Häiriöitä lähetyksessä thread

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Tuike, 07.07.2004.

  1. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 766
    Saadut tykkäykset:
    489
    Ei auttanut liittimien, kaapelien ja vahvistimien vaihto, edelleenkin on Sopukallion C- ja E-nipuissa (C UHF 49 E UHF 32) jotain satunnaista feelua, E-nipussa vähemmän.
    Voi olla pitkään täydet laadut, mutta sitten pätkii ja palikoituu pahasti, kunnes voi olla taas ihan OK pitkän aikaa...

    T: Vesku
     
  2. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    Dna/welho, espoo yle hd - ei epgtä.
     
  3. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    Jäi viime asuinpaikasta terrestiaaliboksi, nyt kaapeliverkossa on sekä kaapeliboxi että vanha sd toppari 600 mäkiverkon boksi. Digitan espoon lähetin on reilut 10 kilsan päässä ja isoja maatoesteitä ei ole edessä.

    Nyt toppari aktiivipöytäantennin varassa. Muutoin skulaa, mutta keväisin, kun puihin tulee lehdet menee lieväksi pikselöitymiseksi ja äänen pätkimiseksi. Kun puiden lehtien kasvurytäkkä on ohi, häiriöt poistuvat.

    Tämä nyt enemmänkin tietysti johtuu tuosta vaatimattomasta antennista, mutta ilmiönä mielenkiintoinen. Miksi voimakkaasti puhkeavat lehdet aiheuttavat vastaanoton heikkenemisen? Ja miksi vastaanotto paranee taas kun kasvupyrähdys on ohi. Samat em-aallot liikkeellä ja lehtiä enemmän myöhemmin ja häiriöitä ei ole.

    DVG-B:llä varmaan on selitys, mutta muutkin voivat kerto mistä johtuu. Havainnot ovat usealta vuodelta ja sama toistuu joka vuosi samaan aikaan.
     
  4. Poistettu tili 10873

    Poistettu tili 10873 Guest Guest

    Liittyisiköhän jotenkin poikkeusviikonvaihteeseen (YLE TV2, kuten ensi viikonvaihdekin). Soneralla näkyy epg, kuten näkyi alkuillastakin.

    Mulla sama tilanne, Soneran verkko, Masterpiece ja ensimmäinen kevät tällä virityksellä. En osaa kertoa mistä johtuu, mutta tuntuisi olevan sama tilanne. Pahuksen tarkkaa touhua viritellä antennit oikean pituisiksi niin että eri kanavaniput toimivat, ja lisäksi kevään ja ehkä muidenkin olosuhteiden takia signaali tuntuu vähän ryömivän.

    Edit: Mulla jatkaa signaali topparista Nebulan usb-virittimeen kun katselen läppärissä olevalla DVBV:llä, se näyttää signaalin tarkan prosentin.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 19.05.2012
  5. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Villinä arvauksena että kyse onkin siitepölystä ilmassa eikä lehtien kasvamisesta puihin. Toisena teoriana monitievastaanotto. Puolitiessään oleva lehtikasvu blokkaa jonkin verran vastaanottoa mutta ei blokkaa tarpeeksi heijastumia maastosta.
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Siirsin omaa parvekeantenniani noin 20 senttiä ja suuntaustakin hieman käänsin. Sain sillä tempulla MTV3-muxin signaalitason nousemaan noin 80 prosentista noin 100 prosenttiin. Muut muxit ovat olleet noin 100% tasolla ennen ja jälkeen antennin siirron.

    Minulla ongelmassa ei ollut kyse tilapäisestä lähetystason huonoudesta (juu, lähetystasoja heikennetään silloin tällöin minkä lie huoltotöiden vuoksi) koska antennivahvistimien määrä ja vahvistus ei vaikuttanut mitenkään asiaan viime kuukausien kuluessa.

    Jokin tuntematon häiriölähde jossain lähistöllä ylikyllästää antennivahvistimeni ja antennia siirtämällä häiriö ei nyt enää pääse pilaamaan asioita yhtä pahasti kuin ennen siirtoa pilasi. Kyllä minäkin kokeilin ensin kaapeleiden vaihtoa, T-palikoiden vaihtoa ja tietokoneiden siirtelyä sun muuta, mutta vasta antennin siirtely paransi vastaanoton laatua.

    Häiriölähteitä ovat oletettavasti datamastot, jotka lähettävät signaalejaan samalla "tv-taajuuskaistalla", jota perinteiset antennivahvistimet vahvistavat. Pahimpia ovat laajakaistaiset 0...2 GHz vahvistimet ilman mitään kaistarajoittimia, ne menevät tukkoon datalähetteiden vuoksi. 0...1 GHz vahvistimetkin rampautuvat nykymaailmassa, ne toimivat hyvin vain muinaisena analogisena aikana ennen kännykkäverkkojen tuloa.

    Tämän tai ensi vuoden tv-antennivahvistimiin on vahvistuskaistoja rajattu niin, etteivät datalähetteet pääse pilaamaan uusia vähennettyjä tv-taajuuksia.

    Kannattaa samalla ostaa DVB-T2-kelpoinen antennivahvistin mikäli HD-kanavia halajaa.

    Minä ostan uusia antennivahvistimia vasta sitten kun on varmuudella lyöty lukkoon lopulliset tv-taajuudet tuleviksi vuosiksi JA antennivahvistimiin on valmiiksi asennettuna datalähetyksiä imevät/blokkaavat passiivipiirit. TV-antennivahvistin joka aktiiviasteellaan yliohjautuu datalähetteen takia on hyödytön romulaite. En todellakaan osta joka vuosi uusia vahvistimia kun dataliikenne enenevästi ryntää tv-lähetystaajuuksille pilaamaan tv-vastaanottoa. Saatanan idiootit siellä taajuuksia jakelevassa portaassa. Sama vahvistin ennen muinoin riitti usean kymmenen vuoden käyttöön moitteetta. Nykyään pitää laitekalusto uusia pahimmillaan 6 kuukauden välein kun lähetyspäätä muutetaan milloin minkäkin tekosyyn varjolla. Taidan skipata T2-vaiheen ja odottaa suoraan T3-vaihetta tai mikä sieltä vuoden päästä nyt esiin tupsahtaakaan. Etenkin kun T2-pcie-kortteja ei ole vieläkään tarjolla edullisesti. Taitaa mennä valokuituun koko tv-toiminta tässä maassa, kaikki radiotaajuudet annetaan kännyköille. Siispä odottelen valokuitua.
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Lähetintehoja lisätään sateella ja lehtien koon kasvaessa. Vähennetään lehtien syksyllä tippuessa. Märän tykkylumen takia tehoja lisätään. Tai jotenkin sinne päin. Pitkin suomea tarkkaillaan miten signaali saapuu mittauspisteisiin ja lähetystehoja / lähetysantennin suuntaavuutta muutetaan tarpeen mukaan.

    Esim. jos mittapisteessä on vielä lehtipuut ihan paljaana, lähetintehoja pidetään vajaalla. Vaikka 100 m päässä naapurissa olisi jo runsaat lehdet puissa ja tv-vastaanotto vaikeuksissa kun lehtevä puu peittää antennin. Näinä päivinä näkee jopa vierekkäisissä puissa valtavaa eroa lehtien määrässä ja koossa. Osa saman rotuisista puista on paljaina harmaina ja osa reilusti vaaleanvihreinä. Kun lehtevyys on stabiloitunut muutaman viikon kuluttua, lähetintehotkin ovat stabiloituneet asianmukaisemmalle tasolleen; ei ole enää paljaita puita mittapisteissäkään.
     
  8. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    No niin, tarjottu

    • siitepölyä ilmassa
    • monitievastaanottoa (sen balanssin häiriytymistä)
    • mittauspisteiden datan sokeaa luottamista

    syyksi heikentyneeseen vastaanottoon(/lähetykseen). Ja on edelleen vahvistettu että joku muukin on havainnut ilmiön.

    Lisää selityksiä tai vahvistuksia esitetyille selityksille?
     
  9. h-p

    h-p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jännä, DNA:n* verkossa Kajaanisssa EPG toimi kun vilkaisin tuleeko sieltä jalkapalloa.

    (*Kaisanetin, mutta signaali tulee DNA:lta)
     
  10. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Mistähän mahtaa johtua tämä nykyään niin yleinen nykiminen joka kanavalla monissa ulkomaisissa ohjelmissa? Nykiminen on vielä joka kanavalla samanlaista ja todella ärsyttävää. Käyttävätkö kaikki kanavat jotain samaa (nykyään) halvempaa ohjelmaa muuttamaan kuvanopeuksia vai onko syypää joku muu? Ei ulkomaiset ohjelmat ole ennen nykineet.
     
  11. warre

    warre Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    14.02.2000
    Viestejä:
    2 358
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kympin kaapelissa täällä YLE HD pimeänä. hyvä ajoitus taas , kun just olis euroviisujen semifinaali.
     
  12. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    Oulunkylän DNA näyttäisi olevan myös pimeänä, katsellaan semifinaalia sitten SD:nä.
     
  13. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 766
    Saadut tykkäykset:
    489
    Ohessa asiaan liittyvä/liittymätön vastaus Digitalta meikäläisen valitukseen:

    Olisko tyypillinen "vakiovastaus" joka ei oikeastaan vastaa mihinkään?
    Meikulla antennitsydeemi on pelannut vallan mainiosti jo useita vuosia...

    T: Vesku
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Noituudesta hyvä esimerkki on maininta:
    Vuorokauden ajat vaikuttavat radioaaltojen etenemiseen ja niinpä signaali saattaa heiketä auringonlaskun jälkeen.
    Noituus siksi, koska minulla signaali päinvastoin PARANEE auringon poistuttua. Kuten olen vuosikymmenien ajan urputtanut, minulla auringon paiste jotenkin sotkee vastaanottoa eli antenniin osuu suurienergistä auringon säteilyä (kilowatti per neliömetri) ja tv-vastaanotto (mikrovolttitasolla) kärsii, kohinasuhde kapenee.

    Ei ole helppoja ja varsinkaan yksiselitteisiä vastauksia radiotaajuisiin ongelmiin. Jokaisen pitää keksiä omat ratkaisunsa ja kertoa muille vinkiksi mikä ihmekonsti auttoi (valkosipuli, hopealuoti, musta kissa ?). Ja juuri kun pääsin kertomaan vastaanottoni parantumisesta, tänään signaalitaso oli jälleen huono ja ailahteleva. Eikä syy voi olla tietokoneessa, koska minulla on niitä useita ja kaikissa niissä ilmiö näkyy samanlaisena. Ehkä joku lähistöllä piileskelevä WLANittaja tai muu dataliikennöijä pani bittinsä ilmoille ja se sotkee minun tv-bittini. Ei voi mitn. Vian metsästys jatkukoon ja jonain päivänä ojasta toivottavasti löydetään radiohäirikön viipaleita ja minulla tv-kuva on sen jälkeen moitteeton.
     
  15. hellqvist

    hellqvist Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2005
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
  16. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    Pikselöityykö muilla Maikkarin Max HD ja MTV3 HD ? Tuolla erään topparin ketjussa mainittiin tästä ja mulla on ollut samaa vaivaa jo muutaman viikon. Maikkarin tekniikkavelhot tai DNA/Welho ilmeisesti jutun takana. Kaapelissa Espoossa. Laitteena Miraclebox 9.

    Tuo MAX HD välittyy myös kakkosvirittimelle kovin heikosti, jä jonnekin 40 % vahvuudelle kun taas muille HD ja SD kanaville tulee 99 %, kuten kuuluukin. Ykkösvirittimelle tulee kyllä 99 % , mutta pikselöitymisen aikana lukema ehtii joskus näyttää 79 %.

    Maikkarin maksukanavilla on ilmeisesti myös dvb-tekstityksessä jotain epästandardia, jonka MB9 hanskaa suorassa lähetyksessä mutta ei saa kokonaisuudessaan tallenteelle.
     
    Viimeksi muokattu: 26.05.2012
  17. Brahms

    Brahms ent. antiHD

    Liittynyt:
    09.05.2011
    Viestejä:
    335
    Saadut tykkäykset:
    28
    Tänään ollut ongelmia ainakin antenniverkossa Disney Channelin kohdalla, kuva ja ääni nyki ja teksteistäkin osa jäi pois. Vika siis lähetyksessä joskin saattaa olla ettei Digitan päässä vaan ihan satelliittipuolella koskapa vaikutti teksteihinkin (Digitahan polttaa tekstit suoraan kuvaan kiinni). Ei siis boksista tai antennista johtuva vika ja muilla C-nipun kanavilla ei häiriöitä.
     
  18. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Toiseen ketjuun jo vastasin, että Max HD ja MTV3 HD ovat OK Soneran verkossa WBOX:lla. Nyt täytyy myöntää, että MTV3 HD:tä en juuri katso. Ainoa katsottava ohjelma on Jälkiä jättämättä. Olen katsonut sitä tallenteelta. WBOX näyttää siinä tekstit hieman liian aikaisin.
     
  19. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    No tuota pikselöitymistä om myös Yle HDlla, joten alkaa tuo syyttävä sormi osoittamaan sinne DNA/Welho puolelle.
     
  20. dohf

    dohf Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2003
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    1
    MTV3 HD Oulussa (DVB-T2) pimeänä eilisestä alkaen. Vikaa lähetyspäässä vai alanko tutkia taloyhtiön verkkoa?