Autovahvistin ja tietokone poweri

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Zook, 06.05.2012.

  1. Zook

    Zook Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo eli tarkotus olis saada toimimaan toi autovahvistin ja subi sisällä. Kaveri on sama systeemi kehissä. http://www.youtube.com/watch?v=Cb5XsEuyt7s tossa just tehty silleen. Että kysymys kuuluu toimiiko tollee ja riittääkö 560w poweri?
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tietokoneen poweri ei tietenkään anna kaikkea tehoaan 12V linjaan, vaan sieltä tulee muitakin jännitteitä. Eli pelkästä powerin nimellisestä wattimäärästä ei voida päätellä riittävyyttä. Toinen merkittävä seikka (jonka jostain syystä jätit kertomatta) on vahvistimen tehonkulutus. Esimerkiksi kymmenen dollarin minivahvistimelle taatusti riittää tietokoneen powerikin. Kahden kilowatin subipäätteelle se sama poweri ei missään nimessä riitä alkuunkaan.
    Yleensäkin kaikkien kyssäriin liittyvien laitteiden tarkat merkit ja mallit kannattaa kertoa omatoimisesti, helpottaa arvailua huomattavasti.

    Varmempi olisi hankkia erillinen 12V virtalähde, tässä esimerkiksi 30A eli 360W ja 33A eli 400W mallit.
    Katso vahvistimesi virrankulutus ja valitse sen mukaan virtalähde.

    e: Kokonaan toinen asia sitten on autosubin ja autovahvarin sisällä käyttämisen järkevyys. Pidä mieluummin autovehkeet autossa ja osta vaikka huuto.netistä käytetty audiopro sisälle. Isommalla vahvarilla vaadittava virta kasvaa nopeasti, jolloin vaaditaan järeämpää rautaa. Kilowatin 62A virtalähde on jo aika järeä peli. Tässä käykin jo niin päin, että pelkkä virtalähde maksaa reippaasti enemmän kuin kokoinainen kotiin suoraan sopiva 2,4kW vahvistin. Kilowatin vahvaria on myöskin aivan turha edes yrittää käynnistellä vanhan pc-powerin takaa.
     
    Viimeksi muokattu: 06.05.2012
  3. Zook

    Zook Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tuollaisen teollisuusvirtalähteen asentamiseen ei olisi huono idea pyytää vaikka ihan laillisesti pätevän sähkärin apua.
    Mutta, noinhan se kytketään:
    [​IMG]
    katso liitettä Untitled.jpg
    Subbarin siltaus on viitteellinen, tarkista manuaalista. Yleensä siltaus on vahvarin reunimmaisista plussista ja miinuksista, mutta tarkista ennen kytkentää.
    Kuvasta puuttuu musiikkisignaalin lähde, eli yleisimmin ihan tavallisilla RCA-liitännöillä vahvistimen inputiin kytkettävä kotiteatterivahvistimen subwoofer-out.

    Vedonpoistot pitää muistaa tehdä ja etenkin verkkojohtoon! Tuo virtalähde on tarkoitettu jonkin laitteen koteloon asennettavaksi, joten nuo liitännät pitää jotenkin suojata ulkopuolisilta sorkkijoilta. Noiden N ja L nastojen kautta kulkee sitten verkkojännite, ja se on tappava väärin käsiteltynä!

    Suosittelen kuitenkin että unohdat tuon koko systeemin ja laita subbarille sisäkäyttöön tarkoitetun vahvistimen. Hyvä ja halpa ja mono-sillattavissa oleva T-Amp S-150 maksaa vain 138€, eikä asennus vaadi muuta kuin töpselin seinään. Etuja tässä verrattuna autovahvarin kanssa temppuiluun: pienempi kuolemanriski, asennuksen helppous, taattu toimivuus ja takuu. Bonuksena T-amp on vieläpä useita kertaluokkia laadukkaampi kuin tuo vihonviimeinen spl-poro.

    En näe mitään perustetta ostaa autovahvaria sisäkäyttöön. Tilanne voisi olla jossain määrin eri, jos sinulla olisi jo valmiina hyvä autovahvari, eikä olisi rahaa ostaa erillistä kotivahvaria. Autovahvarin tarkoituksella kotikäyttöön ostaminen ei ole järkevää.
     
  5. Zook

    Zook Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvä no entäs http://www.thomann.de/fi/tamp_s150.htm milläs mä ton heitän siihen av-vahvariin kiinni?



    e: ja entäs jos tekisin nuinkuin tuossa kuvassa ja ottaisin sähkömiehen tekemään, riittäisikö siinä halvemmassa tehot tolle vahvarille? Ja mikäs tohon vahvarin ground kohtaa tulee tosta + johto siihen?
     
    Viimeksi muokattu: 06.05.2012
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tällaisella kaapelilla saa T-ampin kiinni siihen av-vahvarin subwoofer-out liittimeen. AV-vahvarista laitetaan sitten subbarin jakosuodin päälle, esim 80hz asetus on toimiva.
    T-ampin takapaneelista käännetään tuo "PAR/STE/BR" kytkin asentoon BR (eli bridged, eli sillattu monoksi) sekä tuo "0.77V/26dB/1.4V" kytkin asentoon 0.77V (joka on kotilaitteissa yleinen jännitetaso, suuremmat asetukset ei ehkä soisi tarpeeksi kovaa). Subbari tulee sitten brigenä/sillattuna noihin kahteen keskimmäiseen kaiutinruuviin kiinni, ruuvien alapuolella olevien + ja - merkkien mukaisesti.
     
  7. janne_k_i

    janne_k_i Guest Guest

    Liittynyt:
    05.06.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekin kuuntelen vanhaa Pioneerin 2*20W autoradiota Mascotin 2A powerilla askarteluhuoneessa.
    Mutta kuten ah jo mainitsi, noiden suuritehoisten autovahvistinten kotikäytössä ei ole mitään tolkkua, ainakaan jos pitää jotain ostaa. Itse en kytkisi kahta hakkurivirtalähdettä peräkkäin. (ensin pudotus 230V=>12V ja sitten vahvistimen sisällä nosto 12V=>jotainV). Suosittelen tuota T-Ampia tai vastaavaa.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Voi se pienempikin poweri riittää, juuri ja juuri. Ylikuormitussuojathan noissa on, eli jos vahvari onkin liian iso virtalähteelle, niin virtalähde menee nukkumaan vahvistimen yrittäessä käynnistyä. Ei kuitenkaan edelleenkään ole erityisen kannattavaa ainakaan rahallisesti tämä autovahvarin kotivirittely.

    Vahvarissa on liittimet GND, REM sekä +12V liittimet. Näistä GND kohtaan tulee virtalähteestä musta piuha, +12V kohtaan punainen piuha, sekä REM kohtaan herätevirta (kohdat "Power / virta" sekä "Remote / heräte").
    Autovahvarissahan ei ole erillistä virtanappia, joten se käynnistyy cd-soittimen lähettämällä herätesignaalilla. Sitten kun mankka sammutetaan, niin herätesignaali lakkaa ja vahvari sammuu jonkin ajan kuluttua itsestään. Kytkemällä herätejohdon pienellä lenkillä kiinni tuohon +12V liitäntään, pysyy vahvistin ikuisesti päällä eikä sammu koskaan.
     
  9. Zook

    Zook Guest Guest

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 08.05.2012