Etukaiuttimet n. 1500e - Onkyo TX-NR 3009

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Swedgin, 02.02.2012.

  1. Modulator

    Modulator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2006
    Viestejä:
    51
    Saadut tykkäykset:
    0
    Genelec 8040A -kaiuttimille täältä ääni myös, vaikka en omistakaan, eikä ole nyt mistään uskon asioista kyse ;)
    Kuuntele itse ja totea!
     
  2. Damzeq

    Damzeq Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.03.2010
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anteeksi nyt, aloittelijan tyhmä kysymys. Eikö hyvästä äänenlaadusta voi nauttia hiljaisella volyymilla? Onko todellakin näin että minunkaan ei tarvitse vaihtaa kerrostalo asujana noista parinkympin logitechin purkeista parempaan?
     
  3. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    [OT]

    Ostaa vain 150000 € kaiuttimet vaikka telttaan/lumilinnaan jos siitä uskoo onnelliseksi tulevansa. Ei se ole minulta pois.

    High Fidelityn yksi perusvaatimus on riittävä SPL-taso, että asiat yleensä pystyy kuulemaan. Esim. elokuvassa kunnolla kuuluva dialogi tietää actionkohtauksissa aika räimettä. Se ei tarkoita mitään huudattamista. Mainitsin asiasta, koska volumen käyttömahdollisuus on ratkaiseva tekijä AV-setistä saatavan onnellisuusannoksen suhteen.
    Volumetason hiljaisuus, käsitys hyvästä äänentoistosta ja asioitten kokeminen järjellisinä/onnellisuutta lisäävinä ovat melko yksilöllisiä. Jotakuta esim. klo 2100 päälle hyökkäävä järjestyssääntö -levelin MUTE ei haittaa lainkaan koska on jo nukkumassa siihen aikaan. Toinen on tottunut kuuntelemaan telkkaria aina ilman ääniä/ korkeintaan piipitys päällä, 1500 euron kaiuttimien pitäminen mutella/piipparilla on vain opitun asian kertaamista.

    Tämä kitinäni on ahavoituneeseen Reaaliäänentoistajaan vuosien varrella tarttuneita, käytännön live-elämässä koettuja karvaisia havaintoja äänisysteemien käyttämisestä SPL-rajoitteisympäristöissä ja siitä onnelliseksi tulemisesta. HUOM! Ei niiden wenge-viilujen kiillottamisesta tai seuraavan etutakas-päivityksen pähkäilystä netissä vaan todellisesta käytännön käyttämisestä.

    [/OT]
     
  4. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietenkin voi nauttia. Hyvä ääni on kivaa vähän hiljempaakin kuunnellen. Kuten Maverick sanoi, SPL taso on yksi luonnollisen äänentoiston osa-alue.
    Eihän Audi A6 3.0 TDI Avant highlinen ostaminen täysin turhaa ole vaikka sillä ei voi ajaa Suomessa kuin 120 km/h. Muista ominaisuuksista on silti hyötyä.
     
  5. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastaanpa minäkin tähän ja että kyllä voi. Hyvillä laitteilla ääni ei mene säröille, vaikka kuuntelisi isommallakin volumella (ja on tuossa muitakin aspekteja, mutta niistä ei tässä), mutta hyvillä laitteilla toisto on asiallista myös alemmilla äänenvoimakkuuksilla. Tässä kohtaa pitää huomata, että laitteiston on pystyttävä käsittelemään lähteen dynamiikka. Tietenkin monikanava- ja stereokäytössä haetaan yleensä vähän eri painotuksia, mutta yleistäen voi sanoa, että musiikkia hyvin toistavat kaiuttimet kyllä toistavat niitä leffojakin hyvin ;) Ja jos jostain syystä joskus ei voi omaan korvaan riittävällä voimakkuudella kuunnella, niin sitten kannattaa hankkia kaiuttimien kaveriksi vielä asialliset kuulokkeet ja näin tein itsekin ja olen ollut tyytyväinen ratkaisuun. Tuosta kerrostalohifistelystä on muuten käynnissä ihan asiallinen keskustelu tuolla Hifiharrastajien forumilla: http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/showthread.php?86288-Kannattaako-kerrostalossa-hifistell%E4
     
  6. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Ovat aktiiveja. 5.1 Setin, tai minkä tahansa muun kokoonpanon, kanssa pärjää ihan samalla tapaa oli kyseessä sitten passiivi- tai aktiivikaiuttimet. Mainitsemallasi Onkyolla pystyy hyödyntämään kumpia tahansa. Myöskään AV-vahvistimen tehojen riittävyydestä passiivikaiuttimien kohdalla ei tarvitse olla huolissaan (varsinkaan kuvailemasi kaltaisessa tilanteessa). Ehdotin Genelecejä puhtaasti siitä syystä, että ne tarjoavat mielestäni hintaluokassaan parasta ääntä kun mukaan lasketaan kaikki passiivi- ja aktiivikaiuttimet. Näitä pääsee varmaan kuuntelemaankin melko laajasti pitkin Suomea, sillä Genelecin kaiuttimia myydään monessa paikassa.
     
  7. Swedgin

    Swedgin Guest Guest

    Liittynyt:
    16.06.2008
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, tiesinkin että voin tuossa vahvistimessa käyttää passiivi- ja aktiivikaiuttimia. Mietin vaan, että nuo aktiivit tuppaa yleensä olemaan passiiveja kalliimpia. Ajattelin, että laitanko turhaan rahaa aktiiveihin, jos omassa vahvistimessa riittää potkua muutenkin.

    Jos olet kuitenki sitä mieltä, että Genelectit ovat ylipäätään hintaluokassaan parhaasta päästä, niin pitääpä varmaan tsekata nuo :) Mietin tässä, että josko lähtisi joku viikonloppu ihan asioikseen Ouluun kajareita kuuntelemaan. Miten pitkäksi aikaa nuo yleensä ruukaavat antaa kaiuttimia kokeiluun, jos tekisi nyt jotain pönttöjä mieli päästä ihan kotona testaamaan? Ei viitsisi kuitenkaan ihan joka päivä paria sataa kilometriä edes takaisin ajella
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Laitoin aiemmin samoja linkkejä toisaalle, mutta sopii tähän aiheeseen myöskin: Genelec, Bang&Olufsen, Wikipedia sekä hometheaterhifi.com listaavat aktiiveiden etuja.

    Mainitsemassasi elokuvakäytössä (etenkin monikanavaisena, ehkä tulevaisuudessa) aktiiveiden etumatka kasvaa entisestään, koska kaiuttimet pystyvät toimimaan toisistaan riippumatta. Mikäli leffassa tulee kohtia, joissa jokainen seitsemästä kanavasta tuuttaa tavaraa täydellä teholla, niin jokainen genelec myöskin tuuttaa ääntä itsenäisesti täydellä 90+90W vahvistintehollaan. Onkyo lupaa 200W tehoa per kanava, mutta mitä oikeasti tapahtuu, jos ja kun tulee komennus lyödä täysi teho päälle jokaiseen kanavaan? Jaksaako virtalähde kyykkäämättä 7x200W=1400W haukkauksen? Ei todennäköisesti. Luvattu maksimiteho saavutetaankin ehkäpä vain kahta kanavaa kerrallaan kuormitettaessa.
    Toki pelkkiä wattimääriä ei näin suoraan voi aukottomasti vertailla, koska genelecin elementeissä on tietyt herkkyydet jotka eivät muuksi muutu, kun onkyoon taas voi lätkäistä perään minkä tahansta herkkyydeltään ennalta määrittelemättömän kaiuttimen. Tämä tilanne kuitenkin havainnollistaa aktviivikaiuttimen erästä merkittävää, joissain tapauksissa jopa ratkaisevaa etua.

    Aktiivisuuden kääntöpuolena on toki usein korkealta tuntuva hinta.

    Edit: Onkyon datalehdeltä löytyykin tieto: "Power Output 200W/Ch (6 Ω, 1 kHz, 1%, 1 channel driven, IEC)". Siis vain yksi äänikanava kerrallaan kykenee toimittamaan luvattua tehoa. Useamman äänikanavan kuuntelusssa kovassa paikassa vahvistin tulee todennäköisesti kyykkäämään tehon puutteeseen. Siinäpä tuo eräs aktiiveiden eduista olikin aika hyvin tiivistettynä.
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2012
  9. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Mikä on riittävä yhdestä kaiuttimesta saatava äänenpaine "kerrostalokaksion olohuoneessa"? 80dB? 90dB? Referenssiksitaso 105dB?

    Jos kaiuttimen herkkyys huoneessa on 90dB/W, saadaan siitä edellä mainitut äänenpaineet tehoilla 0,1W, 1W ja 31,6W (kylläkin metrin päähän, mutta jotain osviittaa noista saa). Tuollainen herkkyys huoneessa ei ole kovinkaan suuri harvinaisuus. Kuinka suuri osa vähintään keskiluokan monikanavavahvistimista jaksaa puskea em. tehoja jatkuvana seitsemään kanavaan? Luulisin, että melko moni jaksaa. Varsinkin, jos vahvistimen kuormaa helpotetaan määrittämällä kaiuttimet pieniksi, jolloin matalimmat taajuudet ohjataan subbarille. Kuten tehdään aktiivikaiuttimillakin.

    Monessako kerrostalo-olohuoneessa on mahdollista käyttää 105dB:n kanavakohtaisia huippuäänenpaineita? Luulisin, että melko harvassa.

    Onko siis järkevää perustella aktiivikaiuttimien hankintaa sillä, että niitä voidaan huoletta huudattaa täysillä, eikä vahvistimesta lopu potku?


    [edit] Pitkäaikaiseen 105dB:n äänenpaineeseen ei tarvinne varautua, koska Genelecin 8040-mallin spekseissä lukee:
    Jatkuvaa tehoa 90dB/W herkkyyden omaavalle kaiuttimelle siis tarvitaan 10 wattia per kanava. Tälläkin saadaan yksi desibeli enemmän ääntä, kuin Genelecin 8040:sta jossain olosuhteessa.

    [edit2] Passiivikaiuttimien eduksi laskisin myös erittäin paljon helpomman kaapeloinnin. Aktiivikaiuttimille pitää vetää jokaiselle sekä virtakaapeli että signaalipiuha. Ja ilmeisesti aktiivikaiuttimet ovat vielä niin herkkiä häiriöille, että kaapelien on oltava balansoituja ja näinollen syöttävässä laitteessa on oltava balansoidut lähdöt tai vaihtoehtoisesti on ostettava ~800 euron hintainen lisäpalikka, jolla yksipäisestä linjalähdöstä saadaan differentiaalinen.
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2012
  10. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Satunnainen passiivinen linnunpönttö-perämercury ei tuommoistakaan tehoa kitisemättä ota vastaan vaikka sitä sinne saisi random-laatikon powerin kyykkäämättä syötettyä. Särö ja kompressio iskee. Matolaatikko ei ns. vastaa SPL-pyyntöihin kovin lineaarisesti, toisin kuin samankokoinen puhtain Aktiivikaiutin.

    "Ensin hajosi soundi, sitten kaiutin", vanha kaapeliviidakon sanonta. :D
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2012
  11. Swedgin

    Swedgin Guest Guest

    Liittynyt:
    16.06.2008
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tässä nyt tehtyä vähän mittauksia, että millaisella volumella yleensä tulee kuunneltua. Näköjään tuolla omalla normaalikäytöllä kaiuttimet raikaa siinä vähän päälle 70 dB:n voimalla. Vaihteli vähän musiikin mukaan 60-80dB. Tällaisella tasolla nyt on pari vuotta tullut tässä nykyisessä kerrostaloasunnossa huudatettua eikä ole valituksia kuulunut :D Ei kyllä itseänikään ole muiden asuntojen möykkä täällä sisällä ollessa haitannut, vaikka rappukäytävässä kävellessä monesti kuulee, että jollakin on pippalot menossa :D

    Ymmärrän kyllä että ei varmasti tässä omassa asunnossani pääse hifi vehkeet ihan sitä parastaan antamaan. Kuitenkin tarkoitukseni oli laittaa sellaiset kaiuttimet, joita ei tarvitsisi parin vuoden välein vaihtaa. Todennäköisesti en tule tässä nykyisessä asunnossa enää kovin montaa vuotta viettämään ja seuraava asunto olisikin toivon mukaan akustiikaltaankin suotuisampi. Niin rikas mies en ole, että alan uusimaan kaiuttimia taas muuton jälkeen. Mielummin vaikka maksan nyt "ylihintaa" hankkimalla kaiuttimet, joista en vielä tässä asunnossa saa kaikkea irti. Onpahan sitten valmiina kunnon välineet, kun kuuntelutilakin jonain päivänä on asian mukainen.

    Edelleen niitä suosituksia otetaan vastaan :) Mielellään tietäisi valmiiksi mahdollisimman paljon hyviä vaihtoehtoja ennen kun lähden satojen kilometrien reissua tekemään hifiliikkeisiin.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523