Rivitalon olohuoneeseen kotiteatteri suunnittelu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana bou24, 22.02.2012.

  1. bou24

    bou24 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Morjesta päivä!

    Eli tarkoituksena on taas lisätä yks spämmi aihe plazan foorumille.

    Kyseessä on rivitalon olohuone joka laitetaan teknisesti vähän uuteen uskoon, liitteenä kuva pelkästään pohjapiirrustuksesta, kaiuttimien sijoittelusta ja valkokankaasta. Tarkoitus on että kangas on rullattava(sähköisesti) että sen takana piilee tv normi käyttöä varten ja kun mieli tekee niin voi katsoa leffaa sitten tykiltä. Periaatteena on perushyvä äänentoisto laadultaan mutta myös se katselukokemus. Eli haaveena on siisti etumaasto pelkällä telkkarilla joka on seinään pultattu ja valkokangas kun sitä kaipaa, eikä sellaista sotkusta tv tasoa täynnä kaikkia laitteita ja piuhoija jne ;)
    Muutto asuntoon on vielä edessä niin en ole vielä päässyt kokeilemaan esim tarkkaa haluttua valkokankaan kokoa ja subbarin sijottelua joten ne todennäköisesti muuttuu vielä tuosta suunnitelmasta.
    A/V kaappi on tarkoitus pitää kaikki laitteet sisällä. Kaukosäädin tulee olemaan Harmony One ja sit joku ei vielä päätetty IR systeemi että sen saa lähettämään tuonne kaapin sisäpuolelle. Remontti on tulossa eli sen yhteydessä on jonkuverran mahdollisuuksia upottaa piuhoja ja tehdä kunnon asennuksia.

    Käyttötarkoitus on varmaan noin 70/30 musiikki/leffa äänentoiston puolelta. Tv katselu on sitten asia erikseen kun siihen ei välttämättä keskity ihan samanlailla ku elokuvaan.
    Vahvistimena pörrää Harman/Kardon AVR-165. Projektori ei ole vielä ostettu mutta saattaa olla että on BenQ W1060. Tv on sonyn 32" HDready ja sitä tuskin oon lähiaikoina uusimassa mihinkään isompaan.

    Sitten kysymyksiin. Onko syytä harkita päivittämistä 7.1 järjestelmään, kämpässä nyt on 2.1 joten veikkaisin että aluksi ainakin 5.1 riittää. Kunhan pääsee kokeilemaan kokonaisuutta niin selviäisi myös että onko syytä päivittää Fidek'it parempiin kajareihin. Loppu osa huoneesta on avointa tilaa, SR seinän oikealla puolella(tietokoneen näytöltä katsottuna) jatkuu alaspäin ruokailutila ja keittiö ja SR seinän vasemmalla puolella alhalla jatkuu eteinen noin 5m että sekin on avointa tilaa.
    Surroundkaiuttimien sijoitus, kuuluisi vissiin olla kuvassa näkyvällä tavalla mutta etäisyys SR kajariin on mahdollisesti liian pitkä, ja SL kajari joutuu oven yläpuolelle että vaikuttaako se mitenkään? Sivuihin sitä on vaikee siirtä koska oven molempien puolella on ikkunat.
    Sohvan oikealle puolelle saattaa ehkä tulla tuoli.

    Kommentoikaa vapaasti jos on muita mietteitä, kysymyksiä tai ideoita. Päivitän tähän aina lisää kun projektiin tulee sit jotain uutta :)

    Kuvassa näkyy:
    1: Etukaiuttimet, JBL ES-80
    2: Center, Fidek mallia jotain?
    3: Subbari, 12" Fidek mallia jotain?
    4: Surround, Fidek mallia jotain?
    5: Valkokangas, kuvassa 86" diagonal
    6: A/V kaappi
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. bou24

    bou24 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päivitystä taitaa tulla sen verran että surround ja center kaiuttimet vaihtuu JBL ES20 ja vastaavasti JBL ES25C malleihin. :)

    Ja vaihtuivat ES30 + ES25C kaiuttimiks, eli oottamaan vaan että saa ne kaiuttimet :)
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2012
  3. bou24

    bou24 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Johan on homma ku kukaan ei kirjottele.

    Olisko kellään vinkkejä tuon näköisen huoneen akustoimiseksi? Ikkunaseinälle on tulossa jonkinlaisia verhoja (+ pimennysverhot sit ku on tykki), sohvan takana olevalle seinälle tulossa joko kangas/canvas tauluja tai mahdollisesti jos jotenki tyylikkäästi saa laitettua akustiikkapaneeleja vähän. Huoneeseen on tulossa suht iso matto sekä sohvan eteen että taakse.

    Mutta mites sitten ääni käyttäytyy kun on sen verran iso tila kun se jatkuu eteiseen ja keittiöön? Liitteenä koko pohjapiirrustus että selviää vähä minkälaiset tilat on kyseessä. Ei viittis hirveesti levittää mitään 100% seinäpaneeleja sinne pitkälle keittiönseinälle mutta voihan sinnekkin niitä pienempia paneeleja laittaa tai jotain muuta sisustusta, ruokapöytä ja tuolithan sinne tulee ja kaikkea muutakin sisustusta.

    katso liitettä img8843194053292110300.jpg
     
  4. pekka:)

    pekka:) Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    473
    Saadut tykkäykset:
    0
    On hyvin vaikeaa vastata; kun tila ei ole vielä valmis.
    jos jotakin huonekaluja yms on vielä ehkä tulossa.
    Huomasitko, että taisit seuraavissa lauseissa itse vastata jo kysymyksiin.
     
  5. bou24

    bou24 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    totta :)
    sen verran oon vaan lukenu täältä mitä ihmeellisiä ja hifistely akustointeja jengi tekee niin tuo mun akustointi suunnitelma kuullostaa vaan niin helpolta ja halvalta verrattuna osaan ku tosiaan tekee jotain erillisiä seiniä ja akustointi lattioita ja mitä nyt onkaan, toki moni näistä taitaa myös olla äänen eristämistä varten.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Sori vaan, mutta enpä oikeastaan luokittelisi tällaista toimintaa akustoinniksi. Ehkä vähän pahinta tärykaikua poistavat jotkin raskaammat pimennysverhot. Sisustamiselta kuulostaa enemmänkin verhojen ja taulujen ripustelu. Sisustukseksi lasketaan myöskin "akustiikkapaneeleja vähän". Niitä vaaditaan tietty % seinäpinta-alasta että niillä olisi jotain havaittavaa vaikutusta. Jonnekin vaan satunnaisesti lätkäistyt 2kpl 40x40cm paneelia ei tee yhtään mitään.
     
  7. bou24

    bou24 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2012
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    hmm, kuullostaa vähän siltä että nämä suunnitelmat menee jäihin siks aikaa kunnes muutan sinne ja oikeesti selviää kuinka paljon tarvii tehdä ja minkälaisen eron se oma korva huomaa
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sinä puhut sisustuksesta. Siksi se on helppoa ja halpaa. Toki kaikki huoneessa olevat esineet vaikuttavat akustiikkaan siitä sohvasta alkaen, mutta "akustoinnilla" tarkoitetaan jotain vähän järeämpää.