torvisubiprojektia jälleen...

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana black dog, 30.11.2011.

  1. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pientä päivitystä projektiin - eli suunnitelmat hieman muuttui:

    Totesin aikamoisen simulointirupeaman jälkeen, että Peerlessin XXLS ei oikein taivu torvikaiuttimen elementiksi muuten kuin "kikkailemalla" bandpass ym virityksin. Jonkun verran ammattiuralta kokemusta simuloinnista, ja yksi kantapään kautta opittu kokemus on se, että jos ei suoralta kädeltä homma toimi siten kuin haluaa, niin ennuste on huono...

    XXLS:n kohtalo on se, että siitä tulee subbari nykyiseen kotisysteemiin, eli suljettu/refleksi riittävän isolla kotelolla (refleksiputki tulpattavissa). Justiinsa kävin matkahuollosta hakemassa pätkän Sonotubea tätä varten, ja loppuviikon illoiksi tiedossa mukavaa ajanvietettä.

    Torvisubille on edelleen olemassa tarve, ja toteutan alkuperäisen ajatuksen tapped horn'ista. Hommasin Precision Devicesin PD 12SB30 -elementin, joka spekseiltään näyttää sopivan mukavasti TH:iin ja myös muunlaisiin torviin. Elementti on varsin edullinen, 134 € rahteineen. Simuloin tälle ~200 litran perus-TH:n, jolla kattaa 40 - 100 Hz alueen ~98 dB/1W (2pi) herkkyydellä.
     
  2. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman päivitystä:

    Tänään tutkiskelin tähän projektiin hankittua PD 12SB30 -elementtiä. Tuohon 134 € kokonaishintaan en ihmeitä odottanut, mutta yllätyin positiivisesti. Näyttää laadukkaalta, on kunnollinen valualumiinirunko ja järeähkö magneetti, PA-tyyliin olemukseltaan kursailematon... Simulointien perusteella sopisi erityisesti tapped horneihin, mm. William Cowanin virityksiin sopii melkein heittämällä. 35 - 40 Hz alarajalle pitäisi päästä helposti, myös alemmas todennäköisesti pääsisi. Näyttävät käyttävän myös CUBO12:ssa.

    katso liitettä PD12SB30.jpg
     
  3. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0

    Liitetyt tiedostot:

  4. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muuten näyttää oikein hyvältä, mutta Ap1 ja Lpt taitavat olla turhia - kuvan arvoilla elementin edessä olisi bandpass-aukko, jonka pinta-ala 40 cm2 ja pituus 4 cm. Jos nuo jättää simuloinnista pois, niin itse päädyin tismalleen samanlaiseen tulokseen, eli hornresp taitaa jättää nuo huomiotta, mikäli Vtc ja Atc eivät ole määriteltyjä.
     
  5. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos tiedoista. Sitten vain koteloa piirtämään.
     
  6. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep jep! Omassa torvisubiprojektissa (sekä aloitetussa xxls-subissa) hieman viivästystä, kun piti kiireesti etsiä uusi rakentelutila, eikä sekään ollut ihan valmis ko. käyttötarkoitukseen...
     
  7. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistakaa ottaa käyttätarkotus ja simulointi avaruus huomioon. Tuo on simuloitu vain 0,5 piissä.
     
  8. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä kommentti Kahvikselta. 0,5 pii = nurkkaan sijoitettu kaiutin, 1 pii = seinälle sijoitettu (kauas nurkista), 2 pii = avoimella alustalla
     
  9. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olikin jäänyt tähän simulointiin tuo 0,5 pii, hyvä huomio.
    Lisäsin S4:n -> 800 cm2 ja sain näin herkkyyden nousemaan 96 -> 98 dB 2 pii:ssä. Ulkokäyttöön tämä on kuitenkin tulossa.
     
  10. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin vähän arvelinkin :)
     
  11. Panche

    Panche Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2007
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä on vielä precision devices 2150 suljetussa kotelossa. Ajattelin, että jos rakentaisi http://speakerplans.com/index.php?id=21superscooper tollasen superscooper "hornin" sille niin saisiko lisää pauketta.

    En osaa stimuloida tollaista koteloa. Voisiko joku auttaa tai sanoa, että olisiko järkeä tossa kotelossa. Tosiaan tavoitteena ens juhannukseksi omat festarit :p

    Pystyykö kyseiselle elementille rakentaan hornia yksinkertaisemmin? Tossa kotelossa joutuu katsomaan melko monta kulmaa oikein ja varsin työläs koota.

    Koko ei mielellään saisi kasvaa enää tuosta superscooper kotelosta.
     
  12. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kyllähän se torvikotelo on yleensä se herkin sekä eniten elementistä ääntä irti saava kotelotyyppi. Siksi niitä käytetäänkin paljon ulkoilmasovelluksissa eli keikoilla ja festareilla.
    Tuossa linkittämäsi torviohjeen viimeisellä sivulla on (ilmeisesti simuloitu?) taajuusvastekuvaaja "1w/1m Half Space" teholla mitattuna, eli herkkyyslukemaksi voi silmämääräisesti lukea noin 113dB. Taajuusvastekin on tuon kuvaajan mukaan yllättävän tasainen, alle 2dB sisällä välillä 30-120hz. Nykyisen suljetun kotelosi herkkyyden voit laskea vaikkapa jollain simulaattorilla, ja sitten pohtia onko saavutettava 6...12dB parannus kaiuttimen kokonaisherkkyyteen mielestäsi merkittävä vai ei. Scoop mallisella torvella ota kuitenkin huomioon taka-aallon ja suoran aallon välinen vaihe-ero.
    Perinteinen folded horn (mm. Cerwin Vega) on ongelmattomampi toiston suhteen, mutta rakenne on veilä scoopiakin monimutkaisempi. Tuollaisen yli 30kg painoisen möykyn asentaminen kokonaan kotelon sisälle folded hornin tarkastusluukusta käsin voi myöskin olla melkoinen taikatemppu..
     
  13. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten olisi CUBO 21? Freespeakerplan.com:sta löytyy tälle jo piirustuksia, jotka hieman vielä kehitysvaiheessa. Erittäin yksinkertainen ja ilmeisen hyvä torvikonstruktio, joka yhdistää bandpass- ja tapped-horn -periaatteita. Ko. elementti sopii tuohon. Itseänikin kiinnostaisi kovasti hankkia tuollainen elementti kokeeksi, mutta aiemmat projektit ensin alta pois...

    Scoop-torvi on hankalahko simuloida. Simuloin kokeeksi joitain konstruktioita, joihin löytyi hornresp-parametrit, mutta vaikuttaisi, että konstruktio on elementin parametrien suhteen varsin kriittinen.
     
    Viimeksi muokattu: 15.01.2012
  14. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika jatkaa tämän projektin parissa, kun tuo XXLS-väliprojekti lähenee loppuaan.

    Tämän projektin tauon aikana olen hieman miettinyt, mitkä tavoitteet oikeastaan olivatkaan. Alun perin piti saada aikaan kompakti ”torvisubi”, joka kelpaisi kotikäyttöön, ja joka voisi toimittaa basso-PA:n virkaa bileissä. XXLS-elementin ympärille tätä torvisubia ensin pähkäilin, mutta tuo elementti ei oikein sovi torvi- eikä PA-käyttöön... XXLS-projektin myötä en nyt enää tarvitse kotiin toista subbaria, joten jäljelle jäi tarve saada jonkinlainen pieni PA-systeemi bilekäyttöön (liekö tämä sitten oikea foorumi tällaiselle projektille). Eli homman tavoite tarkentui torvisubista kokonaiseksi PA-systeemiksi.

    Hommasin aiemmin tässä säikeessä mainitun PD.12SB30 –elementin, johon perustuen simuloin Hornresp’illä tapped hornin, jolla pitäisi saada kunnialla hoidetuksi taajuusalue 35 - 100 Hz. Tästä elementistä ei WinISD-simulointien perusteella saa mitenkään aikaan kunnollista bassokaiutinta suljettuna tai refleksinä (korkea Fs), mutta tapped hornin tekemällä päästään jopa 30 Hz asti. Diyaudion ja Freespeakerplanin puolella ovat joitakin viritelmiä tämän elementin ympärille tehneet ihan hyvällä menestyksellä.

    Ohessa simulointeja 12SB30-elementtiin perustuvalle tapped hornille. Puoliavaruudessa pitäisi päästä 97 - 98 dB herkkyyteen (1W) edellä mainitulla taajuusalueella. Torven tilavuus tulee olemaan 180 litraa, mikä ulkomittoineen tarkoittaa noin 235 litran koteloa. Maksimitehoilla (400 – 600 W teholla jolla Xmax saavutetaan) pitäisi päästä 123 – 125 dB äänenpaineisiin. Ohessa lisäksi alustavaa mallailua ”double folded” TH-kotelosta. Riittävän kompaktin kokoinen, eikä hukkatilaa ollenkaan. Periaatteessa voisi esittää filosofisen kysymyksen, että eikö voisi hommata vaikka 21” elementin ja hoitaa saman asian 100-litraisella suljetulla kotelolla? 12SB30-elementillä koko bassokaiuttimen hinnaksi tulee puutavaroineen päivineen vain noin 150 €, jolloin reilu parinsadan litran kotelo on kokonsa puolesta tällä hintapolitiikalla perusteltu, mikäli vain todellinen suorituskyky on simulointien mukainen.

    katso liitettä PD12SB30 tapped horn.png

    katso liitettä 12SB30TH_layout.png

    Entä millainen koko PA-systeemi tulisi olemaan? Ensin rakennan kokeeksi yhden tällaisen tapped hornin, ja jos se toimii odottamallani tavalla, rakennan niitä kolme lisää. Neljää TH:ta ajamaan yksi T.Amp TA2400. Yläbassot, keskialue ja diskantit toistetaan neljällä kaksitiekaiuttimella, jotka – yllätys yllätys – nekin tehdään 12SB30-elementteihin perustuen. Ehkäpä teen pienet refleksikotelot (25 litraa) tai sitten lyhyet exponentiaalitorvet, joilla voisi simulointien mukaan päästä 105 dB herkkyyteen 90 Hz ylöspäin. Diskantit ovat vielä mietinnässä, mutta keskialueen ja diskantin jako hoituisi passiivisesti. Yläbasso-keskialue-diskanttipuoli vahvistettaisiin toisella TA2400:lla.

    Tällaisen setin tekisi kohtuullisen edullisesti, koska 8 kpl 12SB30 –elementtejä maksaa alle 1000 €. Siihen päälle pari T.Amppia, diskantit, puutavara jne... pitäisi selvitä noin 2600 € budjetilla. Ei tällä setillä mitään konemusafestareita ole tarkoitus pitää, mutta luulisin, että tavanomaiset ”firman bileet” hoituisi kunnialla.

    Että tämmöistä... viisaita ajatuksia ja neuvoja otetaan mieluusti vastaan.
     
  15. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämäkin projekti nytkähti taas eteenpäin, eli kävin Puukeskuksessa sahauttamassa torven tarpeet. Materiaaliksi tulee 18 mm koivuvaneri. Torven koosta tuli vahingossa optimaalinen raaka-aineen menekkiä ajatellen, eli yksi 1220X2440 levy riittää tarpeiksi. Ao. kuvassa näkyvät pari kapeaa soiroa (ja pari suoraan roskikseen lentänyttä pienempää soiroa) sekä pikkuinen jämäpala jäivät sirkkelöinnissä yli...

    katso liitettä torvibasson puutavara.jpg

    Sirkkelöinti hoitui alle kymmenessä minuutissa ja kappaleista tuli millilleen sellaiset kuin pitikin, eli Herttoniemen Puukeskuksen palveluun olen todella tyytyväinen.

    Tähän mennesä projektiin kulunut rahaa seuraavasti:

    elementti 119 € (+ rahti 20 €)
    puutavara sahauksineen 83 €

    eli yhteensä 222 €. Vielä kun hommaan liittimet ja maalit, niin selvinnen tästä alle 250 euron...
     
  16. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä, hyvä hyvä.. Hyvältä näyttää:) Toivottavasti myös soi hyvin silleen että nasahtaa!
     
  17. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään pääsin kokoamaan torvea, pari kuvaa ohessa...

    Noudattelin speakerplan.com'ista löytyviä ohjeita, joista maininta tuolla "ohutlevyjen liimaus" -säikeessä (vaikka kyllä nuo metodit jokseenkin takaraivoon ovat muutenkin iskostuneet...) - ensimmäisenä työvaiheena (eka kuva) kotelon sisustan piirtäminen sivulevyyn ja ruuvireikien sekä ruuvien upotusten poraus.

    katso liitettä sivulevy.jpg

    Toisessa kuvassa päivän aikaansaannos. Sisälle tuleviin torven osiin pitää vielä vetäistä kantteihin oikeat kulmat sekä pyöristykset ennen kiinnitystä. Etulevystä teen irrotettavan huoltotoimien helpottamikseksi, tämä helpottaa myös mahdollista modausta, koska torven suuaukolla on mahdollista vaikuttaa vasteeseen jonkin verran. PA-kaiuttimeksi (tai sellaisen prototyypiksi) tästä on tulossa kohtuullisen kompakti, tarkka tilavuus ulkomittojen mukaan on 237 litraa.

    katso liitettä TH_1.jpg
     
  18. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Projekti edennyt tällä viikolla hitaanlaisesti, mutta viikonloppuna saan torven ainakin kasattua. Pari kuvaa homman etenemisestä...

    Ekassa kuvassa elementin sovitusta kiinnityslevyyn. Neljä M6-pulttia ja iskumutterit pitää elukan paikoillaan, lisäksi voisi vetää varmistukseksi kahdeksan puuruuvia, joille on kiinnityskehällä reiät. En usko että noita tarvitsee, koska vankan alumiinirungon luulisin istuvan 18mm koivuvanerissa aika tukevasti. En tehnyt elementille upotusta, koska näin asennettuna elementin saa varmasti tiiviisti kiinni (kumilevyä väliin) ja kalvon eteen tuleva ylimääräinen ~1 dm3 "kammio" on tarkistussimulointien mukaan eduksi.

    katso liitettä elementin_kiinnitys.jpg

    Elemetti on ihan laadukkaan oloinen. Jos tyytyisi johonkin 45 Hz alarajataajuuteen, niin tästä saisi simulointien mukaan TH:n, jonka tilavuus olisi 100 litran tuntumassa (ainoastaan).

    Vielä toinen kuva kasauksesta, eli elementin eteen tulevan ohjainlevyn asennusta... yksin kun rakentelee niin ei ole ylimääräisiä käsiä pitelemässä kiinni silloin, kun tarvitsisi. Kasausta hieman hidastaa se, että muutamaan levyyn tulee tarkat kulmat, eikä puukeskuksessa sahata kuin 90 asteen kulmaan. Mulla ei ole kunnon sirkkeliä (käsisirkkelillä en viitsi pilata hommaa) joten tein simppelin jigin, jonka avulla kulmat ja pyöristykset voi tehdä hiomalla. Työlästä ja hidasta, mutta tulee tarkat kulmat. Onneksi ei ole kuin muutama tällainen levy.

    katso liitettä ohjainlevy.jpg
     
  19. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisäystä projektipäiväkirjaan....

    Tänään torven sisustan kokoamista. Ohjainlevyt tässä vaiheessa kiinni sivulevyssä pelkästään ruuveilla - kunhan liima kuivunut, otan irti ja pyöristelen kulmat.

    katso liitettä torvi_sisalta.jpg
     
  20. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Boxin sisus valmis, en vielä kuitenkaan kiirehtinyt toisen sivulevyn kiinnityksessä, koska täytyy ensin tuumata miten johdot vetäisi, ja pitäisikö koko sisusta maalata/lakata... Alkaa jo hieman muistuttaa 3D-kuvia joita aiemmin piirtelin.

    katso liitettä THboxi.jpg

    45 mm ruuveja taitaa kulua kokonainen 200 kpl paketti...

    katso liitettä TH_sivusta.jpg