Room EQ Wizard aloittelua

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana vaizki, 08.10.2007.

  1. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvältähän tuo jo näyttää. Meneekö REW:n mittaussignaali AV-vahvistimen kautta kun vaste laskee 60 Hz:n yläpuolella?
     
  2. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitäs tapoja tuon Rewin kanssa on kalibroida tuo SPL oikein? Ilmeisesti mittari on pakollinen, tai sitten viritinvahvistin/muu laite joka tunkee ulos testisignaalia tietyllä db-lukemalla?

    Oon katsellut noita CSS:n kalibroituja mittamikkejä, osaako joku kommentoida mitä tekoa on noise floorin/sensitivityn kalibroimisella? Sivuilla lukee että tarvitsisi olla myös nuo kalibroituna, jos haluaa harrastaa absoluuttisia spl-mittauksia.

    Sinänsähän tuo ei olisi tärkeää, mutta kiinnostaisi kyllä mitata myös absoluuttiset spl:t esim. subbarista :)

    Ja mikäli noille mittamikeille on tarvetta, voisin tilata muutaman kerrallaan postikulujen säästämiseksi, privaa mulle jos on tarvetta :)
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei mikään vahvistin tunge testisignaalia "tietyllä desibelilukemalla". Desibelilukema on on kaiuttimen antama äänenpaine, joka riippuu a) kaiuttimen herkkyydestä, b) annetun signaalin voimakkuudesta. Tavanomaisesti kaiuttimien herkkyydet ovat 85-95db/w/1m eli ääntä saadaan ilmoitettu desibelimäärä yhdellä watilla (!!) metrin päähän. Todellinen lukema kuuntelupisteessä riippuu vielä lisäksi kuuntelutilasta: fudiskentällä kahden metrin päässä kuuluu jotain ihan muuta, kuin 15m2 betonikopissa kahdessa metrissä.

    Periaatteessa THX:llä on standardi, joita jotkin kaiuttimet ja vahvistimet tottelevat. Tällöin standardia tottelevan vahvistin + kaiutin -yhdistelmän pitäisi tietyssä volumeputikan asennossa antaa määrätty desibelimäärä kuuntelupisteeseen (huoneen vaikutusta huomioimatta). Taitavat vaan olla melko harvinaisia.
     
    Viimeksi muokattu: 24.02.2012
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai tämä ole kovinkaan oleellinen tieto? REW:iä käytetään yleensä taajuusvaste- ja jälkikaiunta-aikamittauksiin. Molemmat onnistuvat hyvin ilman tietoa todellisesta äänenvoimakkuudesta. Tarkimman kalibroinnin saat luokkien LS tai 1 äänenvoimakkuuskalibraattorilla. Esim. Brüel & Kjær 4231 on hyvä. Hinta on alun toista tuhatta euroa. Guangzhou Landtek Instruments:n ND9 taas on ilmeisen kohtuullinen kalibraattori suunnilleen satasen hintaan.
     
  5. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös esim. Audysseyn kalibrointiin kuulu kaiuttimien kalibrointi 75db tasolle? Vahvarihan antaa ulos 75db pink noisea, mittaa omalla mikillään saapuvat tasot ja kalibroi kaiuttimien tasot "oikealle" tasolle?

    Tarkkuus ei varmasti ole ihan sama kuin oikealla spl-mittarilla, mutta kyllä tuo varmaan riittäisi omiin tarkoituksiini hyvinkin...
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    En ole operoinut Audysseyn kanssa, joten en tiedä, mutta millä meinasit saada tuon sen jälkeen toistettua?

    Kuten sanoin, en tiedä, miten Audyssey toimii, mutta Yamahan YPAO:n kanssa kyllä. Se tasaa volumet toistamalla testikohinaa ja kohinan saa tämän jälkeen päälle käsintehtävää tarkistusta/korjausta varten. Ongelmaksi jää, että kohina tulee sillä SPL:llä, millä se sattuu tulemaan volumeputikan senhetkisessä asennossa. Mihinköhän kohtaan se pitäisi ruuvata, että saisi saman SPL:n, kun automaattisen kalibroinnin aikana, tiedä en.

    Perustason SPL-mittari, jolla jotain pystyy mittaamaan, ei paljoa maksa. Tuo on aivan riittävä volumen tasaamiseen ja vaiheensäätöön, esimerkiksi. En tiedä, soveltuuko se viittaamaasi käyttötarkoitukseen, Ykskytän viestin perusteella ei.
     
  7. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    RS:n mittarille ei luvata minkään standardin mukaista tarkkuutta :). Varsinkin matalimmilla ja korkeimmilla taajuuksilla sen antamaan tulokseen ei voi kovinkaan paljoa luottaa.
     
  8. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin, vihdoinkin sain mitattua vasteen. Subbarina siis DIY CSS SDX15 Sonosub, nettotilavuus noin 258 litraa ja viritys siinä 14.5 - 15Hz, jako suoraan Yamahan RXV-595A:lta 90Hz 18db/okt. Hitusen on koppa liian pieni, siitä saa kiittää Sonocon tehdasta :hitme:

    Tuloksen tarkkuudesta ei ole mitään absoluuttista tietoa, koska mittausmikkinä toimi Linkwitz source follower -modattu Panasonicin WM-61A kapseli Hometheatershackin ohjeiden mukaan. Käsittääkseni tuon kapselin pitäisi kyllä olla kohtalaisen suora 20Hz ylöspäin melko pitkälle. Mitattu noin 60 astetta vinossa kattoa kohti about kuuntelupaikalta. SPL ei myöskään kalibroitu millään tavalla, kun en omista SPL-mittaria.

    Muuten näyttää ihan kohtalaiselta, mutta tuo 45Hz järjetön dippi vasteessa kummastuttaa. Samalla myös vaihe kääntyy 180 astetta ja ryhmäviive piikittää hurjiin lukemiin (200ms). Ja ehkä hieman kummastuttaa myös tuo alapään toisto, kait sen jossakin vaiheessa pitäisi lähteä laskemaankin :D ?

    katso liitettä vaste_uncorr.jpg
     
  9. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Akustoimattomassa tilassa tuo 44 Hz ei ole vielä edes kovinkaan suuri kuoppa. Se on sen verran matalalla taajuudella ja kapealla kaistalle, että sitä ei välttämättä edes huomaa. Taajuus vastaa huoneen mittaa 3.9 m. Pieneksi ongelmaksi se muuttuu vasta yhdistyessään laajempaan vaimtumaan alueella 28-40 Hz. Myös alueen 72-85 Hz vaimentuma voi vaikuttaa kuultavasti. Se johtuu huoneen mitasta 2.2 m tai 4.4 m.

    Käyrän alapään muoto voi johtua alhaisesta viritystaajuudeesta, huonekorostuksesta, mikrofonin virheestä, taustakohinasta tai näiden yhdistelmästä.
     
  10. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Veikkaisin, että Antimode toimisi hyvin tuossa kokoonpanossa.
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    AM tasaa korostumia ja kaiuntaa, mutta ei juurikaan kykene korjaamaan vaimentumia. Vasteessa ei juuri ole piikkejä, joten miksi AM?

    Itsellä oli yli 10db korostuma 50-57hz tienoilla, jonka perässä lähes yhtä syvä vaimentuma 58-62hz välillä. Näistä AM kiitollisesti lanasi ensimmäisen.
     
  12. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taisi unohtua mainita että BFD löytyy jo...

    Vaste "hieman" tasoittui kun siirsin subbaria noin 40cm pois nurkasta, tässä vaste siirron jälkeen:

    katso liitettä sivuseinalla.jpg

    Hieman on vielä kuoppaa tuolla 70Hz tuntumassa, mutta siihen ei tunnu tuo sijoittelu pahemmin auttavan...

    Alla vielä REW:n simulaatio BFD:llä saavutettavista tuloksista, onkohan nuo erot edes korvinkuultavia vai pistänkö BFD:n myyntiin ;)

    katso liitettä bfd_simulated.jpg

    Kannattaakohan tuota alaspäin laskevaa vastetta lähteä edes vaimentamaan, sehän on sinänsä ihan hyvä ottaen huomioon kuulokynnyksen matalilla?
     
  13. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Kuuloaisti alkaa omalla kohdallani menettämään merkitystään leffakuuntelussa muistaakseni jossain 20Hz paikkeilla, sillä tässä kohtaa oman kuuloni erottelukyky on heikko kovillakin paukkeilla. Tästäkin huolimatta olen kokenut, että vahvasti nousevat matalat taajuudet tekevät kokonaisuudesta jollain tapaa epämiellyttävän pitemmällä juoksulla. Asia on siinä suhteessa vähän outo, että kuulematta jäävätkin taajuudet tuntuvat muuttavan kokemusta. Tämän perusteella, jos noista pitäisi valita, niin ottaisin korjatun vasteen. Mieluiten kuitenkin ottaisin tuon REW:n ennusteen sellaisella muutoksella, että antaisin vasteen alkaa nousemaan tasaisen loivasti 30Hz:stä matalammaksi mentäessä niin, että 15 Hz olisi noin 5dB koholla. Huomioon voi ottaa, että kuuntelen leffani tavallista selvästi kaiuttomammassa tilassa ja kovemmilla äänenvoimakkuuksilla.
     
  14. NasQ

    NasQ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2004
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näemmä REW:n BFD-simulaatiolla ei ollut ihan kauheasti mitään tekemistä todellisuuden kanssa, hitusen erilaista käppyrää tuli softan ehdottamilla säädöillä :rolleyes:

    Tämmöstä sain kuitenkin aikaan pikaisella BFD:n säädöllä, noita kuoppia en saanut juurikaan tasattua ja tuo laskeva yläbassoalue tuntuu kanssa hieman ongelmalliselta...

    http://img259.imageshack.us/img259/8414/equtettu.jpg

    Sain muuten pahimpaa kuoppaa korjattua siten, että tein BFD:llä sille alueelle vaimennusfiltterin! Omalla logiikalla tuo kuoppa johtui vastavaiheisesta heijastuksesta/huonemoodista, joten tekemällä vaimennusfiltterin heijastuksen voimakkuus tippui suhteessa enemmän suoraan ääneen...? Vai mitä ihmettä :p

    Tuntuu että tuolla BFD:llä ei kannata edes lähteä yrittämään korostaa isoja alueita, vaan lähinnä käyttää kapea-alaisia filttereitä...?

    Äänellisesti toisto on huomattavasti napakampi ja musiikkia pystyy nyt jopa kuuntelemaan, tosin BFD:n osuus tuosta muutoksesta on melko pieni.

    Enemmänkin tuo sijoitus vaikuttaa, tosin nyt leffoilla sitten basso tuntuu melkein liiankin kuivalta ja analyyttiseltä, ts. isoimmat rytinät ei tule ihan samanlaisella voimalla kuin nurkkasijoituksen kanssa ;) Täytyy nyt vielä hieroa noiden BFD:n filttereiden kanssa.

    Olen kyllä huomattavan yllättynyt tuon vasteen tasaisuudesta, kyseessä on kuitenkin 53 m^2 betoni/tiilikoppi ilman mitään akustointia.
     
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohjelman ehdotukset perustuvat minimivaihesysteemiin. Todellisuus ei aina nouda sitä. REW:llä voi tätä tutkia tarkemminkin.

    Siisti vaste vahvalla matalimpien korostuksella.

    Ettei olisi vaan lisäbasson tai mittauspisteen paikka muuttunut samalla.

    Oikein.

    Ensin sijoitus ja akustointi kuntoon, sitten vasta taajuuskorjauksella loput säädöt.

    Tila on verrattain iso, mikä on akustisesti hyvä.
     
  16. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Moro, nyt sain ensimmäisen mittauksen tehtyä

    [​IMG]

    Työhuoneessa, todella huono akustiikka. Kaiuttimena br 2:et. Taajuusvaste näyttää turhankin hyvältä?

    [​IMG]

    Tässäpä toinen, 1/3 tasauksella. Vähän on korostumaa kyllä.

    Minulla oli tuo waterfall näyttö tyhjänä. Mitä pitää tehdä', että sen saa näkymään?

    Mittaukset tehty käyttäen Radio shack analogista spl mittaria.... Ei varmaan paras mahdollinen? 5khz jälkeen vasteet laskevat kuin lehmän häntä
     
    Viimeksi muokattu: 21.03.2012
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä oli mittausetäisyys kaiuttimista? Kuinka suuri tila on?

    Voishan tuota akustoida.

    Oletko painanut "Generate" nappulaa?

    Tuolla mittarilla ei kannata liian tarkkaan tutkia matalimpia ja korkeimpia taajuuksia. Tai oikeastaan mielestäni koko mittari on kelvoton taajuusvastemittauksiin. Kaiuttimien välisten tasoerojen mittaukseen se soveltuu jotenkin.
     
  18. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Hep, onnistuin painamaan generate nappia :) Hyvin toimi sen jälkeen.

    Mittausetäisyys oli lyhyt, kaiuttimet on työpöydän ylätasolla ja mittaus istumapaikalta n. 50cm kaiuttimista alaviistoon.

    Höh, arvelinkin että RS analog -mittari ei riitä tähän hommaan... Olisiko tuo anti-moden calibrointimikki parempi? Sen dspeakerin vahvistimen kanssa? Ajatuksissa on ollut tuo anti-moden hommaaminen...
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiukankaan oikein suunnitellun kaiuttimen pitäisikin antaa verrattain suora vaste läheltä mitattaessa.

    En ole näitä mikrofoneja verrannut, mutta RS-mittarin päihittämiseen ei paljoa tarvita. Hyvä ja edullinen ratkaisu on hankkia Cross-Spectrum Labsin kalibroima Dayton Audio EMM-6 tai Behringer ECM8000 mikrofoni USA:sta sekä Phantom-virtalähteeksi pikkumikseri tai sopiva äänikortti.
     
  20. M1kko

    M1kko Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2009
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    0
    Menee kyllä. Tuossa oli subi n. 5db kuumana myöskin. Kuin ihmeen kaupalla hieman oikkuileva BFD heräsi henkiin ja eqtuttelut jatkuu. Nyt pääsin tuosta 50hz alueen korostumastakin eroon, ja musalle tein melko jyrkästi 50 hertziä kohti laskevan vasteen. Tässä viimeisin luomus.

    Harkitsen edelleen hieman jyrkemmin laskevaa leffoille. Korostuksia ei ole tehty, 20hz hieman kohollaan equttamattomassakin versiossa.
     
    Viimeksi muokattu: 23.03.2012