Vaippavirtaeroittimen hyöty kaapelitaloudessa.

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana JaLe, 12.02.2008.

  1. Inssi59

    Inssi59 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.05.2011
    Viestejä:
    347
    Saadut tykkäykset:
    0
    En voi ehdottomasti sanoa, pitäisikö ostaa vai ei. Ei siitä yleensä haittaakaan ole.
    Riippuu vahvistimesta, joka signaalia piuhan päähän lykkää.
    Aivan sama, onko kyse satelliitti-, kaapeli- tai antennitaloudesta, yhtä lailla masto-, talo- tai mikä-ikinä-vahvistin voi vuotaa verkkosähköä antennijohtoon.
    Vuotovirrat eivät ole minkään version yksinoikeus tai ne pois sulkeva, eikä ns. laatumerkkikään tältä välttämättä pelasta.
    Toisaalta, hyvistäkään vehkeistä ei ole apua, jos asennus tehdään päin p-tä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2012
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuosta voi olla haittaa vain silloin kun heikko signaali on aivan näkyvyyden kynnyksellä. Kaikissa muissa tapauksissa siitä on vain hyötyä. Investointi on pieni, joten reippaasti vain laitetta kokeilemaan.
     
  3. Aeryn

    Aeryn Guest Guest

    Liittynyt:
    27.06.2007
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taidanpa kokeilla. Eihän vara venettä kaada.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Ei yhtikäs mitään hyötyä koko pulikasta. Minä tilasin tuollaisen aikoinaan, kun kaapelista tuli ilmeisesti toisen asukkaan tietokoneesta johtuvaa vuotovirtaa. Kun ottaa käsin kiinni antennipiuhasta ja koskettaa sormenpäällä telkkarin runkoa, niin tuntuu sellainen voimakas 100V kihelmöinti, ihan kuin maadoittamattoman tietokoneen taakse koskettaessa. Tuo erotin ei asiaa muuttanut miksikään, vaan sama kihelmöinti jatkuu edelleen, joten en voi pitää antennipiuhaa edes kiinni telkkarissa. Johan tuollainen hajottaa vehkeet aivan varmasti.
     
  5. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei se nyt ihan noin suoraviivaisesti mene. Toi nimenomainen erotin irrottaa oletettavasti antennisignaalin mutta ei vaippaa ja/tai 50Hz taajuudella impedanssi ei ole kovin iso. Joku ~50kohm impedanssi rajoittaa kyllä maavirtoja jo mukavasti mutta 10-30kohm koehenkilömme tuntee silti maavirran ikävänä näpeissään. Kokeilemallahan se selviää jos sattuu olemaan nollatut pistorasiat tms kauheuksia. Ei silti ilmeisesti mitenkään optimaalinen laite.

    Tässä yksilössä (TZU 10-00) on ainakin erotettu plugien maat muovikauluksella joten potentiaali on olemassa että homma ei käy näpeille.

    Isoin ongelma tulee yleensä hurinan kanssa jos maadoitus on kökkö (talo on wanha ja pistorasian maadoitus on tehty jälkeenpäin nollaamalla) ja TV/Radioantenni on kytköksissä jotain kautta tietokoneeseen, vrt HTPC. Tällöin kulkee mukavansuuruinen maavirta antennimaasta pistorasiamaahan joka taatusti kuuluu samaan piiriin liitetyssä vahvistimessa. Yleensä digiboksit, telkkarit ja vahvistimet kytketään maadoittamattomalla (litteä) pistokkeella mutta jos järjestelmään on kytketty esimerkiksi ethernet-kaapeli tai SP/DIF koksikaapeli tietokoneeseen on mahdollista että maavirta pääsee kiertämään. Sama tietysti jos esimerkiksi vahvistin käyttää "PC virtakaapelia" vrt procaster.

    Kovalevyjen rikkoutumiseen tämän kautta en jaksa uskoa, kovalevyt lahoavat digibokseissa yleensä siksi että valmistaja on käyttänyt jäte-kondensaattoreita jotka kuivuvat käytössä nopeasti ja kovalevy hajoaa kun se saa liikaa/liian vähän jännitettä.

    Summa summarum, jos asuu kämpässä jossa ei ole maadoitettuja pistorasioita niin tälleistä pääsee eroon pistorasiat nollaamalla (tämän saa tehdä vain sähkötöistä tietävä ihminen ettei tule surua taloon) MUTTA kyseinen purkkaviritys ei täytä mitään nykynormeja ja vaatii lisäksi että antennipistorasiassa käytetään jatkossa erottimia.
     
  6. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 767
    Saadut tykkäykset:
    489
    No, mulla kävi näin, Topparin kovalevyn lisäksi meni usbissa kiinni olleesta tietokoneesta kaikki sen emolevyyn integroidut ihmeet, eli usbit, firewire, verkkokortti, äänipiiri, sarjaportti ja siihen liitetty upsi...
    Ihme kyllä tietokoneen sai pelaamaan, kun hajonneet integroidut korvasi irtokorteilla...
    Ja kaikki tämä vain siksi, että antenniliittimestä tuli vuotovirtaa.

    T: Vesku
     
  7. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vannomatta paras :D

    Tapahtuiko heti vai ajan myötä? Oliko PC maadoitetussa pistorasiassa? Koska rakennettu kämppä?

    Omalla kokemuksella vahvistin hurisi sen verran räyhäkkäästi etten jäänyt sitä ihmettelemään vaan hankin ensitilassa erottimen. Olen mä joskus teininä jopa kytkentälanganpätkän pultannut patterinkulmaan ja PC:n ruuvin alle kun alkoi syödä sävärit aina kun varvas osui patteriin.. Jos saa antennijohdon ja liitettävän laitteen välillä käsinkosketeltavat sävärit niin vaippaerotin ei ainakaan tee pahaa.
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oliko varmasti sama malli? Noita samannäköisiä on liikkellä eri sisusratkaisuilla ja toisaalta juuri tuota mallia myydään useilla nimillä.

    Tuossa nimenomaisessa mallissa on muuntaja sisällä, jolloin molemmat erotetaan.
     
  9. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 767
    Saadut tykkäykset:
    489
    Ei heti, vaan n. puolen vuoden käytöllä...
    Kunnan vuokralato rakennettu 90-luvulla, niin halvalla kuin suinkin mahdollista, ihan tavallinen keskusantenniverkko haravalla...

    T: Vesku
     
  10. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mahdollisesti toi "mahdollisimman halvalla rakennettu vuokrabunkkeri" selittää ongelman. Omassa asokämpässä ei tule mitään käsinkosketeltavia tuntemuksia suojamaadoitetun procaster-vahvistimen ja antenniliittimen välillä. Kämpässä missä oli hurinaongelma liittimet löi ihan kipinää kun pisti kiinni.

    Toinen mahdollinen selitys on että kaapelitalo on kyseessä. Haravan voi teoriassa jättää maadoittamatta mitenkään mihinkään. Ja voihan se olla joku ihan antenniliitäntään liittymätön juttu joka on lahonnut.
     
  11. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 767
    Saadut tykkäykset:
    489
    "Lähimmät" ja ainoat kaapelitalot on n. 3 km päässä, seuraavat sitten jo kuntarajan toisella puolella yli 10 kilsan päässä...

    T: Vesku