dynamic Volume tuli laitettua käyttöön, kun en oikein tiennyt mikä se edes on =D En mä niitä takaskobeja eteen laita kun on semmoset halvat sateelliitit kun on vielä niin pieni kämppä ja opiskelija niin ei kehtaa laittaa kalliita, ja sijoittelukin tulee olemaan vaikeaa... Takaseinään kaiuttimet 120cm sängynpäädyn ylle, johon nojataan kun katsotaan leffaa...

    Jostain tuo muunnin varmaan häiriötä ottaa, kun ensin en kytkenyt GROUND johtoa vahvarin maadoitukseen, niin ei kuulunut mitään muutakuin särinää, sitten kytkin sen kiinni niin alkoi kuulua, pientä särinää kuuluu kun on kaiuttimet täysillä ja ei kuuntele mitään.

    Tuli muuten DD symboli kun laitoin Iron Man DVD:n koneeseen. VLC:llä oli päällä tuo 5.1 asetus, silloin ei tullut, vaihdoin sen siihen S/PDIF tms jossa se ilmeisesti pökkäsi DVD:ltä äänisingaalin suoraa HDMI:stä pihalle, kun silloi tuo DD symboli syttyi, tuo on varmaan oikea tapa sitten 4.1 setilläkin?
     
  6. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Dynamic Volume on tarkoitettu iltakuunteluun jos volumetaso on alhainen. Se lisää keinotekoisesti dynamiikka ääneen joten normaalitasoilla kuunneltaessa sitä ei kannata käyttää. Itse en käytä sitä milloinkaan.
     
    Viimeksi muokattu: 13.05.2012
  7. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tänään sain takakiuttimet asennettua hyllylle näin alustavasti, kipsiankkureita odotellessa =D No ei niistä oikein mitään kuulu kuuntelupaikalle ainakaan Direct tilassa, johtunee huonosta sijoituksesta kun hylly jää pään päälle jos löhöilen sängyn päätyä vasten. Kysyisin, että tapaatteko itse kuunnella tuolla Directillä, jolloin ääni tulee muokkaamattomana ulos, vai oletteko säätäneet Audyssey tms. tai manuaalisesti asetukset? Ainakin luultavasti omat takakaiuttimet soisi "lujempaa" ja huomaisin jopa niiden olemassaolon jos käytän huomenna tuolla Audysseyksella läpi, kun viiveet ja dB vaimennukset tulisi kohdilleen.

    Toinen mielenkiinnon aihe on, kun testasin settiä parilla BD levyllä, Pirates Of The Caribbean: Maailman laidalla, ja Rogue Assassin. POTC:ssä oli vain Uncompressed 5.1 ja Dolby Digital 5.1 vaihtoehdot ääniraitoina, lukaisin nopeasti että ihmiset suosii tuota Uncompressedia, mitä te käytätte? Sitten tuossa Roguessa oli DTS -HD Master Audio ja ihan perus Dolby 5.1. Ilmeisesti DTS-HD vie voiton?

    Luin, että monessa julkaisussa eri ääniraidat kuulostavat paremmilta, esim joskus Uncompressed on parempaa kuin Dolby 5.1 ja toisinpäin. Miten päätätte aloittaessanne katselua/kuuntelua, mitä raitaa käytätte? Itse en osaa valita mitään muuta kuin sen perusteella ett ä Dolby Digital kuulostaa hienolta nimeltä, kun leffateatterissakin sitä kovasti mainostetaan :D


    EDIT: Vielä tuli mieleen kun vahvarin ohjekirjassa surroundasetuksista kerrotaan, että tuosta STANDARD napista pitää säätää surround tila. Noilla leffoilla koitin sitä niin tuli vaihtoehtoja PL(II)x C ja NEO 6 jotain... Onko nuo jotain keinotekoisia surround härpäkkeitä, ei ainakaan Dolbyn symboolit tullut näyttöön toisin kuin Direct tilassa. Olen aivan pinteessä nyt kun en tiedä mitä tilaa käytän jos teen Audysseyllä tuon kalibroinnin???? =D

    EDIT2: Laitan nyt vielä yhden kyssärin jotta varmasti ette jaksaisi vastata minulle... Onko kokemusta näistä tietokoneen video/ääni paketeista esim .avi ja .mkv. Koitin pyöritellä AVI tiedostoja ja kaikissa oli vain stereo ääni. Oletteko tyytyneet tähän vai kompressoineet nämä jotenkin 5.1 tms surroundiksi? Tekeekö vahvistin sen automaattisesti jos minulla on muu kuin Direct tila käytössä?
     
    Viimeksi muokattu: 15.05.2012
  8. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Audyssey setupille ei tarvitse valita mitään surroundtilaa. Aja vain se setup läpi niin asennetut kaiuttimet tunnistuu, kanavatasot, kaiuttimien etäisyydet/viiveet ja jakotaajuudet tulevat ainakin jotenkin kuntoon. Audysseyn saa jälkikäteen valittua myös pois päältä vahvarin asetuksista.
    Audysseyta ei ole pakko käyttää ollenkaan niin silloin valitset vahvarin asetuksiin kaiuttimet jotka löytyy, mittaat niiden etäisyydet pääkuuntelupaikkaan, laitat kaiuttimille sopivat jakotaajuudet bassontoistokyvyn mukaan, testikohinalla säädät kanavatasot kuulumaan yhtä kovaa (dB-mittarilla/korvakuulolta).

    Blu-ray formaatissa paras ääniraita on aina se uudempi HD-ääni eli 5.1-7.1 Dolby True HD, DTS-HD tai PCM. Bd-soittimen asetuksista riippuen vahvarin näytöllä on silloin Dolby True HD, DTS-HD, Multi Ch In/M IN teksti tai symboli. Jotkin Bd:t (etenkin vanhemmat levyt) eivät osaa valita automaattisesti HD-ääniraitaa niin kannattaa aina tarkistaa elokuvan äänisetupista että se on valittu.

    Niin ja mitä mallia sun PS3 on jos se on sinun bd-soitin? Vain uudempi Slim osaa lähettää HD-äänen vahvarin purettavaksi bitstreamina (vanha Fat-malli puskee aina hd-äänet LPCM ulos joten vahvarin näytössä lukee silloin vain Multi Ch In/M IN). Äänenlaadullisesti tuolla jutulla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä.

    Dolby Pro Logic IIx Cinema/Music ja DTS Neo:6 Cinema/Music ovat keinotekoisia surroundeja ja tarkoitettu stereoääniraidalle.
     
    Viimeksi muokattu: 15.05.2012
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    "There ain't such things as DTS-HD, it's either DTS-HD HR or DTS-HD MA."
    :p

    Keinotekoisia siinä mielessä, että ne kiskovat puuttuvia äänikanavia 'hatusta' eli arpomalla ne olemassa olevista. Näin esimerkiksi 2.0 (stereo) raita saadaan 'laajennettua' viidelle tai vaikka seitsemälle kaiuttimelle (+ subwooferille).

    Mutta eikö Dolby PL IIx osaa laajentaa myös 5.1 raidan seitsemälle kaiuttimelle? Jolloin se ei ole pelkästään stereoraidalle.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Direct-tila sopii yleensä vain kaksikanavamusiikille. Se ohittaa mm. voimakkuuden ja etäisyyden säädöt ja harvalla esim. sivukaiuttimet ovat yhtä kaukana kuuntelijasta, kuin etukaiuttimet eikä äänikään yleensä kuulu samalla voimakkuudella.

    PCM ("uncompressed") on pakkaamaton ääniraita, DTS-HD MA (vaan ei HR) ja Dolby True HD ovat häviöttömästi pakattuja ääniraitoja. Noilla ei ole kuin teoreettista eroa, koska kaikissa äänestä ei "puutu" mitään (toisin kuin häviöllisesti pakattu Dolby Digital 5.1 ja DTS) - jos eroja sattuu olemaan, niin ne johtuvat muusta, kuin käytetystä koodekista.

    BD-elokuvalla kannattaa aina valita se pakkaamaton (PCM) tai häviöttömästi pakattu (DTS-HD MA tai Dolby TrueHD) raita.

    Standardi vaatii, että levyllä on HD-pakkauksen lisäksi myös vanhempi raita eli Dolby Digital tai DTS. DTS:n osalta tilanne on helpompi, sillä häviötön DTS-HD MA sisältää myös tuon legacy-DTS:n ("vanha" eli DVD-ajan DTS) eli siihen riittää vain yksi ääniraita. Nämä ovat olemassa antiikki-vahvistimia (pre-2008) omistavia varten.

    Ääniraidoista käytetään siis mitä tahansa PCM, DTS-HD MA tai Dolby TrueHD, jos mikään näistä kolmesta on saatavilla. Näppituntumalta yli 90% levyistä on. Joissain vanhemmissa elokuvissa, huonoissa julkaisuissa tai tv-sarjoissa ei "hd-ääntä" ole.
     
  11. Antzy

    Antzy Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2004
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itseasiassa tuo moodi yleensä VÄHENTÄÄ dynamiikkaa...