Noviisin kysymyksiä AV-vahvistimista ja yhteensopivuuksista

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana zitidi, 24.04.2012.

  1. zitidi

    zitidi Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2012
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähdetään liikkeelle nykyisestä tilanteestani.

    Kotiteatterin virkaa suorittaa Samsungin (en muista nyt tarkkaa mallia) 5.1 kotiteatteripaketti jossa DVD-keskusyksikkö (~4-5 vuotta vanha). Perinteiseen pakettityyliin kaikki 5 kaiutinta on kytketty subbariin (ei varsinaisia liittimiä, esim. RCA, vaan piuhan päät tökätään niihin punaisiin ja mustiin klipseihin kiinni) ja sitten puolestaan subbarista tulee järeämpi kaapeli DVD-keskusyksikköön. Keskusyksiköstä löytyy 1-2 HDMI liitintä sekä 2x optinen (toslink) liitin.

    Muina laitteina joita tulisi kytkeä ovat Samsung LED-TV, PS3, Xbox360 ja ajoittain PC/läppäri. Nykyisellään olen pitänyt HDMI sekä optista toslink kaapelia kotiteatterin keskusyksikön ja TV:n välillä Anynet+ linkityksen vuoksi. Konsolit on kytketty HDMI kaapeleilla telkkariin ja äänet ovat tulleet optista toslink kaapelia pitkin suoraan kotiteatterin keskusyksikköön. Tämä järjestely alkaa kypsyttämään mm. siitä syystä että rajoitetuista toslink porteista johtuen olen joutunut vaihtamaan piuhan paikkaa konsoleiden välillä. Jos kytken TV:n kotiteatteriin Anynet systeemillä konsolikäyttöä varten tuntuu siltä että 5.1 ei toteude vaan äänet kuuluvat ainoastaan edestä. Sama homma katsellessa televisiota, lähetysten äänet kuuluvat vain etu oikealta sekä -vasemmalta. Johdon siirtelystä olen yrittänyt päästä eroon noilla halpis toslinkjakobokseilla, mutta en ole vielä törmännyt toimivaan...

    Kysymys kuuluukin;

    Jos ostaisin AV-vahvistimen, esimerkiksi tämän Yamaha, Rx-v667 jossa on 6 HDMI tuloa & 1 HDMI lähtö yms. Olisiko järjestelmä mahdollista saada toimimaan niin, että kytken AV-vahvistimen HDMI-out paikkaan tuon kotiteatterin keskusyksikön HDMI kaapelilla ja noihin vahvistimen HDMI-in paikkoihin kaikki muut laitteet? Eli siis saisinko tällätavoin täyttä 5.1 ääntä kaikista lähteistä jotka on kytketty vahvistimen HDMI-IN litäntöihin?

    Ja kyllä, kyse olisi väliaikaisesta ratkaisusta kunnes saisin raavittua rahaa kasaan kunnollisia kaiuttimia sekä subbaria varten.

    Tuon AV-vahvistimen takapaneelin liitännät antavat ymmärtää (näyttävät maallikolle siltä) että nuo nykyiset kaiuttimet saisi suoraan kytkettyä tuonne kiinni, onko näin? Mutta subbarissa kun on erillinen liitin joka sopii vain tuohon kotiteatterin keskusyksikköön niin se jäisi pois kelkasta jos noin lähtisi liitäntöjä tekemään.

    Myös: pystyyko HDMI tosiaan kuljettamaan yhtä laadukasta ääntä kuin optiset toslink piuhat? Eli tulisiko sittenkin satsata kalliimpaan vahvistimeen jossa olisi enemmän optisia tuloja, vai tuleeko pelkällä HDMI kytkemisellä toimeen?

    Arvostaisin suuresti jos joku voisi rautalangasta vääntää mikä olisi tapauksessani paras ratkaisu edetä! :)
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kuulostaa siltä, että vahvistin on sisällytetty subwooferiin ja sillä ajetaan kaikkien kanavien vahvistimia. "Piuhan päät" on se tavallisin tapa liittää kaiutinkaapelit, RCA:ta näkee kaiuttimissa lähinnä aktiivikaiuttimissa eli silloin, kun kaapelia pitkin menee linjatasoinen (ei vahvistettu) signaali ja vahvistin on itse kaiuttimessa (siitä nimi aktiivikaiutin). Näitä on ylivoimainen enemmistö kotikäyttöön tarkoitetuista subwoofereista, sekä esim. Genelecin kaiuttimet (lisäksi ainakin Behringerillä ja KRK:lla on aktiivikaiuttimia). Tuo "järeämpi kaapeli" on todennäköisesti joku Samsungin oma.

    Joka tapauksessa sen tavallisen punainen/valkoinen tai punainen/musta tai +/- -kaapelin voi liittää ihan minkä tahansa AV-vahvistimen kaiutinlähtöön, ruuvilla punaiseen tau mustaan napaan.
    Televisiolähetyksissä on yleensä stereoääni (2.0) eli vasen- ja oikea etukanava, jolloin äänikin kuuluu "vain vasemmalta ja oikealta edestä"; lähetys ei sisällä ääntä keski- ja takakanaville. AV-vahvistimesta voi kytkeä jonkin tilamoodin, kuten esim. Dolby ProLogic II, joka laajentaa 2.0 signaalin 5.1 tai 7.1 järjestelmälle tarpeen mukaan. Tämä ei kuitenkaan ole aitoa surroundia, vaan keski- ja takakanavien ääni arvotaan "älykkäästi" vahvistimen prosessorin toimesta. Siitä, onko noita syytä käyttää, voidaan riidellä toisaalla - viime kädessä kyse on makuasiasta.

    Lyhyesti: kyllä. Pitkästi: teettää vähän säätämistä:
    - lähdetään siitä, että kaikki ääni- ja kuvalähteet ovat vahvistimessa kiinni. Suosittelen HDMI:tä.
    - tapa 1: liitetään nykyisen järjestelmän 5 kaiutinta suoraan Yamahan kaiutinliittimiin. Se onnistuu, kts. yllä. Subwooferia ei saa käyttöön. Yamahan HDMI-out vedetään HDMI-kaapeli televisioon kuvaa varten.
    - tapa 2: vedetään Yamahasta HDMI-out HDMI-kaapelilla kiinni nykyisen järjestelmän HDMI-in -liitäntään. Äänen pitäisi kuulua nykyisen järjestelmän kautta. Vedetään edelleen nykyisen boksin HDMI-out -liittimestä HDMI televisioon, että saadaan myös kuva.

    Vaihtoehdossa 2 on pari ongelmaa:
    - Yamahassa olevaa Dolby PL II tilaohjelmaa ei saada käyttöön, eli ääni ei edelleenkään kuulu kuin kahdesta kaiuttimesta, ellei nykyisestä Sampasta löydy vastaavaa asetusta.
    - ylipäätään tuon toimiminen on todella rankasti kiinni nykyisen järjestelmän ominaisuuksista eli että osaa poimia äänen HDMI:stä ja päästää kuvan läpi televisioon. Ilman mallinumeroa (ja manuaalia) on paha sanoa mitään.

    Varovasti volumeputikan kanssa, jos kytket nykyiset kaiuttimet suoraan Yamahaan, koska tuo vahvistin saattaa tuutata melko lailla tehoa verrattuna nykyiseen eli älä aloita kokeilua nupit kaakossa. Malttia. Ei ne rikki mene, ellet riko, mutta jos käännät nupin kaakkoon, niin todennäköisesti menee kaiuttimet ja korvat.
    Jos näin on, on kyseenalaista kannattaako koko projektiin lähteä. AV-vahvistimet vanhenevat nopeammin, kuin vehnäleipä, kun koko ajan tuutataan uutta HDMI:tä ja uusia ominaisuuksia. En nyt jaksa tarkistaa, onko tuossa esim. 3D-tuki jne.

    Oikein molemmissa kohdissa, kuten edellä jo todettiin.

    Pystyy. Molemmat ovat digitaalisia kaapeleita, eli samat ykköset ja nollat niissä kulkee. HDMI:n kapasiteetti on suurempi, eikä optisella pysty siirtämään blu-ray elokuvien häviöttömästi pakattuja "HD-ääniä". HDMI:llä pystyy.

    Teoriassa HDMI saattaa olla hieman huonompi, kuin optinen, jos optinen on todella laadukas ja HDMI ei. Kyse on digitaalisen signaalin jitteristä eli signaalin aikatason virheestä. Kyllä, ykköset on ykkösiä ja nollat nollia, mutta milloin? Jitteristä voit lukea vaikka täällä. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että ennenkuin laitteisto alkaa kustantaa viisinumeroisia summia, on jitteriä turha miettiä. On kyseenalaista, milloin se on edes havaittavissa ja miten se ilmenee äänessä (jos mitenkään). Jitterillä spekulointi on "hifistelyä" sanan aavistuksen negatiivisessa merkityksessä. Sinuna käyttäisin suosiolla HDMI:tä.

    Kysy toki lisää, jos jokin jäi epäselväksi tai missasin jotain.
     
  3. zitidi

    zitidi Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2012
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suurkiitos vastauksistasi jo tähän asti, selvensi asiaa huomattavasti!

    Tässä tovin googlattuani olen melko varma että tämänhetkinen kotiteatteri on Samsung HT-TX500R.
    Töllönä Samsung UE55D7005.

    Tuo mainitsemani Yamaha, Rx-v667 näyttäisi tukevan HDMI 1.4 standardia sekä 3D materiaalia, joten uskoisin tuon kestävän aikaa edes jonkin verran?

    Osaatko sanoa mitä käytännön eroa on Yamaha, Rx-v667 ja Yamaha, RX-V671 mallien välillä? Että jos noista pitäisi valita niin kumpi kannattaisi ottaa?

    Sanoisitko että paras vaihtoehto olisi hommata AV-vahvistin sekä subbari (onko Yamaha, Yst-sw 315 10" subwoofer mistään kotoisin?) ja käyttää toistaiseksi nykyisiä Samsungin viittä kaiutinta kytkettynä suoraan AV-vahvistimeen? Jolloin vahvarin HDMI-out liitännällä siirrettäisiin vain kuvaa töllöön.

    Valitettavasti ei rahatilanne anna periksi kaiken ostamiselle kerralla, jo tuon vahvarin + subbarin hommailu jonkinmoisella osamaksulla alkaa menemään kipurajoille... Mutta tarkoitus olisi tosiaan ajan kanssa päivittää kotiteatteri täysin uuteen myös kaiuttimien osalta.
     
  4. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suurimpana erona ethernet-liitäntä jolla vahvarin saa verkkoon. Gigantissa näkyy olevan RX-V671 395€ eli 4€ halvemmalla kuin vanhempi veljensä linkittämässäsi netanttilassa. Sen ottaisin.
     
  5. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    ^ vanhasta 667:sta löytyy myös 7.2 pre-outit, uudemmassa 671:ssa ei ole kuin sub pre-out.
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2012
  6. zitidi

    zitidi Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2012
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksista!

    Tässä kun on hieman hiljaisempaa ollut duunissa niin tullut tehtyä jonkunverran tutkiskelua asian tiimoilta, ja nälkä vaan tuntuu kasvavan syödessä...

    Kysäsisin vielä seuraavaa:

    Kaveri kehui kovasti Onkyo TX-NR414 vahvaria. Olisiko tämä parempi ratkaisu kuin nuo Yamahat? Saattaisin tuon Onkyon vielä saada ihan kohtuu hintaan.

    Alkuun noiden vanhojen Samsunging kajareiden kylkeen katselin Audio Pro WigoSUB subbaria. Lienee ihan "ok" laite hintaluokassaan?

    Sitten jatkoa ajatellen kun järjestelmää alkaa päivittelemään ajattelin hommata kylkeen 2x Audio Pro WIGO160 lattiakaiutinpari ja Audio Pro WIGO120 keskikaiutin. Miltäs tuollainen kuulostaisi?

    Olen huomannut että monissa 5.0 ja 5.1 paketeissa tulee vain kaksi tuollaista tolppa mallista lattiakaiutinta ja kaksi pienempää hyllylle/tasolle/seinään kiinnitettävää. Onko tähän joku fiksu selitys? Mitä eroa on ostaa 4x laittakaiutinta VS. 2 & 2? Itsellä tulisi noiden pienempien kanssa ainakin sijoitusvaikuksia ellei niitä pulttaa seinään tai sitten tosiaan osta erikseen jotain jalkaa. Mutta toisaalta nuo linkittämäni lattiakaiuttimet ovat vain 107cm korkeat, joten jos nuo sijoittaa sellaisenaan sohvan sivuille/taakse niin ääni pamahtaa sohvan kylkeen eikä korvan korkeudelle kuten käsittääkseni olisi tarkoitus kaiuttimia sijoitellessa.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ensinnäkin kannattaa aina käydä ihan vähintään liikkeessä kuuntelemassa kaiuttimet ja mieluummin vielä lisäksi kotona, koska sointi saattaa muuttua radikaalisti.

    Lattiakaiuttimien käytölle edessä ja jalustakaiuttimille takana ei ole mitään syytä sinänsä. Järeämmissä seteissä toiset haluavat kuunnella musiikkinsa puhtaana 2.0 stereona ilman subwooferin vahvistusta, jolloin basson ulottuvuuden vuoksi on pääsääntöisesti käytettävä lattiakaiuttimia - harvasta jalustamallista lähtee yksinään riittävästi. Toisaalta taas lattiakaiuttimien sijoittaminen taakse on hankalaa, jolloin yleinen kompromissi on sijoittaa eteen lattiakaapit ja taakse saman sarjan pienemmät jalustakaiuttimet. Äänikuvan yhteneväisyyden kannalta paras ratkaisu on laittaa kaikkiin samanlainen.

    Noissa valmispaketeissa tuppaa olemaan tätä mukaillen kaksi lattiakaiutinta, erillinen sentteri ja jalusta/hyllykaiuttimet taakse. Näyttää "hifistyneemmältä".

    Takakanavat eivät saa jäädä minnekään sohvan taakse, vaan parempi sijoitus niille on joko hieman kuuntelijan korvan yläpuolella tai sen tasalla. Kotiteatteriin vielä parempi vaihtoehto on sijoittaa ne reilusti ylemmäs ja kallistaa ne kohti kuuntelijaa - näin ääni ei töpsähdä vieressä istuvan päähän ja vaimennu, vaan kuuluu kaikille sohvalla istuville. Kaiuttimien sijoittelusta lue esimerkiksi tämä artikkeli. Sellainen vaakaan asetettava "keskikaiutin" on huono idea, perustelut ovat tuossa linkittämässäni artikkelissa, joten en ala niitä toistaa tässä.

    Noita Audio Pron vehkeistä en osaa sanoa, kun en ole itse kuullut, mutta en muista suurempia kehuja nähneeni. Tässä olisi yksi näkemys kohtuuhintaisesta erillissarjasta.
    Edellä linkitetty setti kannattaa ottaa harkintaan ja kysyä oman tarpeen mukaan esim. vahvistimen tai subwooferin vaihtoa. Itse en tyytyisi enää tuohon XLS200, oli sellainen pari vuotta, sitten piti saada Monolith +. Jos asut pääkaupunkiseudulla, niin käy ihmeessä Marekilla kuuntelemassa. Itse olen muutaman vuoden ostanut käytännössä kaikki tuotteeni sieltä. Palvelu on omaan makuuni sopiva: kahvia tai niskahierontaa sieltä ei saa, mutta sen sijaan mahdollisuus kokeilla vaikka millaista kokoonpanoa onnistuu vähintäänkin pienellä varoitusajalla, tietoa eri laitteista ja niiden hyvistä ja huonoista puolista (myös omia tuotteita kritisoidaan, jos se on aiheellista!) tulee enemmän kuin tarpeeksi ja maksuehdot ovat joustavat.
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2012
  8. zitidi

    zitidi Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2012
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitosta taas!

    Pitääkin ruveta tutkailemaan tuota artikkelia ja Marekin nettisivuja!

    Kyllä sitä tälläinen asiaan aikaisemmin perehtymätön saisi helposti rahansa tuhlattua jos lähtisi omin päin ostelemaan. Hienoa että saa apuja tahoilta jotka selkeästi tietävät aiheesta enemmän! :)