tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiukan OT:ta

    Itseasiassa pelkkä valveillaolo aamulla taitaa tiputtaa korvan herkkyyttä, vaikka ääniä ei olisikaan. Unessa ihmisen kuulon herkkyys moninkertaistuu. Kuulo on nukkuessa tarkoitettu suojamekanismiksi, joka herättää ihmisen, jos jotain erikoista ääntä kuuluu. Se taitaa olla tuntoaistin lisäksi yksi harvoja aisteja, mikä toimii (vieläpä herkemmin) ihmisen nukkuessa. Uskomatonta kyllä, että ihminen kuitenkin tottuu erilaisiin ääniin (varsinkin kerrostalossa). Kerrostaloääniin tottunut ihminen ei herääkään enään yhte helposti tiettyihin ääniin, mitä taasen tottumaton herää. Ilmeisesti ihminen oppii tunnistamaan usein toistuvat äänet, eikä täten enään pidä niitä uhkana. Jokin normaalista poikkeava ääni kyllä herättää yöllä ainakin minut, vaikka asunkin kerrostalossa. Tiellä menevä lumiaura tai katolta tippuva lumi herättää taatusti. Se ei ole usein toistuva ääni kerrostalossa. Vessanpytyn vetäminen, oven kolaukset, puheensorina rappukäytävässä on ääniä johon en nykyään enään herää lainkaan.
     
  2. hifitalo

    hifitalo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2006
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on kyllä pakko penseillä sen verran, että eikö tosiaan rumempaa kötöstystä löytyny sponssattavaksi? Harmi ku en bongannu tuota itse tapahtumassa...
     
  4. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Funktionaaliseksi tuota voisi luonnehtia, mutta minun mielestäni ei ainakaan ruma. Toteutus on kekseliäs, mitä nyt tapahtuman luonne huomioonottaen voi jo vähän vaatiakin...
     
  5. hifitalo

    hifitalo Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2006
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ulkonäöstähän voi olla montaa mieltä, eihän tuollaisen hieno kuulu ollakkaan. Idea on toteutuksessa, hienosti tehdyssä laitteessa ja ennekaikkea hauskanpitoon tunnelmaa tuomaan. Esim torvisubi... :thumbsup:
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minä ratkaisin vähävirtaisuus-pulmani tilapäisesti ja nopeasti ja ilmaiseksi. Ja kerron samalla kikan, jolla vastaavaa asiaa voi soveltaa akkukäyttöisyyteen, halvan lyijyakun avulla:

    Kaveri delegoi minulle lainaksi/loppusijoitukseen ilmaiseksi wanhan "kotiteatterisarjansa", joka sisältää 5 satelliittia ja monobasson ja vahvistindekooderi-DVD-laitteen. Tämä härveli ottaa verkkovirtaa 15,5 wattia kun kuuntelen musiikkia tai leffoja 5.1-kanavaisesti yöaikaan. Siis montako wattia? Kuuteen kanavaan jaettuna lämmöksi muuttuu 2,6 wattia per kanava kaikkine hakkurihäviöineen päivineen. Ihan sairasta. Siis Sairaan VÄHÄN.

    Okei, jugurttipurkin kokoiset kaiuttimet toki kannattaa vaihtaa parempiin (elementit on jo ostettu, kotelot niille vielä tekemättä), mutta vahvistindekooderihärveli kelpaa yökäyttöön mainiosti. Kohinaa ei kuulu häiritsevän paljon, koska volumesäädin (infrapuna-kauko-ohjattu) vaimentaa kohinatasoa samalla kun signaaliakin. Halvoissa pc-muovikaiuttimissahan kohinataso pysyy vakiona vaikka volumelle tekisi mitä.



    Miten tällaisen vekottimen saa akun varaan? UPSilla tietysti. Mikä tahansa halvin mahdollinen UPS riittää, koska tällainen kotiteatterisarja ei tehoa ime kuin yhden kotitietokoneen verran. Ja luonnollisesti UPS-akku vaihdetaan 12 voltin järeään vapaa-ajan akkuun tai mihin nyt haluaa. Kunhan se akku sietää syvälle purkua. Tavallinen starttiakku tuhoutuu jos se puretaan tyhjäksi asti. Veneakut ovat kelvollisia, sietävät melko tyhjäksi purkamista. UPS-akun siis voi vaihtaa järeämpään kunhan tietää mitä tekee. Minä olen aina vaihtanut upseihin isommat akut. Otin juuri pois 150 Ah akuston ja asentamista odottaa 65 Ah akku. En tarvitse nykyisin niin suurta akkua kuin ennen muinoin.

    UPSin voi tietysti korvata invertterillä tai jopa invertterilaturilla (suosikkilaitteeni; laite sekä lataa älykkäästi akun, että ottaa siitä virtaa sähkökatkon sattuessa ja generoi 230 volttia), mutta kumma kyllä UPS on muuntimista halvin. Niitä kai valmistetaan miljoonittain siinä missä muita mainittuja muuntolaitteita vain pieniä sarjoja.

    Olettaen, että UPS hävittää toiset 15,5 wattia taivaan tuuliin, yhteensä 31 wattia akusta katoaa yö-kuunteluvoimakkuuksilla. 12 V 55 Ah akku (= 660 Wh) ylläpitää musiikkia tauotta 21 tuntia.

    Kun nostetaan volumetaso tuplaksi, päiväkuunteluun, akusta katoaa arviolta 80 W ja akku riittää teoriassa 8 tunniksi, mutta nopeamman purun vuoksi käytännössä ehkä 6 tunniksi.

    Tuplaamalla kulutus 160 watin purkuun, akku kestää teoriassa 4 tuntia ja käytännössä pari tuntia.


    Mitä järeämpi ökyakku (rullakenno tai syväpurun sietävä suurvirtainen), sitä lähempänä ideaalia toiminta-aikaa ollaan. Mitä halvempi akku, sitä lähempänä mainittuja käytännön arvoja ollaan, eli suurella virralla purkaminen lyhentää käyttöaikaa rajusti.



    Siis: jos saatte (pöllitte) kaveriltanne ilmaiseksi paskalaatuisen kotiteatterisarjan, sitä kannattaa hyödyntää akkukäyttöisenäkin, koska se kuluttaa sähköä niin uskomattoman vähän. Älkää silti pöllikö mitään järeää laitteistoa, koska niissä on pohjatehonkulutus valtava, akku tyhjenee äkkiä vaikka kuuntelisi yhtä kaiutinta hiiren aivastuksen äänenpainetasolla. Tässä tilanteessa audiolaitteen huonous muuttuu hyväksi akkukestoksi.

    En täten aio ostella pikkutehoisia digivahvistimia toistaiseksi, tämä romulaite kelpaa arkikuunteluun.



    Huom: niin sisällä kuin ulkonakin: SUBBARI TARVITAAN ERIKSEEN. minikaiuttimet tai minibasso eivät toista bassoja kunnolla. Nyrkkisääntönä subbarivahvistimessa pitää olla 10-kertainen antoteho ja 10-kertainen akkukapasiteetti. Ongelma on se. Bassoihin saa poltettua äärettömän vahvistintehon ja rahamäärän.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 15.02.2012
  7. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinno tapahtuman teemaan tuo kyllä sopii ku nenä päähän ja sikäli tosiaan uniikki että eipä ole torvibassoja näkyny aiemmin. Ainainen ongelma tuo bassontoisto ulkona järkevässä koossa, sillä olis ollu mielenkiintosta päästä kuuntelemaan tuota... Mites tuon sähköt muuten? Joku auton akku + autovahvari vai?


    Sensijaan DVB-G vois kertoa että miten tämä äskeinenkään ajatuksenvirta-horina liittyy threadiin?
     
  8. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käyttötilanteessa akkuja oli vielä kaksi 6S LiPoa lisää, joista toista käytettiin. 6 h soitto vei akusta n. 50 Wh, joten keskimääräinen käytetty teho oli 8 W luokkaa. Viimeistään käytettyyn tehoon nähden bassotoisto oli yllättävän hyvä, kaikki tietysti suhteellista. Festarit erikseen.

    Vahvistimena Suren "4x100W" ja signaaliprosessorina minidsp. Ennakkoon tehtyjä säätöjä ei ehtinyt testaamaan ja käytön aikana ei paljon kiinnostanut säätää läppärin kanssa. Lisää tehoa luulisi saavan käyttöön ainakin. Subin ylipäästö 45 Hz ja alipäästö 90 Hz

    Jonkun kuvaama video: http://www.youtube.com/watch?v=gNmXQNlhZvU
    Musiikista en ota vastuuta, tässä ei ollut oma puhelin lähteenä :)
     

    Liitetyt tiedostot:

  9. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mikä hiton itu on laittaa popit akkukäytölle, kun mielestäni kannettavaa/raahattavaa laitteistoa et tarkoita? Pelko sähkökatkoksestako? Itsellä ei ole kuin akvaario tuhdin 48 voltin akustolla olevan UPSin perässä.

    Nimim. Viimeksi kaksi ja puoli vuotta sitten sähkökatkos...
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    UPS on minulla toistaiseksi antennivahvistinta ja DVB-REC-koneita ylläpitämässä, enempään ei upsin antoteho vielä riitä. Nettikone ja kaikki muu sälä saavat kaatua aina kun sähkökatko tulee. Katkoja on muutama vuodessa, alle 10. Myrskyjen ja tykkylumen aikoina pätkii. Sitä mukaa kun saan rahaa kerättyä, laajennan varavoimalaitteiston kattamaan kaiken valaistuksen ja viimeisenä mikrouuni-grilli-uunille pitää oma varavoima järjestää, yli 2 kilowatin antotehoinen. Se tulee kalliiksi. Minulla on muutamia kymmeniä laitteita jonossa odottamassa upsausta.

    Siinä mielessä siis poikkean kaduntallaajista, että minä käytän "kannettavia laitteita" nimenomaan kotona, myös kannettavaa valoa. Päivittäin valaisen akkutoimisella ledivalolla sitä kohdetta mitä milloinkin olen hiplaamassa, tietokoneiden sisuskaluja viimeksi. On kätevämpää kun lampussa ei roiku piuha perässä samalla kun juoksen ympäri kämppää hakemassa komponentteja ja työkaluja.

    Mikään ei estä liittämästä upsiin kaikkea mahdollista sälää, kunhan se sälä ei vie liikaa sähköä upsin tai akuston tehoon nähden. Vähäruokainen audiosysteemi esimerkiksi voidaan upsiin liittää, ja sille on tarvetta etenkin nykyisen MTV3-GOP-datakorruption aikana. Kuva katoaa minulla näkyvistä, mutta ääni vielä kuuluu. Joudun äänen perusteella katkomaan DVB-tallennuksen nykyisin MTV3-ohjelmista.

    Maaseudulla sähkökatkoja on lähes pävittäin, siellä lähes kaikki vehkeet kannattaa upsittaa, paitsi vedenkeitin ja sähkölämmitin ja pölynimuri yms. tehosyöppö kone. Jokainen joutuu itse määrittämään mitä kapineita varavoimittaa ja mitä ei. Yhteistä kaavaa ei ole. Esim. minä en pane pikowattiakaan akvaarioon. Mutta yritän jatkuvasti etsiä menetelmää, joka tuottaa PARHAAN äänenlaadun VÄHIMMÄLLÄ tehonkulutuksella ja HALVIMMALLA ostohinnalla. Viimeisin "ostos" on ihan hyvä kompromissi; puoliksi hifiä, syö sähköä 15,5...23,0 wattia volumetasosta riippuen ja maksoi nolla euroa.

    Nykyään kiinteän asennuksen ja kannettavuuden raja on kovin hämärä. Samaa laitetta voi käyttää kiinteästi paikallaan tai 200 km/h vauhdissa lentokoneesta laskuvarjolla hypätessä. Sukeltaessa ja saunassa.

    Topikki käsittelee mukana raahattavia audiolaitteita. Keveimmillään audiolaite on 1 milliwatin tehoinen korvanappi-musaplayer, joka korvan varassa lepää. Raskaimmillaan se on 30 tonnia painava rekka-autoon/merikonttiin rakennettu maailman tehokkain bassokaiutinjärjestelmä. Kaikki voivat toimia liikuteltavan energian varassa, ilman pakollista sähköjohtoa valtakunnanverkkoon. Ja toimivat myös kun se verkkopiuha liitetään akkuja lataamaan.

    Akkukäyttöisinä on nykyään myös kilowattiluokan sirkkeleitä, joita ei ikimaailmassa voinut muinoin kuvitella langattomiksi laitteiksi. Nyt voi veneessä ja autiosaaressa nikkaroida akkutyökaluilla mitä hyvänsä. Ja vaikka soittaa sitä musiikkia omituisilla itse viritellyillä vekottimilla. Ja minun tapauksessani, kun kannan akkua ja upsia mukana, voin käyttää vapaavalintaisia 230 voltin laitteita missä huvittaa. Tällä hetkellä käytän niitä sisällä.
    .
     
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Faktisesti aina liittyy, aukottoman loogisesti.

    Yleisohjeena kaikille vähemmän ymmärtäville: ohittakaa suosiolla kaikki juttuni, se säästää aikaanne ja hermojanne. Ne, joita höpinäni kiinnostaa, osaavat lukea niitä. 99,9% kaduntallaajista ohittakoon juttuni suosiolla, koska emme puhu samaa kieltä. Minä en voi sietää yhden lauseen idiootteja, jotka yleensä sijoittavat 684651 kpl kielioppivirheitä siihen ainokaiseen tynkälauseeseensa. Ja kyseiset yhden lauseen idiootit puolestaan eivät voi sietää niitä monisanaisia urpoja, jotka käyttävät 684651 kpl lauseita kertoakseen mitä kello nyt on.



    Minuakin ärsyttää netissä tosiaan se, että kun etsin tuotteen X arvosteluja, niin löydän kyllä useita foorumeita, joissa tuote X on puheen alaisena, mutta 99,99% puhemassasta on MIELIPITEISTÄ väittelemistä. Ihmisten keskinäistä kinastelua. Sanallakaan ei puhuta itse tuotteen ominaisuuksista. Minua kiinnostaa vain ne tuotteen ominaisuudet, ei kiinnosta ollenkaan se, "mitä mieltä" joku on jostain toisesta tyypistä tai politiikasta tai uskonnosta tai vauvojen vaipoista. Hankalinta hommassa on se, että jonkun asioista perillä olevan henkilön mielipide siitä tuotteesta X saattaisi osittain kiinnostaakin, mutta sitä tietoa on mahdoton löytää omiiituisen höpinän seasta.

    Pitäisi varmaan eri väreillä määritellä fakta-asia eli tekniset mitattavat parametrit (joita minä aina haluan löytää), ja omalla värillään merkitä paskanjauhaminen eli mielipideasiat (jotka eivät ole oleellisia, niitä kun ei voi mitata ja arvottaa).



    Tästä viisastuneena taidan jatkossa koota viestini välittömään alkuun teknisen taulukon numeerisista parametreista, joita jatkoriveillä sitten erikseen täsmennän/dekryptaan sanallisesti. Silloin lukija nopeasti numeroista näkee, onko kyseessä sellainen tieto mitä hän on etsimässä, vai hypitäänkö tekstiosuutta lukematta seuraavaan replyyn etsimään parempaa vastausta. Suosittelen yli hyppimistä 99,9% tapauksista, sen verran pahasti pihalla oleva urpo minä olen.
    .
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    OffTopic: UPS on omasta mielestäni todella yli 100 watin kulutuksen laitteen sähkökatkovarmistukseen, mutta jos koet grillin tai varmistuksen järkeväksi, niin siitä vaan :D Lisäksi valaistuksen hoidan kiinteillä valaisimilla, ei huvita elää otsalampun kanssa. Ja kunnon hehkulamppuja, ei mitään moskaES- tai ledlamppuja. Itse ei jaksa alkaa kunnollisia led-lamppuja 230VAC tekeen, mökkikäyttöön 12 voltille kyllä on tullut askarreltua.

    Ja maaseudulla, kuten omakotitaloissa käytetään aggregaattia tuottamaan virtaa sähkökatkojen aikaan. Kuten tuttu joka juuri varautui uudessa omakotitalossaan 12kW 3-vaihe aggregaatilla. Katkon sattuessa pääkatkaisija auki ja sähkösyötetään väärään suuntaan 3-vaihe pistorasian kautta. Ja jos haluaa automatisoida, niin niitäkin löytyy nykyisin kohtuu edullisesti tuohon tarpeeseen.
     
    Viimeksi muokattu: 16.02.2012
  13. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö tämä ole vähän turhan vaarallinen viritys syöttävästä verkosta katsottuna, jos se pääkatkaisija ei satukaan olemaan auki aggregaatti kytkettäessä?
     
  14. priva

    priva Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2012
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys voorumilaiset! Topikin innoittamana ja sen läpi kahlanneena vailla ymmärrystä on omakin mökärojekti käynnistetty. Jos teillä riittää häpyä arvailla paria kysymystä niin notta olis jeesiä - sähkötekniikka on vasta lastenkengissä.

    Eli vahvari tilattu jo, suren 4x100w. Ajattelin seuraavia elementtejä reppuun: P.audio HP-10W toistamaan matalat sekä korkeille P.audio PHT-409. Repun tilavuus tulee olemaan noin 25-35l - meinasin toteuttaa refleksinä. Virtaa syötetään 5.8Ah lipoilla +22V.

    1) Elementtivalinnat ? Onko 10" turhan iso ja tarvitaanko tuohon keskiäänille elementti vielä ?
    2) Suodatus - passiivi - aktiivi, mihin väliin ?
    3) Refleksiputken / putkien sijoitus ? Edessä varmaan paras, mutta onko tuolla väliä ?
    4) Soitinlähteen vahvistus - tarvitaanko ja paras toteutus ?

    Kiitos ja anteeksi.
     
  15. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    22v ei välttämättä saa kännykästä syötettynä kaikkea irti Suren 4x100 lankusta. Itsellä purkka virityksenä Fiio E5 välissä vahvistamassa signaalia. Linjatasoinen passiivisuoto on helppo (pllxo), ja kannettavaan systeemiin häviöiden kannalta fiksu. Toki jos rahaa riittää, niin Mini DSP on myös fiksu. Varsinkin kun 4 kanavaisessa vahvarissa riittää elementeille omat kaistat.

    Edit. Pikkukoteloissa ei välttämättä kannata lähteä refleksiin. Varsinkin kun ulkona alle 100hz vaatii jo vähän yrittämistä, lisäksi putki syö kotelon tilavuutta, yms. Tähän pätee taas kokeilu, mikä miellyttää itseä.
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2012
  16. priva

    priva Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2012
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jeespoks. Tilasinkin juuri ebaysta tuon budjettiratkaisun tähän hätään - Fiio E6. Luodaan sen kaveriksi passiivisuodatus ja keskiääni-elementti myös. Lähen tästä sivistämään itseäni näiden aiheiden parissa ja palaan taas :hitme:
     
  17. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tai sitten jos kolvailutaitoa on edes vähän, opari, pari vastusta ja konkkaa, niin saa signaalia vahvistettua.

    Kyllä mielestäni refleksikotelolla saadaan huomattava ääntä tuotettua enemmän, helposti 4-6dB enemmän sitä yläbassoakin, joten mielestäni kannattaa sekin vaihtoehto tutkia. Ja varsinkin refleksillä saa kivasti piikittävän vasteen 100Hz:n tienoille, joka ulkokäytössä toimii, vaikka hifistä erittäin kaukana on :)
     
  18. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse lyhensi perus kaksitiepömpelistä refleksiputkea, joten vasteesta tuli lievästi nouseva 80-90hz kohti (+6dB ??? muistaakseni), joka toimi kuin häkä :)
     
  19. Tonppa1

    Tonppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.02.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itsellä lomaohjelmana kaksi blaster koteloa.

    Eka sisätilavuudelta 5,5l suljettu. -3db vajaa 70hz. Bassona TB 6,5". Yläpää valinnan alla, kuitenkin mukana tossa tilavuudessa. Hieman haastetta löytää lujaa soiva n.1,5l tilavuuteen..

    Toinen 12l refleksi. Hankala virittää, koska basson osuus niin pieni, ettei putki meinaa mahtua. Sama basso ja yläpää.

    Noiden jälkeen kerron taas mielipiteeni. Tähän asti veikein oli 2x Visaton mb208/h. Puistossa läimi lähikentässä rintaa :)
     
  20. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jaa, jos ajatellaan 12 litran koteloa ja tuollaisessa käytössä alin järkevä viritaajuus lienee joku 70 hertsiä, silloin d=60mm putkelle pituudeksi tulee 100mm, ei kauhean paha pitäisi olla sovittaa koteloon...