Lisä-ääntä 2.0:aan keskikauittimella / subilla / uusilla pääkaiuttimilla?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Dorka, 27.02.2012.

  1. Dorka

    Dorka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2012
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarvitsisin apua oikean suunnan löytämiseksi.

    Tämän hetkinen tilanne 30 neliön olohuoneessa on se että äänen tuottaa Marantz NR1402 vahvistimella kaksi Audio Pron PM-09S kaiutinta jotka ovat noin 3 metrin päässä toisistaan TV:n molemmin puolin. Soinniltaan nämä kaiuttimet ovat tällaiselle märkäkorvalle hyvät mutta basso on puutteellinen. Taajuusalue 80-35.000Hz.
    http://www.audiopro.fi/tuote?kategoria=20450&id=1156009
    Kaiuttimia ei saa tuotua lähemmäksi toisiaan sisustuksellisista syistä. Tämä tietysti aiheuttaa sen että esim leffanautinto hieman sivusta kuunneltuna on aika heikko. Lisäksi olen alkanut kaipaamaan lisää bassoa musiikin katseluun ja leffoihin. Vaihtoehtoja äänen parantamiselle on nähdäkseni subbari, keskikaiutin tai uusia kokonaan pääkaiuttimet.

    Subwooferille ei kuitenkaan löydy paikkaa huoneesta ellei sitten sijoita suoraan tv-tason päälle telkkarin viereen. Tällöin design ja koko (muija) sanelee ehdot joten aika melko mahdotonta on keskihintaisista sopivaa löytää. Jamo SUB800 on rouvan mielestä ulkonäöltään ja kooltaan menettelevä (20x20x20cm) tv-tason päälle mutta onko tuossakaan nyt sitten järkeä.

    Keskikaiutin taas olisi hyvä olla tietenkin samaa sarjaa pääkaiuttimien kanssa mutta tuota PM-09C keskikaiutinta ei oikein tunnu löytyvän eikä sekään toisi lisää bassoa ääneen mutta täyttäisi sentään tyhjää äänitilaa. Olisiko mahdollista löytää pääkaiuttimiin sopiva keskikaiutin lisäksi joka toistaisi matalampiakin taajuuksia sillä tasolla että saisin edes kohtalaisen bassotoiston?

    Kolmas vaihtoehto on pistää vanhat kaiuttimet myyntiin ja pistää uudet tilalle. Uusien valinnassa "auttaa" tietenkin nuo miljoona aikaisempaa ketjua. Pääsenkö hieman nykyistä paremmalla kaiutinparilla kiinni jykevämpään äänentoistoon? Persettä värisyttävää bassoa ei ole tarvetta saada mutta jospa nyt vähän matalammalle kuitenkin. Kaiuttimista toinen pitäisi sijoittaa suoraan tv-tason päälle ja toinen taas matalalla jalustalle. Tiedän että tämä on no-no mutta kalustukseen kuuluu pitkä kaksitasoinen tv-taso mikä sulkee pois lattiakaiuttimet. Toinen vaihtoehto on seinäkiinnitys.

    Mitä polkua tässä pitäisi lähteä menemään?
     
  2. Pikra

    Pikra Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2011
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo SUB800 kannattaa ainakin samantien unohtaa, mielestäni tuosta ääntä lähti todella huonosti. Jos kriteerit on noin tiukat mitä sanot, niin itse suosittelisin pääkaiuttimen vaihtoa, sellaisiin versioihin jotka toistaisivat matalemmalle. Vanhempieni vapaa-ajan asunnolle itse laitoin Magnat 657:t, jotka hyllykaiuttimiksi toistavat niin alas että ei subia tarvii musiikkikäytössä ollenkaan.

    Tai sitten vain sitkeästi painostat hallitusta, että saat hommata kunnollisen subin. Itselläni tuo painostus otti 3kk, ennenkuin sain tahtoni lävitse... :)
     
  3. Dorka

    Dorka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2012
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekin pidän ajatuksena siitä että kaiuttimien määrää ei tarvitsisi lisätä vaan kahdella hyvällä kaiuttimella pärjättäisiin myös elokuvakäytössä. Hyllykaiuttimet saisin myös tuotua hieman nykyistä setuppia lähemmäs toisiaan mikä toivottavasti vähentäisi keskikaiuttimen tarvetta. Eikös nuo 657:t ole lattiakaiuttimet ja 653 taas hyllykaiuttimet?
    Näissäkin asioissa pitää muistaa design joten kaiuttimet pitäisi saada joko mustaksi tai valkoiseksi hienolakattuna:rolleyes:
     
  4. SamSon

    SamSon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.06.2005
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saisitko sijoittamalla hyllykaiuttimet tv-tasolle jo raivattua subille tilaa nykyisten lattiakaiuttimien paikalle? Tosin on muistettava, että hyllykaiuttimetkin olisi hyvä sijoittaa jalustoille, jolloin ne saavat soida vapaasti ilman tv-tason aiheuttamia heijastuksia.
     
  5. Dorka

    Dorka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2012
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällä hetkellä toinen kaiuttimista on lattialla liian alhaalla ja toinen tv-tasolla. Lattialla oleva kaiutin syö käytännössä tälläkin hetkellä yhden paikan ruokapöydästä, vaikka kaiutin onkin kapea ja jalustakin melko siro. Subille ei sieltäkään löydy siis tilaa. Hyllykaiuttimista toinen pitäisi nostaa noin 30cm ylemmäs jalustalla ja toinen vähintään nostaa kumitassuille jotta on vähän irti tasosta. Näin kaiuttimet olisivat korvatasolla ja yhtä korkealla.
     
  6. GiraFFi

    GiraFFi Guest Guest

    Liittynyt:
    09.04.2006
    Viestejä:
    51
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samaa mieltä olisin myös minä että mielummin kaksi kunnollista kajaria kuin jotain ihme subi/keskikajari virityksiä. Todennäköisesti matalien äänien parantumisen lisäksi äänenlaatu nousee yleisestikkin paremmalle tasolle, joka on aina positiivista.

    Itsellä käytössä amphion helium 3 pari ja ei voi kyllä moittia. Parempaakaan kun ei ole kuullut niin hyvin menee... Kaiutin valinta menee ihan omien mieltymysten mukaan, joten eikun johonkin liikkeeseen kuuntelemaan. Omaan korvaan amphionien erotteleva ääni kuulosti hyvältä, kun on tottunut kuulokkeiden erottelevaan soundiin.
     
  7. Dorka

    Dorka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2012
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo pääkaiuttimien uusiminen alkoi omastakin mielestä tuntumaan parhaalta vaihtoehdolta jo silloin kun ensimmäisen viestin kirjoitin. Nyt kun olen alustavasti kaiuttimia katsellut niin tuntuu että subbarin hinnalla saa kuitenkin jo melko pätevät pääkaiuttimet. Kaipa noista nykyisistäkin jotain saisi myydessä. Mikä on raadin käsitys siitä, kuinka alhaisia taajuuksia kaiuttimien tulisi toistaa jotta subille ei ole välitöntä tarvetta? 50Hz?

    Kaiuttimien valinnassa onkin sitten oma ilonsa ja niistä näyttää ketjuja riittävän. Listaanpa tähän kiinnostavia ja hyvännäköisiä vaihtoehtoja.
    Amphion helium 3
    Amphion Ion
    Tangent lounge L6
    Monitor audio rx1
    Aurelia magenta
    Magnat 653 (399euroa pari! Rumat tosin)b&w
    B&W cm1
    B&W 686
    System audio saxo 10
     
  8. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Riippuu varmaan odotuksista. Kannattaa roudata kotiin koekuunteluun, niin saa osviittaa, että riittääkö vai ei. Leffoilla hyvä subbari on iso apu. Musiikilla pärjää helpommin ilmankin. Tosin jos ei subbaria halua, niin ei kannata tuoda sellaista koekuunteluun, kun sitten tietää mistä jää paitsi. :D
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sähköbasson alin kieli muistaakseni 42hz. Eli ainakin siihen. Elektronisella alemmas, elokuvilla vähintäänkin 20hz, mutta alemmaskin saa mennä.
     
  10. juuzo`

    juuzo` Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kannattaa käydä cm1:siä kuuntelemassa ja budjetin salliessa myös cm5:sia. Hämmästyttävän hyvä bassotoisto noinkin pienistä laatikoista. Kaikille ei kuitenkaan kirkas yläpää sovi.
     
  11. Pikra

    Pikra Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2011
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    joo siis korjaus tuohon aikaisempaan viestiini, että kyseessä tosiaan oli nuo 653 kaiuttimet..
     
  12. Dorka

    Dorka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2012
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämäkin topicci muuttuu näin kaiutinkeskusteluksi mutta ei voi mitään: Kävin koekuuntelemassa pöntöt nimeltä Aurelia Magenta, B&W cm1, Amphion Helium 3 ja Monitor Audio RX1.
    En osaa kuvailla viininmaistelutermeillä kokemuksiani joten kerron vain mielipiteeni. Kuuntelumusiikkina oli Nightwish ja Sentenced.

    Amphionin kuuntelin ensimmäiseksi ja tuli jo mieleen että hyvin pärjään vanhoillakin kaiuttimilla kun eivät eroa Amphionit edukseen. Oli jotenkin niin tunkkainen ääni etten viitsinyt edes muita Amphionin kaittumia kokeilla. Eikä sitä toivottua bassoakaan löytynyt. B&W cm1 oli paljon kirkkaampi ja erottelevampi ja bassoakin oli mukavasti. Monitor Audio oli sitten sitä mitä toivoinkin. Toimi mukavasti raskaammalla musiikilla ja oli nelikon ainoa joka antoi pienen hymynkareen basson puolelta. Hyvä heavy-ääni. Aurelia Magentan kuulin aika samanlaiseksi kuin B&W.

    Nyt täytyy vaan katsoa tuota rahoituspuolta ja yrittää kaivella RX1:n verran rahaa. Isompia tai kalliimpia kaiuttimia en lähtenyt kuuntelemaan ettei tule paha mieli...
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kaiutin tulee kuulostamaan kotona huoneessa betoniseinän viereen tv-tasolle asennettuna täysin erilaiselta kuin esimerkiksi jalustalla keskellä 600 neliön avointa myymälätilaa. Suurin ero tulee olemaan juuri bassopäässä, jota pienempi huone ja seinän läheisyys voivat nostaa merkittävästikin.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tahtoo sanoa, että sopivasti bassoa voi muuttua liiaksi - tai sitten ei. Itse olen eräitä kaiuttimia kuullut pienen ikäni puutalossa ja kironnut basson puutetta, sitten kuulin samaisia yksilöitä betonibunkkerissa eli kerrostalon olohuoneessa ja siellä bassoa oli aivan liikaa.

    Kaiuttimet pitäisi aina kuunnella kaupan lisäksi kotona, yleensä vähänkään hintavammat saa kotiin pyytämällä.
     
  15. Dorka

    Dorka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2012
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai missään kuuntelutila mikään halli ole? Itse kävin mareksilla ja kuuntelutila oli aika samankokoinen huone kuin oma olohuoneeni. Olohuone on sikäli isompi että jatkuu sivusta avoinaiseen keittiöön ja huonekorkeus on paljon isompi mutta toisaalta kaiuttimen vastainen seinä tulee toisen kaiuttimen kohdalla nopeammin vastaan kuin kuuntelutilassa. Veikkaanpa kuitenkin että jos sointi johonkin suuntaan muuttuu niin nimenomaan laihemmaksi. Pitää vielä harkita josko pyytäisi testiin.
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2012
  16. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Jos oli akustoitu huone (sellainenhan Marekilla ainakin on), niin roudaa ihmeessä kotiin kuunneltavaksi. Akustoidussa huoneessa kirkkaalta vaikuttanut kaiutin voi kotona muuttua liian kirkkaaksi ja tummasävyinen voi puolestaan kotona olla ihan passeli. Bassoihinkin akustoinnilla pystytään vaikuttamaan.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Vemkki, oletko jo ehtinyt Marekin uuteen liikkeeseen kuuntelemaan ja nähnyt tilat?

    Vanhassa liikkeessähän kaiuttimia pääsi kuuntelemaan hyvin akustoidussa kuuntelutilassa tai liikkeen puolella. Jos oltiin jälkimmäisessä, niin sitten olosuhteet vastasivat isoa olohuonetta enemmän tai vähemmän. Jos taas kuuntelutilassa, niin se todella on raskaasti akustoitu. Uuden liikkeen tiloista en tiedä mitään, kun en ole käynyt (muuttiko ne viikko sitten?).
     
  18. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Ei ole tullut käytyä.
     
  19. Dorka

    Dorka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.02.2012
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Marekilla on sisääntullessa iso tila missä on lattiakaiuttimia. Asiakkaalla oli kuuntelusessio käynnissä tässä päätilassa. Itse olin sivuhuoneessa missä oli hyllykaiuttimia. Tämän tilan toinen sivu on ikkunalasia ja toinen kevyttä väliseinää / lasia eikä päätyjäkään oltu mielestäni peitelty. Tilojen välinen lasi tosin oli kolminkertainen. Kaiken kaikkiaan kuuntelu tapahtui siis hyvin paljon omaa olkkariani vastaavassa tilassa eli tuskinpa se ääni kovin radikaalisti muuttuisi. Hieman vielä muuton jälkeinen kiire näkyi.
     
  20. Klimppi

    Klimppi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2009
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä auttaako, mutta kommentoin noihin Monitor audioihin. Mulla on noi RX1:et olleet käytössä pari kuukautta, ja olen erittäin tyytyväinen. Tilana toimii kerrostalon olohuone, joka on suorakaiteen mallinen about 3,5 x 6 m mitoiltaa. Toisella lyhyellä sivulla on koko seinän mittainen ikkuna/parvekkeen ovi ja toiselta sivulta aukeaa aukko eteiseen ja keittiöön. Basso ei kuulosta mitenkään liialliselta musiikkia kuunnellessa, mutta subbariakaan ei tarvitse. Leffoilla subi on päällä. Ostin kaiuttimet Turun hifimestasta, josta ainakin silloin sain hieman Mareksia paremman tarjouksen.