Kaiuttimet liian korkealla, liian korkeat jalustat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana mikko-s, 14.02.2012.

  1. mikko-s

    mikko-s Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yleissääntönähän on, että diskanttien tulisi olla korvien korkeudella, mutta kuinka suuri merkitys asialla on? Vaikuttaako mielestänne paljon ääneen jos kaiuttimet ovatkin n. 10 cm liian korkealla? Tuli aikanaa hommattua liian korkeat 70cm jalustat sen kummemmin aattelematta "kun ovat kuulemma ne myydyimmät". Pykälää matalammat olis sopinut paljon paremmin ja ois asettunut korvien korkeudelle. Nyt nuo on sen n. 10cm liian korkealla ja varmaan enemmänkin kun sohvalla ei kuitenkaan aina istu suorassa. Ainakaan en ole saanut noilla aikaan semmosta oikein tarkkaa stereokuvaa, että voiko olla jalustoista niin paljon kiinni? Ulkonäöllisestikin varmaan ehkä vähän korkean näköiset, jos vaihdan tuohon joskus semmosen matalan tv-tason, nykyinen melko korkea vanhanmallinen. Kaiuttimina on Magnatin 603:set.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Riippunee siitäkin, kuinka kaukana istut ie puolesta metristä tai kolmesta tuo on aika suuri ero, kuinka monen asteen poikkeama tuo on.

    That said, miksi ihmeessä kyselet plazalla moista, kun sinähän sitä kuuntelet? Laita pari tyynyä perseen alle ja kokeile, muuttuuko/paraneeko tilanne. Sillähän tuo selviää.
     
    Viimeksi muokattu: 14.02.2012
  3. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Itsellä ei vaikuta merkittävästi 2m kuuntelumatkalla. Tannoy F2 kyseessä.
     
  4. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mikä on etukaiuttimien etäisyys toisistaan? Suositus on kai etäisyys kuuntelupaikasta etukaiuttimeen x 0,8 = etukaiuttimien etäisyys toisistaan.
     
  5. mikko-s

    mikko-s Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu kaiuttimet on asetettu tasasivuiseksi kolmioksi, kaiuttimet suunnattu hieman ohi kuuntelupaikasta. Kuunteluetäisyys 2m, eli sen n.2.5 m etäisyydellä toisistaan mitattuna elementtien keskelä. Suurta eroa en oo oikein pystynyt havaitseen tuohon korkeuteen liittyen mitä oon testannut. Ei ole oikein kunnon materiaaliakaan millä testata. Ei tuommosella raskaammalla musiikilla hirveästi tee eroa. Äänen sävy muuttuu jonku verran havaittavasti mitä päätä siirtelee kuuntelupaikalla korkeussuunnassa ja tietty sivusuunnassa. Tuo on mulla suurimmaksi osaksi pelikäytössä ja joissain peleissä huomaa, että toinen kanava erottuu välillä täysin ja ääni kuuluu selvästi ohi kuvan laidasta jossa äänen lähde pelissä on. Tämä taitaa olla vain pelien huonoa äänisuunnittelua? No ehkä tuolla korkeudella ei hirveästi ole merkitystä, vielä kun kauttimet on suunnattu mahdollisesti saman verran ohikin yleensä?
     
  6. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Sulla saattaa olla liian leveällä noi kaiuttimet niin siksi stereokuva ei ole hyvä. Jos kuunteluetäisyys on 2m kaiuttimeen niin 1,6m olisi hyvä etäisyys kaiuttimien välillä (koteloiden sisäreunasta mitattuna).
     
  7. mikko-s

    mikko-s Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoitin että kuunteluetäisyys on n. 2m kauttimien keskipisteeseen, eli mistä ääni keskeltä kuuluu. Tarkoitetaanko kuunteluetäisyydellä yleensä etäisyyttä pääkaiuttimiin? Kaiuttimet on yleisen suosituksen mukaan kuuntelupaikka on tasasivuisen kolmion kärjessä, jota luulin tarkottavasi. Eli kuuntelupaikalta saman verran matkaa molempiin kaiuttimiin, kuin matkaa kaiuttimien välillä. Jossain oli juttua, että tasasivuinen kolmio vois toimia tuolta osin paremmin, mutta tuo vajaa puolen metrin ero kuulostaa jo reilulta tähän verrattuna, tosin kotelon reunaan. No pitää kokeilla, yleinen suositus mitä itselle on tullu aina eteen niin on ollu tuo tasasivuinen kolmio.

    E: Niin tarkoitatko muuten juuri tuota tasakylkistä kolmiota, eli kaiuttimien etäisyys toisistaan kuin matka kuuntelupaikalta kaiuttimien keskipisteeseen? Pikasella laskutoimituksella tuo ei kyllä täsmää oikein siihen, toisin jos tuossa on aateltu ottaa huomioon tuo että mitataa kaiuttimen reunasta, mutta siten se ei voi olla oikein yleispätevä kaikille kaiuttimille. Eikös mitat pitäis ottaa aina elementtien keskelle niin menis varmasti oikein?
     
    Viimeksi muokattu: 14.02.2012
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Tasasivuinen kolmio on hyvä lähtökohta. Joku tykkää leveämmästä ja joku kapeammasta kolmiosta, ihan itse pitää kokeilla mistä juuri sinä eniten pidät. Ei ole olemassakaan yhtä oikeaa yksiselitteistä vastausta kolmion leveydelle. Sijoitusleveyden ero koteloiden sisänurkista vs. elementtien keskeltä mitattuna ei myöskään ole yleensä kovinkaan merkittävä. Sehän tekee eroa vain yhden kaiuttimen leveyden verran..

    Korkeus ja tarkka kohti kuulijaa suuntaaminen onkin sitten tärkeämpää.
     
  9. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    ... ja on myös kaiutinkohtaista.
     
  10. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2010
    Viestejä:
    236
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimet voisi heittää myös väärinpäin eli diskantti alapuolella... saatko sillä mitään kuultavaa eroa aikaiseksi (vaikka sokkotestissä)?
     
  11. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kaikkia ei saa käännellä. (Epäsymmetrisellä) suuntaimella varustettu kaiutin täytyy asentaa juuri tismalleen siihen asentoon kuin valmistaja on suunnitellut.
     
  12. E-mies

    E-mies Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tämäkin on käsittääkseni kaiutinkohtaista. Ja ehkä myös kuuntelijan mieltymyksistä riippuvaa.
     
  13. mikko-s

    mikko-s Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2011
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokeilin nyt siirrellä noita lähemmäksi. Kun laittaa tasakylkisen kolmion mukaan niin, sterekuva selvästi kyllä kapenee ja ääni ei niin helposti tosiaan tee sitä toiseen kanavaan erottumista. Paras on ehkä jossain siellä tasakylkisen ja -sivuisen välimaastossa. Joo tapauskohtastahan tuo etäisyys on ja mulla on vielä se ongelma, että pienessä yksiössä kun asuu niin keittonurkkaus on pahimmoilleen toisella puolella ja tekee stereokuvasta vähän toispuoleisen ainakin bassotoiston osalta. Luullakseni nuo soveltuu hieman ohi käännettäväksi. Melko laajasti tuo ääni mun mielestä noista hajaantuu vaikkakin suoraan kuuntelupakalle käännettynä huomaa äänen kirkkaudessa eron. Kuuntelupiste vain menee sillon melko pistemmäiseksi, että mielummin oon pitänyt vähän ohi.

    Tuo mun nojatuoli joka mulla tuossa on niin on kyllä melko matala. Perse jää varmaan vain joku reilu 30cm päähän maasta. Joutaa kuitenkin joskus vaihtoon ja tilalle tulee varmaan kunnon sohva josku kun pääsee isompaan kämppään muutamaan. Sitte istumakorkeus kyllä nousee helposti sen 5cm ainaki. Minkälaisia nuo sohvien istumakorkeuden on nykyään? Ei tiedä noista ilmoitetuista mitoista, että onko se oikea istumakorkeus vai korkeus maasta sillon ku ei istuta.
     
    Viimeksi muokattu: 14.02.2012
  14. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 15.02.2012
  15. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kaikilla (hifi)kaiuttimilla on ns. akustinen keskipiste. Useimmiten varmastikin diskantin kohdalla tai ainakin hyvin liki, mutta ei aina (se on kuitenkin varsin hyvä oletus/arvaus, jos muuta tietoa ei ole). Joskus voi olla diskantin ja bassokeskiäänisen välissä, joskus jopa kaiuttimen yläreunan tasolla (HIFI 262). Noin siis korkeussuunnassa. Sivusuunnassa varmastikin useimmiten keskellä kaiutinta.
    Mitä vähemmän suuntaavista kaiuttimista on kyse, vähemmän tarkkaa kuuntelijan sijoittuminenkin on. Ko. kaiuttimet vaikuttavat sikäli varsin tavallisilta, eli eivät ole kovinkaan suuntaavat (bassoilla eivät lainkaan, mutta etenkin ylimmillä diskanteilla ovat jo melko suuntaavat).
    Mitä lähempää kuunnellaan, sitä enemmän oikealla kuuntelukorkeudella on merkitystä. Joskus suuntaavuus on pystytasossa hyvinkin erilaista, kuin vaakatasossa. Ainakin jos on vaikkapa suorakaiteen muotoinen nauhadiskantti ja/tai diskantin molemmin puolin on syvät, pystysuuntaiset suuntainlevyt (pyöreän diskantin ja pyöreän suuntaimen sijaan).

    Aivan aina diskantti ei sijaitse kaiuttimen keskilinjalla. Silloin kannattaa ainakin aloittaa valmistajan suosituksesta. Joka saattaa olla, että kokeile, kumpi on parempi. Joissain panelikaiuttimissa - ainakin Magnepaneissa - diskantti on koko kaiuttimen korkuinen nauha, joka on sijoitettu aivan toiseen reunaan. Silloin diskantit siis ovat joko sisäreunoissa tai ulkoreunoissa. Toki perinteisissäkin kaiuttimissa voi diskantti joskus olla esim. yläkulmassa.
    Kokeilemalla se helposti selviää, että miten paljon saa liikkua mihinkin suuntaan, ennen kuin ääni muuttuu häiritsevässä määrin. Usein hifikaiuttimien, studiomonitorien yms. mukana tulee jonkunlainen yleisohje sijoituksesta. Jos näin on, niin siitä kannattaa aloittaa.

    Usein suositus on, että (basso)keskiääninen ja etenkin diskantti näkyvät kuuntelupaikalle. Näin saadaan eniten suoraaa ääntä kuuntelupaikalle. Tosin joskus valmistaja suosittelee kokeilemaan lievää ohisuuntausta. Usein niin päin, että diskantit suunnataan hieman sisäänpäin, jolloin seinäheijastukset vähenevät ja diskanttitoisto kenties muutenkin on vasteeltaan parempi. Mahdollisesti hieman pistävä ylädiskanttikin saattaa näin lakata häiritsemästä. Toki hyvissä kaiuttimissa ei sellaista ominaisuutta pitäisi olla...


    Kuuntelukolmion kannalta olennaiset mitat otetaan tietenkin akustisen keskipisteen kohdalta, joka leveyssuunnassa sijaitsee usein keskellä kaiutinta. Eli jos ei muusta ole tietoa, niin sitten suurinpiirtein diskantin kohdalta. Tosin kun kuunteluetäisyys on luokkaa metrejä, ei muutamasta sentistä kannata turhaan stressata. Ja ainahan voi kokeilla miten kaiuttimien siirto vaikuttaa, jos asia häiritsee. Valtaosalla varmaankin monet muut jutut pilaavat hyvin paljon enemmän toistoa. Kuten seivovat aallot ja muutenkin huono akustiikka (pieni betonikoppi, liian kaikuisa, jne.). Päälle vielä huonon äänieristyksen aiheuttamat rajoitukset.
    Kuuntelukulma lienee usein leveimmillään noin 60°, eli tasasivuinen kolmio. Ainakin isot panelit lienevätkin varsin usein noin, joskus kenties jopa vieläkin leveämmin. Tavalliset pönttökaiuttimet joko noin, tai ehkä useimmiten kuitenkin hieman tuota kapeammalla. Käytännössä varmaankin on kohtalaisen usein tehtävä jonkunlainen kompromissi kuunteluetäisyyden, korkeuden, sisustuksen jne. suhteen. Yleensähän sekä kaiuttimet, että myöskin kuuntelupaikka pyritään pitämään poissa aivan seinän vierestä.

    Esim. Dolbyn sivustolta kun valitsee vaikkapa 2.1-setin ja kuunteluetäisyyden 6 - 8' (1.8 - 2.4 m), niin sielläkin ehdotetaan varsin tutunoloisia kuuntelukulmia, eli 44° - 60°. Eli 22° - 30°, kun mitataan keskilinjalta vain toisen puolen kaiuttimeen. Ei noita minkään teodoliitin kanssa kannata lähteä mittailemaan, niin että aina väkisin saataisin se 60°, joka siis ei välttämättä edes ole se optimaalisin kulma. Jos kaiuttimet ovat liian leveällä, voi äänikuvan keskelle jäädä häiritsevä aukko. Kuuuntelukulmaan vaikuttaa kaiutinten lisäksi myös kuuntelutila. Ja enemmän tai vähemmän myös kuuntelijan omat mieltymykset/tottumukset.


    Noista asioista on ollut juttua suomenkielisissäkin lehdissä. Muistaakseni myös HIFImaailmassa, kuten sen edeltäjässä HIFI-lehdessäkin. Kuuntelukulmaa ei suoraan mainita, mutta muuten on juttua perusteista: Tietoa ja taitoa: Kaiuttimien sijoittelu (HIFImaailma).
     
  16. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos mikko-s:llä on kaiutinten diskantin/keskikohdan/akustisen keskipisteen välinen etäisyys (y) 2,5 m ja etäisyys (x) kuuntelupaikalta kunkin kaiuttimen samaiseen kohtaan 2 m, niin silloin kuuntelukolmio on kyllä todella leveä. Tod.näk. liian leveä.

    Kuuntelukulma = arc sin((y:2):x) * 2 = 77°​



    Yo. kuvan mukaisessa tilanteessa kuuntelukulma olisi paljon kapeampi 47°, eli vielä yleisimpien suositusten rajoissa. Jos pilkkua hieman viilataan, niin kolmion kärkien tulisi tietenkin olla akustisen keskipisteen kohdalla, eli käytännössä keskellä kaiutinta.

    Tasasivuisessa kolmiossa kaikki kolme sivua ovat esim. 2m, jolloin kaikki kulmatkin ovat 60°. Tasakylkisiä ovat tietenkin ne kaikki muut symmetriset tapaukset, eikä vain joku yksi...
     
    Viimeksi muokattu: 15.02.2012
  17. timo64

    timo64 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.06.2009
    Viestejä:
    248
    Saadut tykkäykset:
    1
    Luulen että monellakaan varsinkin hyllyyn tai tasoon laitettavilla kaiuttimilla ei pysty käytännössä laittaamaan kajareita tuolla 0,8x mitoituksella.
    Itsellä kuunteluetäisyys noin 3,6 metriä ja ajattelin laittaa jalustakaiuttimet suoraan tv-tason päälle sen reunoille.
    Tv-tason pituus 2,1 m eli kajareitten etäisyys toisistaan noin 2 m. Tilaani ei yksinkertaisesti saa edes lattiakajareilla kaiuttimien väliseksi etäisyydeksi yli 2,4 metriä :confused:
     
  18. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minkäkokoista kuvanlähdettä katsot 3,6metristä, toivottavasti se on tyyliin 90" kangas?

    Etkö voi siirtää kuuntelupaikkaa 2,0-2,5 m päähän kaiuttimista?
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2012
  19. timo64

    timo64 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.06.2009
    Viestejä:
    248
    Saadut tykkäykset:
    1
    Valitettavasti "vain" 46 tuumaista tv:tä. 55 tuumainen olis poikaa. Olohuone on 4,7 metriä syvä tuossa kohtaa eikä sohvaa voi oikein siirtää lähemäskään, hellasärön vuoksi.
     
  20. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Dolbyn - ja monien muidenkin - ehdotus järkeväksi kuuntelukulman alueeksi on jo mainittu öpaut 44° - 60°. Käytännössä kaiuttimista jne. riippuen. Ja siihen tuo 0,8x nyrkkisääntökin sopii. Tässä pieni taulukko:
    0,5x = 29°
    0,6x = 35°

    0,75x = 44°
    0,8x = 47°
    0,9x = 53°
    1,0x = 60°

    1,1x = 67°
    1,2x = 74°


    Jos 3,6 m tarkoittaa etäisyyttä kuuntelupaikalta kaiuttimen keskelle, ja 2 m etäisyyttä diskantista diskanttiin, niin silloin kuuntelukulmasi on 32°. Jotta kulmaksi tulisi em. suositusten mukainen minimi eli 44°, pitäisi kuunteluetäisyyden olla 2,7 m, olettaen että kaiuttimien sijainti leveyssuunnassa pysyisi samana.
    Jotta kulmaksi tulisi em. suositusten mukainen maksimi eli 60°, pitäisi kuunteluetäisyyden olla tietenkin 2,0 m (tasasivuinen kolmio).

    Tai jos kuunteluetäisyys pidetäänkin vakiona (3,6 m), niin silloin kaiutinten välisen etäisyyden tulisi em. suositusten mukaan olla vähintään 2,7 m (44°) ja enintään 3,6 m (60°).

    Se on täysin omasta hifistelyn asteesta, kaiuttimista, tottumuksesta ja kuunnelluista äänitteistäkin kiinni, että miten paljon pieni kuuntelukulma häiritsee. Etenkin joissain 60-luvun äänitteissä rummut kuuluvat vain oikealta ja laulu vain vasemmalta, jos oikein ääritapauksista puhutaan. Ja onhan se hieman suosituksia pienempikin kulma aina kuitenkin parempi, kuin lähes monoääni, eli kaiuttimet aivan tv:ssä kiinni. Siis suhteellisen pitkällä kuunteluetäisyydellä.

    Itsellänikin on 46", mutta katseluetäisyys on jämähtänyt noin kahteen metriin. Full HD:lle suositus olisi hieman alle 2 m, mikäli normaalinäöllä haluaa saada kuvasta kaiken irti. Ja siltä se Blu-rayta katsellessa kyllä tuntuu käytännössäkin. Parhaita voisi katsella vaikka metrinkin päästä, mutta sepäs vasta koomiselta näyttäisikin.
    Aiemmalla 37" HD Readylla katseluetäisyys oli aluksi lähellä kolmea metriä. Ja sitä ennen jopa 20" CRT:llä (4:3) tuli katsottua nykyistä kauempaa, laajakuvaisimmatkin leffat. Mutta nyt haluaisin lähinnä 16:9:aa laajakuvaisempien leffojen vuoksi nykyistä suuremman kuvan.

    Kuuntelukulmaa suurempi tai ainakin yleisempi "murhe" tavallisissa olohuoneissa lienee katselukulman pienuus. Samalla logiikalla sekin tietenkin lasketaan. Tässä kuitenkin eräs laskuri. Eli harva tv:n omistaja yltää THX:n minimiinkään (Maximum THX viewing distance: 26°). Mutta silti olohuoneissa katsotaan leffoja ja tv-ohjelmia varsin tyytyväisinä. Kunnes tykästytään tykin tms. vuoksi suureen kuvaan, jolloin oma tv tuntuukin yht'äkkiä aivan "postimerkiltä".
    Tavallinen olohuone + iso tv + enemmän kuin yksi katsoja + hellasäröä = liki mahdoton yhtälö, mikäli kaiken pitäisi olla optimaalista. Yksin katsoessa/kuunnellessa nojatuoli on kyllä helppo siirtää syvyssuunnassa. Ellei sitten ole sohva, pöytä, palmu yms. edessä...